وضعیت فاکتور ۹ بحرانی نیست
فاطمه کوچولو قربانی ضربه های مرگبار ناپدری
ماندگاری هوای گرم در کشور تا روز چهارشنبه
تشنگی ایران به گواه آمار
هوای تهران سالم است
وقتی زندگی رنگ زباله میگیرد
گشت چند ساعته در پاتوقهای فروش مواد
وقتی تنبیه کودکان، مجوز قانونی میگیرد
نگاهی به بازار بزرگی که صنعت گردشگری ایران تاکنون از آن غفلت کرده است
بهترین گزینه های غذایی برای پاکسازی رگهای بدن
مزاحمت برای سرگرمی!
سلامت نیوز: با بررسی وضعیت جامعه باید گفت که اغلب افراد از لحاظ تحصیلات و امکانات نسبت به هر دوره دیگری پیشرفت قابل توجهی داشته اند. امروزه در اغلب خانواده ها افراد تحصیلکرده سعی در به کارگیری آگاهی ها دارند، اما از سوی دیگر شاهد بروز برخی اقدامات ناشی از تنهایی و تنزل سلامت روان در جامعه هستیم. این در حالی است که ایجاد مزاحمت برای افراد در هیچ فرهنگ و آیینی پذیرفته نیست.
به گزارش سلامت نیوز، آرمان نوشت: هنوز در کشور ما ایجاد مزاحمت برای نهادهایی که قسمتی از ضروری ترین مسائل یک شهر را در دست دارند، سرگرمی محسوب می شود. در اغلب موارد بیان این نکته که ممکن است در جای دیگری به نیروهای آتش نشانی نیاز باشد تا جان یا اموال عده ای را از نیستی نجات دهند، تکراری بی فایده است. آمارها نشان می دهد که این رفتار در سال های اخیر با وجود پیشرفت فرهنگی هنوز محبوبیت خود را به عنوان یک سرگرمی حفظ کرده است. اگر ایجاد مزاحمت را همچون پاره کردن صندلی های اتوبوس ها و شکستن شیشه های تلفن های عمومی، آسیب به اموال عمومی به حساب بیاوریم، صاحب این عادت دچار بیماری وندالیسم یا جنون خسارت زدن است و اگر میزان مزاحمت کودکان و بزرگسالان را بررسی کنیم به دو نتیجه می رسیم؛ یکی اینکه چنین سرگرمی هایی به دلیل پرطرفدار بودن در میان کودکان یک تفریح بچه گانه محسوب می شود و دوم اینکه بزرگسالان تنهایی را دلیل این تفریح نابخردانه می دانند.
جریمه در انتظار مزاحمان تلفنی اورژانس
قرار است در مجلس برای مزاحمان تلفنی اورژانس بالغ بر سه میلیون ریال جریمه تعیین شود. بر اساس بررسی های انجام شده مرکز فوریت های پزشکی به طور روزانه شاهد مزاحمت های تلفنی فراوان است، طوری که چندی پیش اعلام شد یک نفر به مدت سه ماه ۱۷۰ مرتبه مزاحم اورژانس تهران شده است! نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با استقبال از طرحی در مجلس برای جریمه مزاحمان تلفنی اورژانس عنوان کرد: بنده نیز زمزمه های چنین طرحی را شنیدم، اما هنوز به کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ارائه نشده است و ما از این طرح استقبال می کنیم. محمد حسین قربانی افزود: این مزاحمان تلفنی برای اورژانس باعث اختلال در روند خدمت رسانی شده و کار سازمانی برای خدمت به مردم و بیماران را مختل می کنند. بنابراین باید این افراد مزاحم شناسایی و با آنها برخورد شود.
روزانه صدها نفر مزاحم اورژانس می شوند
روزانه 653 نفر مزاحم اورژانس می شوند. ایجاد مزاحمت برای نیروهای اورژانس همچنان ادامه دارد و روزانه صدها نفر در تماس با این سامانه امدادی علاوه بر ایجاد مزاحمت در کار امدادرسانی اخلال ایجاد می کنند. بر اساس آمار در سال 94 روزانه 878 تماس مزاحمت با اورژانس تهران برقرار شده و در آن سال 316 هزار و 275 مورد مزاحمت تلفنی به ثبت رسید.
همچنین در سال 95، 225 هزار و 165 مزاحمت ثبت شد که به طور میانگین روزانه 625 تماس تلفنی مزاحمت بود. البته این میزان کاهش در سال گذشته با تلاش رسانه ها، تغییر فرهنگ مردم و همکاری آنها به دست آمد. امسال روزانه 653 تماس تلفنی مزاحم اورژانس ثبت شده است. چندی پیش معاون عملیات اورژانس گفت: در این مدت فردی که در طول سه ماه 170 بار مزاحم اورژانس شده بود، شناسایی شد. این فرد هر بار پس از تماس اقدام به فوت کردن یا صحبت نکردن می کرد. اسماعیل فراهانی با اشاره به اینکه در روز 210 مورد مزاحمت تلفنی بین ساعت هشت تا 15 به ثبت می رسد، تاکید کرد: در این مدت 1409 تماس با مرکز اورژانس تهران برقرار شد. حدود 5/11 درصد تماس ها در روز را مزاحمان تلفنی تشکیل دادند. این در حالی است که در برخی مواقع مزاحمان تلفنی به اورژانس با دادن شرح حال دروغین باعث می شوند آمبولانس به محل اعلام شده اعزام شده و توان نیروها گرفته شود. بسیاری از مزاحمت ها از سوی کودکان در سایه غفلت والدین رخ می دهد. موضوع مهم دیگر این است که بیشترین تماس های مزاحم با تلفن های عمومی و سیم کارت های بدون نام و نشان است. بر اساس قوانین مندرج درباره ایجاد مزاحمت برای سازمان های امدادی اگر فردی چند بار پشت سر هم ایجاد مزاحمت کند، خط او برای تماس با اورژانس برای دقایقی مسدود می شود و نمی تواند با اورژانس تماس بگیرد. البته مزاحمان حرفه ای و سمج، پس از شناسایی به مرجع قضائی معرفی می شوند.
مزاحمان تلفنی به روانپزشک مراجعه کنند
مدیر روابط عمومی مرکز اورژانس تهران درباره مزاحمان تلفنی اورژانس به آرمان می گوید: نمی توان هر تماس غیرمرتبط به اورژانس را جزو مزاحمت های تلفنی دانست. برای مثال برخی از افراد خواستار تماس با 118 هستند، اما به دلیل نا آگاهی با 115 تماس می گیرند. این گونه تماس ها نیز جزو مزاحمت ها مورد بررسی قرار می گیرد. حسن عباسی می افزاید: اغلب افراد تماس گرفته با اورژانس به قصد مزاحمت به بیماری های روحی و روانی دچار هستند. برای مثال وقتی یک فرد در مدت سه ماه 170 بار با اورژانس تماس می گیرد، بی شک او از نارسایی های روانی رنج می برد.
به گفته او هر وقت از سوی اورژانس به مقوله مزاحم تلفنی پرداخته شود به تعداد مزاحمان تلفنی این نهاد افزوده می شود. برای مثال پرداختن به مقوله مزاحمان تلفنی همچون پرداختن به خودکشی است. در این شرایط مردم متوجه تاثیرات قرص برنج در خودکشی می شوند، طبیعتا تعداد خودکشی نیز در جامعه افزایش می یابد. مدیر روابط عمومی مرکز اورژانس تهران درباره افراد مزاحم می گوید: این افراد بعد از شناسایی و دستگیری باید از سوی روانشناسان و مشاوران مورد بررسی قرار گیرند. این در حالی است که بنده چندان تمایلی به بازگو کردن تعداد معضل های اجتماعی ندارم، چون بر این باورم که طرح چنین مسائلی در جامعه شدت آن را افزایش می دهد. عباسی درباره وضعیت افرادی که برای اورژانس و دیگر سازمان های امدادی کشور مزاحمت ایجاد می کنند، می افزاید: بر اساس بررسی های انجام شده مزاحمان تلفنی به اورژانس آقا، خانم، کودک، نوجوان و افراد در رده هاس سنی متفاوت هستند.
برای مثال در گذشته برخی از دانش آموزان در زمان برگشت از مدرسه از طریق تلفن های همگانی برای اورژانس و دیگر نهادها امدادی مزاحمت ایجاد می کردند، اما امروزه از شدت این نوع مزاحمت تلفنی کاسته شده است. این در حالی است که هنوز در بین مزاحمان تلفنی افراد در گروه های سنی مختلف مشاهده می شوند. او درباره دلایل افراد مزاحم می گوید: اغلب این افراد بعد از دستگیری تنهایی را دلیل بروز این رفتار نابهنجار اجتماعی می دانند. مدیر روابط عمومی مرکز اورژانس تهران تاکید می کند: برای کاهش این معضل می توان با فرهنگسازی از طریق آموزش، همگان را نسبت به اهمیت سازمان های سه شماره ای آگاه کرد. به گفته او در این شرایط باید افراد را از طریق خانواده، آموزش و پرورش، گروه های همسالان و رسانه ها به ویژه رسانه ملی نسبت به عملکرد شماره های تماس امدادی و ضروری آگاه کرد. شهروندان باید بدانند که با حذف هر تماس بی دلیل به اورژانس در مرگ و زندگی یک فرد نقش دارند. بی شک افراد با چنین بینشی دیگر تلفن های امدادی را بی دلیل اشغال نمی کنند. به گفته او هرگونه تماس با تلفن های اورژانس باید در شرایط اضطرار باشد نه از روی آزار، اذیت و رفتارهای بیمارگونه.
اقدامات فرهنگی برای کاهش مزاحمان تلفنی
یک حقوقدان درباره دلایل بروز مزاحمت تلفنی برای اورژانس به آرمان می گوید: از لحاظ جامعه شناسی مزاحمت تلفنی یک آسیب اجتماعی است و این معضل اجتماعی برای عده ای وسیله ای برای گذران اوقات شاد است. همچنین از لحاظ فرهنگی باید این آسیب مورد بررسی قرار گیرد. حال باید به این سوال پاسخ داد که تاکنون چه اقدامی از سوی رسانه ملی و دیگر رسانه ها انجام شده تا همگان درباره رسالت شماره های سه رقمی اطلاعات مناسب به دست آورند؟ در حادثه آتش سوزی ساختمان پلاسکو تهران مردم برای گرفتن عکس سلفی و مشاهده ساختمان مانع تردد آمبولانس های و خودروهای آتش نشانی شدند. این گونه اقدامات نشان دهنده فقدان کار فرهنگی در جامعه است. برای مثال افراد در بزرگراه های تهران با مشاهده آمبولانس اجازه عبور به این خودرو امدادی را نمی دهند. حسین احمدی نیاز می افزاید: از لحاظ حقوقی قانونگذار این مساله را جرم انگاری کرده است.
ماده 691 از قانون مجازات اسلامی چنین اقداماتی را با تاکید بیشتر تحت جرم انگاری قرار داده و اعلام کرده که هرگاه فردی به وسیله تلفن یا دیگر دستگاه های مخابراتی برای افراد ایجاد مزاحمت کند علاوه بر مجازات های ویژه شرکت مخابرات، محکوم به حبس از سه ماه تا یک سال می شوند. به گفته او برای مزاحمان از سوی شرکت مخابرات ایران هم مجازات وجود دارد که شامل قطع خدمات تلفنی به شکل کوتاه مدت و بلندمدت برای فرد خاطی می شود. این حقوقدان می افزاید: بر اساس آمار منتشر شده از سوی برخی ایستگاه های آتش نشانی بسیاری از مزاحمت های تلفنی از تلفن های همگانی از طریق کودکان و نوجوانان انجام می شود. همچنین برخی از مزاحم تلفنی ها نیز از سیم کارت های بی نام که قابلیت پیگیری ندارند، تماس می گیرند. دسته سوم از مزاحمان نیز از طریق تلفن های ثابت برای سازمان های امدادی ایجاد مزاحمت می کنند. اداره مخابرات می تواند نسبت به مجازات صاحبان این تلفن ها اقدامات لازم را انجام دهد. احمدی نیاز می افزاید : در صورت کسب اقامه دعوا از سوی نهاد شاکی، دادگستری توانایی رسیدگی به این مقوله را دارد. همچنین قاضی برای این جرم مجازات حبس را تعیین می کند. باید با هماهنگی فرهنگی و قضائی اقدامات لازم برای این رفتار اجتماعی مجرمانه لحاظ شود.
ناگفتههای عامل جنایت هولناک خیابان شیخ بهایی
کشف عاملی که خبر از حمله قلبی می دهد
عجایب کارخانه هل
باندهای اینترنتی ماساژ جنس مخالف!
توریسم درمانی را به بخش خصوصی بسپارید تا تخت بیمار ایرانی اشغال نشود
چطور فرزند خود را برای پذیرش فرزند جدید آماده کنیم؟
زمانی که نوشیدن چای موجب بیماری میشود
نوشیدنی مخصوص کمردرد!
سرگرداني بيكاران در ادارات كار براي دريافت حق بيمه
دق کنید، کارتان راه بیفتد
فضای اداره کار، به خصوص طبقه دوم و دفتر تشکیل پرونده بیمه بیکاری شلوغ است. تمام صندلی ها اشغال شده و افرادی که اغلب از محل کار تعدیل شده اند، معمولا برگه ای روی پای شان گذاشته و با اخم در حال مرور مدارک شان هستند. خانمی برگه ها را روی دیوار گذاشته و با عجله چیزی می نویسد. دیگری وسایلش را روی صندلی پخش کرده و خودش جلوی صندلی زانو زده و تعداد زیادی برگه را در جست وجوی چیزی می گردد. افراد حالت تسلیم شده دارند وکسی اعتراض نمی کند. انگار تعدیل و اخراج و بیکاری آن ها را از نفس انداخته است.
صدای ضعیف اعتراض ها معمولا جلوی در اتاق تشکیل پرونده به گوش می رسد اما خیلی زود به سکوت می انجامد، بعد چهره خسته ای را می بینيد که از دفتر بیرون می زند و می رود که کم و کسری مدارکش را تکمیل کند. تنها کسی که از وقتی از اتاق بیرون زد تا وقتی پله ها را پایین می رفت اعتراض می کرد، پیرمردی بود که می گفت کارگر است و از شهرستان آمده و جوابش را نمی دهند. روی پله ها با صدای بلند می گفت: هی برو بالا بیا پایین... خدارو خوش نمياد . اما نه خودش به کسی نگاه می کرد و نه کسی به او. انگار همگی می دانستند که این سر و صداها بی فایده است و در نهایت تا کمی دق نکنید، کارتان را راه نمی اندازند.
اگر نمی خواهند بیمه بدهند بگویند!
جوان 27 ساله ای که برای دریافت بیمه بیکاری به این اداره مراجعه کرده بود برای از دست ندادن ساعت اداری حتی حاضر نبود گلایه اش را با رسانه در میان بگذارد و می گفت وقت نیست! در نهایت روی پله ها به قانون گفت که بار دوم است به اداره کار تهران مراجعه کرده تا بیمه بیکاری دریافت کند اما بار دیگر او را به محل کارش پاس داده اند! بهانه این است که تاریخ پایان کار این جوان 31 تیر درج شده و بیمه فقط تاریخ اول مرداد را می پذیرد! یکی دیگر از مراجعه کنندگان نیز دقیقا همین مشکل را دارد و می گوید مسئولان این اداره سلیقه ای عمل می کنند. این مرد 43 ساله که بعد از 14 سال از محل کارش تعدیل شده است، در گفت وگو با قانون می گوید: محل کارم خیابان جردن است و تا به حال پنج بار و هر بار به بهانه ای مرا به محل کارم فرستاده اند. در نهایت هنوز کارم انجام نشده و معلوم نیست چه قصدی دارند. اگر نمی خواهند انجام دهند بگویند! یک بار می گویند باید به طور دقیق ذکر شود در کدام قسمت شرکت مشغول بودی و بار دیگر می گویند تاریخ پایان کار باید اول مرداد باشد نه 31 تیر. می گویم سلیقه ای عمل می کنند چون به سایر همکاران تعدیل شده ام چنین چیزهایی نگفته اند! من 12 سال حق بیمه پرداخت کرده ام که خیالم از چنین مواقعی راحت باشد حالا چیز دیگری می بینم .
مجرد ها مبلغ کمتری دریافت می کنند!
یکی از افرادی که تا قبل از پایان ساعت اداری موفق شد برگه تعیین زمان رای را دریافت کند، خانم 50 ساله ای است که از شهرک اکباتان آمده و 24 سال سابقه کار دارد. این خانم که به گفته خودش از ساعت 8 و 10 دقیقه صبح در این اداره حضور داشته، به قانون می گوید که بعد از چهار ماه بیکاری موفق شده تاریخ رسیدگی دریافت کند که تازه مشخص شود بیمه شرایط او را می پذیرد یا خیر. 6 سال تا زمان بازنشستگی اش مانده و به دلیل تعدیل نیرو از یکی از شرکت های هواپیمایی منفک شده است. اومی گوید: این همه سال بیمه پرداخت کرده ام، حالا م گویند اگر با بیمه بیکاری ات موافقت شود چون مجرد هستی، مبلغ کمتری شامل حالت خواهد شد . به گفته او بخش دولتی طوری به ارباب رجوع نگاه می کند انگار که صدقه بگیر هستند. اما در کشوری که افراد را چند سال مانده به بازنشستگی از کار بیکار می کنند و امنیت شغلی وجود ندارد، بیمه بیکاری کمترین کاری است که در حق نیروهای چند ساله می توانند انجام دهند، که آن هم با منت همراه است. اصلا به این فکر نمی کنند کسی که تا امروز به آن ها حق بیمه پرداخت کرده، در این چند ماه سر دواندن آن ها، چگونه و با کدام پول زندگی می کند؟
اطلاعات... اطلاعات
ساعت يك و ده دقیقه بعد از ظهر، مسئول قسمت بیمه بیکاری دست از کار کشیده است و دختری که 25 ساله به نظر می رسد همچنان جلوی در از او خواهش می کند که کارش را راه بیندازند. مرد را نمی بینم اما صدایش را می شنوم: میگم نمی گیرم سرکار خانم، ظرفیت تکمیله... فردا و در جواب درخواست های دختر جوان می گوید: مگه بنگاهیه خانم، وایسادی چونه میزنی؟ بعد حرف های بیخود و نصیحت واری را که بیشتر به نصيحت بلاموضوع شبیه است، آغاز می کند: نمیشه شما از چراغ قرمز رد بشی و بگی جریمه نداره. میشه؟ الان وقت تموم شده. دیر اومدی باید تبعاتش رو بپذیری!
دختر حاضر است برای راه افتادن کارش باز هم از این مرد درخواست کند و مرد این بار صدایش را بلند می کند: خانم چقدر سمجی برو دیگه . انصاف وجود ندارد. دختر جوان که می رود، به مردي که هنوز پشت میز نشسته و با گوشی مشغول است می گویم که بیمه بیکاری می خواهم. بی آنکه سر از گوشی بلند کند، می گوید: امروز نه، فردا می پرسم: فردا بیام همینجا؟ می گوید: اطلاعات... اطلاعات... می پرسم: اطلاعات چی؟ با تحقیر نگاهم می کند: اطلاعات عمومی!... قسمت اطلاعات طبقه اول دیگه خانم . دختر جوان توی راه پله در حال پایین رفتن است. زنگ پایان بازی زده شده و او امروز را از دست داده است، پس دیگر نیازی به دویدن نیست.
حالا آهسته از پله ها پایین می رود و صدایش که می کنم، بی حوصله به طرفم بر می گردد. حتی وقتی می فهمد که خبرنگارم حوصله حرف ندارد. شانه بالا می اندازد: چی بگم؟ وقت اداری ساعت چهار هست اما ساعت یک کار رو تعطیل می کنند. روزایی که بیمه پرداخت می کنیم، تند و تند میگیرن حالا که میخوان برگردونن براشون سخته! با پایان یافتن ساعت کار بخش بیمه بیکاری، فضای اداره نیز خلوت تر شده است. طبقه اول از جلوی در اطلاعات که می گذرم و سرک می کشم، صندلی هنوز خالی است و چند نفر زن و مرد در اتاق بلاتکلیف ایستاده اند. می پرسم: نیومد؟ می گویند: اومد باز رفت و هیچ کس نمی داند کجا! از در که بیرون می روم همچنان به کلونی مورچه ها فکر می کنم. مقایسه درستی نبود. نظم و صبر مثال زدنی آن ها قابل مقایسه نیست.