اقداماتی که باید بعد از سرقت تلفن همراهتان انجام دهید
تغییر اقلیم موجب خشکی رودخانه ها می شود
انتصاب اولین مدیر ارشد زن در وزارت بهداشت دولت دوازدهم
پدیدهای عجیب در میاندوآب
خطر وجود مواد شیمیایی سمی در پوشاک تاناکورا
داریم پیر میشیم
سردردتان از میگرن است یا سینوزیت؟
آتش سوزی ۲۰۰ هکتار از اراضی میانکاله
تمام غذاهایی که باید و (نباید) با معده خالی بخورید!
وحشت در شهربازي
چهارم خرداد ٩٥ حادثه اي تلخ در بوستان کوهسار تهران ، فاطمه پنج ساله را به کام مرگ کشاند. او با مادرش به پارک رفته بود كه موقع بازي، داخل آبنماي پارک افتاد، آن هم درست روي پمپ بدون حفاظ حوضچه. فاطمه به داخل پمپ کشیده شد. آنچه به جا ماند...
شاهدان تحمل دیدن صحنه را نداشتند. بهت شان زده بود. ضجه هاي مادر فاطمه، لحظه ای قطع نمی شد. پارک در سال 1372 و آبنما نيز در سال 1390 افتتاح شدند. آن زمان آبنما حفاظ توري داشت. معتادان، دريچه فاضلاب را شبانه به سرقت بردند . این توضیحی بود که از سوی شهرداري ناحيه چهار منطقه 15 تهران در پی این حادثه داده شد. در نهايت مسئول خدمات شهري و فضاي سبز ناحيه، عزل و پيمانکار نيز به مراجع قضايي معرفي شد. دختر کوچک اما رفته بود. برای همیشه، با دردناک ترین شکل مرگ ممکن.
بعد از این حادثه اما حوادث دیگری از این دست رخ دادند. در همان سال، علی پسر 13 ساله در آبنمای پارک الغدیر محله شمیران نو تهران، جان خود را از دست داد و همچنین مرد جوان در بوستان باغ ملک دربند، براي نجات دو پسرش داخل استخر بوستان پريد و جان سپرد. کارشناسان علت اين حادثه را هم رعايت نشدن اصول ايمني دانستند. دراين حادثه بچه ها نجات پيدا کردند اما پدر را براي هميشه از دست دادند. امنیت بوستان ها شاید به آبنماها و وسایل بازی ختم شود. در مورد شهربازی ها اما مساله پیچیده تر است و به طبع فراگیری بیشتری نيز ممکن است داشته باشد، چرا که تعداد استفاده کنندگان در زمان مشابه بیشتر می شود.
مرداد سال 92 در شهربازی “پاداد” اهواز، حادثه ای رخ داد که نفس حاضران را در سینه حبس کرد. در این حادثه، نقص سفینه فضایی، باعث آسیب رساندن به 9 نفر شد. در فروردین همان سال نيز قطع برق دستگاه سقوط آزاد در شهربازی تبریز، دو نفر را تا پای مرگ پیش برد. شکسته شدن دستگاه رنجر در شهربازی شورابیل اردبیل در مرداد 91 را نيز باید به لیست این حوادث افزود. این حادثه با مرگ دو نفر و زخمی شدن 12 نفر به پایان رسيد و فرجام ناخوشایندی داشت. در همان سال شهربازی شاهین شهر اصفهان هم شاهد رخدادی دیگر از این دست بود. در این حادثه، خروج یکی از دستگاه های بازی از مسیر، 25 نفر را راهی بیمارستان کرد. خرداد سال 91 نیز دختر ۱۷ ساله بر اثر سقوط از ترن هوایی در شهربازی ورامین جان خود را از دست داد.
چند سال قبل در مرداد 87، دختر و پسر جوان اهوازی در اثر شکسته شدن میله صندلی پرنده در پارک شاهد تهران جان سپردند؛ میله ای که باید حافظ جان شان می شد.
کشته شدن زن و شوهر جوان در حادثه شهربازی تبریز، مرگ دختر ۱۶ ساله در شهربازی بسیج تهران، آسیب دیدن دو نوجوان بر اثر سقوط دستگاه بازی جامپینگ در لوناپارک شیراز، سقوط دو نفر از چرخ و فلک پارک ارم تهران و اتفاقی دیگر، کارنامه حوادث شهربازی ها را سیاه تر می کند. بهره برداری از شهربازی ها، از سوی شهرداری ها به پیمانکاران واگذار می شود. بر اساس قانون شهرداری، بعد از عقد قرارداد با بخش خصوصی، پیمانکار موظف است در چهارچوب شاخص های اعلام شده، به فعالیت بپردازد و شهرداری نیز وظیفه دارد بر حسن انجام کار و پایبندی پیمانکار به تعهدات مورد قرارداد نظارت داشته باشد. از جمله اینکه شهرداری باید مطمئن شود استانداردها از سوی پیمانکار به درستی رعایت شده است و همچنین وسایل بازی از پوشش بیمه ای لازم برخوردار هستند یا خیر.در صورت مشاهده تخلف از سوی پیمانکار، شهرداری ابتدا برای رفع موانع، اخطار کتبی می دهد اگر در جهت اصلاح نقص، اقدامی صورت نگرفت، به صورت جدی تر عمل مي کند که حتی می تواند منجر به فسخ قرارداد شود. البته شهرداری ها حتما باید بندهایی را مربوط به این گونه مسائل در قرارداد بگنجانندو بر اساس آن در مواقع لزوم به بهترین شکل عمل کنند.
باتوجه به حوادث شهربازی ها، ضروری دیده شد فرآیند استانداردسازی این اماکن تفریحی کنترل شود و با راه اندازی سامانه استانداردسازی شهربازی ها ،علاوه بر اینکه اطلاعات دقیق و روزآمد را در اختیار سطوح مختلف مدیران قرار می دهد، در تصمیم گیری ها نیز مورد استفاده قرار گیرد و مشکلات ناشی از فرآیند استانداردسازی شهربازی، با روش های قدیمی و سنتی را برطرف کند.
بر این اساس سازمان ملی استاندارد از سال 1380 به موضوع استانداردسازی زمین های بازی و شهربازی ها پرداخت. در سال 1381 پس از مطالعات صورت گرفته از سوی سازمان ملی استاندارد، استاندارد استرالیایی به عنوان مرجع مناسب جهت تدوین استانداردهای ملی مربوط به وسایل تفریحی مستقر در شهربازی ها انتخاب و تدوین آن ها به شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران واگذار شد. در سال1387 استانداردهای تدوین شده به عنوان استانداردهای ملی در سه بخش طراحی و ساخت، تعمیرات و نگهداری و بازرسی هنگام بهره برداری، تصویب و اجباری بودن آن ها ابلاغ شد.
در این استاندارد ضرورت هاي محل ساخت شهربازی از نظر توپوگرافی، مقاومت خاک، وزش باد، بارش باران و برف، تاسیسات و زیرساخت های مورد نیاز،همچنين ایمنی عمومی و تخصصی تمامي وسایل بیان شده است. ضرورت های ایمنی این وسایل شامل مواردی مانند: ضرورت هاي ابعادی، چیدمانی، سازه ای، الکتریکی، مکانیکی، نصب و فونداسیون است.
همچنین در این استانداردها آمده است که هر وسیله تفریحی باید ضمن برخورداری از دستورالعمل هایی مانند بهره برداری، نگهداری، تعمیرات، بازدیدهای روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه و اقدام های اضطراری، دارای شناسنامه بوده و محدودیت های بهره برداری و فهرست قطعات حساس و در معرض سایش، خرابی و شکست در آن قید شود. این ها اما درحالی است که شخصي از مدیران بازرسی تجهیزات صنعتی یکی از شرکت های وابسته به سازمان ملی استاندارد ایران، می گوید که بسیاری از وسایل تفریحی موجود در شهربازی های سراسر کشور قدیمی و فرسوده بوده و از مدت ها قبل نصب شده اند و در نتیجه امکان دسترسی به اطلاعات فنی، کتابچه های محاسبات و تاریخچه دقیق آن ها وجود ندارد. این بدان معناست که سازندگان این وسایل به صورت تجربی و فقط با کپی کاری از روی نمونه های خارجی و بدون درنظر گرفتن محاسبات و اصول مهندسی به ساخت این دستگاه ها اقدام کرده اند. با این حال، انگار تمام رشته های ریسیده شده، پنبه می شود. پدرها مادرها تردید می کنند که آیا اصلا درست است کودکان خود را به مکانی تفریحی مانند شهربازی ببرند یا نه؟ پس در مقابل اصرار فرزندان شان برای بازی در این مکان ها چه کنند؟ آیا می شود با آن تصویر دردناک کنار آمد؟ تصویری که هیچ گاه از پيش چشم محو نخواهد شد.
كابوس مرگ در جواني
مرگ های شوک بر انگیز
از 460 سال پيش از میلاد یعنی 2500 سال پیش، تاكنون ورزش جهان در مقاطع مختلف شاهد مرگ و میر ناگهانی ورزشکاران در حین ورزش بوده است که البته آمار آن ها زياد نیست. تحقیقات پزشکی ثابت کرده که علت اکثر مرگهای ناگهانی ورزشکاران ناشی از ناهنجاری های مادرزادی است که از بدو تولد در قلب و عروق آن ها وجود داشته و در سال های نوجوانی کم کم دچار علايم بالینی می شوند. اولین مرگ ناگهانی ثبت شده در طول تاریخ مربوط به 2500 سال پیش (سال 460 قبل از میلاد) می شود که در آن دونده ماراتن یونانی پس از اینکه مسافت 42 کیلومتر و 195متری از دشت ماراتن تا آتن را دوید، دچار مرگ آنی شد. مرگ هاي اينچنيني ورزشكاران تاكنون مثال هاي متعددي چه در خارج از كشور ، چه در داخل كشور داشته است.
محمدعلی فلاحتی نژاد، وزنه بردار ایرانی در 23 مرداد 96 در سن 41 سالگی و به طور ناگهانی دار فانی را وداع گفت. فلاحتي نژاد پيش از اين در دسته 77 کیلوگرم تیم وزنه برداری بزرگسالان کشورمان درهفتاد و سومین دوره از رقابت های قهرمانی جهان که در ونکور کانادا برگزار شده بود، شرکت کرد و در چهارمین روز از این رقابت ها، توانست با بلند کردن وزنه 155 کیلوگرمی در حرکت یک ضرب و مهار وزنه 202.5 کیلوگرم در حرکت دو ضرب و مجموع 357.5 کیلوگرم، صاحب دو گردن آویز طلا شود و برسکوی اول جهان قرار بگيرد. همين چندسال پيش بود كه مرگ ناگهاني هادي نوروزي و مهرداد اولادي همه را بهت زده كرد. هادي نوروزي كه آن روزها بازوبند كاپيتاني پرسپوليس را بر بازو مي بست، در بامداد روز پنج شنبه ۹ مهر ۱۳۹۴ ساعت چهار صبح بر اثر ایست قلبی ومرگ ناگهانی درگذشت. انتقال او به بیمارستان آتیه تهران نيز نتیجه ای در پی نداشت. چندي بعددرحالي كه همه از مرگ ناگهاني كاپيتان فقيد پرسپوليسي ها بهت زده بودند، ناگهان خبر ايست قلبي و فوت مهرداد اولادي منتشر شد. مهرداد اولادی در روز ۳۱ فروردین ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۵۶ به علت ایست قلبی در بیمارستان شهدای تجریش تهران در سن ۳۰ سالگی درگذشت، تلاش پزشکان برای احیای قلبی و ریوی او ناموفق بود تا به فاصله چندماه، سرخ پوشان دو باره داغدار شوند.
چرا مُرد؟
مرگ هاي ورزشكاران در سنين جواني و در حالي كه آن ها هنوز مي توانند چهار يا پنج سال در سطح اول رشته ورزشي خودشان ظاهر شوند، جاي تاسف دارد و سوالات زيادي را در بين ورزشكاران و هواداران به وجود آورده است. چرا بايد يك ورزشكار در سنين جواني دچار مرگ ناگهاني شود؟ باور عوام این است که مرگ بايد کمتر به سراغ ورزشکاران جوان بیاید. آن ها اغلب با تغذیه ای درست، بدنی سالم نيز دارند. دریغ از اینکه در ورزش حرفه ای شاید شرایطی عكس نيز صدق کند. در فضای ورزشی نتیجه گرا، کمتر ورزشکاری به فکر پیشگیری و آزمایش مکرر برای اثبات تندرستی خود است. بسياري از ورزشکاران فشار بیش از حد توان خود را برای کسب نتیجه ای بهتر تحمل می کنند، بار روانی و استرس ها را به جان می خرند و حتی بی توجه به زنگ خطرهاي مقطعی بدن خود هستند تا جایی كه بسيار زود به خط پایان زندگی مي رسند. هر چند وقت یک بار نيز این اتفاقات رخ مي دهند. بسياري نيز سوگوار و جویای علت می شوند. اما خاک سرد است و همه چیز خیلی زود فراموش می شود و در اين ميان بازماندگانی مي مانند با خاطره عزیزی که شاید اگر بيشتر به خود توجه مي كرد امروز در کنارشان بود.
علت مرگ ناگهاني ورزشكاران جوان
آن گونه که در مقاله ای از مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا آمده، مهم ترین عامل ایجاد کننده ایست قلبی در ورزشکاران زیر ۳۵ سال، نوعی بیماری قلبی پنهان است که خود ورزشکاران از آن خبر ندارند. دکتر اریک لاروس که یک متخصص قلب در انستیتوی قلب و ریه کاناداست، در اين باره می گوید: بیشتر این ورزشکاران جوان، به دلایلی مشخص جان خود را از دست می دهند. می توان جلوی بسیاری از این مرگ ها را گرفت. چنین اتفاقاتی، معمولا علايمی دارند که زنگ خطری برای جلوگیری از سکته هستند . دکتر آتوسامصطفوی متخصص قلب و عروق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد ایست قلبی در ورزشکاران جوان، می گوید: بیشتر سکته های قلبی که در ورزشکاران رخ می دهد، منشا مادرزادی دارد. به اين معني كه ممکن است ماهیچه قلب کلفت باشد و در نهايت سبب بروز سکته قلبی در جوانان شود . براساس پژوهشی که در مجله پزشکی نیو انگلند در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، در بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰، حدود ۱۱ میلیون نفر درماراتن های مختلف شرکت کرده اند. از این جمعیت، ۵۹ نفر دچار ایست قلبی شدند. به اين معنی که از هر ۱۰۰ هزار ورزشکار، فقط 54% نفر آن ها دچار این عارضه شدند. بیشتر آن ها نیز مرد بودند و نوعی عارضه قلبی- عروقی پنهان داشتند. دکتر لاروس در اين باره گفته است: این آمار، نسبت به آمار ایست قلبی در مردم عادی کمتر است .
نياز به تعامل بيشتر مرگ همواره تلخ است اما مرگ در جواني، كابوسي است كه گاه دامن ورزشكاران را مي گيرد. حضور مراكز پزشكي پيشرفته نظير ايفمارك كه توسط زهره هراتيان در ايران تاسيس شده، مي تواند با انجام به موقع تست هاي پزشكي، ورزشكاران را از آسيب هاي احتمالي خبردار كند. هرچند كه ورزشكاران نيز بايد تعامل بيشتري با چنين موسساتي داشته باشند و به دستورات پزشكان توجه كنند.