سلامت نیوز:درحالیکه استان سیستان وبلوچستان مانند بیشتر استانهای کشور با خشکسالی و کمآبی دست و پنجه نرم میکند، برخی روستاهای این استان مزارع خود را با آب فاضلاب خام و تصفیه نشده آبیاری و دامهای خود را با این آب سیراب میکنند؛ رویهای که دربرخی استانهای دیگر هم به چشم میخورد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان،، چند سالی است که شنیدن خبر آبیاری مزارع سبزی اطراف تهران و شهرهای بزرگ کشور با فاضلاب برایمان عادی شده و ناتوانی دستگاههای نظارتی در کنترل و برخورد با همه متخلفان سبب شده تا مردم با احتیاط درباره سالم بودن محصولات موجود در بازار، خود به شستوشو و ضدعفونی کردن سبزی و محصولاتی از این دست اقدام کنند. با وجود این، به نظر میرسد آبیاری با آب فاضلاب به مزارع سبزی محدود نشود و مزارع محصولات دیگری چون ذرت یا آب شرب دامها با آب فاضلاب تصفیهنشده،ابعاد جدیدی از موضوع را رقم زدهاند. هر چند وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده که اجازه آبیاری مزارع را با آب فاضلاب نمیدهد، اما ظاهرا این وزارتخانه، وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست توپ را در زمین یکدیگر میاندازند و هر یک دیگری را مسئول میدانند. علیرضا حیدری، رئیس اداره جهاد کشاورزی رباط کریم که بتازگی از برخورد با متخلفان در این زمینه خبر داده است، جهاد کشاورزی را تنها متولی این گونه مسائل نمیداند و معتقد است محیط زیست و دیگر وزارتخانهها نیزدرکارزار مقابله بااین مشکل باید وارد عمل شوند.
در همین رابطه، محمدهادی حیدرزاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران از تخریب 5/7 هکتار از اراضی آبیاری شده با فاضلاب و معرفی واحدهای متخلف به مراجع قضایی میگوید یا محمد بیدختی، رئیس اداره منابع آب شهرستان ری از توقیف یک دستگاه تراکتور و پمپ حلزونی که در حال برداشت غیرقانونی و غیربهداشتی فاضلاب خام از رودخانه کن بهمنظور آبیاری مزارع ذرت بود توسط اکیپ گشت و بازرسی امور منابع آب این شهرستان خبر میدهد.
ضعف نظارت دردیگر استانها
شاید نظارتها در استان تهران تا حدودی در جلوگیری از این مسأله مؤثر باشد، اما در استانهای دیگر که از کمآبی رنج میبرند و به نظر میرسد استفاده از فاضلاب روز به روز بیشتر باشد نیز نظارتها برقرار است؟
مسئولان جهاد کشاورزی شهرستان همدان بتازگی از تخریب ده هکتار از مزارع سبزی آلوده به فاضلاب در شهر همدان و امحای محصولات آنها خبر دادهاند. این امر به دنبال شکایت معاونت بهداشت عمومی شهرستان همدان و شکایتهای مردمی از بیماریهای ناشی از آبیاری سبزیجات با آبهای آلوده به فاضلاب و پس از طی مراحل قضایی و هماهنگی دادستانی و بازدید کارشناسان جهاد کشاورزی و اداره بهداشت شهرستان همدان صورت گرفته است. اما به نظر میرسد این نظارتها و برخوردها تنها در مراکز استانها به نتیجه میرسد. برای مثال، مزارع و دامهای شهرستان نیمروز در استان سیستان و بلوچستان با فاضلاب خام سیراب میشوند و خبری از نظارت و برخورد دستگاههای مسئول نیست.
مورد خاص سیستان و بلوچستان
برخی کشاورزان روستاهای سه قلعه، فتحالله و صادق از توابع شهرستان نیمروز که در مسیر انتقال لوله فاضلاب شهری زابل قرار دارند با شکستن لوله، فاضلاب خام را وارد زمین میکنند. این کشاورزان در زمینهایی که از طریق فاضلاب خام آبیاری میشود جو و گندم کشت کرده و از آن برای علوفه دام استفاده میکنند.
شکستن لوله فاضلاب توسط کشاورزان
آنطور که پایگاه خبری اوشیدا از رسانههای محلی سیستان گزارش میکند، از 12 سال قبل زمینهای کشاورزی روستای سه قلعه در شهرستان نیمروز از محل فاضلاب جمعآوری شده تغذیه شده و این محصولات براحتی در بازار عرضه میشوند.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان زابل با تائید این خبر عنوان میکند: با این که اداره آب و فاضلاب سیستم فاضلاب را برای رفاه حال مردم طراحی کرده اما متاسفانه بسیاری از مردم منطقه با شکستن لوله فاضلاب اقدام به آبیاری مزارع کشاورزی کردهاند. به گفته الهام آبتین، با اینکه اداره آب و فاضلاب به طور مکرر اقدام به تعمیر لوله کرده اما دوباره لوله فاضلاب توسط مردم برای آبیاری مزارع شکسته میشود. او با بیان اینکه متاسفانه آب فاضلاب برای آبیاری مزارع گندم، جو، ذرت و جالیزها مملو از نیترات و فلزات سنگین است، میافزاید: این مواد در گندم به طور مستقیم و در جو و ذرت به طور غیرمستقیم وارد چرخه غذایی شده و تجمع این مواد در بدن انسان، انواع سرطانها و بیماریها را سبب میشود و محصولات جالیزی که با این آب تغذیه میشوند انواع انگلها را وارد سیستم گوارش و بافتهای انسانی میکند. به گفته آبتین، ذرت علوفهای و دیگر محصولات کشاورزی کشت شده در این مکان نهتنها رنگ سبز طبیعی ندارد بلکه رنگ آن رو به زردی میگراید؛ چرا که بر اثر تجمع مواد آلی و معدنی، گیاه رو به نابودی است. رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان زابل برای جلوگیری از شکستن لوله فاضلاب از افزایش گشتها بویژه گشت مشترک ادارات آب و فاضلاب و محیط زیست خبر میدهد.
کشاورزی با فاضلاب؛ از اصفهان تا خراسان رضوی
داستان استفاده از فاضلاب در کشاورزی و دامداری ، دامنگیر شهرهای بزرگ و کوچک کشور نیز شده است، بویژه آنها که از خشکسالی رنج میبرند. آنطور که محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در اردیبهشت امسال اعلام کرد دلیل طغیان اسهال در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری در فروردینماه آبیاری مزارع سبزیجات با فاضلاب بوده است. سال گذشته برخی از کشاورزان غرب تبریز که اجازه حفر چاه نیافتهاند، برای تامین آب زمینهای کشاورزی خود از فاضلاب خام انسانی و صنعتی استفاده کردهاند. محمدابراهیم بهبودی، مدیر آب، خاک و امور فنی و مهندسی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم از آبیاری7460هکتار از زمینهای کشاورزی این استان با فاضلاب و پساب غیراستاندارد خبر میدهد.
آبیاری زمین تشنه با فاضلاب!
کودک من چگونه به تالاسمی مبتلا شده است؟
سلامت نیوز: این مقاله به پاسخ یکسری سؤالات اصولی در زمینهی تالاسمی بتای حد واسط پرداخته و به خانوادهها در فهم چگونگی مواجهه با این واقعیت که فرزند مبتلابه تالاسمی حد واسط دارند کمک میکند.
تالاسمی بتای حد واسط چیست؟
به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت بنیاد امور بیماری های خاص، تالاسمی بتای حد واسط یک اختلال خونی ژنتیکی (ارثی) است که گهگاه آنمی مدیترانهای یا آنمی کولی خوانده میشود و بعضیاوقات هم خیلی ساده تالاسمی نامیده میشود.
تالاسمی بتای حد واسط، خفیفترین فرم بیماری بوده و توانایی بدن را در تولید هموگلوبین بالغ کاهش داده و موجب آنمی میشود.
اگر فرزند شما مبتلابه این بیماری باشد، یعنی او فاقد یکی از ترکیبات اساسی جهت ساخت هموگلوبین بالغ و نرمال است. هموگلوبین جزئی از گلبولهای قرمز خون میباشد.
افراد مبتلابه تالاسمی حد واسط از لحاظ بالینی شدت کمتری نسبت به تالاسمی بتای ماژور دارند. اغلب مردم صرفنظر از نوع تالاسمی فرد درگیر، چه حد واسط باشد چه ماژور از واژهی عمومی و کلی تالاسمی استفاده میکنند. تفاوت بین نوع ماژور و حد واسط؛ در نیاز به دریافت خون میباشد.
کودک من چگونه به تالاسمی مبتلا شده است؟
تالاسمی حد واسط یک بیماری ارثی است. برای اینکه یک کودک مبتلابه تالاسمی حد واسط شود هردوی والدین باید ناقل تالاسمی باشند.
افرادی که صفت تالاسمی را با خوددارند علائمی از خود نشان نداده و به همین علت غالباً از ناقل بودن خود اطلاعی ندارند. ممکن است به آنها گفتهشده باشد که دارای کمخونی جزئی میباشند و تعداد گلبولهای قرمز کمتری دارند.
آیا من مقصر هستم؟
خیر. همانطور که شما در تعیین رنگ چشمان فرزند خود هیچ کنترلی ندارید، در تعیین اینکه فرزندتان تالاسمی را به ارث برده است نیز تقصیری ندارید. شما میتوانید، قبل از اقدام برای باردارشدن آزمایش داده و پس از دریافت نتیجه با یک مشاور ژنتیک مشورت نمایید.
درمان این بیماری چیست؟
در کودکان مبتلابه تالاسمی حد واسط، تصمیمات بسیار گوناگونی در زمینهی انتقال خون میتواند توسط خانواده و تیم درمانگر کودک اتخاذ شود.
پزشک فرزند شما فقط زمانی دریافت خون را تجویز مینماید که در چندین نوبت، میزان هموگلوبین خون کودک از یکمیزان مشخصی کمتر شود.
در سایر اوقات، تیم پزشکی تصمیم خواهند گرفت که صرفاً در زمانهای خاصی برای کودکتان خون تزریق شود و سپس دوباره ارزیابی سطح هموگلوبین صورت گیرد. این تصمیمات بستگی به چگونگی وضعیت و احساس فرزند شما دارد. پیشبینی اینکه در چه شرایطی کودک شما با افت هموگلوبین مواجه میگردد بسیار دشوار بوده و نیاز به چک آپ های متوالی توسط پزشک متخصص دارد.
بعضی از بیماران، میتوانند در سطوح پایین هموگلوبین هم عملکرد طبیعی داشته باشند، بااینحال بسیار مهم است که حداقل سطح هموگلوبین جهت جلوگیری از معضلات و مشکلات بیشتر حفظ گردد.
طرز تهیه قلیه مرغ مخصوص بیماران دیابتی
سلامت نیوز: قلیه ماهی یکی از خوشمزه ترین غذاهای جنوب ایران است. این بار این قلیه را با مرغ و مخصوص بیماران دیابتی درست کنید.
مواد لازم برای قلیه مرغ مخصوص بیماران دیابتی
سبزی قلیه ( شنبلیله و گشنیز به نسبت یک به دو) : دو پیمانه
تمر هندی : نصف بسته
رب گوجهفرنگی : نصف قاشق غذاخوری
سینه مرغ : یک عدد کامل
پیاز نگینی ریز خرد شده : یک دوم پیمانه
سیر : چهار حبه بزرگ
زعفران دم کشیده و فلفل قرمز و سیاه و زردچوبه و پودر سیر : به میزان کافی
طرز تهیه قلیه مرغ مخصوص بیماران دیابتی
تمر هندی را داخل دو لیوان آ ب جوش به مدت یک ساعت خیس میکنیم و عصاره آن را از صافی رد میکنیم و کنار میگذاریم.
پیاز را باکمی روغن تفت میدهیم تا سبک شود بعد سبزی قلیه خرد شده و سیر پوره شده را اضافه کرده و تفت می دهیم.
تمر هندی را اضافه می کنیم و می گذاریم با شعله کم بجوشد .
سینه مرغ را فیله می کنیم و به صورت نواری برش می زنیم و به صورت حلزونی می پیچیم وبا خلال دندان فیله ها را فیکس می کنیم.
کمی فلفل و پودر سیر و زردچوبه به فیله ها می زنیم و با مقدار کمی روغن سرخ می کنیم .
وقتی کار سرخ کردن فیله های حلزونی تمام شد خلال های دندان را از فیله ها خارج می کنیم و فیله ها را داخل خورشت می گذاریم.
کمی زعفران دم کشیده به خورش اضافه می کنیم و می گذاریم تا جا بیفتد.
منبع : انجمن بیماران دیابتی
استقامت متروی تهران در برابر زلزله ۹ریشتری
سلامت نیوز:مدیر عامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران و حومه گفت: متروی تهران میتواند زلزله ۹ ریشتری را تحمل کند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم، احمدیبافنده در دویست و نود و یکمین جلسه علنی شورای شهر تهران در جریان بررسی لایحه لایحه برنامه عملیاتی مدیریت بحران و برنامه واکنش اضطراری در مترو و فضاهای زیرساختی، اظهار داشت: با افزایش 100 کیلومتری خطوط مترو تا سال آینده تعداد جابه جایی مسافران از 3 به 7 میلیون نفر خواهد رسید.
وی در ادامه با بیان اینکه حمل و نقل ریلی ایمنترین نوع حمل و نقل است، گفت: طی چند ماه گذشته کمیته امنیتی مترو را برقرار کردیم و استانداریو وزارت کشور نیز تأکید کردند کل کارهای امنیتی و پشتیبانی مترو باید بر عهده مدیر عامل آن باشد.
مدیر عامل شرکت بهرهبرداری مترو تهران تصریح کرد: در راستای این لایحه پروژههای دانشگاهی در خصوص تابآور کردن مترو را آغاز کردهایم. این در حالی است که مترو تهران میتوانند 9 ریشتر زلزله را تحمل کنند از این رو میتوان در شرایط بحرانی به عنوان یک زیر ساخت از مترو استفاده کرد.
126 میهمان مراسم عروسی مسموم شدند
سلامت نیوز: رئیس اداره حوادث و مدیریت بحران دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: 126 میهمان یک جشن عروسی در شهرستان کلات در پی صرف غذا در این مراسم دچار مسمومیت شدند.
به گزارش سلامت نیوز، دکتر بهرام طاهرزاده روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: مسمومیت این افراد در روستای آبگرم نیمه شب گذشته به اورژانس اطلاع داده شد.
وی ادامه داد: سه دستگاه آمبولانس همراه با سه پزشک به روستا اعزام شدند و با دارو و سرم تراپی به مداوای مسمومان پرداختند.
رئیس اداره حوادث و مدیریت بحران دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: کباب مورد استفاده در غذای صرف شده این مراسم از مشهد تهیه شده بود.
وی افزود: پس از اقدامات درمانی برای 126 بیمار، 97 نفر در محل بطور سرپایی درمان و 29 نفر دیگر به بیمارستانهای 22 بهمن، امام رضا(ع) و هاشمی نژاد مشهد منتقل شدند.
روستای آبگرم از توابع بخش زاوین شهرستان کلات، در فاصله 70 کیلومتری شرق مشهد واقع است.
زلزله بیاید، این علمکها بمب ساعتی میشوند!
سلامت نیوز: زلزلهشناسان پیشبینی کردند تهران، استانبول و لسآنجلس کاندیدای زلزله مهیب آینده هستند. اگر به این پیشبینیها چندان توجهی هم نکنیم، میدانیم حدود ٦ درصد تهران روی پهنههای گسلی هستند اما همچنان پایتخت در برابر بحرانهای بزرگ بیدفاع است.
به گزارش سلامت نیوز، «شهر فردا» در ادامه آورده است: بررسیهای زمینشناختی مشخص کرده است شهر تهران روی گسلهای متعدد اصلی و فرعی بنا شده و پیرامون آن را گسلهای مهمی مانند مشا و پارچین احاطه کرده که شواهد فعالیت این گسلها، بر پایه مطالعات زمینشناسی و ثبت دستگاهی زمینلرزه وجود دارد. اما به راستی چقدر نهضت ساختوسازها با توجه به خطر جنبش و جابهجایی گسلها و رخداد زمینلرزه صورت میگیرد؟ مطالعات مربوط به ثبت دستگاهی زمینلرزهها بیانگر فعالبودن پهنه البرز مرکزی است، هرساله نیز زمینلرزههای متعددی با بزرگای كم تا متوسط در محدوده تهران ثبت میشود که به اعتقاد کارشناسان زلزلهشناسی و راه و ساختمان میتوان آنها را به گسلهای فعال محدوده که با زمینلرزههای مخرب در طول تاریخ همراه بودهاند، ارتباط داد.
نقشه پهنه گسلی تهران تدوین شده است
مطالعات GPS نیز بیانگر كوتاهشدگی و حركت برشی در پهنه جنوبی البرز مرکزی است و محدوده تهران نیز در این پهنه زمین ساختی قرار میگیرد؛ نتیجه انباشت انرژی حاصل از این حرکات، رخداد زمینلرزه است. مدارك تاریخی هم مبین رخداد زمینلرزههای شدید در محدوده شهر باستانی شهرستان ری و نواحی شمالی آن (موقعیت فعلی شهر تهران) است. این بخش از البرز در گذشته دارای سابقه زمینلرزههای مخرب بوده و محدوده شهر تهران بعد از زمینلرزه مخرب سال ١١٧٧ میلادی كه شهر باستانی ری را بهطور كامل نابود كرد، شكل گرفت.
دبیر كمیته زلزله شورای پژوهش های زلزله كشور، می گوید هر چند طی سالهای گدشته ساخت وسازها چندان تبعیت از قواعد شهرسازی مدرن و ایمن نبود اما در سالهای اخیر اقدامات موثر اصلاح سازه های شهری صورت گرفته است که اجرا و نظارت برآئین نامه زمین لرزه موسوم به 2800 از مهمترین آنهاست.
دکتر منوچهر قریشی میافزاید: هرچند این آئیننامه 25 سال پیش تصویب و اجرایی شده است اما هر پنج ساله مشمول تجدید نظر قرار میگیرد و آخرین اصلاحات در سال گذشته اعمال شد.
زمینلرزه محتمل شهر تهران، بهقدری جدی است که پاسخ به این سؤالات در رابطه با آن ضروری به نظر میرسد:
١- مكان نسبتاً دقیق گسلهای شهر تهران با توجه به ساختوسازهای وسیع صورت گرفته در كجاست؟
٢- درصورت وقوع زمینلرزه شهر تهران، در راستای كدام یك از گسلها، گسیختگی سطحی (Fault rupture) خواهیم داشت؟
٣- چشمههای لرزهای تهران با توجه به زمینلرزههای تاریخی ری و شمال تهران كدام هستند؟
٤- در صورت بروز زمینلرزه نوع حركت و جابجایی گسلها (سازوكار) چگونه است؟
احمد صادقی، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در این زمینه میگوید: با وجود پیگیریهای فراوانی که از سال ١٣٨٨ به منظور اجرایی شدن نقشهها و ضوابط تهیه شده انجام شد، به علت تعدد نهادهای مسئول این فرآیند طولانی شد. به همین دلیل با توجه به ورود جدی شورای شهر تهران به موضوع در راستای اجرای مصوبات جلسه پنجاهونهم كمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران (مورخ 94.8.20)، مقرر شد این سازمان با همكاری كمیته ملی زلزله و لغزش لایههای زمین سازمان مدیریت بحران كشور، نسبت به تشكیل كارگروهی در این زمینه اقدام کند.
این کارشناس خاطرنشان میکند: در حال حاضر عمده گسلهای داخل شهر تهران توسط بافت شهری پوشیده شده است که حفاری و بررسی مستقیم گسلها بهراحتی امکانپذیر نیست، بنابراین نظر به محدودیتهای استفاده از روشهای مختلف شناسایی و بررسی گسلها، یکی از بهترین روشهای مطالعاتی بازدید از گودبرداری ساختمانی و سایر پروژههای عمرانی در حال اجرا بود.
وی تاکید میکند: این روش از چند نظر دارای اهمیت و ارزش است؛ ابتدا اینکه وجود گودبرداریهای متعدد ساختمانی و حفاریهای مربوط به پروژههای عمرانی روی گسلها و در پهنههای گسلی در مقایسه با محدودیتهایی که حفر ترانشههای مطالعاتی در محیطهای شهری دارد و در عمل انجام آن در بیشتر موارد غیرممکن است.
صادقی میافزید: همچنین وجود برشهای متعدد از خاک و آبرفت بهصورت مشاهده مستقیم خاک و گسلهای موجود در آن است که به لحاظ این نوع مطالعات دارای برتری نسبت به روشهای غیرمستقیم است. در پایان هم باید صرفهجویی در هزینهها و زمان را نیز به موارد قبلی اضافه کرد. با توجه به موارد بیان شده، گودبرداریهای ساختمانی و پروژههای عمرانی فرصتی ارزشمند و کمهزینه برای انجام مطالعات مربوط به گسلها و همچنین افزایش آگاهی از وضع زمینشناسی شهر تهران هستند که در صورت عدم توجه و با تمام اطلاعاتی که درون خود دارند، به راحتی از دست میروند.
نقشه پهنههای گسلی شهر تهران در مقیاس شهری برای اعمال محدودیتهای خطر گسیختگی سطحی در این پهنهها از سوی سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و با همکاری اساتید مجرب و کارشناسان حرفهای تهیه شده و به تصویب مشترک کارگروه ملی مخاطرات زلزله، لغزش لایههای زمین، ابنیه، ساختمان و شهرسازی، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران، شورای اسلامی شهر تهران و کمیته دایمی استاندارد ٢٨٠٠ رسید.
همچنین مقرر شد که نقشههای مورد نظر به صورت رسمی از سوی ریاست کارگروه به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور ارسال شود تا مطابق سند اصلی طرح جامع شهر تهران، این شورا نسبت به تصویب نقشه و تهیه، تدوین و اعمال ضوابط و محدودیتها در پهنههای گسلی طرح تفصیلی شهر تهران به شهرداری برای ساختوسازهای جدید اقدام کند.
با وجود قطعی بودن ساخت وسازها در گسل های پهن شده در کف تهران کارشناسان معتقدند اعلام دقیق مناطق گسلی مترتب واکنش های اجتماعی است که می تواند موجهای اقتصادی آن در بازار رکود زده داخلی اثرگذار باشد .
دبیر كمیته زلزله شورای پژوهش های زلزله كشورادامه می دهد: گسل های شمال وجنوب تهران دارای پلاکهای زیادی هستند که تمرکز بر آنها می تواند جهت اقتصادی مناطق مذکور را با چالش روبرو کند لذاکنترل ساخت وسازهای شهری بصورت چراغ خاموش وبا افزایش نظارت صورت می گیرد.
قریش تاکید میکند در سالهای اخیر استفاده از مهندسان ناظر سازه در ساخت و سازهای شهری در دستور کار شهرداری قرار گرفته و میتوان گفت شرایط ساخت و سازهای 10 سال اخیر تهران نسبت به سالهای گذشته بهبود یافته است.
قطع اتوماتیک گاز در صورت زلزله
به گفته کارشناسان، در صورت بروز زلزله احتمالی، یکی از مسائلی که به شدت ابعاد فاجعه را تشدید میکند انفجارهای پیدرپی و آتشسوزیهای تهران است و به قولی علمکهای تهران بهسان بمبهای ساعتی عمل خواهند کرد.
دبیر كمیته زلزله شورای پژوهش های زلزله كشور خاطرنشان میکند: سامانهای توسط شرکت ملی گاز طراحی شده است که بر اساس آن در صورت زلزله احتمالی با تعبیه شیرهای بصورت اتوماتیک جریان گاز قطع خواهد شد و این شیرها در سراسر تهران تعبیه شده است.
قریشی میگوید: هرچند مقداری از گاز باقیمانده در لولههای گاز لاجرم منفجر خواهد شد که خود نگرانیهای زیادی به دنبال دارد.
کارشناس زلزلهشناسی معتقد است: در سالهای اخیر مقاومسازی پلها و تکهبندی آنها در دستور کار قرار گرفته است لذا انتظار میرود در صورت زلزله احتمالی معابر و پلهای چند منظوره از ایمنی نسبی برخوردار باشند.
در نهایت اما باید گفت به نظر میرسد تهران به هیچوجه برای مقابله با زلزلههای بزرگ آمادگی ندارد. از یک سو بافت فرسوده و عدم رعایت کامل موازین ساختمانسازی و از سوی دیگر مساله فرونشستها و سست بودن زیر پای تهران نشان میدهد که پایتخت به جد در معرض یک تهدید جدی است و این تهدید صرفاً برای چند میلیون انسانی که در این شهر زندگی میکنند وجود ندارد بلکه یک زلزله مهیب میتواند خطرات جدی سیاسی و امنیتی برای کل کشور در پی داشته باشد.
اما به زعم ما آنچه که باعث شده است تا مشکلات تهران به معضلات لاینحل تبدیل شود فقدان یک مدیریت جامع است. همین که در خیابان ولیعصر (عج) هر روز شاهد نوسازی معابری هستیم که فردای آن شرکت آب و فاضلاب یا گاز آن را تخریب میکند، نشان میدهد که تهران یک مدیریت یکپارچه و واحد ندارد. به تبع در خصوص زلزله، آلودگی هوا و ... نیز داستان از همین قرار است و تا زمانی که مشکلات تهران یک مسئول مستقیم نداشته باشد کاری از پیش نمیرود.
همکاری های زیست محیطی ایران و اتریش ارتقا می یابد
سلامت نیوز:رئیس سازمان حفاظت محیط زیست : امیدواریم روابط ایران و اتریش به بهبود محیط زیست کمک کند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار بامداد امروز در بدو ورود به وین افزود: به دعوت وزیر کشاورزی اتریش به این کشور دعوت شده و امیدوار است همکاری های ایران و اتریش برای بهبود همکاری های زیستهمکاری های زیست محیطی ایران و اتریش ارتقا می یابد محیطی ارتقا یابد.
وی گفت: در این سفر علاوه بر دیدار و ملاقات با آندرا روپ رشتر وزیر کشاورزی و جنگل بانی محیط زیست و آبخیزداری اتریش، برنامه های متراکمی در این 2 روز داریم که امیدواریم منجر به ارتقا سطح روابط دو جانبه بین ایران و اتریش شود و به بهبود محیط زیست هم در ابعاد داخلی و هم محیط زیست جهانی کمک کنیم.
ابتکار خاطرنشان کرد: ایران سال گذشته میزبان وزیر محیط زیست اتریش بود و درباره گسترش همکاری های دوجانبه در حوزه های مرتبط با محیط زیست مذاکراتی انجام شد و متقابلا از من دعوت کردند تا یک بازدید رسمی از این کشور داشته باشم.
رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: در ملاقات با وزیر محیط زیست اتریش، امضاء تفاهم نامه های دو جانبه در حوزه های مرتبط با محیط زیست, همکاری برای مسائلی مانند کاهش آلودگی هوا و اجرای توافق پاریس در زمینه انتشار گازهای گلخانه ای، موضوعات مرتبط با تنوع زیستی و همکاری هایی در زمینه آموزش و پژوهش های مشترک در دستور کار قرار دارد.
ابتکار با بیان اینکه همکاری های خوبی را با اتریش شروع کردیم، ادامه داد: اولین دوره آموزش محیط بانان ایران در اتریش حدود چهار ماه پیش برگزار شد و اکنون دومین دوره آن در حال برگزاری است و در این سفر، بازدیدی از نحوه آموزش محیط بانان خواهم داشت.
وی مذاکره درباره همکاری های مورد علاقه دو طرف را از دیگر برنامه های این سفر برشمرد و گفت: همچنین نشست هایی در ارتباط با همکاری های تجاری با اتاق بازرگانی اتریش داریم و جلسه ای هم در یکی از مراکز پژوهشی و علمی در رابطه با سیاست ها و برنامه های دولت ایران در زمینه مسائل زیست محیطی خواهیم داشت.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان در این سفر با سباستن کورتز وزیر خارجه اتریش نیز دیداری جداگانه خواهد داشت.
وی همچنین در پارلمان اتریش برای نشستی با حضور رئیس کمیسیون محیط زیست پارلمان شرکت می کند و علاوه بر این قرار است با اعضای گروه دوستی پارلمان اتریش دیدار کند.
حضور دراتاق بازرگانی اتریش وملاقات با برخی شرکت های مربوط به محیط زیست از دیگر برنامه های رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در این سفر دو روزه است.
کاهش روزانه یک میلی متر از سطح اراضی تهران
سلامت نیوز: رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران گفت: با توجه به وضعیت کاهش سطح آب های زیرزمینی احتمال فرو نشست زمین پس از هر گونه حفاری در شهر تهران وجود دارد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان، اقبال شاکری در دویست و نود و یکمین جلسه شورای شهر تهران گفت: نشست زمین در بزرگراه آزادگان مورد تایید قرار گرفته وعلت آن نیز کاهش سطح آب های زیرزمینی است.
وی افزود: به دلیل کاهش سطح آب های زیرزمینی روزانه یک میلی متر از سطح اراضی تهران نشست می کند و همین موضوع مشکلاتی را در بر دارد.
رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به لزوم بررسی وضعیت نشست زمین در پایتخت اظهار کرد: سازمان آب،برق، مخابرات، فاضلاب ومترو تهران باید به وضعیت فرونشست زمین در پایتخت ورود پیدا کرده تا از این طریق شاهد کاهش حوادث ناشی از نشست های مکرر زمین در پایتخت باشیم.
شاکری با تاکید بر اینکه احتمال نشست زمین پس از هر گونه حفاری در شهر تهران وجود دارد تصریح کرد: با توجه به وضعیت زمین و همچنین کاهش سطح آب های زیرزمینی این احتمال وجود دارد که با هر گونه حفاری در شهر تهران شاهد ریزش مجدد و فرونشست زمین باشیم.
وی با اشاره به تذکرات مطرح شده به مسئولان فرودگاه امام خمینی (ره) تصریح کرد: دو ماه گذشته نامه ای را به مسئولان فرودگاه امام ارسال کردیم و طی این نامه در رابطه با وضعیت پارکینگ های فرودگاه وهمچنین تسهیلات ارائه شده به شهروندان در این فرودگاه گفت و گو کردیم. پس از تذکرات ارائه شده مسئولان فرودگاه امام بسیار مسئولانه به موضوع ورود پیدا کرده وقول مساعد دادند که مشکلات مردم در این فرودگاه در کمترین زمان ممکن برطرف شود.
دولت دولت لایحه اصلاح قانون کار را پس بگیرد
سلامت نیوز: عضو کارگری شورای عالی کار میگوید: اگر دولت برای خواسته کارگران کوچکترین ارزشی قائل است باید هرچه سریعتر لایحه اصلاح قانون کار را از مجلس پس بگیرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا «علی خدایی» در واکنش به صحبتهای اخیر معاون روابط کار وزارت کار مبنی براینکه در صورت تصویب شورای عالی کار آماده هستیم تا برای بازپسگیری لایحه اصلاح قانون کار از مجلس اقدام کنیم، گفت: در روزهای اخیر هم اعضای کارگری شورای عالی کار این خواسته را به صورت رسمی در دبیر خانه شورای عالی کار مطرح کردهاند و هم به صورت همزمان این درخواست به صورتی مشابه در قالب بیانیههای منتشر شده از سوی تشکلهای صنفی کارگری مطرح شده است.
عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور افزود: بنابراین در شرایطی هستیم که اگر نظر کارگران برای دولت اهمیت دارد باید وزارت کار لایحه پیشنهادی اصلاح قانون کار را از مجلس پس بگیرد.
وی یادآوری شد: هرچند در مورد موضوعاتی همچون افرایش 20 هزار تومانی حق مسکن کارگران که در قیاس با تصمیم گیری در مورد لایحه اصلاح قانون کار، به مراتب یک موضوع جزئی محسوب میشود، اجرای مصوبات شورای عالی کار برای نزدیک به دو سال معطل مانده است.
خدایی افزود: با این حال اگر شورای عالی کار تا این اندازه بُرِش دارد که بتوانند لایحه خطرناک اصلاح قانون کار را پس بگیرد، در همینجا اعلام میکنیم که خواست گروه کارگری تشکیل جلسه فوقالعاده شورای عالی کار است.
وی افزود: برگشت لایحه از مجلس به وزارت کار و بررسی آن در شورای عالی کار از این حیث دارای اهمیت است که هرگونه اصلاحی در قانون کار باید مطابق با ماده 73 قانون برنامه پنجم توسعه صورت پذیرد.
خدایی با اشاره به جلسات شورای عالی کار و شورای سه جانبه ملی گفت: در این جلسات که منهم در همه جلسات آن حضور داشتم قرار شد کارگروهی متشکل از نمایندگان کارگری و کارفرمایی تشکیل شود و مطابق تصمیم این کارگروه موارد مورد اختلاف در این لایحه بررسی و به مجلس ارسال شود.
خدایی با تاکید بر اینکه در نهایت سه جانبه گرایی در اصلاح قانون کار به دست فراموشی سپرده شده است، افزود: کارگروه مذکور هرگز تشکیل نشد و در حال حاضر نیز دولت یازدهم تقریبا همان نسخهای را که در زمان دولتهای نهم و دهم برای تضمین افزایش سود صاحبان ثروت پیچیده شده بود را به عنوان لایحه اصلاح قانون کار به مجلس فرستاده است.
وی در واکنش به بخش دیگری از صحبت های حسن هفده تن که گفته است میتوان در کمیسون اجتماعی لایحه اصلاح قانون کار را با حضور نماینده کارگران مورد بحث قرار داد، اظهار داشت: از نظر تشکلهای صنفیکارگری و حتی کارفرمایان موافقان اصلاح قانون کار، در شرایط کنونی بررسی این لایحه در کمیسون اجتماعی اساسا هیچ موضوعیت ندارد.
اشاره این عضو کارگری شورای عالی کار به صحبتهای اخیر علیرضا محجوب، عضو کمیسون اجتماعی مجلس باز میگردد که گفته بود پس از بررسی لایحه اصلاح قانون کار در کمیسون اجتماعی مجلس، مشخص شد که موافقان لایحه اصلاحات قانون کار به عدم رعایت سه جانبه گرایی در آن معترض هستند و خواهان پس فرستاده شدن آن از مجلس به دولت هستند.
این عضو کارگری شورای عالی کار در پایان افزود: تا زمانی که رویکرد اصلاح قانون کار بر حذف شرکای اجتماعی دولت، درصدد تضعیف جایگاه تشکلات کارگری و حقوق بنیادین کار بنا نهاده شده است؛ صحبت کردن در مورد لایحه اصلاحات قانون کار از نظر کارگران هیچ موضوعیتی ندارد و ورود دولت و مجلس به چنین موضوعاتی تنها باعث افزایش شمار منتقدان آنها در میان مزد بگیران خواهد شد.
مجلس حق تعیین تعرفه پزشکی بخش خصوصی را به نظام پزشکی برگرداند
سلامت نیوز: رییس سازمان نظام پزشکی کشور طی نامه ای به رییس مجلس، خواستار بازگرداندن حق تعیین تعرفه بخش غیر دولتی به این سازمان شد.
به گزارش سلامت نیوز، در نامه ای که دکتر علیرضا زالی در ۲۰ شهریور ماه جاری به دکتر علی لاریجانی نوشته است، آمده: «به استناد بند "ک" ماده ۳ قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1383/1/25 مجلس محترم شورای اسلامی، تعیین تعرفه ها در بخش غیر دولتی جزءوظایف و اختیارات نظام پزشکی می باشد در حالی که در قانون برنامه پنجم توسعه این حق از نظام پزشکی گرفته شده لذا نظر به اینکه تصویب لایحه برنامه ششم توسعه در دستور کار مجلس محترم شورای اسلامی قرار دارد،سازمان نظام پزشکی و نمایندگان منتخب جامعه پزشکی کشور از حضرتعالی و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی تقاضا دارند از نقض مجدد بند “ک” قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی در قانون برنامه ششم توسعه جلوگیری شود و حق تعیین تعرفه در بخش غیر دولتی مجددا به این سازمان برگردانده شود.»
نامه رییس نظام پزشکی به رییس مجلس شورای اسلامی:
فعالیتهای فکری آلزایمر را به تأخیر میاندازد
سلامت نیوز:متخصص نورولوژی گفت: نمیتوان با قاطعیت علت آلزایمر را اعلام کرد اما باید گفت درگیر کردن ذهن و انجام فعالیتهای فکری و هنری شروع این بیماری را به تأخیر میاندازد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، داوود شلیل احمدی در پاسخ به این سؤال که آیا درست است که بحران فراموشی همچون کم آبی و خشکسالی نسل حاضر را تهدید میکند، گفت: آلزایمر بیماری تهدیدکنندهای که به صورت جدی فراگیر شده باشد نیست و تنها نسبت به گذشته افراد طول عمر بیشتری پیدا کردهاند و دیده شدن آن در میان افراد مسن عدهای را دچار این باور کرده که در میان همه در حال فراگیری است.
احمدی، آلزایمر را دمانس دانست و افزود: آلزایمر یک تحلیلبرنده مغز است که علت آن به طور کامل مشخص نیست و تنها میتوان گفت بعضی عفونتها یا عوامل دیگر در ایجاد آن دخیل هستند اما اینکه واقعاً به چه دلیلی ایجاد میشود هنوز نمیتوان اظهارنظر قطعی دانست.
این متخصص نورولوژی تأثیرگذاری مصرف داروهای آرامبخش، قرصهای خوابآور و آلودگی هوا را در ابتلا به آلزایمر در حد یک تئوری و نظریه دانست که قطعیت آن هنوز اثبات نشده است.
احمدی گفت: اگر قرار باشد فردی مبتلا به آْزایمر شود حتماً این اتفاق خواهد افتاد و هیچ درمان دارویی پیشگیرنده برای آن وجود ندارد.
وی مصرف مکملهای زینک، فسفر، انجام فعالیتهایی که به تمرکز فکری نیاز دارند (کار هنری، جدول) را تنها عاملی برای به تأخیر انداختن پروسه آلزایمر دانست.
احمدی در پاسخ به این سؤال که آلزایمر بیشتر در میان چه کسانی دیده میشود، گفت: افرادی که این بیماری در بین اقوام و نزدیکانشان وجود داشته یا کسانی که سابقه ضربه به سر، سکتههای مکرر، بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت را داشتهاند.
این متخصص نورولوژی بروز درصد بیشتر آلزایمر در میان افراد بیسواد نسبت به تحصیلکردهها را به دلیل فعالیت ذهنی و درگیری بیشتر مغز در افراد باسواد دانست.
وی شروع این بیماری را در افراد بالای 50 سال دانست و گفت: شروع این بیماری خود را با اختلال در حافظه اخیر نشان میدهد به این صورت که فرد ممکن است حرف 20 سال گذشته را به خاطر بیاورد اما از یادآوری حرف یا کارهای دیروز خود ناتوان باشد.
احمدی اظهار کرد: بیماری آلزایمر علاوه بر فراموشی فرد را دچار سوءظن، توهمات بینایی و شنوایی میکند به این صورت که مثلاًاین تصور در بیمار به وجود میآید که مرده را میبیند یا صداهایی میشنود و با سؤالهای مکرر خود اطرافیان را آزرده میسازد.
این متخصص نورولوژی در پایان گفت: این فراموشیهای کوتاهمدتی که بیشتر مردم این روزها به آن دچار میشوند ناشی از کاهش تمرکز و مشغله زیاد است و ارتباطی با آلزایمر ندارد. وقتی همهمه فکری زیاد شود ثبت اطلاعات در ذهن با موفقیت صورت نمیگیرد که انتظار بازخوانی مثبت و قابل توجهی داشته باشیم.
توقف خودروها با موتور روشن جریمه دارد
سلامت نیوز: کار زیاد سختی نیست. فقط کافی است سوئیچ ماشین را بچرخاند و خاموشش کند اما می گوید فقط یک ربع است مگر چه میشود. هزینه گازئیلش کمتر از بلایی است که استارت زدن بر سر ماشین می آورد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ابتکار، یک ربع یا نیم ساعت، شاید زمان زیادی نباشد اما همین یک ربعها و نیم ساعتها برای چندین و چند اتوبوس یا حتی خودروی سواری زمان زیادی برای انتقال بیش از اندازه اکسیدهای گوگرد، اکسیدهای ازت، مونواکسید کربن یا ذرات معلق در هوا است.
اتوبوس در ایستگاه در انتظار مسافران ایستاده است. یک اتوبوس نه. بلکه 5 اتوبوس. هر کدام پشت سرهم و بدون اینکه موتورهای خود را خاموش کرده باشند، ایستادهاند. ایستادهاند تا آسیاب به نوبت صندلیهایشان را پر از مسافر کنند اما دریغ که مسافر در این ساعت ظهر غنیمت است. راننده اولین اتوبوس که در انتظار پر شدن صندلیها بیرون از ماشین چای مینوشد می گوید: پر هم بشود موظفیم یک ربع مهمان ایستگاه باشیم. شاید این جملات برای خیلیها مضحک به نظر بیاید. شاید بعد از خواندن این جملات خیلیها بگویند که جلوی اتفاقات بزرگ تر را باید گرفت. اما ما میگوییم که از همین اتفاقات کوچک باید شروع کرد. یک ربع ایستادنهای چندین و چند اتوبوس در پایانههای مختلف در نقاط مختلف شهر هرچند برای رانندگانی که نگران هزینههای استهلاک ماشین خودند، بیاهمیت جلوه میکند اما مطمئنا خاموش کردن همین یک ربع هم میتواند تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی هوا داشته باشد. هر چند خبرهای خوشی از بابت کاهش آلودگی هوای تهران به گوش گوش می رسد ولی باز هم باید مراقب بود.
اتوبوسها تولید کننده 34 درصد کسیدهای گوگرد
آمارها و ارقام میگویند مینی بوس ها، کامیون ها و اتوبوس ها به ترتیب بیشترین سهم تولید اکسیدهای گوگرد با درصد سهم 39 درصد، 34 درصد و 19 درصد را بر عهده دارند. براساس آنچه که کنترل کیفیت هوا اعلام میکند در جمع آلاینده های متنوع در شهر تهران از جمله خودروهای سواری و موتورسیکلتها، خودروی دیزلی سنگین و نیمه سنگین در مقایسه با خودروهای سواری در تولید اکسیدهای گوگرد (SOx) نقش و سهم مهمی دارند. خودروهای دیزلی سنگین و نیمه سنگین در شهر تهران بر اساس مطالعات انجام گرفته، مسئولیت تولید آلاینده های اکسیدهای گوگر (SOx)، اکسیدهای ازت (NOx) و ذرات معلق (PM) را عهده دار هستند و این نقش از اکسیدهای گوگرد تا ذرات معلق بزرگ و بزرگ تر می شوند. در زمینه تولید اکسیدهای ازت (NOx) ، کامیون ها به ترتیب با 7/5 ،4 و 3 درصد مسئولیت تولید این آلاینده را در شهر تهران به عهده دارند. در خصوص تولید آلاینده های خانواده ذرات معلق نیز کامیون های سبک و سنگین جمعاً 20 درصد، مینی بوس ها 10 درصد و اتوبوس ها 3 درصد از کل تولید آلایندگی را شامل می شوند. در یک نگاه کلی خودروهای سنگین 1 درصد و نیمه سنگین با احتساب اتوبوس ها و کامیون ها و مینی بوس ها حدود 24 درصد از آلودگی شهر تهران را برعهده دارند. گذشته از آمار و ارقام اشاره شده و بعنوان یک اصل زیست محیطی کنترل خودروهای سنگین با آلودگی فراوان (Heavy Polluters) مخصوصاً در فصولی از سال که شرایط تجمع آلاینده ها بیشتر فراهم می شود (مانند فصل پاییز و زمستان) و یا در شرایط ویژه هواشناسی و جوی (مثل وارونگی) می تواند تاثیرات بسزایی در کاهش آلاینده ها و رسوبات نهایی داشته باشد. اعمال منع تردد خودروهای دودزا و سنگین در شب های سرد زمستان از غروب آفتاب تا سپیده صبح، سبب شود که به هوای ساکن، تزریقات آلوده از اگزوز کامیون ها و اتوبوس ها به جو، انجام نگیرد و در نتیجه صبح روز بعد و یا تمام روز بعد تمرکز آلاینده ها را در شهر شاهد نباشیم.
توقف بدون خاموش کردن موتور تنها مختص اتوبوسها نیست
در کنار اتوبانهای تهران همیشه در ساعات پایانی طرح ترافیک صف عریض و طویل خودروهای به چشم میخورد. خودروهایی که در انتظار پایان ساعت طرح ترافیک کنار اتوبان با موتور روشن ایستادهاند. براساس مطالعات انجام شده بیش ا ز48 درصد از سهم منابع آلوده هوای شهر تهران را سواری ها و 22 درصد را موتور سیکلت ها برعهده دارند. گاز مونواکسید کربن (CO) محصول فعالیت خودروهای سواری و وانت ها است که 90 درصد کل گاز (CO) تهران را شامل می شوند. سواری ها و موتور سیکلت ها 58 درصد کل ذرات معلق تهران را نیز مسئول هستند.
سواری ها و موتور سیکلت ها به ترتیب 4 و 1 درصد کل اکسیدهای گوگرد تولید شده در شهر تهران را مسئول بوده و در زمینه ذرات معلق این اعداد به 50 و 10 درصد به ترتیب برای سواری ها و موتور سیکلیت ها می رسد. می دانید که آلایندهCO ، یعنی آلاینده ای که خودروهای سواری مسئول تولید آن هستند گازی بی رنگ، بی بو و سمی و خطرناک است که مواجه با آن بستگی به مقادیرآن، از سردرد و سرگیجه و از دست دادن قوای تشخیص آغاز و تا مرگ آنی ادامه پیدا می کند.
توقف خودروها با موتور روشن جریمه دارد
دکتر سعید متصدی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با جلوگیری از توقف خودروها با موتور روشن از در نظر گرفتن جرایم نقدی برای صاحبان این خودروها خبر داد.
او در ادامه گفت: بارها در رابطه با توقف خودروهای روشن در سطح شهر تذکرهای لازم داده شده و این مسئله در شورای عالی ترافیک نیز مطرح شده است تا رانندگان وسایل نقلیه ملزم به رعایت این امر شوند. متصدی در ادامه گفت: متاسفانه رانندگان این موضوع را رعایت نمیکنند.
متصدی بیان کرد: اما در هر صورت ما به دنبال این هستیم تا بتوانیم روشن ماندن خودروها در حین توقف را مدیریت و سازمان دهی کنیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رانندگان کار خاصی را نباید انجام دهند بلکه فقط باید وسیله نقلیه خود را در هنگام توقف خاموش کنند که از این کار نیز دریغ می کنند.
او با اشاره به تخلف بودن توقف خودرو و روشن نگه داشتن موتور آن گفت: این موضوع به اتوبوسرانی و حمل و نقل شهرداری مرتبط است و سازمان محیط زیست با سازمان حمل و نقل شهرداری مکاتباتی در این رابطه انجام داده است. متصدی در ادامه افزود: ادارات کل محیط زیست نه تنها در تهران بلکه در سایر شهرستانها و استانهای کشور در رابطه با موضوع توقف خودروها با موتور روشن تاکید کرده اند اما متاسفانه شهرداری این موضوع را رعایت نمیکند.
متصدی در رابطه با جرایم این نوع تخلف بیان کرد: این موضوع به صورت اختصاصی و در قسمت برخورد با کسانی که سبب آلودگی می شوند در لایحه هوای پاک آورده شده و برای آن جریمه نقدی در نظر گرفته شده است. در صورت تکرار این تخلف طبق قوانین جزایی با متخلفان برخورد خواهد شد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با میزان این جرایم نقدی گفت: مبلغ آن اکنون مشخص نیست چرا که هنوز به تصویب نهایی نرسیده است.
او با بیان اینکه شهرداری ها ملزم به رعایت این قانون هستند، گفت: سالیان سال است که این موضوع مد نظر تمامی دستگاهها است. اما متاسفانه شهرداری آن را رعایت نمیکند.
گرچه لایحه هوای پاک از سال ۱۳۷۴ در خصوص نحوه جلوگیری از آلودگی هوا تنظیم شده اند و حالا با گذشت ۲۰ سال از زمان تنظیم آن قرار است با اصلاحاتی روبرو شود اما اصلی ترین سوال این است که آیا جرایم نقدی می تواند بازدارنده باشد یا افراد را نسبت به وقوع جرایم کوچک آگاه کند؟
جراحیهای زیبایی که ایران رکورددار آن است
سلامت نیوز:فوقتخصص جراحی پلاستیک و زیبایی با بیان اینکه ایران از نظر جراحی صورت، بینی و سینه در شمار اولینهای دنیا قرار دارد، تأکید کرد: گاهی موارد تعداد جراحی زیبایی فراتر از یک نوبت انجام میشود که عارضه آن از جراحی اول بیشتر است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، علی احمدی درباره پیشرفت این علم در مقایسه با جهان اظهار کرد: کشور ما به دلیل بالابودن آمار جراحی پلاستیک جزء یکی از کشورهای مهم در دنیا محسوب میشود و این واقعیت که ایران یکی از کشورهای پیشرفته در زمینه انجام اعمال جراحی زیبایی است در دنیا پذیرفته شده است.
فوقتخصص جراحی پلاستیک و زیبایی ایران را از نظر جراحی صورت، بینی و سینه در شمار اولینهای دنیا دانست و گفت: این موارد از جراحی را جراحان ایرانی میتوانند با تبحر کامل انجام دهند به طوری که نه تنها افراد به کشورهای خارجی اعزام نمیشوند بلکه درخواستکنندههای زیادی نیز از دیگر کشورها برای این عمل جراحی به ایران مراجعه میکنند.
احمدی، در پاسخ به این که چرا استقبال از جراحی زیبایی غیرضروری در کشور رو به افزایش است، تصریح کرد: معمولاً انجام این گونه جراحیها ریشه روانی دارد و پزشک قبل از اقدام باید طی چند جلسه مشاوره دلیل اصلی آن را باید تشخیص دهد تا وی را کاندید جراحی زیبایی کند.
وی ادامه داد: راهنمایی درست پزشکان به افراد در این مورد بسیار حائز اهمیت است چرا که در بعضی موارد اصلاً نیازی به جراحی زیبایی وجود ندارد و در این صورت باید به روانشناس ارجاع داده شود.
این فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی گفت: گاهی موارد تعداد جراحی زیبایی فراتر از یک نوبت صورت میگیرد که عارضهی آن از جراحی اول بیشتر خواهد بود و هر چه تعداد جراحی بیشتری باشد احتمال عارضه در منطقه عمل بیشتر خواهد بود.
احمدی، در پایان توصیه کرد: بهتر است از انجام جراحی غیرضروری زیبایی خودداری شود یا اگر فرد جراحی کرده است و ایراد مهمی ندارد از انجام دوباره آن اجتناب کند.
پشت پرده مخالفت با نظارت «بسیج» بر مراکز ترک اعتیاد
سلامت نیوز: معاون هماهنگکننده بسیج پزشکی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت ارزیابی مراکز درمان ترک اعتیاد را به بسیج سپرده است، پشت پرده مخالفتها با نظارت «بسیج» بر مراکز ترک اعتیاد که شاید صاحبان آن عضوی از مافیایی باشند که سلامت مردم را نشانه گرفتند تشریح کرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم، امضای تفاهمنامه وزارت بهداشت و بسیج جامعه پزشکی به منظور نظارت بر مراکز ترک اعتیاد انتقادات بسیاری را از سوی فعالان این عرصه در پی داشته است. گرچه بسیاری هم معتقدند که با این اقدام نظارتها قویتر شده و دیگر شاهد تخلف برخی از مراکز ترک اعتیاد به خصوص در زمینه فروش داروی متادون در بازار آزاد نخواهیم بود. موضوعی که به شدت تهدیدی برای جامعه تلقی میشود و مسئولان را بر آن واداشته تا راهحلی برای رفع آن بیندیشند.
به این منظور حسین عابدی - معاون هماهنگکننده بسیج جامعه پزشکی کشور و مسئول اجرای طرح MMT در بسیج جامعه پزشکی در گفتوگو با سپید به جزئیات اجرای این برنامه پرداخت.
س: از ضرورت وجود مراکز درمان ترک اعتیاد با داروهای آگونیست (مراکز MMT) برایمان بگویید.
عابدی: نزدیک به 70 سال است که در دنیا با معتاد با عنوان بیمار برخورد میکنند، در کشور ما نیز این نگاه بخشی از نگرش متولیان مبارزه با قاچاق و سوء مصرف مواد مخدر به حساب میآید و دارای طرفداران و مخالفینی نیز است.
وقتی معتاد بیمار، جایگزین معتاد مجرم میشود، مسلماً درمان این بیمار از جنبههای جسمی، روانی تا اجتماعی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار خواهد شد، این امر به نوبه خود یکی از مهمترین دغدههای نظام سلامت کشور و بالطبع جامعه خواهد بود.
یکی از توصیه شدهترین روشهای درمان ترک اعتیاد استفاده از متادون برای بیمار است. درمان نگهدارنده با متادون فوایدی به همراه دارد، از جمله اینکه مصرف مواد غیرقانونی را کاهش میدهد، زندگی بیمار را ثبات میبخشد، مصرف خودسرانه داروها را کاهش میدهد از ارتکاب اعمال غیرقانونی میکاهد، رفتارهای پرخطر به خصوص تزریق مشترک را که با خطر انتقال بیماریهای ناشی از پاتوژنهای خونی همانند ایدز و هپاتیت همراه است کاهش میدهد و بیماری و مرگ و میر ناشی از مواد را کاهش میدهد.
بنابراین درمان نگهدارنده با متادون هم برای فرد و هم جامعه ثمربخش است. درمان نگهدارنده با متادون هر چند خود نوعی وابستگی به این دارو است اما مساوی با اعتیاد تلقی نمیشود. زیرا فرد به سبب مصرف منظم این دارو از « دور باطل مصرف » رها میشود.
س: چه عاملی باعث شد که بسیج جامعه پزشکی مسئولیت نظارت بر این مراکز را بر عهده گیرد؟ و ظاهراً انتقادهایی در این زمینه مطرح است.
عابدی: وزارت بهداشت ارزیابی مراکز درمان ترک اعتیاد را به سازمان بسیج جامعه پزشکی به عنوان بخشی از حاکمیت برخاسته از صالحین جامعه پزشکی کشور در قالب یک پروژه اجرایی سپرده است که نگاههای گوناگونی را با خود همراه داشته است. برخی با شناختی که از پیشینه جهادی بسیجیان جامعه پزشکی و فعالیتها و تجارب سترگ ملی آنان بهویژه در طرح ملی واکسیناسیون فلج اطفال دارند، این اقدام را گامی ابتدایی در جهت رفع ابهامات موجود در فضای غیر رقابتی ارزیابی عملکرد در حوزه سلامت میدانند و معتقدند که این ورود به عنوان یک گام مبارک میتواند منشا خیر در این حوزه و به عنوان یک الگوی موفق برای سایر بخشهای سلامت کشور باشد.
در مقابل دیدگاهی دیگر که نشات گرفته از تفکر صرفا مادی و یا جهالتی برخاسته از عدم توجه به واقعیات روز سلامت جامعه است یا شاید صاحبان آن عضوی از مافیایی باشند که سلامت مردم این کشور و شاید عدم توفیق سیاستهای کلی ابلاغی در حوزه مبارزه با مواد مخدر را نشانه گرفتهاند، خواهان عدم اجرای چنین ارزیابی هستند و قصد دارند با ایجاد جنجال کورکورانه در فضای مجازی و رسانهای با گفتاری وهم آلود، تکراری و غیر مستند این ابهام را به وجود آورند که گویا بسیج جامعه پزشکی به دنبال بسته شدن این مراکز است.
در پاسخ به همین ادعای واهی فقط میتوان به این پاسخ کوتاه بسنده کرد که بسیج جامعه پزشکی شاید تنها سازمان و ارگانی در حوزه بهداشت و درمان کشور بوده باشد که به حق جایگاه خود را به عنوان نماد طرفداری جدی از حقوق مردم به عنوان دریافت کننده خدمات مراقبت از سلامت و حامی بزرگ جامعه پزشکی به عنوان ارائه دهندگان خدمات مراقبت از سلامت در طول سالیان گذشته اثبات کرده است و چنین جایگاهی رفیع با چنین ادعاهای واهی آلودنی نیست.
از طرفی دیگر، مسئولین این سازمان در دفعات متواتر و در موضع گیریهای قاطع خود به کرات اعلام کردهاند، فقط و فقط به این دلیل وارد این میدان شدهاند، چون احساس میکردند کاری بزرگ و زمین افتاده در حوزه سلامت وجود دارد که به جز با عزم بسیج نمیتوان آن را به نتیجه رساند و اینکه همه متولیان نظام سلامت در درخواستهای پی درپی خود از سازمان بسیج جامعه پزشکی چنین نیازی را مکررا مطرح کردند.
س: پس اجرای این طرح با وزارت بهداشت مشترک است؟
عابدی: بله. وزارت بهداشت به عنوان تولیت اصلی درمان اعتیاد به این جمعبندی رسید که از بسیج جامعه پزشکی کمک بگیرد. این کمک صرفاً در امر اجرای ارزیابی است و شان تصمیمگیری بر اساس گزارشها بر عهده معاونین درمان دانشگاههای علوم پزشکی خواهد بود و همکاران بسیج جامعه پزشکی صرفا وضعیت موجود در مراکز را بر اساس پروتکلی که به آنها آموزش داده شده است، گزارش میدهند.
س: مراکز ترک اعتیاد در حال حاضر با چه مشکلاتی روبرو هستند که شما آن را در اولویت قرار دادهاید؟ لطفا به برخی از کاستیها و مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد اشاره کنید.
عابدی: همانطور که میدانید سلامت، قلب تپنده هر جامعه و لازمه توسعه هر اجتماعی است و از آنجا که سلامت توسعه یافته، پیچیدگیهای شبکهای و تخصصی گوناگونی به خود گرفته است، لذا ارزیابی عملکرد در این بخش به نوبه خود از اهمیت صد چندانی برخوردار خواهد بود.
ارزیابی عملکرد مراکز درمان ترک اعتیاد نیز با توجه به ماهیتی که دارند و اثربخشی و بهرهوری که در نظام سلامت ایفا میکنند، به نوبه خود دارای اهمیت فوق العادهای خواهد بود.
آیین نامه 9 فصلی و 42 مادهای راه اندازی مرکز MMT به خودی خود ضابطههایی است که آغازگر ارزیابی عملکرد این مراکز از بدو تاسیس تا توسعه گام به گام اینگونه مراکز خواهد بود. از اینکه بگذریم طبق گفتهها حدود یک میلیون و 350 هزار معتاد در کشور زندگی میکنند که حدود 700 هزار نفر از این جمعیت، راه درمان خود را در مراکز MMT یافتهاند و خود را به جمعیتی 35 هزار نفری سپردهاند که در حدود 7 هزار مرکز وظیفه خدمتگزاری به آنان را بر عهده دارند.
رسالت همه این مراکز ارائه با کیفیتترین خدمات مراقبت از سلامت در درمان کامل بیمار برای بازگشت دوباره او به آغوش جامعه و ادامه زندگی سعادتمند است. اما طبق یافتهها و شنیدهها و براساس تحقیقات میدانی برخی از این مراکز که شاید تعدادشان خیلی هم چشمگیر نباشد، از رسالت و هدف خود دور شده و کم کم بدل به بنگاههای اقتصادی بدون کارکرد اصلی خود شدهاند که فقط منفعت گروهی خاص را در نابودی چرخه درمان معتادان بیمار و لکهدار کردن دامان پاک طبیبان حکیم جامعه به دنبال خواهد داشت. و هم اینکه بازار سیاه متادون خودش جریانی بشود برای تباهی جوانان و میانسالانی که به خیال خودشان متادون اعتیادآور نیست و .....
از طرفی خیلی از مراکز درمان ترک اعتیاد به واسطه تعهد حرفهای و وجدان کاری متولیانشان، خدمات با کیفیتی را ارائه میدهند که نه خیلیها از آن باخبرند و نه اینکه چنین کیفیتی حداقل آورده مادی، مازاد بر همصنفیهای بیکیفیتشان برایشان به همراه ندارند. مسلماً اگر ارزیابی صحیحی صورت پذیرد که مبتنی بر الگوهای علمی و تجربه شده جهانی و براساس مقتضیات بومی باشد و به شکلی متقن و کاملا مطمئن و بدون هرگونه سوءگیری اجراشود، مطمئنا به مثابه تابلویی رقابتی نشانگر رتبه کسب شده برای هر مرکز و یک پتانسیل بالقوه و بالفعل برای ایجاد رقابت مراکز هم سطح در راستای معرفی و اطلاع رسانی واقعی از عملکردهای اینگونه مراکز خواهد بود.
اگر بیماران بدانند که چه مرکزی خدمات بهتری خواهد داد، مطمئنا مراجعین مرکزی خواهند بود که خدمت با کیفیتتر به آنان دهند و صاحبان این مراکز با کیفیت و نیز متولیان و سیاستگذاران بهداشت و درمان کشور هم چنین مراکزی را مستحق دریافت آورده مادی و معنوی بیشتری میدانند که میتواند در قالب تعیین تعرفههای متفاوت برای مراکز عالی تا ضعیف باشد. میتوان گفت تحقق چنین وضعیتی آرمان مد نظر همه پزشکانی است که قدم در مسیر تاسیس مراکز درمان ترک اعتیاد گذاشتهاند و این همان ساماندهی مراکز درمان ترک اعتیاد است که اگر تحقق یابد یکی از اهداف اصلی نظام سلامت کشور در ارتقاء کیفی مستمر بهداشت و درمان بویژه در حوزه اعتیاد تحقق خواهد یافت. اینها مشت نمونه خرواری هستند که اگر نگاه عاقلانهای به آنها بیندازیم هریک از آنها به خودی خود موجه ضرورت ارزیابی عملکرد مراکز درمان ترک اعتیاد هستند.
س: متادونها که به آن اشاره کردید چگونه از این مراکز وارد بازار میشوند؟
عابدی: بنده نیز در خصوص این موضوع اطلاعات زیادی ندارم . به هر حال این موضوع مطرح است. شاید خیلی کم ولی نمیتوان آن را رد کرد. این مشکل باعث شده تا خدمات بسیار ارزنده عزیزانی که در این حوزه فعالیت میکنند تحت تاثیر قرار گیرد. دلایل مختلفی در این زمینه مطرح است که امیدواریم بتوانیم با همراهی و مشارکت عزیزان شاغل در این حوزه ارزیابی دقیق انجام دهیم و مسئولین را جهت اخذ بهترین تصمیم کمک کنیم.
س: نحوه نظارت و برخورد به چه صورت خواهد بود؟
عابدی: اجرای این طرح توسط بسیج جامعه پزشکی و نظارت بر مراکز درمان ترک اعتیاد بیشتر اهداف یکسانسازی و ارتقاء خدمات در حد مطلوب و استانداردهای موجود را دنبال میکند؛ و الّا وظیفهشناسی و تلاشهای پرسنل خدوم درمانی بر هیچکس پوشیده نیست.
در واقع آنچه بیشتر لزوم نظارت را موجب میشود، اجرای دستورالعملها و آئیننامههای ابلاغی و یا پروتکلهای اختصاصی است که ضرورت و استدلال علمیاجرایی مورد وفاق وجود دارد.
البته نقدهایی نیز بر آن وارد است که باید در یک فضای علمی نسبت به اصلاح و بومی سازی آن اقدام شود. در نظارتها به هیچ وجه بسیج جامعه پزشکی وارد فاز برخورد عملی نخواهد شد. این نظارتها فقط یک بازدید میدانی از عملکردها براساس چک لیستهای مربوطه و دستورالعملهایی که توسط وزارت بهداشت تدوین شده و بسیج هم در این زمینه هیچ دخالتی نداشته است خواهد بود.
در بررسی فضای اخیر موجود در رسانهها، عده معدودی به علت عدم آگاهی یا شاید با انگیزههای خاص و بدون نظر گرفتن منفعت عموم جامعه اظهارنظرهایی توام با سوءگیری داشتند. امیدواریم که با شروع فرآیند نظارت در این طرح، نگرانیهای اینگونه همکاران کم شده و اثرات مفید آن در ارائه خدمت به مراجعین مشاهده شود.
تعطیلی دو هفته ای مدارس تهران در فصل پاییز
سلامت نیوز: معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان تهران گفت: مدارس استان تهران در روزهای آلوده دو هفته تعطیل می شود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان،محمد رستگاری با اشاره به تشکیل کارگروه آلودگی هوا در پایتخت گفت: طبق مصوبه هیئت دولت کارگروهی برای بررسی آلودگی هوا در نیمه دوم سال که فصل وارونگی هواست تشکیل شده است.
وی گفت: در این کارگروه تغییر ساعات ادارات و تعطیلی دو هفته ای مدارس در روزهای آلوده پیش بینی شده است.
معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان تهران افزود: درصورت تصویب تعطیلی مدارس در فصل پاییز، از این پس دو هفته از تعطیلات تابستان کم می شود و به جای آن دانش آموزان تعطیلات پاییزی را تجربه می کنند.
رستگاری گفت: هنوز این طرح تصویب نشده و در دست کارشناسی است.
سالم ترین روغن ها برای کاهش دردهای ناشی از آرتروز
سلامت نیوز:اگر می خواهید دردهای ناشی از آرتریت را کمتر تجربه کنید، این را بدانید که انتخاب روغن هایی که برای سلامت قلب مفید هستند، برای کاهش دردهای آرتروز و آرتریت روماتوئید نیز می توانند مفید باشند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از آوای سلامت ،آرتریت یک فرایند التهابی است و با توجه به این که روغن های سالم غنی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند، می توانند فرایندهای التهابی و در نتیجه دردهای ناشی از آنها را در بدن کاهش دهند.
روغن زیتون: روغن زیتون حرارت دیده نشده، یک منبع عالی از پلی فنول ها برای مبارزه با التهاب است و آنتی اکسیدان های موجود در آن به حفظ سلامت قلب کمک می کند. از آنجا که هر یک قاشق غذاخوری روغن، 119 کالری دارد، در مصرف آن دقت کنید. مصرف روزانه روغن زیتون و افزودن آن به سالاد، نان یا سبزیجات برای فرد مبتلا به آرتریت مفید است.
روغن آووکادو: سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده برای کاهش نشانگرهای التهاب در خون از جمله سطح پروتئین واکنشی سی است. سطح پروتئین واکنشی سی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید به شدت افزایش می یابد و آنهم در زمان شعله ور شدن علائم. روغن آووکادو مانند روغن زیتون دارای خواص قدرتمند آنتی اکسیدانی است.
روغن کانولا: بعد از روغن زیتون، روغن کانولا، سالم ترین روغن در میان چربی ها برای مبارزه با التهاب در برخی از انواع آرتریت است. این روغن در برابر نور مقاوم است و تغییرات پراکسیدی آن در مقایسه با روغن های دیگر تقریبا صفر است.
روغن گردو: گردو سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 شناخته شده با نام اسید آلفالینولنیک است. خواص گردو و روغن گردوی تصفیه نشده مشابه است و هردو به کاهش دردهای ناشی از التهاب کمک می کنند و التهاب مفاصل را کاهش می دهند. آنتی اکسیدان های موجود در روغن گردو منجر به مبارزه با رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب به سلول ها می شود.
روغن سبوس برنج: مصرف این روغن برای کاهش ورم مفاصل توصیه می شود و خواص آنتی اکسیدانی آن کمتر از روغن کانولا و روغن زیتون نیست. روغن سبوس برنج به توازن قند خون کمک می کند. علاوه بر آن که سرشار از مواد مفیدی مانند فسفر و سلنیوم است.
روغن ماهی: برای درمان عارضه التهاب مفصلی نیز مفید است. مصرف بلند مدت از این روغن مفید در کاهش و یا حتی پیشگیری از دردهای ناشی از آرتریت تاثیر دارد. درمان آرتریت با روغن ماهی قطعا بلافاصله پس از مصرف نخواهد بود بلکه ممکن است چندین روز، هفته و یا حتی ماه طول بکشد تا نتایج مثبت آن بروز کند.
منبع:verydayhealth
افزایش ساعت کار و رشد خطاهای پزشکی
سلامت نیوز:سیاستگذاران، بدون توجه به شواهد بسیاری، بر ساعات کار طولانی و کشیکهای متعدد اصرار میورزند. بنابر محاسبه ما حتی اگر ایالاتمتحده که در میان دیگر کشورها بیشترین ساعات کاری را در نظر گرفته، ملاک قرار گیرد، تعداد کشیک بیش از ۱۱نوبت در ماه پذیرفته نیست. (زمان شیفت صبح تا ظهر، ۶ ساعت و شیفتهای کشیک ۱۶ ساعت در نظر گرفته شد.) حال اگر معیار اروپا مدنظر قرار گیرد، به عدد حداکثر سه کشیک در ماه میرسیم. این درحالی است که در رشتههایی مانند ارتوپدی، جراحی مغز و اعصاب و جراحی عمومی و بسیاری دیگر از رشتهها، شاهد ۱۵ کشیک و بیش از آن در ماه هستیم که با هیچ معیاری در جهان، پذیرفته نیست.
به گزارش سلامت نیوز،روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: همهچیز با یک تراژدی شروع شد. در مارس ۱۹۸۴، یک خطای مرگبار در بیمارستانی آموزشی در ایالاتمتحده رخ داد. دختر ۱۸ سالهای بهنام لیدی زیون که با علائم یک سندروم ویروسی مراجعه کرده بود، تحت نظر دو دستیار حاضر در اورژانس قرار گرفت. دستیاران حاضر در کشیک، با تشخیص یک بیماری ویروسی گذرا و البته بهدلیل بیقراری برای او پتیدین تجویز کردند، غافل از آنکه بیمار برای چندین ماه از فنلزین بهعنوان داروی ضدافسردگی استفاده کرده بود. با تجویز دارو، اندکاندک دمای بدن بیمار تا ۴۲ درجه بالا رفت، فشار او افزایش یافت و نهایتا در عرض چندساعت بهدنبال حمله قلبی درگذشت اما دلیل مرگ او نه سندروم ویروسی که یک تداخل دارویی مرگآور بود: سندروم سروتونین.
بهدنبال این حادثه تلخ، پیگیریهای قضائی به فاصله کمی بهجریان افتاد. پدر لیدی که خود وکیل دادگستری بود، پیگیری این ماجرا را بهعهده گرفت. داستان این خطای پزشکی، بهسرعت رسانهای شد و کار به جایی کشید که بعضی جلسات دادگاه از شبکههای تلویزیونی پخش میشد.۱
با بالاگرفتن انتقادات، گروهی از پزشکان شهر نیویورک، کمیتهای تشکیل دادند؛ کمیتهای که بعدها کمیته بل نام گرفت. در این کمیته، بررسی علل رخداد چنین خطاهایی در دستور کار قرار گرفت و نهایتا با توجه به ساعات کار طولانی دستیاران، مصوب شد که ساعت کار دستیاران شاغل در شهر نیویورک، نباید بیش از ۸۰ ساعت در هفته باشد. این اولین گام برای اعمال محدودیتهای تازه بر ساعت کار دستیاران و پزشکان بود.
ازسویدیگر، در سال ۱۹۹۰، ACGME بهعنوان متولی اعتباربخشی و تهیه استاندارد مراکز آموزشی در ایالاتمتحده، حداکثر ۸۰ ساعت کار در هفته را برای چهار رشته تخصصی بهتصویب رساند. بهدنبال حادثه مرگ لیدی زیون، موجی از مطالعات بر میزان اثر ساعت کار دستیاران بر کیفیت ارائه خدمت و آموزش آنها اجرا شد. با نگاهی به گذشته، این مطالعات را میتوان در سه گروه جای داد: گروه اول که به وضعیت بیماران و اثر ساعت کار دستیاران بر آن، پرداختند. گروه دوم، مطالعاتی بود که عمده توجه خود را بر سلامت دستیاران و ایمنی آنها معطوف کردند و نهایتا دسته سوم، مطالعاتی بود که توان یادگیری دستیاران با ساعات کار متفاوت را مورد ارزیابی قرار داد. از گروه اول میتوان به مطالعهای اشاره کرد که در سال ۲۰۰۹ اجرا شد. در این بررسی نشان داده شد که پنج تا ۳۶ درصد خطاهای پزشکی در مراکز مختلف، بهدلیل خستگی پزشکان رخ میدهد. ۳ همچنین یک کارآزمایی بالینی در سال ۲۰۰۴ در آمریکا اجرا شد و طی آن گروههای دستیاران با ساعات کار متفاوت از جهت میزان خطا مورد بررسی قرار گرفتند. نتیجه این مطالعه که در نشریه معتبر NEJM منتشر شد، نشان میداد که با کاهش ساعت کار، بهطور معناداری از میزان خطاها کاسته میشود.۴
از گروه دوم مطالعات یعنی بررسیهایی که هدف اصلی را سلامت دستیاران گذاشته بودند، میتوان به مطالعهای اشاره کرد که نشان داد میزان مواجهه ناخواسته با مایعات آلوده بدن بیماران در دستیاران سال اولی که ساعت کشیک طولانیتری داشتهاند، بیشتر است. ۵
بررسیهای جداگانهای نیز برای ارزیابی اثر احتمالی ساعت کار بر آموزش دستیاران صورت گرفت. یکی از این مطالعات، نشان داد که میزان بهخوابرفتن دستیاران در کلاس درس با افزایش شیفت در یکماه، بهطور معناداری افزایش مییابد.۶
در مطالعه جالب دیگری، نشان داده شد که بیدار ماندن بیـــش از ۱۶ ساعت متوالی، عملکرد شناختی فرد را به اندازه مصرف الکل در حد غلظت خونی 0,05 تا 0,10 درصد مختل میکند.
۳
خلاصه آنکه، مطالعات متعددی نشان داد که احتمالا کاهش ساعت کار میتواند از میزان خطا بکاهد، سلامت دستیار را تضمین کند و بر کیفیت آموزش او بیفزاید. افزایش شواهد برای کاهش ساعت کار دستیاران از یک سو و فشار نهادهای صنفی آنها ازسویدیگر، منجر به آن شد که ACGME در سال ۲۰۰۳، اولا ۸۰ ساعت کار هفتگی را مجددا تأیید کند و علاوه بر آن، برای اولین بار در ایالاتمتحده، طول مدت یک شیفت را به ۲۴ ساعت محدود و یک روز تعطیل در هفته را برای هر دستیار اجباری کند. گفتنی است؛ در آخرین بازبینی، ACGME در سال ۲۰۱۱، حداکثر زمان ۲۴ ساعته شیفتها به ۱۶ ساعت کاهش داد.۲
آنچه در بالا آمد، نگاهی گذرا به تاریخچه اعمال محدودیت بر ساعت کار دستیاران در ایالاتمتحده بود. در زمان تقریبا مشابهی، کشورهای اتحادیه اروپا هم به وضع محدودیتهایی دراینزمینه پرداختند. به گونهای که حداکثر میزان ساعت کار هفتگی دستیاران، ۴۸ ساعت درنظر گرفته شد. ضمن آنکه حداکثر زمان شیفت دستیاران، ۱۳ ساعت اعلام شد. ۷ چنانکه میبینید اتحادیه اروپا در هر دو مورد، قوانین سختگیرانهتری برای بیمارستانها در نظر گرفته و درواقع، ساعت کار دستیار را حتی بیش از ایالاتمتحده محدود کرده است. نکته جالب اینکه در این قوانین، چه در ایالاتمتحده و چه در اروپا، میزان فاصله میان شیفتها و میزان ساعت کار پیش از شرکت در کلاسهای تئوری نیز منظور شده است.
این روزها بهنظر میرسد در اتحادیه اروپا و ایالاتمتحده، لزوم تعیین حداکثر ساعت کاری برای دستیاران مورد اجماع قرار گرفته و در 20 سال گذشته، در چند نوبت، قوانین مختلفی برای آن بهتصویب رسیده است. هنوز هم مطالعات در این حیطه ادامه دارد و این بررسی، بحثهای زیادی درباره میزان وضع محدودیت بر ساعات کار برانگیخته اما در اصل موضوع که وضع محدودیت بر ساعت کار دستیاران است، اجماع وجود دارد. اما در کشور ما اوضاع از چه قرار است؟ تقریبا هیچ محدودیت مشخص سراسریای را نمیتوان برای ساعت کار دستیاران در ایران یافت. بعضی از مراکز آموزشی، اقدام به تصویب محدودیتهایی برای ساعت کار دستیاران کردهاند اما یک رویه سراسری هرگز وجود نداشته است. هنوز که هنوز است، بسیاری از استادان و سیاستگذاران، بدون توجه به شواهد بسیاری که تنها گوشهای از آنها در این مقاله مورد اشاره قرار گرفت، بر ساعات کار طولانی و کشیکهای متعدد اصرار میورزند. بنابر محاسبه ما حتی اگر ایالاتمتحده که در میان دیگر کشورها بیشترین ساعات کاری را در نظر گرفته، ملاک قرار گیرد، تعداد کشیک بیش از ۱۱نوبت در ماه پذیرفته نیست. (زمان شیفت صبح تا ظهر، ۶ ساعت و شیفتهای کشیک ۱۶ ساعت در نظر گرفته شد.) حال اگر معیار اروپا مدنظر قرار گیرد، به عدد حداکثر سه کشیک در ماه میرسیم. این درحالی است که در رشتههایی مانند ارتوپدی، جراحی مغز و اعصاب و جراحی عمومی و بسیاری دیگر از رشتهها، شاهد ۱۵ کشیک و بیش از آن در ماه هستیم که با هیچ متر و معیاری در جهان، پذیرفته نیست.
در این جدول، کوشیدهایم مقایسهای میان ساعت کار دستیاران چهار رشته در ایران و استاندارد حاکم بر اروپا و ایالاتمتحده، انجام دهیم. گفتنی است؛ تعداد کشیکها در این جدول براساس دستیاران سال اول دانشگاه تهران محاسبه شده است. درواقع مطالعات متعدد نشان داده که افزودن ساعت کار از جایی به بعد، نهتنها بر آموزش و کیفیت ارائه خدمت اضافه نمیکند بلکه سطح آموزش را پایین آورده و احتمال خطاهای پزشکی را بالا میبرد.
نکته دیگر هم طول مدت شیفت کشیکهاست که در ایران عموما از هشت صبح آغاز و تا ساعت ۱۴ روز بعد بهطول میانجامد و این یعنی ۳۰ ساعت شیفت متوالی. حال آنکه در ایالاتمتحده، عدد مجاز برای یک شیفت، ۱۶ و در اروپا، ۱۳ ساعت است. نهایتا اینکه جلب توجه سیاستگذاران به تعیین محدودیت ساعت کار با توجه به شواهد فراوان موجود، امری لازم و ضروری بهنظر میرسد. پایاندادن به تصور قدیمی و فاقد پشتوانه علمی بسیاری از استادان مبنی بر «ساعت کار طولانیتر، آموزش بهتر» اولین گام در این مسیر طولانی است. علاوه بر انتشار مقالات علمی داخلی و بازنشر مقالات خارجی، پیگیریهای دستیاران و پافشاری آنها بر دستیابی به حقوقشان نیز میتواند اصلاحات لازم در این راه را تسریع کند. باید پذیرفت که محدودیت ساعت کار یک ضرورت انکارناپذیر است، نه فقط برای آموزش بهتر بلکه حتی برای تضمین ارائه خدمتی مطمئنتر.
* منابع:
1.https://en.wikipedia. org/wiki/Libby_Zion_Law#Death_of_Libby_Zion.
2.Rosenbaum, Lisa, and Daniela Lamas. “Residents’ duty hours—toward an empirical narrative. ” New England Journal of Medicine 367.21(2012):2044-2049.
3.Wolman, Dianne Miller, Michael ME Johns, and Cheryl Ulmer, eds. Resident Duty Hours: : Enhancing Sleep, Supervision, and Safety. National Academies Press, 2009.
4.Landrigan, Christopher P. , et al. “Effect of reducing interns’ work hours on serious medical errors in intensive care units. ” New England Journal of Medicine
351.18(2004):1838-1848.
5.Ayas, Najib T. , et al. “Extended work duration and the risk of self-reported percutaneous injuries in interns. ” Jama 296.9(2006):1055-1062.
6.Barger, Laura K. , et al. “Impact of extended-duration shifts on medical errors, adverse events, and attentional failures. ” PLoS Med
3.12(2006):e487.
7.Temple, John. “Resident duty hours around the globe: where are we now?. ”BMC medical education 14. Suppl 1(2014): S8
چگونه اشتهای کاذب را مهار کنیم؟
سلامت نیوز:هنگامی که بدن به دلیل بروز هیجانات عاطفیِ منفی همچون خشم و اندوه در استرس قرار میگیرد، مغز هورمونهای مختلفی ترشح میکند که حاصل آن اشتهای کاذب است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، در چنین شرایطی با وجود سیری باز به خوردن ادامه میدهیم.
دکتر "راجر گولد" متخصص دانشگاه کالیفرنیا در تحقیقی که روی ۱۷هزار شرکتکننده انجام داده به این نتیجه دست یافته است که احساسات ما مسئول بیش از ۷۵ درصد خوراکیهای ناسالم و پرحجمی هستند که میخوریم. آیا خوردن شکلات، شیرینی خامهای و پاستا پیامد یک بیانضباطی غذایی، بی ارادگی و راحتطلبی نیست؟
بدون شک همه اینها حاصل عادت نادرست غذایی است. پژوهشهای بیشماری در این زمینه علم تغذیه را متحول کرده است و هر آن چه تا کنون درباره وزن و رژیم غذایی میدانستیم را زیر سوال بردهاند. ما بیش از هر چیز برای تغییر خلق و خو و داشتن احساس خوب آنی به خوردن روی میآوریم.
چرا خود را فریب می دهیم؟
علم این رفتار را "خوردن هیجانی" نام نهاده است که به معنای خوردن بدون احساس واقعی گرسنگی و ناخنک زدن و ریزهخواری کردن پس از خوردن یک وعده غذای مفصل است. این رفتار غذایی منجر به اضافه وزن میشود.
همه ما قواعد یک تغذیه سالم و متعادل را می شناسیم. سبزیجات و میوه فراوان، غلات سبوسدار، گوشت در حد اعتدال و شیرینیجات به میزان بسیار کم اما احساسات پرتنش ما و میل به تسکین این احساسات، آنقدر قوی هستند که قادرند بر این آگاهی غلبه کنند. هیجانات ما متحدین پرقدرتی دارند که میتوانند به راحتی از ذهن ما عبور کنند.
۲ درصد اندامها کنترل کل بدن را به دست دارند
مغز برای عملکرد درست بیش از ۵۰ درصد گلوکز مورد نیاز خود را از اندامها دریافت میکند. گلوکز یا قند سوختی است که انرژی مورد نیاز سلولهای بدن را تامین میکند. در شرایط فشار روانی گاهی نیاز مغز به قند به ۹۰ درصد نیز افزایش مییابد. این فشار روانی در بلندمدت بر وزن بدن تاثیر مستقیم دارد. مغز در هر شرایطی خودخواهانه مواد مورد نیازش را تامین میکند. در واقع جای هیچ تعجبی نیست، چرا که مغز مرکز کنترل عملکردهای بدن است.
دکتر "آخیم پترز" متخصص بیماریهای داخلی و دیابت و پژوهشگر مغز و اعصاب در پروژه تحقیقی که از سالها پیش دنبال میکند کارکرد مغز را مورد مطالعه قرار داده و نظریه " مغز خودخواه" را ارائه داده است. هنگامی که مغز دچار کمبود گلوکز میشود علائم هشدارانه میدهد که در پزشکی به معنای کاهش "اندوخته انرژی مغز" نام دارد. این امر باعث میشود که تمام گلوکز موجود در بدن به سوی مغز هدایت شود. سیستم استرس از این علائم هشدار استفاده میکند و آدرنالین در بدن ترشح میشود.
نشانههای ترشح آدرنالین در بدن تپش قلب، لرزش، تعریق، سردی دست و هیجان است. فرد احساس ناخوشی میکند. این علائم به محض تعادل میزان انرژی در بدن رفع میشوند. در چنین وضعیتی از میزان استرس کاسته میشود و هیجانات به حالت توازن برمیگردند و خشنودی جایگزین فشار روانی میشود.
چگونه استرس تبدیل به گرسنگی دائمی میشود؟
هیجانات منفی چون خشم، ترس و نگرانی موجب فعال شدن ساز و کار استرس در بدن و تحریک حس گرسنگی میشود. هیجانات میخواهند پیامی به ما برسانند: مشکلی وجود دارد که باید رفع شود.
ما هنگام بروز هیجانات منفی نیاز داریم وضعیت تغییر کند تا دوباره احساس بهتری داشته باشیم. برای مثال هنگامی که خشمگین هستیم میزان آدرنالین خون افزایش مییابد قلب به تپش میافتد، عضلات منقبض میشوند و مشتها گره میخورند. بدن آماده میشود تا با تمام نیرو خشم را بیرون بریزد. در این لحظه ما میلی به خوردن نداریم، زیرا بدن ما همزمان میزان زیادی کورتیزول آزاد کرده است.
ترشح هورمون کورتیزول در واکنش بدن به استرس افزایش مییابد تا سیستم عصبی را دوباره آرام کند. اکنون اگر ما نتوانیم خشم خود را بیرون بریزیم و این هیجان منفی ماهها در بدن بماند یا عامل دیگری باعث بروز مجدد خشم شود، سیستم استرس بدن ما در حال آمادهباش قرار میگیرد و ما به طور دائم احساس انقباض، ناخوشی و فرسودگی میکنیم و برای تسکین خود به خوردن روی میآوریم.
پیامدهای خطرناک رفع سریع اشتهای کاذب
به محض این که مغز گلوکز دریافت کند تمام تلاش خود را برای تنظیم انرژی بدن به خرج میدهد و سیستم عصبی به طور موقت به آرامش دست مییابد. اما این راه حل مطلوب نیست.
دکتر آخیم پترز میگوید: فرد با خوردن بلافاصله احساس بهتری میکند و آرام میشود. اما اشکال کار در این است که در عرض چند دقیقه میزان زیادی مواد قندی و یا خوراکیهای پرنمک وارد بدن میکند بدون این که علت اصلی هیجانات تحریکشدهاش از میان برود. بنابراین این خوردن باعث تسکین فوری فرد میشود اما مشکل اصلی که باعث عذاب او شده به طور موقت پنهان میشود. این التیام موقت باعث میشود عادت کنیم هر بار با بروز هیجان منفی با خوردن شکلات و چیپس خود را تسکین دهیم.
برای مغز ما این واکنش چنین تفسیر میشود: مشکلات حلنشدنی سیستم عصبی ما را در حال آمادهباش قرار میدهند و باعث آسیبهای شدید روحی و در نتیجه کاهش اندوخته انرژی مغز میشود. این کاهش اندوخته انرژی باعث میشود مغز گلوکز مورد نیاز خود را به طور مستقیم از طریق خوردن به دست آورد.
بهعلاوه مغز توانایی خود را در کنترل عملکردهای بدن به نحوی که اندامها تنها گلوکز مورد نیاز را در اختیار مغز قرار دهند از دست میدهد و انرژی به طور مساوی بین اندامهای دیگر نیز تقسیم میشود. این امر به این معناست که ما برای رضایتمندی مغز باید بیشتر از حد نیازمان بخوریم که پیامد آن افزایش وزن است. در نتیجه افزایش میزان هیجان، استرس و اشتهای کاذب در یک "چرخه باطل" قرار میگیرند.
چگونه اشتهای کاذب را مهار کنیم؟
به گزارش دویچهوله، دکتر آخیم پترز معتقد است برای درهم شکستن این چرخه تنها یک راه وجود دارد: از آنجایی که توازن میزان انرژی و هیجانات به هم وابسته هستند، پیروی از یک روش زندگی مبتنی بر تعادل احساسات اولین گام تعیینکننده برای ایجاد توازن اندوخته انرژی مغز است. برای کاهش وزن نیازی نیست رفتار غذایی خود را تحت کنترل قرار دهیم بلکه باید احساسات خود را مهار کنیم. این اقدام به ظاهر ساده برای بسیاری از افراد چالشی بزرگ است. برای مدیریت مطلوب احساسات مهمترین کار این است که بتوانیم آنها را از یکدیگر تفکیک کنیم.
دانشمندان آمریکایی در تحقیقاتی که روی افراد مورد آزمون به عمل آوردند دریافتند، آن دسته از شرکتکنندگان که قادر به تشخیص وجه تمایز احساسات خود بودند، شناخت چشمگیرتری نسبت به عواطف هیجانی خود داشتند. آنها برآورد درستی از میزان اهمیت یک موقعیت داشتند و میتوانستند واکنشی مطلوب و معقولانه بروز دهند.
اما برای افرادی که احساسات آشفته و مغشوشی داشتند بسیار دشوار بود که از احساسات خود به عنوان پیکهای اطلاعاتی استفاده کنند و به کمک آنها موقعیت خود را شناسایی و ارزیابی کنند. برای این دسته افراد تشخیص واکنشهایی که باعث تغییر احساسات آنها میشوند دشوار بود.
دکتر "جنیفر تایتز" روانشناس و نویسنده کتاب "وقتی خوردن باعث سیری نمیشود" میگوید: وقتی قادر باشیم احساسات خود را شناسایی کنیم میتوانیم رژیم غذایی سالمتری داشته باشیم.
پاک کنندههای طبیعی آرایش
سلامت نیوز: روغنهای زیتون یا نارگیل برای پاکسازی مواد آرایشی بسیار کاربردی هستند. فقط کافی است مقداری روغن را به صورت بمالید و با یک پنبه آرایشی آن را پاک کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران بانو ضمیمه روزنامه ایران، بجز پاکسازی پوست این روغنها آلودگیهای محیطی را نیز از پوست پاک میکنند بدون اینکه پوست را خشک و حساس کنند.
ـ شیر
شیر یک ماده پاککننده است و برای پاکسازی پوست و رفع سموم و آلودگیها مؤثر است. شیر برای پوستهای حساس به مواد شیمیایی بسیار کاربردی است. در واقع این ماده یک جایگزین عالی برای هر نوع پاککننده شیمیایی پوست است و با انواع پوستها سازگار است.
ـ خیار
خیار یکی از پرکاربردترین مواد در صنعت بهداشت و تولید مواد بهداشتی و مراقبتی پوست است. خیار رطوبت رسان و خنککننده پوست است فقط به این دلیل که حاوی مقدار زیادی آب است. خیار رنده شده را روی پوست قرار بدهید یا آب آن را بگیرید و به عنوان پاککننده از آن استفاده کنید. برای تأثیر بیشتر بویژه اگر جای لک و پیس روی صورت دارید خیار را با شیر یا روغن زیتون مخلوط کنید و از این ترکیب به عنوان ماسک صورت استفاده کنید.
ـ ماست
ماست یک تسکین دهنده قوی پوست برای درمان آفتاب سوختگی و کاهش التهابهای پوستی، کاهش زخمها و حساسیتهای پوستی است . علاوه بر این ماست یک پاککننده ساده و دردسترس پوست است. کافی است با پنبه آرایشی آن را به پوست بمالید و مواد را از روی پوست پاک کنید.
ـ عسل و جوش شیرین
عسل را همه به عنوان یک ماده ضد باکتری و ضد التهاب میشناسند. جوش شیرین هم دقیقاً همین ویژگیها را دارد. حالا برای پاکسازی عمیق پوست از مواد آرایشی میتوانید ترکیبی از آن درست کنید و آرایش را پاک کنید.
ـ گلاب
کمی گلاب را روی پنبه آرایشی بریزید و پوست صورت را به طور کامل با آن پاکسازی کنید. این کار را میتوانید هر شب قبل از خواب نیز انجام بدهید. این یک روش جادویی است. علاوه بر پاکسازی پوست پس از دو هفته از انجام این کار شما تأثیر چشمگیر آن را در شفافیت و بهبود وضعیت پوست خود احساس میکنید.
ـ موز
موزهای بسیار رسیده و سیاه را دور نریزید. آن را کاملاً له کنید و روی پوست بمالید. آن را به مدت ۵ دقیقه روی پوست بگذارید و سپس با آب گرم پاک کنید. این کار برای پاکسازی پوست از مواد آرایشی بسیار مؤثر است و در عین حال پوست را نرم و لطیف میکند.
ـ ژل آلوئه ورا
ژل آلوئه ورا هم برای پاکسازی پوست مفید است. شما میتوانید ژل داخل میوه را بیرون بیاورید و در یک شیشه و در یخچال نگهداری کنید و هر زمان که نیاز به پاکسازی پوست دارید از آن استفاده کنید. کمی ژل را روی پنبه بمالید و آرایش چشمها را براحتی پاک کنید.
مرگ دلخراش پسر 13 ساله در کارناوال عروسی
سلامت نیوز: خودروی سواری که کاروان عروسی را همراهی می کرد به علت ناتوانی راننده در کنترل وسیله نقلیه، عروسی را به عزا تبدیل کرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان، راننده خودروی سواری که کاروان عروس را همراهی می کرد
به علت ناتوانی در کنترل خودرو به شدت با تیر برق کنار جاده در منطقه گل تپه کبودرآهنگ از توابع استان همدان برخورد کرد.
در این حادثه، پسر 13 ساله ای که یکی از سرنشینان این خوردو بود جان باخت.