سلامت نیوز: مردم کشور٤ برابر هزینه اقامت در هتل سیگار میکشند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شهروند؛ حدود ١٥درصد ایرانیها سیگاری هستند. آنها سالانه ٦٤میلیارد نخ سیگار مصرف میکنند که این میزان معادل ٢,٥ تريلیون تومان هزینه به خانوادههای ایرانی تحمیل میکند.
براساس گزارشهای بانک مرکزی سرانه مصرف دخانیات در ایران بهطور متوسط ١١٥هزار تومان است. مقایسه این رقم با سایر هزینههای خانوار نشان میدهد که ایرانیها برای خرید حبوب، تعمیر مسکن و اقامت در هتل و مسافرخانهها پول کمتری نسبت به سیگار مصرف میکنند.
جالب است که بدانید پولی که ایرانیها برای استعمال سیگار میدهند، حدود ٤ برابر پولی است که برای هتلرفتن خرج میکنند. مقایسه این رقم با هزینه تعمیرات سالانه مسکن نیز نشان میدهد که مردم کشور نزدیک به ١.٥ برابر پولی که برای تعمیر خانه و تأسیساتش هزینه میکنند، دود کرده و به هوا میفرستند.
گزارشهای بانک مرکزی همچنین نشان میدهد که از سال ٨٥ تاکنون هزینه دخانیات در سبد خانوار ایرانی ٣.٧ برابر شده است؛ یکی از علتهای مهم این موضوع افزایش قابل توجه تورم در طول این مدت است که باعث شده هزینه مصرف دخانیات در سبد هزینههای خانوار ایرانی حدود ٤ برابر شود.
با وجود اين آخرین گزارشهای بانک مرکزی نشان میدهد كه سهم دخانیات در سبد خانوار ایرانی اندکی کاهش داشته و از ١١٧هزار تومان در سال ٩٢ به ١١٥هزار تومان در سال ٩٣ رسیده است که البته این مسأله لزوما نمیتواند نشاندهنده کاهش مصرف دخانیات در بین ایرانیها باشد و به نظر میرسد کاهش نرخ تورم روی این مسأله تأثیر گذاشته است.
٣ برابر هزینه دخانیات صرف درمان میشود
سرانه مصرف دخانیات در ایران از ١١٧هزار تومان در سال ٩٢ به ١١٥هزار تومان در سال ٩٣ کاهش یافته است. گرچه این آمار نسبت به گذشته ١,٥درصد کاهش یافته، اما دخانیات همچنان دومین عامل اصلی مرگومیر در ایران و جهان است. بهطوری که هر ٥ ثانیه یک نفر، هر روز بيش از ١٥هزار نفر و سالانه حدود ٦ ميليون نفر بر اثر استعمال دخانيات جان خود را از دست ميدهند.
کارشناسان میگویند که مصرف دخانیات چنانچه با همین روند ادامه پیدا کند، بیش از ١٠میلیون مرگ تا ٢٠٢٠ بر اثر استفاده از اين ماده رخ خواهد داد. آماری تکاندهنده که سازمان ملل را به واکنش واداشت و خواستار افزایش مالیات بر سیگار شد.
حالا کشورهایی همچون بریتانیا، استرالیا و برزیل با اجرای قوانین کنترلکننده سفت و سختی در برابر مصرف تنباکو توانستهاند مصرف دخانیات را در کشورهایشان بهشدت کاهش داده و رشد شدید مصرف سیگار در چین را تا حدودی جبران کنند. کاهش مصرف دخانیات دیگر نه بهعنوان یک مسأله ملی که به یک مطالبه فراملی تبدیل شده است.
مطالبهای که به تصویب قانون افزایش مالیات بر سیگار در فروردین امسال منجر شد. آنطور که وزیر بهداشت پیش از این مطرح کرده بود، سالانه ۶۰هزار نفر بر اثر مصرف دخانیات میمیرند که از طریق وضع مالیات بر سیگار میتوان جلوی بخشی از این مرگ و میرهایی را که بهطور قطع هزینههای گزافی به نظام سلامت وارد میکند، گرفت.
به گفته او، بيش از ٣ برابر هزينه مصرف سیگار در کشور صرف درمان بيماريهاي مرتبط با دخانيات ميشود. براساس گزارش اطلس تنباکو، سالانه بیش از ٣٣٣هزار نفر از مردم ایران به دلیل بیماریهای ناشی از استعمال تنباکو میمیرند در حالیکه بیش از ٨١هزار کودک و هفتمیلیون و ٣٦٢هزار فرد بالغ به مصرف روزانه دخانیات ادامه میدهند.
اما حالا حدود ٥ ماه از این مصوبه سپری میشود، مصوبهای که معلوم نیست چه میزان از حجم ٢,٥ تریلیون سیگاری که ایرانیها در سال ٩٣ دود کرده، خواهد کاست. هر چند که به باور برخی از کارشناسان بررسی دقیق تأثیر این مصوبه بر روی کاهش مصرف سیگار به دلیل حجم عمده قاچاق وجود ندارد.
کاهش مصرف با کنترل قاچاق سیگار در کشورهای پیشرفته
محمدحسین برخوردار، مدیرعامل سابق شرکت دخانیات در این رابطه میگوید که بر اساس آمار موجود ١٥درصد جمعیت ایرانی سیگاری هستند. ١٥درصدی که سالانه ٦٤میلیارد نخ سیگار مصرف میکنند؛ این در حالی است که ٣٠درصد سیگار مصرفی در کشور به صورت قاچاق وارد کشور میشود.
به گفته او، از آنجا که حجم قابل توجهی از بازار دخانیات زیر سایه قاچاق است، هر گونه سیاست مالیاتی که نتواند این بخش از بازار را زیر لوای خود درآورد، تنها موجب افزایش بازار سیگار قاچاق میشود.
بیتردید هر چه سیاستگذار بتواند سیگارهای قاچاق را مشمول مالیاتستانی کند، قدرت بیشتری در افزایش نرخ مالیات خواهد داشت. بیتوجهی به حجم بازار قاچاق در وضع مالیات نهتنها در کاهش مصرف محصولات دخانی شکست میخورد، بلکه درآمد مالیاتی چندانی را هم عاید دولت نمیکند. برخوردار ادامه داد: ریشه موفقیت برخی کشورها در کاهش مصرف سیگار را در مباحث فرهنگی، قوانین سخت و البته کنترل قاچاق باید جستوجو کرد.
رابطه مستقیم فقر و مصرف دخانیات
عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران که معتقد به کنترل مصرف سیگار از طریق آموزش است، میگوید: مباحث آموزشی در این خصوص باید از همان دوران ابتدایی در نظام آموزشی کشور گنجانده شود.
برخوردار با اشاره به رابطه مستقیم فقر با افزایش مصرف سیگار، اظهار داشت: الگوهای استعمال سیگار در کشورهای مختلف بهشدت متنوع است. میزان مصرف سیگار حتی در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط با نابرابریهایی مواجه است. این نابرابریها میتواند از طریق استفاده از اقدامات کنترلی هدفدار درخصوص دخانیات کاهش پیدا کند؛ برای مثال در شهری مانند نیویورک یک فرد که روزانه یک پاکت سیگار میکشد و درآمدی در سطح خط فقر دارد، نزدیک به ٢٠درصد از درآمد خانواده خود را صرف کشیدن سیگار میکند.
مدیرعامل شرکت دخانیات در حالی رابطه خطرناک میان مصرف دخانیات و فقر را مورد توجه قرار میدهد که براساس برآورد سازمان بهداشت جهانی نزدیک به ١٠درصد از درآمد خانوادههای کمدرآمد صرف هزینههای فرآوردههای دخانی میشود که این واقعیت پول کمتری را در اختیار تغذیه، آموزش، مسکن و پوشاک قرار میدهد.
١١٥هزار تومان هزینه دخانیات ایرانیها
گزارش بانک مرکزی نشان میدهد که خانوارهای ایرانی در سال ٩٣ بهطور متوسط ١١٥هزار تومان دخانیات دود کردهاند؛ این در حالی است که این رقم در سال ٨٥ حدود ٣١هزار تومان بود. به عبارتی اگر هزینه خدماتدرمانی را نیز به رقم مصرف دخانیات در کشور اضافه کنیم، میتوان ادعا کرد که دخانیات به ازای هر خانواده سالانه ٤٥٠هزار تومان به اقتصاد ملی ضرر میزند.
مصرف دخانیات که در طول سالهای گذشته در ایران با افت و خیزهای بسیاری همراه بوده، هماکنون سهم ٠,٤درصدی از بودجه خانوار را به خود اختصاص داده است؛ افت و خیزی که نقطه اوج آن را ميتوان در سال ٩١ دانست که با رشد ٥٤.٦درصدی نسبت به ٩٠ سهمش از بودجه خانوار به ٨٦هزار تومان رسید. این روند افزایشی در حالی در سال ٩٢ نیز تکرار شد که آمارهای بانک مرکزی از افت ١.٤درصدی مصرف دخانیات در سال ٩٣ نسبت به ٩٢ خبر میدهند.
سهم شیر در بودجه خانوار تنها ٢ برابر دخانیات
اما این آمار زمانی نگرانکنندهتر به نظر میرسد که بدانید در آخرین سال مورد بررسی بانک مرکزی (٩٣) شیر که یکی از حیاتیترین اقلام اساسی خانوار است با سهم ٠,٨درصدی تنها ٢٥٢هزار تومان از درآمد خانوار را به خود اختصاص داده است.
به عبارتی ایرانیها معادل نصف هزینهای که برای خرید این محصول لبنی میکنند، برای خرید دخانیات صرف میکنند. جالب است که بدانید مصرف آب و خدمات متفرقه مسکن با سهم ٠.٦درصدیاش از بودجه خانوار ١٨٤هزار تومان در سال اعلام شده است.
آمارها حاکی از آن است که ایرانیها سالانه تنها ١٠٧هزار تومان برای خرید حبوباب و ٢٠٢هزار تومان برای خرید آجیل و خشکبار و ٧٩هزار تومان برای تعمیرات مسکن و ٢٨هزار تومان برای اقامت در هتل و مسافرخانهها هزینه میکنند.
نگاهی به مصرف سیگار در ایران و جهان
در ایران ٣ /٢٣درصد از مردان و ٧ /١درصد از زنان مصرف روزانه سیگار دارند که با این آمار، ایران مصرف پایینتری از میانگین مصرف کشورهای با درآمد متوسط دارد. بر اساس این گزارش سرانه کشیدن سیگار در میان افراد بالای ١٥سال در ایران بینهزار تا ١٥٠٠ نخ در سال است که ایران را جزو کشورهای پاک دنیا در این زمینه قرار میدهد.
آمارها نشان میدهد که در سطح جهانی نزدیک به یکسوم مردان بالای ١٥سال یا در حدود ٨٢٠ میلیون نفر سیگار میکشند.
با این حال روند رواج سیگار در مردان در سراسر جهان بسیار متفاوت است؛ به طوری که از سال ١٩٨٠ تا ٢٠١٣ رواج استعمال دخانیات در کانادا ٢٤درصد کاهش و در قزاقستان ١٦درصد افزایش داشته است. در میان زنان نیز تقریبا ١٧٦میلیون نفر استعمال روزانه دخانیات دارند. میزان زنان سیگاری از سال ١٩٨٠ تا ٢٠١٣ در بسیاری از کشورهای پردرآمد کاهش یافته است.
با وجود اینکه میزان مرگ مردان ناشی از مصرف دخانیات در ایران کمتر از میانگین کشورهای با درآمد متوسط است، ولی هر هفته ٥٤٠ مرد به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست میدهند. بهطورکلی ٦ /١٢درصد از مرگ مردان در ایران به دلیل مصرف دخانیات بوده، در حالی که این میزان برای زنان ٢ /٤درصد بوده است. بهطور میانگین هر هفته ١٠٠ زن به دلیل استعمال دخانیات در ایران از دنیا میروند.
15 % ایرانیها سیگاری هستند
با این مواد مغذی، موهایی سالم داشته باشید
سلامت نیوز: موهایتان مجعد، خشک، نازک یا شکننده است؟ ممکن است مشکل از برنامه غذایی تان باشد. در کنار پوست و ناخن ها، مشکلات مو می تواند از نشانه های اصلی برنامه غذایی نامتعادل باشد. اگر برخی مواد مغذی از جمله روغن های ضروری، پروتئین و شماری از ویتامین ها را به اندازه کافی دریافت نکنیم، موهای بدن این نقص را در خود نشان می دهند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت دکتر کرمانی، در ادامه مواد مغذی را به شما معرفی خواهیم کرد که با آنها می توانید موهایی سالم داشته باشید:
پروتئین
شرط می بندم درباره کراتین چیزهایی شنیده باشید – پروتئین ضروری برای داشتن مو و ناخن هایی قوی. بنابراین با عقل جور در می آید که برای تولید پروتئین به مصرف پروتئین نیاز داشته باشید. متخصصان می گویند نخوردن پروتئین، اول روی موها تاثیر می گذارد. هر پروتئینی که مصرف می کنید ابتدا برای عملکرد دیگر اعضای بدن به کار می رود مانند شکل گیری بافت ها و تولید هورمون ها. بنابراین اگر به اندازه کافی پروتئین مصرف نکنید، دچار ریزش مو می شوید.
پروتئین را می توانید در غذاهایی نظیر ماهی، مرغ، لوبیاها، دانه های سویا و آجیل ها پیدا کنید.
زینک
وقتی صحبت از مواد مغذی ضروری برای مو می شود به نظر نمی آید که زینک هم از آن دسته باشد. اما این ماده معدنی برای رشد سلولی سالم ضروری است و همچنین به غددی که روغن تولید می کنند کمک می کند. زینک هم مانند پروتئین به تشکیل پروتئین که برای رشد مو ضروری است کمک می کند.
زینک را در غذاهایی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ، غذاهای دریایی، لوبیاها، غلات کامل، آجیل ها، لبنیات و غلات غنی شده می توانید پیدا کنید.
آهن
یکی از نشانه های کمبود آهن نازک شدن موها است. دلیلش هم این است که آهن سلول های خونی را که در بدن اکسیژن حمل می کنند تقویت می کند که شامل تک تک فولیکول های مو نیز می شود.
آهن را می توانید در غذاهایی مانند گوشت بدون چربی، گوشت مرغ، ماهی و سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند ( مانند کلم و اسفناج ) پیدا کنید.
بیوتین
اگر تا به حال مکمل های پوست، ناخن و مو دریافت کرده باشید پس با بیوتین آشنا هستید. بیوتین یکی از انواع ویتامین B است و حتی گاهی اوقات ویتامین H نیز نامیده می شود. بیوتین در شکستن چربی ها و پروتئین به بدن کمک می کند، برای داشتن ناخن و مو های سالم نیز ضروری است.
بیوتین را می توانید در غذاهایی مانند ماهی های آب های سرد ( مانند هالیبوت )، اسفناج، برگ چغندر، بادام، گردو، تخم مرغ کامل، شیر گاو یا بز، تمشک و توت فرنگی پیدا کرد.
سلنیوم
سلنیوم مانند زینک ماده معدنی مهمی است که معمولا نادیده گرفته می شود. اما برخی تحقیقات نشان داده اند که مصرف سلنیوم به اندازه کافی به رشد سالم مو کمک می کند.
سلنیوم را در غذاهایی مانند بادام برزیلی می توان پیدا کرد. ( مواظب باشید تنها یک بادام برزیلی 100 درصد سلنیومی که در روز نیاز دارید را تامین می کند و خوردن بیش از شش عدد از این بادام می تواند برایتان مسمومیت زا باشد. )
افزایش 30 درصدی تجویز داروهای ضد افسردگی به کودکان
سلامت نیوز: نتایج یک تحقیق نشان میدهد طی دهه گذشته تجویز داروهای ضد افسردگی برای کودکان افزایش زیادی داشته است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، در این بررسی آمدهاست: طی دهه گذشته تجویز داروهای ضد افسردگی برای کودکان با افزایش 30 درصدی روبرو شده این درحالیست که بیش از 40 درصد این داروها تاثیری نداشته و میتواند با عوارض جانبی برای مصرف کننده همراه باشد.
مطالعه انجام شده روی حدود 360 هزار بیمار 6 تا 18 ساله در انگلیس نشان میدهد میزان تجویز داروهای ضد افسردگی به آنان توسط پزشکان عمومی 28 درصد افزایش داشتهاست.
همچنین در این بررسی مشخص شد به دختران سه برابر بیش از پسران داروهای ضد افسردگی تجویز میشود. همچنین کودکان ساکن در مناطق محروم بیشتر احتمال دارد از این نوع داروها مصرف کنند.
دکتر «آن جان» محقق ارشد این مطالعه گفت: موضوع اصلی این است که مشخص شود آیا این داروها به دلایل درستی تجویز میشود؟. این افزایش در تجویز داروهای ضد افسردگی میتواند ناشی از بیشتر شدن تعداد مبتلایان به افسردگی، افزایش آگاهی از این بیماری و درمان بهتر توسط پزشکان عمومی یا نبود دسترسی کافی به درمانهای روانشناختی و مراقبتهای تخصصی باشد.
به گزارش روزنامه ایندیپندنت، وی افزود: لازم است با انجام بررسیهای بیشتر مشخص شود دلیل افزایش تجویز این داروها چیست؟.
خطرناکترین ذره معلق در آسمان پایتخت
سلامت نیوز: مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، گفت: دوده خطرناکترین ذره معلق در آسمان پایتخت است که ۱۰ درصد از ترکیب کل ذرات معلق شهر را شامل میشود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، نشست بین المللی «تهران، شهر بدون دوده» در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
وحید حسینی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در نشست «تهران، شهر بدون دوده»، گفت: امروز هیچ کجای تهران و شهرهای بزرگ از آلودگی هوا در امان نیست. اندازهگیریها نشان میدهد در جای جای شهر تهران طی ۲ سال اخیر میانگین آلایندهها ۲ تا ۳ برابر حد مجاز بوده است. سال گذشته طی ماههای آذر و دی ۲۲ روز متوالی آلودگی هوا در حد ناسالم برای گروههای حساس بود و این اثرات منفی بسیاری بر زندگی مردم گذاشت.
به گفته این استاد دانشگاه صنعتی شریف، دوده خطرناکترین ذره معلق در آسمان پایتخت است که ۱۰ درصد از ترکیب کل ذرات معلق شهر را شامل میشود. این دوده بطور کامل توسط بشر از منابع ثابت و متحرک تولید میشود و باعث شکلگیری بخش اعظم ذرات معلقی میشود که آلاینده اصلی شهر هستند. امروز ۲۳۰هزار کامیون و مینیبوس فرسوده در معابر عمومی تردد میکنند که هیچ قانونی برای مجاب کردن آنها به نصب فیلتر دوده وجود ندارد. از سویی قرار است از ابتدای مهرماه نصب فیلتر دوده، شرط اصلی تولید و واردات خودروهای دیزلی شود. در این راه سازمان محیط زیست مصمم است روی فیلتر دوده پافشاری کند اما دولت فقط استانداردهای یورو در کیفیت ساخت را دنبال میکند و بحث میزان آلایندگی آنها مغفول مانده است.
حسینی تصریح کرد: پیام اصلی نشست «تهران، شهر بدون دوده» این است که دولت باید تصمیم جدی بگیرد و پیشنهادهای صنعتیها برای تأخیر در نصب فیلتر دوده را نپذیرد. در واقع دولت یا باید الزام نصب فیلتر دوده روی خودروهای دیزلی را عملی کند و گامی برای هوای سالم شهرها بردارد یا تبعات مخاطره آمیز انتشار دوده را در کشور بپذیرد.
به گفته وی، امروز برخی تأکید میکنند که باید استاندارد تاریخ گذشته EEV به جای فیلتر دوده عملی شود اما اسناد زیادی داریم که نشان میدهد این استاندارد فاصله زیادی با هوای سالم و شرایط نصب فیلتر دوده دارد. ما یا باید فیلتر دوده را روی دیزلها نصب کنیم یا هزینههای چند برابری کنار گذاشتن آن بر روی سلامت مردم را بپردازیم.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران گفت: امروز پرسشی که از دولت داریم این است که چرا منافع کوتاه مدت چند خودروساز که با یک اشاره تحریمکنندگان کشور را رها کردند و صنعت خودرسازی کشور ما را دچار خسارت بسیار کردند، باید با سلامت ۷۸ میلیون ایرانی معامله شود؟
وی در این باره به رسوایی سال گذشته فولکس واگنی اشاره کرد که با زیرپا گذاشتن قانون برای شهروندان اروپا دل نسوزاند و حالا قرار است زیر سایه استاندارد EEV برای ایرانیها دل بسوزاند!
حسینی خاطرنشان کرد: اگر امروز کامیونها و اتوبوسهای بدون فیلتر دوده را وارد کردیم، بی شک این چرخه تا ۱۰ سال آینده ادامه مییابد و هر زمستان باید جلوی مردم سرکج کنیم و نتوانیم آلودگی هوا را کنترل کنیم.
وی مقاومت سازمان محیط زیست در برابر برخی خودروسازان را ستود و آن را از جنس همان مقاومتی دانست که در سال ۸۲ به عدم تولید پیکان و الزام نصب کاتالیست روی خودروها منجر شد.
دولت به وظیفه خود در فاجعه منا به خوبی عمل کرد
سلامت نیوز: وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن گلایه از بی تقوایی و انتقادات نادرست برخی ها از دولت یازدهم در فاجعه سال گذشته مکه و منا گفت: دولت تدبیر و امید به وظایف خود در قبال جان باختگان مکه و منا به درستی عمل کرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر حسن هاشمی در سفر عصر روز گذشته خود به شاهرود اظهار کرد: پیکر مطهر شهدای فاجعه منا با پیگیری و تدبیر دولت به کشور بازگردانده شدند.
وی از فاجعه منا به عنوان دلیلی روشن بر بی کفایتی آل سعود در مدیریت بزرگترین رویداد جهان اسلام نام برد و افزود: خون شهدای این فاجعه گریبان سعودی ها را خواهد گرفت و حاکمان آل سعود روزی تاوان این جنایت خود را خواهند داد.
وزیر بهداشت با اذعان به اینکه لکه ننگ فاجعه منا از دامان آل سعود پاک شدنی نیست اضافه کرد: وقوع دو فاجعه در فاصله زمانی کوتاهی نشان می دهد که خاندان آل سعود لیاقت مدیریت حج ابراهیمی به عنوان بزرگترین رویداد جهان اسلام را ندارند.
هاشمی، با بیان اینکه حاکمان سعودی شایسته القابی همچون خادمین شریفین نیستند تصریح کرد: جهان اسلام برای مدیریت حج باید چاره ای بیاندیشد.
وی با بیان اینکه عربستان در حفاظت از میهمانان خدا به وظیفه خود عمل نکرد گفت: از همین رو همان گونه که خداوند وعده داده، آل سعود تاوان و تقاص این بی توجهی به حجاج و میهمانان خداوند را خواهد داد.
وزیر بهداشت با اشاره به عدم بازگرداندن پیکر برخی جان باختگان ایرانی این فاجعه، خاطرنشان کرد: سال گذشته بعد از وقوع این فاجعه دولت تدبیر و امید با دستور رئیس جمهور پیگیری های بسیار زیادی کرد که در نهایت این پیگیری ها به بازگرداندن پیکر مطهر اکثریت قریب به اتفاق شهدا انجامید.
قاضی زاده هاشمی با اشاره به دفن پیکر تعداد قلیلی از جان باختگان ایرانی در مکه و مدینه اظهار کرد: دفن پیکر مطهر این جان باختگان در مکه مکرمه و مدینه منوره به خواست خانواده های خود آنان بوده است.
وی با اذعان به اینکه کلیه نهادهای مسئول در کشور به وظایف قانونی خود در قبال شهدای مکه و منا عمل کردند گفت: همین وظیفه شناسی و عملکرد مسئولانه بوده که به بازگشت پیکر مطهر شهدا انجامید.
وی در بخشی دیگر از سخنانش از دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به عنوان یکی از موفق ترین دانشگاه های این وزارتخانه نام برد و گفت: علوم پزشکی شاهرود منشاء خدمات خوبی در شاهرود و دیگر شهرهای تحت پوشش این دانشگاه شده است.
وزیر بهداشت، از تلاش این وزارتخانه برای اجرایی شدن پروژه های حوزه سلامت خبر داد و افزود: مرکز درمانی سرطان و قلب و عروق شاهرود از پروژه هایی است که بر اجرایی شدن آنها تاکید داریم.
وی با بیان اینکه دولت به تنهایی نمی تواند همه مشکلات را مرتفع کند ادامه داد: در این بخش باید از ظرفیت های مردمی ،بخش خصوصی و خیرین سلامت به بهترین نحو استفاده کرد.
وی با بیان اینکه خدمات دولت تدبیر و امید در حوزه سلامت کم نظیر بوده است خاطرنشان کرد: سلامت مردم از اولویت های مهم در این دولت بوده است.
74 ضربه شلاق برای مارخور رشت
سلامت نیوز: مرد مارخور رشت به 74 ضربه شلاق و پاکسازی تالابها از گونههای مهاجم محکوم شد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس؛ در پی دستگیری مردی که در خردادماه گذشته با صید یک مار و کندن پوست حیوان زنده با دندان و خوردن آن و انتشار فیلم این صحنه در فضای مجازی موجب جریحهدار شدن احساسات مردم شده بود در شعبه ١٠٥ دادگاه کیفری دو رشت بدواً به 74 ضربه شلاق و همکاری با ماموران حفاظت محیط زیست در امر حفاظت و جلوگیری از شکار و پاکسازی تالابها از گونههای مهاجم محکوم شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست رشت اظهار کرد: این مرد 48 ساله ساکن رشت بوده و به دلیل رفتار ناشایست و غیر انسانی با مار به اتهام جریحهدار کردن عفت عمومی و ارتکاب فعل حرام، طبق گزارش یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان و عدم دفاع موثر به شلاق محکوم شد.
اصغر خودکار گفت: متهم مذکور علاوه بر این حکم تعلیقی مراقبتی، به همکاری با ماموران یگان حفاظت محیط زیست نیز محکوم شده و به دلیل تعلیقی بودن حکم شلاق، در محکومیت اخیر این فرد متخلف باید در زمینههای مختلف در امر حفاظت و بهسازی محیط زیست مانند جمعآوری گونههای مهاجم از تالابها و جلوگیری از شکار و صید با ماموران حفاظت محیط زیست در طول مدت تعلیق حکم شلاق همکاری کند.
آزمایش های لازم بعد از 45 سالگی
سلامت نیوز: با افزایش سن تغییراتی در بدن رخ می دهد. اگر شما به سلامتی تان اهمیت می دهید لازم است که بعد از این سن به طور منظم چکاپ انجام دهید. همین بررسی های منظم وضعیت سلامت، اطلاعات خوبی در خصوص عملکرد ارگان های داخلی در اختیارتان می گذارد و شما می توانید راحت تر بدن تان را کنترل کنید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از تبیان،در این مطلب 5 آزمایش ضروری را معرفی می کنیم که لازم است بعد از 45 سالگی به طور مرتب آنها را انجام دهید.
آزمایش قند خون برای کنترل دیابت
دیابت از وجود میزان زیادی قند در خون ناشی می شود. قند به جای جذب شدن توسط سلول ها، در خون انباشته شده و باعث افزایش قند خون می شود. با انجام آزمایش خون می توانید به میزان قند خون تان واقف شوید.
اگر میزان قند خون زیر 1.10 گرم در لیتر (6.6 میلی مول در لیتر) باشد نه پای دیابت در میان است و نه وضعیت پیش دیابت. در این صورت می توانید یک تا سه سال بعد آزمایش بررسی قند خون را تکرار کنید.
اگر جواب آزمایش بین 1.10 گرم در لیتر و 1.25 گرم در لیتر (6 و 6.8 میلی مول در لیتر) را نشان دهد مرحله قند خون خفیف یا پیش دیابت تشخیص داده می شود. در این صورت لازم است که یک سال بعد نیز آزمایش دهید.
اگر میزان قند خون بالاتر و یا برابر 1.26 گرم در لیتر (7 میلی مول در لیتر) باشد، دیابت نوع دو تشخیص داده می شود. اما انجام تست قند خون دوم در حالت ناشتا ضروری است تا تشخیص درست داده شود.
مقدار بالای هورمون محرک تیروئید علامت این است که تیروئید به اندازه کافی کار نمی کند و مشکل کم کاری تیروئید وجود دارد
باید بدانید که بعد از 45 سالگی پزشکان احتمال ابتلا به دیابت را در همه افراد در نظر می گیرند، چون ممکن است که یک فرد مبتلا، سال ها بدون بروز علائم زندگی کند. در این دوره خاموش بیماری، قند خون بالا بدون علامت و در خفا به بدن آسیب می زند و عوارض آن بروز می کند. بنابراین لازم است که بعد از 45 سالگی، انجام تست قند خون برای تشخیص دیابت را جدی تر بگیرید.
آزمایش چربی خون برای کنترل کلسترول
کلسترول بخشی از چربی های ضروری برای عملکرد خوب بدن ما محسوب می شود، اما مازاد آن بخصوص بعد از 45 سالگی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مانند سکته قلبی، مغزی و غیره می شود.
برای اینکه بدانید کلسترول خون تان در چه وضعیتی است، باید همانند تشخیص قند خون، آزمایش خون(به صورت ناشتا) بدهید. در این آزمایش میزان LDL(کلسترول بد) تان اندازه گیری می شود. میزان ایده آل این نوع کلسترول باید زیر 1.5 گرم در لیتر باشد. در عین حال لازم است که میزان HDL یا کلسترول مفید نیز بالای0.4 گرم در لیتر برای آقایان و 0.5 گرم در لیتر برای خانم ها باشد.
آزمایش چربی همچنین میزان تری گلیسیرید را نیز بررسی می کند که باید کمتر از 1.5 گرم در لیتر باشد. اگر در جواب آزمایش، میزان کلسترول با مقادیر ذکر شده در بالا متفاوت باشد، پزشک دستور آزمایش های دقیق تری را می دهد تا با دقت بیشتری میزان چربی بدن سنجیده شود.
آزمایش TSH برای بررسی وضعیت غده تیروئید
در دوره یائسگی بروز کم کاری تیروئید امر نادری نیست. این اختلال اغلب از پیری زودهنگام غده تیروئید ناشی می شود که بدون شک به کاهش هورمون های زنانه مربوط می شود. تنها راه بررسی عملکرد تیروئید و وقوف به کم کاری آن، تست میزان هورمون TSH یا هورمون محرک تیروئید است. مقدار طبیعی این هورمون باید بین 0.15 تا 5 mUI/l باشد.
مقدار بالای این هورمون علامت این است که تیروئید به اندازه کافی کار نمی کند و هورمون تولید نمی کند. در نتیجه مشکل کم کاری تیروئید وجود دارد. توجه داشته باشید که یک آزمایش خون ساده به تنهایی برای تشخیص کافی نیست. قبل از تایید کم کاری تیروئید، میزان TSH چندین بار آزمایش می شود.
آزمایش عفونت های منتقله آمیزشی برای سیفلیس و اچ آی وی
اگر تغییری در زندگی جنسی شما بروز کرده باشد، پزشک درخواست آزمایش برای بررسی عفونت های منتقله آمیزشی را می دهد. افرادی که رفتارهای جنسی پرخطر دارند و از کاندوم استفاده نمی کنند، باید مسئله را با پزشک در میان بگذارند، چون ممکن است بدون اینکه متوجه باشند دچار بیماری های مقاربتی شده باشند.
هپاتیت C با انجام آزمایش خون ساده و توسط پزشک عمومی نیز تشخیص داده می شود
بنابراین لازم است که این مشکلات هر چه زودتر تشخیص داده شوند، چون اکثر عفونت های منتقله آمیزشی به تنهایی درمان نمی شوند. بیماریی هایی که با انجام آزمایش خون تشخیص داده می شوند شامل سیفلیس و ایدز هستند. دیگر بیماری های این دسته، با آزمایش ادرار یا نمونه برداری از ترشحات واژینال قابل تشخیص هستند.
تست هپاتیت C
نتایج بررسی های اخیر نشان داده است که انواع بیماری هپاتیت بویژه هپاتیت C بیش از ایدز قربانی می گیرد. هپاتیت C با انجام آزمایش خون ساده و توسط پزشک عمومی نیز تشخیص داده می شود. در این صورت وجود آنتی بادی مقابله کننده با ویروس هپاتیت در سرم خون وجود دارد.
با این حال این آنتی بادی ها با سرعت در خون ظاهر نمی شوند و گاهی تا هشت هفته طول می کشد که آنتی بادی ها در خون دیده شوند. بنابراین لازم است که در صورت مشکوک بودن به بیماری، آزمایش تجدید شود.
به طور کلی توصیه می شود که بعد از سن 45 سالگی اهمیت ویژه ای به سلامتی تان بدهید و بدون اینکه بدن را در موقعیت های پرخطر قرار دهید، دست به اقدام بزنید.
پاییز پربارانی در راه نیست
سلامت نیوز: رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، روند بارشهای پاییز امسال را تشریح کرد. به گفته او، پاییز پربارانی در راه نیست.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه «فرهیختگان» مینویسد: خشکسالی و کاهش منابع آبی در کشور از یکسو و نزدیک شدن به فصل پاییز از سوی دیگر سبب شده که مردم چشم امید به افزایش بارندگیها و بهبود وضعیت آب داشته باشند و از آنجا که در برخی از استانهای کشور در سال آبی 95-94 وضعیت بارش رضایتبخش بوده و با ترسالی روبهرو بودهاند، این نگاه خوشبینانه وجود داشت که در سال آبی 96-95 شرایط سال گذشته تداوم داشته و حتی بهتر هم باشد اما شاهرخ فاتح، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی تاکید کرد: «پاییز پر بارانی در راه نیست و بارشها با تاخیر آغاز میشوند.»
او در گفتوگو با «فرهیختگان» به تشریح وضعیت بارندگیهای کشور و استانها پرداخت و گفت: «در سال آبی 95-94 تا نیمه شهریور مجموع بارندگیها در کل کشور حدود 232 میلیمتر بود که نسبت به بلندمدت 1.7 درصد کاهش نشان میدهد و درواقع میتوان گفت که خوشبختانه وضعیت سال آبی جاری برای مجموعه کشور نامطلوب نیست.»
با این وجود، او با اشاره به اینکه در برخی از استانها میزان بارندگیها کاهش زیادی داشته است، افزود: «این کاهش در استانهای یزد 44 درصد، سیستان و بلوچستان 38 درصد، خراسان جنوبی 34 درصد، اصفهان 27 درصد و فارس 22 درصد بوده است.»
فاتح با تاکید بر اینکه در برخی از استانها هم با افزایش بارندگی روبهرو بودیم، ادامه داد: «میزان بارندگی در استانهای ایلام، کرمانشاه، لرستان و همدان به ترتیب 63، 46، 43 و 34 درصد بوده است.»
بهبود وضعیت
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی یادآور شد: «بررسیها نشان میدهد که در مقایسه با سال آبی گذشته، خوشبختانه افزایش 18 درصدی بارندگیها در کل کشور را داریم که البته در همین مقایسه با سال گذشته نیز استانهایی مانند یزد، خراسان جنوبی و اصفهان با کاهش 41، 19 و 12 درصدی روبهرو هستند.»
شرایط دمایی کشور
فاتح درباره وضعیت دمایی کشور طی دو ماه اخیر گفت: «در تیرماه سال جاری و در مقایسه با شرایط دمایی بلندمدت تیرماه هریک از استانها، شاهد افزایش دما در همه استانها بودیم که این افزایش بین 1.2 تا 1.4 درجه سانتیگراد متغیر بود بهگونهای که برای کل کشور به افزایشی حدود 0.6 درجه سانتیگراد منجر شد.
در ادامه و طی ماه مرداد نیز شرایط دمایی کشور بهگونهای بود که در اکثر استانها شاهد گرمتر بودن مرداد امسال نسبت به شرایط طبیعی مرداد آنها بودیم که این افزایش دما بهویژه در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، بوشهر، زنجان و خوزستان مشهود بود. مجموعه کشور نیز حدود 0.3 درجه سانتیگراد از شرایط طبیعی و بلندمدت مرداد ماه خود گرمتر بود که این افزایش دما باعث افزایش تبخیر و تعرق و افزایش نیاز آبی در کاربریهای مختلف و فشار بیشتر بر منابع آبی کشور میشود.»
بررسی خشکسالی هواشناسی در کشور
فاتح در ادامه به شرایط خشکسالی هواشناسی در کشور اشاره کرد و با بیان اینکه این شرایط بهطور مستمر و پیوسته و از دو منظر کوتاهمدت و بلندمدت توسط سازمان هواشناسی کشور رصد میشود، افزود: «برمبنای شاخصهای کوتاهمدت استانهای غربی مانند ایلام، کرمانشاه، لرستان و همدان درگیر پدیده خشکسالی نبوده و حتی در مناطقی از آنها درجاتی از ترسالی خفیف و متوسط هم مشاهده میشود.»
او ادامه داد: «در مقابل و برمبنای همین شاخص پایش خشکسالی هواشناسی کوتاهمدت، بسیاری از مناطق مرکزی، شرقی و جنوبی کشور ازجمله استانهای یزد، کرمان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، قم، تهران و مازندران درگیر درجاتی از خشکسالیهای خفیف تا متوسط هستند.»بررسی درصد مساحت تحت تاثیر خشکسالیهای کوتاهمدت درمجموع کشور حاکی از آن است که حدود 49 درصد از مساحت کشور در وضعیت طبیعی، حدود 42 درصد از مساحت کشور در شرایط خشکسالی کوتاهمدت و حدود 9 درصد از مساحت کشور در شرایط ترسالی کوتاهمدت هستند.
رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی تاکید کرد: «از طرف دیگر بررسی شرایط بلندمدت خشکسالی هواشناسی در کشور حاکی از ماندگاری خشکسالیهای انباشته شده قبلی در بسیاری از مناطق کشور است که برای جبران آن، نیاز به ماندگاری طولانیمدت شرایط مطلوب بارندگی و دما و تبخیر و تعرق در کشور است بهطوریکه وضعیتهای مناسب این پارامترهای آب و هوایی طی یک یا دوسال، کفاف کمبودهای انباشته شده چندین ساله را نخواهد داد.»
مطالعات نشاندهنده پایداری گسترههای خشک در بسیاری از مناطق کشور است بهطوری که میتوان گفت که هیچ استانی در کشور وجود ندارد که شامل درجاتی از خشکسالی بلندمدت نباشد اگرچه این شرایط در برخی از مناطق کشور شدیدتر و تا حد خشکسالیهای بسیار شدید نیز مشاهده میشوند. او ادامه داد: «بررسی درصد مساحت تحت تاثیر خشکسالیهای بلندمدت نیز در مجموع کشور حاکی است که حدود 24 درصد از مساحت کشور در وضعیت طبیعی، حدود 72 درصد از مساحت کشور در شرایط خشکسالی بلندمدت و حدود چهار درصد از مساحت کشور در شرایط ترسالی بلندمدت هستند.»
پیشبینیها چه میگویند
فاتح درباره پاییز سال 1395 تاکید کرد: «براساس مطالعات انجامشده در پژوهشکده اقلیمشناسی و بر مبنای خروجی مدلهای مختلف پیشبینی فصلی، بارشهای پاییز 95 با تاخیر آغاز شده و علاوهبر آن در برخی مناطق کشور نیز با کمبود 10 تا 20 درصدی نسبت به شرایط بلندمدت و مورد انتظار همراه است.»
بنابراین با توجه به اینکه حدود 26 درصد از بارشهای کشور در پاییز اتفاق میافتد (در برخی استانهای دیم خیز نظیر کرمانشاه، همدان، لرستان، خوزستان و بوشهر این عدد به بیش از 30 درصد هم میرسد) و هرگونه اختلال در دریافت این مقدار میتواند مجموع بارش سالانه را با مشکل جدی مواجه سازد (حتی با نگاه خوشبینانه به زمستان و بهار آینده) باید مسئولان و دستاندرکاران مدیریت منابع آب کشور و همچنین آحاد مختلف مردم در بخشهای مختلف اعم از کشاورزی، صنعت و شرب نسبت به این موضوع حساس باشند.
سويا رقيب گوشت قرمز!
سلامت نیوز:استفاده از سویا در درمان بیماری های قلبی، دیابت و سرطان تاثیر چشمگیری دارد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، حیدر عظمایی، پژوهشگر طب سنتی گفت: دانه سویا یک منبع مغذی و فاقد کلسترول است که در بیماران قلبی و مبتلا به تصلب شرایین به دلیل خاصیت پاک کنندگی عروق بسیار توصیه می شود.
وی با تاکید بر مفید بودن سویا در بیماران مبتلا به مرض قند افزود: در افراد مبتلا به دیابت به دلیل نشاسته کم موجود در این دانه بهترین جایگزین به عنوان پروتئین برای آن ها محسوب می شود.
عظمایی با تاکید بر اینکه دانه سویا یک سم زدای قوی برای بدن محسوب می شود، بیان کرد: این پروتئین گیاهی چربی گلیسرید موجود در خون را کاهش می دهد و به دفع منظم سموم و فعالیت روده کمک شایانی می کند، همچنین دانه سویا یک منبع غنی از هورمون استروژن محسوب می شود و در پیشگیری سرطان های ناشی از اختلال در این هورمون نقش چشمگیری دارد.
این پژوهشگر طب سنتی با تاکید بر اینکه سویا منبع غنی از گروه ویتامین های B هست، تصریح کرد: این ویتامین در درمان امراض و اختلالات روحی و گوارشی نقش چشمگیری دارد، همچنین دانه سویا در درمان بیماران مبتلا به نقرس، رماتیسم و دارای ضعف جسمانی بسیار مفید است و در زنان باردار از سقط جنین جلوگیری می کند.
وی اظهار کرد: دانه سویا یک پروتئین طبیعی و سبک محسوب می شود که جایگزین مناسبی برای گوشت به شمار می رود، همچنین میزان پروتئین موجود در شیر سویا چند برابر شیر گاو است.
عظمایی با تاکید بر اینکه تفاله سویا (سویای فرآوری شده) هیچ ارزش تغذیه ای ندارد ابراز داشت: استفاده از این محصولات عرضه شده در سوپرمارکت ها موجب اختلال در هضم غذا ، بیماری های گوارشی و احساس سنگینی در روده می شود.
این پژوهشگر طب سنتی در خصوص مضرات استفاده از دانه سویا بیان کرد: مصرف بیش از حد از آن باعث افزایش اسید اوریک موجود در خون می شود و در افراد مبتلا به فشار خون بالا توصیه نمی شود.
طرز تهیه شیر سویا به روش خانگی:
برای تهیه شیر سویا دانه آن را آسیاب نموده و به مدت 24 ساعت در آب قرار داده ،ماده سفید رنگ مانند شیر به دست می آید، ترکیب آن با عسل جایگزین خوبی برای شیر گاو است.
تشخیص سرطان مری؛ 10 سال زودتر از ابتلا!
سلامت نیوز:محققان انگلیسی برای اولینبار روش نوین تشخیص زودهنگام سرطان با استفاده از شناسایی و شمارش سلولهای جهش یافته را معرفی کردند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،محققان دانشگاه سوانسی انگلستان با تولید اولین نمونه آشکارساز سلولهای جهش یافته خون موسوم به آشکارساز دود، توانستند احتمال ابتلا به سرطان را تا 10 سال قبل از وقوع علائم اصلی پیشبینی کنند.
نمونه اولیه دستگاه تست خون قادر است تا هرگونه جهش در گلبولهای قرمز خون را پس از چند ساعت تشخیص دهد.
اگرچه نمونه نخست آشکارساز جهش سلولی برای تشخیص سلولهای مستعد در مری با موفقیت عمل کرد، اما محققان دانشگاه سوانسی امیدوارند تا در مرحله دوم سرطان پانکراس را هم قبل از مشاهده هرگونه علائم مشهود شناسایی کنند.
هزینه انجام تست پیش تشخیص سرطان نسبت به روشهای رایج ارزانتر و با قیمت 35 پوند انجام میشود. با این روش سرطان قبل از بروز هرگونه علائم بالینی یعنی زمانی که فرد احساس سلامتی کامل میکند قابل تشخیص است.
تشخیص زودهنگام سرطان به افزایش انگیزه بیماران کمک شایانی میکند، چرا که در مراحل اولیه که سرطان هنوز گسترش نیافته، برداشت عضو مستعد توسط عمل جراحی با احتمال موفقیت بیشتری همراه است.
پروفسور گارت جنکینز، سرپرست این مطالعه عنوان کرد: دلیل نامگذاری تست تشخیص سرطان با دود به این خاطر است که همیشه دود نشاندهنده وجود آتش قبل از پیدایش شعله است. بنابراین روش جدید آشکارسازی سلولهای جهشیافته قرمز خون نیز در نوع خود یک روش تشخیص زودهنگام حتی تا 10 سال قبل از بروز علائم بالینی سرطان است.
وی در ادامه افزود: تعداد سلول جهشیافته بدن افراد سالم در مقیاس یک در میلیون بسیار اندک است، اما در افراد مستعد سرطان این رقم تا 10 برابر افزایش مییابد.
وضعیت مرگ خودخواسته در دنیا
سلامت نیوز: به پیشنهادسازمان جهانی بهداشت و مجمع بینالمللی پیشگیری از خودکشی دهم سپتامبرمصادف با بیستم شهریورماه سالجاری به عنوان روزجهانی پیشگیری از خودکشی نامگذاری شده است. سالانه نزدیک به یک میلیون نفر درجهان (یک مورد خودکشی در30ثانیه) با طیفی از 4/4 در صدهزار نفر تا 45 نفر از صد هزار نفر درکشورهای مختلف جان خود را به دلیل خودکشی از دست میدهند. پیشبینی میشود سال2020 میلادی، جهان شاهد یک میلیون و پانصد و سی هزار مورد خودکشی(یک مورد خودکشی در30ثانیه) است.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جهان صنعت در ادامه می نویسد: به دلایل دشواری ثبت و گزارش آمار خودکشی، ارقام واقعی ممکن است تا ده برابر بیشتر از ارقامی باشد که به طور رسمی از کشورهای مختلف گزارش میشود. در این میان معمولا به ازای هریک خودکشی،10 تا20 نفر اقدام به خودکشی اتفاق میافتد. با در نظر گرفتن این ارقام و اینکه خودکشی سومین علت مرگومیر در گروه سنی 34-15 سال است و با توجه به اینکه به ازای هر مورد خودکشی یا اقدام به خودکشی حداقل پنج نفر از دوستان، آشنایان و اقوام فرد بطور جدی تحت تاثیر این حادثه قرار میگیرند، ضرورت توجه به آن بیشتر نمایان میشود. از سویی دیگر خودکشی در سنین جوانی و میانسالی باعث میشود ارزشمندترین سالهای طلایی عمرفرد یعنی سالهای فعال اقتصادی از دست رود و همچنین بروز مصادیقی از خودکشیهای زنجیرهای (توافقی)، تقلیدی، خود-دگرکشی در عملیات انتحاری و شکستهای خانوادگی، کاری و... نیز اتفاق میافتد.
خودکشی پدیدهای چندوجهی است که عوامل روان شناختی، جامعه شناختی، فرهنگی، جغرافیایی و اقتصادی در بروز آن نقش دارند. علت اصلی خودکشی، آسیب احساسات و عواطف انسانی و ایجاد احساس ناکامی به ویژه در افرادی است که در مقابله با بحرانها، «سخت رویی» کمتری دارند. بحران اجتماعی شرایطی است مولد احساس منفی از حال، ارزیابی منفی از آینده و احساس ناممکن بودن راهحلهای عادی. این شرایط میتواند منجر به احساس ناکامی شود و در بعد فردی به شکل ناامیدی، تنهایی، حزن و اندوه، اضطراب و فقدان تکیهگاه، بیتحرکی، بیانگیزگی، بیهدفی، استفاده از انواع مواد مخدر،آرام بخش، مسکنها، زخم معده، سکته، آلزایمر و در شدیدترین شکل خودکشی بروز میکند. در بعد اجتماعی واکنش به بحران اجتماعی صورتهای گوناگون سیاسی شامل شورش، انقلاب و اصلاح طلبی و صورتهای غیرسیاسی شامل فعالیت مدنی، انحرافات اجتماعی، درگیری، خشونت، پرخاشگری، عدم گذشت، قتل، دروغ، فریب، بهتان، افترا و اختلال روانی نمایان میشود.
بیماری جسمی یا روانی، بحران هویت، شخصیتهای مرضی از جمله اختلال شخصیت اسکیزوتایپی و مرزی، اختلاف بین والدین، بلایا؛ ناکامی در تحصیل و ترس از تنبیه والدین، افسردگی، ناآگاهی و خلاء مهارتهای زندگی، درونگرایی، ویژگیهای فردی عرضی «حسکنجکاوی و ماجراجویی نسبت به اسلحه یا تحتتاثیر قراردادن دیگران برای کسب هرنوع امتیاز مانند معافیت، کسر خدمت و ازدواج»، ذخیرهسازی ناامن سلاح گرم، داروها و مواد شیمیایی و نیز حشرهکشها و دسترسی آسان به آنها، صنعتیشدن و پدیدههای نامطلوب اجتماعی ناشی از آن، مشکلات مدیریت شهری و بیعدالتیهای اجتماعی(فقر و نابرابری) و تضاد طبقاتی که منجربه کاهش انسجام اجتماعی میشود، بیکاری، سبکهای زندگی متفاوت و نامتناسب با شرایط بومی، نبود سواد استفاده از فناوریهای نوین از جمله شبکههای اجتماعی و ماهواره، ضعیف بودن مهارتهای مقابلهای در مقابله با بحرانها، وجود خرده فرهنگهایی چون خودسوزی وکاروشی و بازسازی شرافت فردی، خشونت خانوادگی از جمله فرزند و همسرآزاری و مشکلات جنسی چون مازوخیسم و سادیسم، القای فرهنگی (تهدید به خودکشی در مشاجرات والدین)، روابط سردخانوادگی، ازدواج اجباری، مسوولیت بیش از اندازه، فقدان حریم خصوصی، چندهمسری، تعصبات نامعقول، نبود ارتباط مناسب بین نسلها، ویژگیهای خانوادگی نامطلوب، سبکهای حل مساله غیر موثر و رویدادهای استرسزای زندگی از جمله علل خودکشی اندکه افراد با استفاده از روشهای متفاوت از جمله: حلقآویز کردن، خودسوزی، مسمومیت دارویی، مسمومیت با سموم علفکش و ارگانو فسفره و قرص برنج اقدام به خودکشی میکنند.با توجه به چند وجهی بودن این موضوع، سیاستگذاران و برنامهریزان با بهرهبرداری از ظرفیت دستگاهها و نهادهای مختلف در این زمینه باید با شناخت فرصتها و موقعیتهای رشد شهروندان با استفاده از برنامههای یکپارچه و هوشمند اقدام به کاهش نابرابری اجتماعی در جامعه کنند. از بین بردن زمینههای ایجاد نابرابری در جامعه، آموزش مهارتهای حل مساله، گفتوگو و مذاکره، آموزش پزشکان، معلمان و والدین نقش مهمی در شناسایی خودکشی دارند. تحقیقات نشان میدهد نیمی از اقدامکنندگان ماه قبل از اقدام به خودکشی، با یک پزشک ملاقات داشتهاند. بین ناامیدی به عنوان یکی از نشانههای اصلی افسردگی و افکار خودکشیگرا که به دنبال آن میآید رابطه بسیار قوی وجود دارد.
اگر فرد ببیند توسط دیگران فهمیده میشود و در مورد او دورادور قضاوت نمیشود، در حالش موثر خواهد بود. تحقیقی در فرانسه نشان داد ۷۵ درصد کسانی که تصمیم به خودکشی داشتهاند، وقتی توانستهاند با کسی در این مورد حرف بزنند، تصمیم خود را تغییر دادهاند.تدوین سند اولویتهای سلامت با بهرهگیری از ظرفیت متخصصان ذی نفوذ، روانشناسان، جامعهشناسان، اقتصاددانان، خودداری سیاستمداران از وعدههای غیرقابل محقق، مبارزه با فسادهای پنهان و آشکار و برخورد قاطع که منجر به بهبود متغیرهای سرمایه اجتماعی و ایجاد اعتماد و امید در شهروندان میشود، آموزش مهارتهای استفاده از فناوریهای نوین و به وِیژه اطلاعرسانی درخصوص تلاش گروههایی جهت ترور روحی و معنوی و اخلاقی جامعه، بررسیهای ژنتیکی در افراد مشکوک، توجه به سلایق آحاد جامعه و تولید برنامههای رسانهای جذاب و شاد، بهرهبرداری از ظرفیت روزهای ملی در برپایی جشنها و تشویق شهروندان به مشارکت، تشویق به دلبستگی و حمایتهای اجتماعی ادراک شده بیشتر، ایجاد سیستم ثبت کشوری رفتارهای خودکشی، بررسی افکار خودکشی شخصیتهای مرزی، بررسی و مطالعه عملکرد مراکز اورژانس اجتماعی و بهبود عملکرد آنها از جمله اقدامات موثر در کاهش خودکشیهای فیزیکی موثر باشند.
اما موضوع دیگری که به نظرم در این شرایط حائز اهمیت است و انتظار میرود روسای سه قوه و به ویژه رییس جمهور که با طرح عنوان «تدبیر وامید» آرایی 19 میلیون نفری را کسب کرد، باید به آن توجه کنند، به کارگیری شخصیتهایی با سوابق کاری نامطلوب در بخشهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و علمی در سطوح ارشد دستگاههای اجرایی میتواند منجر به بحرانهای اجتماعی و احساس یاس از حال و آینده و در نهایت احساس ناکامی اجتماعی شود. ناکامیهایی از جنس سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری که در یک مفهوم کلانتر نام آنها را خودکشیهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و فناوری مینامند. (در ایران در سه مقاله، به خودکشی سیاسی اشاره شده است). بر این اساس در این نوع از خودکشی، واحدهای ملموس و ناملموس اجتماعی هستند که از بین میروند. از بین رفتن بنگاههای اقتصادی، فضاهای اکولوژیک، سرمایههای فرهنگی و اجتماعی از جمله اعتماد، صداقت، خیرجمعی منجر به رواج دروغگویی، رفتارهای منافقانه و عرفیت یافتن رفتارهای غیراخلاقی، گسترش رهبری زهرآگین به جای سبکهای اصیل رهبری خدمتگزار، تحول آفرین و معنوی، کاهش تابآوری و تخریب کیفیت زندگی شخصی، خانوادگی و سازمانی جامعه، افزایش فاصله توانمندیهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با دنیا و از دست رفتن فرصتهای حضور و پیشگامی در عرصههای علمی و فناوری مصادیقی از این نوع خودکشیهاست. بهرهبرداری از ناشایستگانی که آگاهانه یا ناآگاهانه و با سوءاستفاده از سرمایههای فرهنگی و ارزشی و الهام از ابعاد شکلی ماکیاولیستی و جنبشهایی چون 99 درصد (والاستریت) و رسواییهایی چون واترگِیت، گفتارهایی پوپولیستی و عوامفریبانه، امیدی کاذب و کوتاهمدت میآفرینند و این تضاد رفتار و گفتار آنها که به یمن فناوریهای نوینی چون شبکههای اجتماعی به سرعت منعکس میشود، تاثیری نامطلوب برامید به زندگی، امید به کار و امید به تحصیل و ازدواج و نشاط در بخش اعظم جامعه (90 درصد) میگذارد. به ویژه وقتی در جامعه به «تداوم به کار» شرمسارانه این افراد در مناصب دیگر یا تمجید توسط برخی از مقامات عالیرتبه به عنوان ذخایر کشور معرفی میشوند، به تبعیت از این ناهنجارهای اداری، اشکال مختلف اختلالات و نابهنجاری جسمی اجتماعی از جمله افسردگی، اضطراب، فرسودگی شغلی، ناامیدی، کلاهبرداری، دگرکشی و خودکشی منعکس میشود و جالب اینکه درکشورهای مرجع این جنبشها شاهد برخوردهای جدی هستیم به نحوی که فرد نه تنها محبور به استعفا میشود بلکه امکان حضور در فرصت عالیرتبه دیگری را نمییابد.به هرحال در این شرایط پیچیده فعلی جهان که با پدیدههایی چون انواع مختلف تروریسم نرم و ناملموس، انواع تحریمها، ظهور عرفانهای نوظهور، رژیمهای بینالمللی چون سازمانها، انجمنها و استانداردهای بینالمللی، ظهور مستمر دستاوردهای فناوریهای یکپارچه(NBICS) و نوظهور و تسلط بر تغییر مستمر نگرشها و سبکهای زندگی بر مدیریت ارتباطات و اطلاعات جوامع هستیم، روش مدیریت غیرمدبرانه که بالطبع ناامیدی و یاس را به دنبال خواهد داشت، نگرانکننده است.
ساز وکار فساد و ناهنجاری در هر واحد اجتماعی، شبیه سرطان بدخیم و ایدز که با تخریب سیستم ایمنی بدن، مرگ را به دنبال دارد، با تخریب اعتماد اجتماعی، خانوادگی و فردی، جامعه را به سوی تباهی میکشاند؛ تباهی که در خودکشی، دگرکشی، کلاهبرداری و... نمود مییابد.در کشوری چون ایران که دلبستگیهای خانوادگی و قومی قویتر است و به دلیل قوی بودن بعد مذهب و مذمت خودکشی درقرآن شریف، در گذشته آمار خودکشی پایین بود، اما متاسفانه در حال حاضر شاهد افزایش این پدیده ناگوار هستیم. حفظ خوشبینی و مولفههایی چون امید به آینده، تحصیل، ازدواج و کار نیروی انسانی کشور باید توسط مسوولان غنیمت دانسته شود و با اصلاح یکپارچه قوانین و مقررات، ایجاد سامانههای جامع آسیبهای اجتماعی، تقویت سازوکارهای درهم تنیده و متقابل دانشگاهها و پژوهشگاهها با اورژانسهای اجتماعی، مراکز مشاوره، موسسات و مراکز آموزشی جهت مطالعه و بررسی مستمر برنامهها و اقدامات و اصلاح آنها، شایستهسالای، مبارزه ماهوی با فساد، برنامههای پیشگیری مادامالعمر، حمایت از سازمانهای مردمنهاد، توجه به همه سلایق و فرهنگها، ایجاد رسانههای بانشاط، برگزاری جشنهای ملی و مذهبی، نهادینهسازی اخلاق حرفهای، تحول ماهوی در نظام آموزش رسمی و غیررسمی، هماهنگی و یکپارچهسازی برنامه و سیاستهای سه قوه، ارائه آموزشهای مدیریت رسانه به تمام شهروندان و همکاریهای هوشمند موثر با سازمانهای بینالمللی و اولویت منافع ملی از طریق حفظ سرمایه انسانی کشور شاهد افزایش شاخصهای کیفیت زندگی خانودهها و شهروندانمان و کاهش مخاطراتی چون خودکشی در جامعه باشیم. همچنین این را درک کنیم هر آسیب و اختلالی در هرعنصر اجتماعی، ما را نیز درگیر خواهد کرد؛ «بنیآدم اعضای یکپیکرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند، چو عضوی به دردآورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار.»
نشانه های عشق بیمارگونه را بشناسید
سلامت نیوز: اختلالهای روانی گسترده و متفاوتند. عشق در رابطه هم همیشه از سر دوست داشتن نیست. گاهی عشق و علاقه ناشی از یک اختلال روانی است. زندگی با کسی که دچار یکی از اختلالات عشق است بسیار دشوارتر از آن است که بخواهید نام رابطه را عاشقانه بگذارید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات، توهم عاشقی، عشق وسواسی و اختلال OCD و اختلال دلبستگی چهار اختلال روانی در رابطه است که با عشق آتشین و دوست داشتن خالصانه در شروع و مراحل اولیه یک رابطه اشتباه گرفته میشوند. این اختلالها معمولا به شیوه عاشقی رومئو ژولیتی تبلیغ و درخواست میشوند اما واقعیت این است که عشق رومئو و ژولیت و هر رابطهای با تمایلات و احساسات اینچنینی نشانه یک رابطه بیمار است. هرچند که اغلب ما این نوع علاقه شدید را باور کردهایم و رویایش را پرورش دادهایم اما همه چیزی که در این روابط جریان دارد توهم و اختلال روانی است.
توهم عاشقی ( اروتومانیا)
دوست داشته شدن عالی است. هیچ کس از اینکه مورد پذیرش، تائید و علاقه یک نفر قرار بگیرد بدش نمیآید. اما واقعیت این است که بسیاری از ما نمیتوانیم هر روز و هر لحظه انتظار چنین چیزی را داشته باشیم. طرف دیگر رابطه حق دارد که گاهی اصلا حوصله نداشته باشد و ابراز علاقه نشان ندهد. اصلا ممکن است هیچ رابطه یا موقعیت عاشقانهای وجود نداشته باشد. اما کسی که توهم عاشقی دارد تصور میکند که یک نفر او را هر لحظه و عمیقا دوست دارد. کسی که توهم عاشقی دارد دائما احساس میکند دیگری در حال تله پاتی، فرستادن یک پیام رمزآلود و خاص و رفتارهای عاشقانه است. او دائما در حال تفسیر رفتارهاست و تلاش میکند از هر چیزی برداشتی عاشقانه داشته باشد.
در مواردی فرد ممکن است اصلا در رابطه با کسی نباشد اما هر رفتار و عملکرد خاصی از کسی که شخصا دوستش دارد را به نفع عشق و علاقه به خودش تفسیر میکند. توهم عاشقی طیف وسیعی از رفتارهای متوهمانه است.
یکی از این موارد احساس عشق و عاشقی با کسی است که در طبقه اجتماعی و فکری او نیست، برخی از افراد علاقه شدیدی به یک ستاره سینما یا فوتبال پیدا میکنند و سعی میکنند از طریق تله پاتی رابطه ایجاد کنند و یا هر پیامی که در رسانهها میخوانند را برای خودشان تفسیر میکنند.
در توهم عاشقی فرد فکر میکند یک نفر به شدت به او علاقمند است و میخواهد این پیام را به او برساند.
اگر شما با فردی در رابطه هستید که دچار چنین توهمی است حتما از روحیه و عادت کنترل او با خبر هستید. او دائما احساسات شما را کنترل میکند و از آنها به نفع خودش بهره میبرد و اصلا باور نمیکند که رفتار شما میتواند معنی دیگری نیز داشته باشد. همه تلاش او این است که ارتباط شما را با دنیای اطرافتان قطع کند.
علاوه بر این او چنین انتظار مشابهی از شما دارد. او توقع دارد شما هم دقیقا همه چیز را معنیدار ببینید و به همین ترتیب عمل کنید.توهم عاشقی یک توهم موقتی نیست. علاقه خاص و شدید این افراد به یک شخصیت معروف میتواند سالیان دراز ادامه پیدا کند. این افراد حاضر به پذیرش مشکل در خود نیستند، بسیار کنترلگر و پرخاشگرند و فرد مقابل را در معرض خطر قرار میدهند.
عشق وسواسی
علاقه شدید عاطفی و تمایل برای با هم بودن و ابراز علاقه در ابتدای هر رابطهای طبیعی است اما این چیزی نیست که بخواهد در یک رابطه طولانی دوام پیدا کند.
شور عشق به مرور زمان کمتر میشود و با احساسات و تجربههای روزمره در میآمیزد. در رابطه طبیعی شما متعهد هستید و به نیازهای یکدیگر توجه میکنید؛ یکی از خواستههای مهم و اساسی هر آدمی احترام به حریم خصوصی است.
اما متأسفانه کسی که اختلال وسواس در عاشقی دارد دائما در شور و حال اولیه است او رابطه را مجموعهای از احساس دوست داشتن، مشکلات روزمره، خستگی، اختلاف نظر و بیحوصلگی نمیداند و برداشت او از هر نوع کم توجهی بخاطر خستگی و فشار روزانه یا بیحوصلگی فقط نفرت و بیعلاقگی است. چنین افرادی به خود و شریک زندگیشان آسیب میزنند، تهدید به خودکشی میکنند و واقعیت زندگی را همانگونه که هست نمیپذیرند.
آنها شکاک هستند و تمایل زیادی به کنترل قربانی خود دارند. تمرکز اصلی آنها بر احساس عاشقی است و برای هیچ چیز دیگری ارزش قائل نیستند. اگرچه این اختلال هنوز به عنوان یکی از اختلالات روانی دسته بندی و معرفی نشده است اما برخی از روانشناسان معتقدند بخاطر ماهیت ویرانگر این احساسات این رفتارها ناشی از اختلال روانی است.
اختلال دلبستگی
معمولا افرادی از این اختلال رنج میبرند که در کودکی ارتباط عاطفی سالمی با مراقبان خود نداشتهاند. در شکل سالم دلبستگی نیازهای کودک توسط اولین مراقبانش برآورده میشود، تغذیه، مراقبت از سلامت جسمی کودک، تماس جسمی، برقراری ارتباط چشمی، به آغوش کشیدن و لبخند زدن نیازهای اولیه کودک تازه متولد شده است که باید توسط والدین برآورده شود.
اگر کودکی مورد بیتوجهی و آزارقرار بگیرد یا به هر دلیلی در سالهای اول پس از تولد از والدین جدا شود و مراقبانش دائما تغییر کند احساس امنیت نخواهد کرد و همه تجربههای خوب دلبستگی را از دست خواهد داد. در این شرایط احتمال اینکه او در بزرگسالی دچار اختلال دلبستگی شود بسیار زیاد است. در رابطه عاشقانه و عاطفی این افراد به دو شیوه عمل میکنند.
آنها یا از هر رابطه نزدیکی اجتناب میکنند و یا در خواست زیادی برای یک ارتباط عاطفی شدید دارند. گروه اول ترس شدیدی از صمیمیت دارند و احساس بیاعتمادی و خشم و ناراحتی میکنند. گروه دوم نیز اغلب درگیر احساس حسادت، شکاکیت و مالکیت هستند و با مراقبت و توجه شدید به شریک خود آزار میرسانند.
اختلال ارتباط OCD
این اختلال ناشی از یک ترس شدید و عمیق است که فرد قادر به خنثی کردن آن به شیوههای معمول نیست. OCD میتواند اختلال ترس و وسواس از میکروب، بلندی، کثیفی یا تمیزی یا هر چیز دیگری باشد. این اختلال وسواس شدید همراه با ترس در رابطه نیز هست.
فرد دچار اضطراب دائما از خودش میپرسد: آیا او دوستم دارد؟ آیا من در رابطه درستی هستم؟ آیا او مرا ترک میکند؟ آیا به من خیانت میکند؟ آیا او مریض است؟ کسی که دائما به دنبال تائید علاقه شماست و همیشه این پرسش را مطرح میکند که «آیا دوستم داری یا نه؟» و اگر او هرگز علاقه شما را باور نمیکند، نسبت به ادامه رابطه وحشت دارد و دوست داشتن را نمیپذیرد به اختلال OCD دچار است.
به احتمال زیاد اکنون برایتان تشخیص عشق واقعی و عشق بیمارگونه آسانتر شده است. کسی که شما را تحت فشار علاقه خود قرار میدهد، سعی میکند شما را به بهانه عشق کنترل کند، شک و ترسهایش را به حساب علاقه میگذارد، از شما انتظار دارد همیشه در حال و هوای عاشقی باشید، به حریم خصوصی تان احترام نمیگذارد، خودش را صاحب و مالک شما میداند و دائما به دنبال تائید شماست یک عاشق واقعی نیست.
بدون شک در یک رابطه عاشقانه ناسالم شما از تنها چیزی که اصلا لذت نمیبرید همان چیزهایی است که به اسم عشق به شما داده میشود.
بچههای زندان
سلامت نیوز:تمام زندگی حالا خلاصه شده در دو راهرو و پنج اتاق و شبهایی که از خستگی بازی زود خوابشان میبرد و دل خیلی از زنان بند برایشان تنگ.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه شهروند می نویسد: هلیا دو ساله است و از ١٠ روزگی به بند زنان آمده. دستی به موهای کمپشتش میکشد که صبح مادرش با کِش سر آنها را بسته و بعد هم روی اسب پلاستیکیاش مینشیند و بیتوجه به اطراف تکان میخورد. او و دو کودک دیگر که هر سه بلوز و شلوارهای صورتی به تن دارند، پشت کردهاند به آدمهای تازهوارد. نگاهشان را میدزدند و خودشان را با عروسکهایشان سرگرم میکنند.
تازهواردها کت و شلوار پوشانی هستند که برای بازدید از بند زنان ندامتگاه فردیس و مهدکودک تازه تأسیساش آمدهاند. هلیا فقط چند بار کت و شلوار پوش دیده. مردها برایش غریبهاند. دستانش را به دسته اسب پلاستیکی سفت فشار میدهد و سرش را از نوازش میدزد. تا حالا که دو ساله است فقط زن دیده و چهاردیواری؛ دیوارهایی با پنجرههایی نزدیک به سقف. دیوارهایی با پنجرههای میلهدار که نور را میشکافند و تکه تکه به اتاق میریزند. دو دختر دیگر کنار اسب پلاستیکی هلیا منتظرند تا اتاق بازیشان خلوت شود؛ موهای لخت مشکی، چشمانی فراخ و صورت گرد در چهره هر دو مشترک است. همین کافی است تا روژان بگوید «آجی بده مشمای عروسکتو باز کنم» روژان بزرگترین دختر مهدکودک است. سه سال و نیمه و رکسانا خواهرش تازه به دو سال رسیده. روژان از دو سالگی و رکسانا از نه ماهگی به بند آمدهاند. به جز این سه که میهمان ناخواسته این دیوارهای بلند و بیپنجرهاند، مهدکودک دو پسر هم دارد؛ سپهر که در آغوش انتظامات زندان بیصداست، ٩ ماهه است؛ متولد بند زنان ندامتگاه فردیس. امیرعباس چهار ساله است و حالا با مادرش به مرخصی رفته و دیگر به اینجا برنمیگردد. پسر است و بند زنان برای پسر چهار ساله نامناسب و برای همین هم بعد از مرخصی مادرش به بند برمیگردد و او هم چون کسی را ندارد، راهی بهزیستی میشود. حالا هر وقت اسمی از امیر میبرند، چشمان روژان برق میزند «دوست دارم داداشی برگرده» دوست دارد امیر برگردد تا با هم خالهبازی کنند و بخوانند «کلاغه میگه قار قار چادر سیا سرش کن/ از خونه بیرونش کن» مصرع آخر شعر را قورت میدهد.
روژان دلش برای «خانه» و «بیرون» تنگ است. بیرون، همانجا که یکسال و چند ماه است آن را ندیده. همان که با یک در آهنی سفید از چهاردیواری داخل جدا شده. در آهنی که هم از بیرون قفل دارد و هم از داخل. کوچک است برخلاف دیگر درهای ورودی زندان که هم قدِ دیوارها شدهاند. در که باز میشود، آفتاب پایش را جمع میکند. ساختمان اسیر سایه است با آن پنجرههای کوچک سقفی.
بچهها تصوری از خانه و آشپزخانه ندارند
بعد از در ورودی زندان سهراهی است. روبهرو زنانی با چادرهای رنگی پشت پرده پچپچ میکنند؛ آنجا بند است محل زندگیشان تا پایان دوره محکومیت. سمت چپ راهرویی که به حسینیه میرسد با دیوارهایی که دو طرفش را عکس پوشانده با عکس دستهایی که رو به آسمان است و سمت راست راهروی امید. همانجا که چند ماه است روژان، رکسانا و هلیا در آن میدوند، اما هنوز دیوارهایش خالی است. سفید است و قرار است حال و هوای بچهگانه بگیرد. اتاقها اما حالشان بهتر از راهرو است. پنج اتاق که از هشت صبح تا چهار بعدازظهر صدای روژان، رکسانا و هلیا در آنها میپیچد. صدایی که تا همین چند ماه قبل قاطی صدای اهالی بند بود. وقتی بچهها تمام روز، کنار صد و هفتاد، هشتاد زن در بند بودند. با آنها میخوابیدند، بلند میشدند. کنارشان بازی میکردند. همیشه هم همین تعداد نبودند. وقتهایی بوده که بند زنان ١٢ بچه به خود دیده و حالا خانم بابایی، رئیس اندرزگاه نسوان کرج میگوید که فقط یک زن باردار در بند وجود دارد و قبل از آن هم مادر سپهر بوده. سپهر که از این بغل به آن بغل میرود. ساکت است و غریبی نمیکند و هنوز تمام روز در بند است و پیش مادرش. بابایی میگوید: عمر زندگی بچههای زیر پنجسال، هم اندازه عمر محکومیت مادرشان است. بچههایی که بیرون از زندان کسی را ندارند و اگر هم دارند، صلاحیت نگهداری از آنها را ندارد. مثل روژان، رکسانا و هلیا که پدر دارند. پدرانی معتاد که اگر رمقی داشته باشند، سهشنبهها خودشان را به سالن ملاقات میرسانند و مادرانی که سعی میشود در صحبت با قضات کمی از مدت جرمشان کم شود. مادرانی که آنها هم اتاقهای راهروی کنار بند را دوست دارند. اتاق اول را که مثل خانه است. تلویزیون دارد. میز ناهارخوری و صندلی و آشپزخانهای با وسایل آشپزی. میخواهند بچهها شکل خانه را یاد بگیرند. بچههایی که تصوری از خانه و آشپزخانه ندارند. روژان اما خانه را میشناسد. برای همین هم دلش برای خانهشان در کرمانشاه تنگ است و آن پارک نزدیک خانه که میرفته آنجا تاببازی.
رکسانا و هلیا نه خانه دیدهاند، نه پارک و نه تاب. هلیا از ماشين میترسد و یکی، دوباری که خواستند با ماشين بیرون ببرندش سوار نشده. آنقدر گریه کرده و جیغ زده که پشیمان شدند و حالا هم با ماشینبازی نمیکند. ماشینها وسیله بازی رکسانا و روژاناند. زهرا خانی میگوید. مربی جوان و خوش خلق مهد. خنده از صورتش نمیافتد وقتهایی هم هست که جدی است. آنوقتها روژان «خانم خانی» صدایش میکند و به وقت خوشخلقی «خاله». او تنها مربی مهد است. مددکاری کودک خوانده. چند وقتی را بیرون و در مهدکودک کار کرده و از سهسال قبل که راهش به زندان و آموزش بچههای اینجا کشیده، دیگر نمیتواند از اینجا دل بکَند. مانتوی سورمه ای و مقنعه مشکی پوشیده . چادرش هم همیشه دمِ دستش است. می گوید: « بچه ها باید این فرم لباس مرا ببینند، هر چه باشد اینجا زندان است» هفت روز هفته از صبح تا ٥ عصر اینجاست. حتی روزهای تعطیل رسمی. روزهای عید، روزهایی بچهها باید حال و هوایش را احساس کنند حتی اگر شلوغی خیابان را به چشم نبینند. باید ماهی قرمز داشته باشند و سفره هفتسین و لباسهای نو. لباسهایی که خانی آنها را میخرد اما به سختی «ورود و خروج وسیله به زندان سخته و قوانین مخصوص به خودشون را داره. برای خرید لباس یا عروسک باید نامهنگاری کرد، هزینه گرفت و بعد هم همه چیز بازرسی میشه».
حتی کتابهایی که در اتاق دوم در کتابخانه چیده شدهاند، همه باید بازرسی شوند. اتاق دوم، اتاق آموزش است. تکیه داده به آشپزخانه. با کتابخانهای کوچک که هرچهار طبقهاش کتاب داستان است. یک تخته وایت برد، یک میز و چهار صندلی کوچک و یک کمد که رویش بازیهای فکری گذاشتهاند و کرهزمین، متعلقات اتاق است و بچهها عاشق این اتاق. روژان «سفیدبرفی و هفت کوله» را آورده و فقط یک جمله را تکرار میکند «بخونش بخونش برام». رکسانا تخته وایتبرد را دوست دارد تا با ماژیک روی آن خط خطی کند. روژان اما دفتر نقاشی دارد. دفتری که در یکسال گذشته خیلی عوض شده. روزهای اول آمدنش به بند فقط خطهای پررنگ داشت. قسمتی از تصویر را آنقدر رنگ کرده که ورق پاره شده، روانشناس بند زیرش نوشته «عدم تمرکز. توجه بیش از حد به یک نقطه» روزهای بعدی حالش بهتر است. رنگها درصفحه پخش شدهاند و تمام عکس رنگ شده. قرمز و زرد رنگ غالبند. مربی مهد کودک میگوید: «رنگها را ببین. چقدر تنده» هرچند که نقاشیها زرد و قرمزند، اما رنگ مورد علاقه روژان نارنجی است. حتی روی کرهزمین هم فقط دوست دارد کشورهایی را از نزدیک ببیند که رنگ نارنجی دارند. کرهزمین را میچرخاند.
میدونی کجای کرهزمین زندگی میکنی؟
- نه.
اینجا. ایران
موقع رفتن از اتاق آموزش کره را میآورد. ایران را نشان میدهد. «ما اینجاییم خاله». میگوید و میدود به سمت بند. صدایی شنیده و باید ببیند آنطرف چه خبر است. «همه اتفاقات رو میفهمن. خصوصا روژان که بزرگتره. الان هم که رفت صدایی از بند شنیده. رفته ببینه چهخبره. این بچهها همه چیزو میدونن. مفهوم آزادی، زمان تلفن، مرخصی.»
هفتهای یکبار ملاقات با آفتاب
برای خانی هم این راهرو، راهروی امید است و حالا انگار ثمره سهسال تلاش و کار در بند و کنار مادران. «روزهای اول که آمدم اینجا دو بچه داشتیم. رز و دانیال. مهدکودکی نبود. اتاق جداگانهای نبود. همه در بند بودن. هفته اول سختترین روزهای کارم بود. مادرها و بچهها افسرده بودند. اول راهروی مادران را جدا کردیم و بعد هم دو متر جا رو پارتیشن کشیدیم برای بچهها. بینور، بیفضا» رز از آن بچههای خوشگل و لوس بود. از آنها که همه حرفها را به مادرش خبر میبرد. حالا دیگر از بند رفتهاند. مادرش آزاد شده. «کار اینجا عجیب و غریب اما دوستداشتنیه. باورت میشه بارها تهدید شدم؟ فقط بهخاطر اینکه بچه رنگ لباسی که تنش بوده رو دوست نداشته؟ مادرش اومده و تهدیدم کرده. این جا هر اتفاقی ممکنه بیفته. خب به هرحال زندانه.» مربی مهد کودک پرانرژی است و زنهای بند برای برگزاری جشنها رویش حساب میکنند. مثل همین جشنی که قرار است برای اعیاد قربان و غدیر داشته باشند. بتول هی میآید و میرود و لیست نشان او میدهد. بتول بچه ندارد اما غذای بچههای مهد را او درست میکند. غذایی که با غذای اهالی بند فرق دارد. جیره غذایی را از زندان میگیرند. صبحانه، میانوعده و ناهار را خودشان درست میکنند. شبها غذایشان مثل باقی اهالی است.
دیگر نه بتول غذا درست میکند و نه مربی در بند است. صبحانه، نان و پنیر چایی، یک روز در هفته تخممرغ، دو روز در هفته کره و مربا، یک روز عدسی و یک روز حلوا شکری است. میانوعده ساعت ١٠ داده میشود. سه روز در هفته شیر دارند و سه روز دیگر میوه فصل. بیسکوییت و ساقه طلایی و کیک هم جزو میانوعدههاست هرچند روژان مداد دوست دارد. بیسکوییتهای چوب شوری که شبیه مدادند و کباب. کباب غذای مورد علاقه روژان در لیست غذای هفتگی نیست اما روژان میگوید یک روز در هفته کباب میخورد و باقی روزها آش رشته، میرزا قاسمی، عدسپلو، زرشکپلو، کوکو سیبزمینی، کشک بادمجان، قیمه و قورمه و ماکارونی. خانی اما میخواهد لیست غذایی را عوض کند «اینو ببینید اما قراره عوض شه. خیلی وقتها هم براساس این لیست عمل نمیکنیم. مثل خونه. وقتایی کباب میخورن بچهها یا غذایی رو درست میکنیم که جیره غذاییشو داشته باشیم. اما این لیست با نظر دکتر اطفال و مشاور تهیه میشه. اینکه در این سن باید چه چیزهایی بخورند و بدنشون به چه چیزهایی نیاز داره.» لیست را دکتر اطفال میبیند. دکتری که ماهی یکبار گذرش به این سر شهر میافتد و برای معاینه بچهها میآید. حالا همه بچهها پرونده پزشکی دارند و اگر هم مشکلی داشته باشند دکترهای دایمی زندان و درمانگاهش برای معالجه هست. واکسنهایشان هم بهموقع است و برای ایدز و هپاتیت هم چکاپ میشوند. مربی هم چکاپ میشود. همانطور که درِ اتاق آموزش را که میبندد میگوید «تلویزیون اینجا از تلویزیون خونمون هم بزرگتره. بچهها کارتونهای جدیدم میبینن. روژان باب اسفنجی رو دوست داره.»
هفتهای چند ساعت برای تلویزیون دیدن است، باقیاش آموزش و بازی. آموزشی که برای رکسانا و هلیا یادگیری مهارت است و برای روژان آموزشهای جدیتری که برای سنش مناسب است. برای همین هم اتاق آموزش هواخواه بیشتری دارد. درش باز است، برخلاف دو اتاق انتهای راهرو. اتاق خواب و انباری. اتاق خوابی که یک تخت دارد و کمدی که پر شده از پوشک بچه. اتاقی که خانی امیدوار است سریعتر روبهراه شود. نیرو اضافه شود و بند مادران را در آن به پا کنند «از ایدهآلهام اینه که بند مادران داشته باشیم. اینکه مادرا به صورت دایمی کنار بچهها باشن و نیاز نباشه بچهها به بند برن اما نیرو و بودجه کافی نیست.» بودجه تأسیس همین اتاقها و وسایلش را هم خیرین جور کردهاند. مجید جلالیمهر، هزینه ساخت این چند اتاق و وسایلش را داده تا کرج هم در کنار شهرهایی چون ارومیه، تهران، کرمان، بیرجند، مشهد و اراک قرار گیرد که بند زنان ندامتگاهشان مهد کودک دارد. جبار باقری، مدیرکل زندانهای استان البرز میگوید این مهد سرآمد باقی استانهاست. «من از ارومیه به اینجا آمدم. جایی که مهدکودکی هم برای بچهها در آنجا تأسیس شد. آنجا هم با کمک «انجیاو»ها این اتفاق افتاد و چون اولویت سازمان زندانها این امر بود، تلاش شد تا هرچه زودتر محقق شود. اما اعتبار تعریفشده دولتی نداشتیم و برای همین با کمکهای مردمی کار را جلو بردیم اما این مهد کودک، خیلی خوب و کامل است و البته باید بهتر از الان شود.» عروسکها و وسایل را هم خیرین آوردهاند. اتاق چهارم انباری است. همیشه درش قفل است مگر وقتهایی که بخواهند وسیلهای به وسایل مهد اضافه کنند. «همه میخندن میگن خانی داره برای بچههاش جهاز جمع میکنه. از بس که دوست دارم وسایل و لباساشون نو باشه. تا قبل از این برای بچهها لباسی خریداری نمیشد.» کمد پر است از لباسهای تازه. چند دست لباس همشکل هم گوشهای چیده شده «تو جشنها و اعیاد بچهها لباس یکشکل میپوشن. هم قشنگه و هم خودشون دوست دارن.» کنار کمد هم پتو چیده و یک چمدان کوچک کنار کمد است. همانکه سیسمونی مادر بند را در آن گذاشتهاند و باقی وسایل نوزاد در راه هم در کمد است. «تمام بچههایی که اینجا به دنیا میان سیسمونی دارن.» مادررا مامای زندان معاینه میکند و همینجا هم بچه به دنیا خواهد آمد.
اتاق پنجم، اتاق آخر است. همانکه با کفپوشهای صورتی- آبی تاتامی پوشیده شد. از سقفش عروسک آویزان است و کمد بزرگ کنار اتاق هم چندین قفسه پر از عروسک دارد. یک سرسره کوچک قرمز و دو اسب پلاستیکی بزرگ هم وسط اتاق است. همانی که هلیا دوستشان دارد. این اتاق از باقی اتاقها تاریکتر، اما بزرگتر است. آفتاب زورش فقط به گوشه دیوار میرسد و پایینتر نمیآید. مربی امیدوار است حیاط کوچکی که درش روبهروی اتاق بازی است، زودتر تعمیر شود و استخر توپ و حوض داشته باشد تا بچهها هر روز آفتاب ببینند. وقتهای برف آدمبرفی بسازند و برگهای پاییزی جمع کنند برای دفتر نقاشیشان. حالا بچهها فقط هفتهای یکبار دست مربی را میگیرند و به محوطه میروند. محوطه بیرونی که درخت کاج و سبزه دارد.
کنار در ورودی حیاط هم دستشویی و حمام است. جایی که هلیا دوستش دارد. «صبح به صبح که از خواب بلند میشه حولهاش رو برمیداره و میره جلوی در حموم. مامانش باید هر روز صبح حمامش کنه.» صبحِ بچهها همزمان با باقی اهالی بند شروع میشود. هشت صبح میآیند اینجا و مادرهایشان میروند کارگاه خیاطی تا ساعت چهار که بچهها باید برگردند پیششان. در اتاقهای مهد قفل میشود و زندگی شبانه آغاز. برای همین ماندنهای طولانی در اتاق است که هلیا و رکسانا سمت در حیاط نمیآیند. داخل را دوست دارند. روژان هم داخل را بیشتر از حیاط اینجا دوست دارد. تمام زندگی حالا خلاصه شده در دو راهرو و پنج اتاق و شبهایی که از خستگی بازی زود خوابشان میبرد و دل خیلی از زنان بند برایشان تنگ. زهره ١١سال است شب و روزش را اینجا گذرانده. چادرش را دورش پیچیده و آمده تا بچهها را ببیند. خیلی از زنهای این بند اگر بچههایشان اینجا هم نباشند خودشان مادرند و دیدن این چند بچه هم حالشان را خوب میکند و هم دلتنگیشان را زیاد. بعضیها هم حوصله بچهها را ندارند و باید بچهها را از آنها دور کرد. جرمها هم متفاوت است و همهجور مجرمی در بند هست. قتل، سرقت، قاچاق مواد مخدر و ... مادر هلیا جرمش حمل مواد مخدر است و مادر رکسانا و روژان هم به جرم مالی در بندند.
رویای شهر و خیابان
مربی مهدکودک میگوید این مادرها فرقی با بقیه ندارند. عین تمام مادرهایی هستند که میشناسی. زندگی اینجا متفاوت است، اما شکل خودش را گرفته و ما هم برای مواجهه با حال و روز متغیرشان آموزشهای مختلف دیدهایم. چندسال قبل رفتیم ارومیه و دوره گذراندیم و مشکلاتی که در هر زندان وجود دارد را با هم شریک شدیم تا تجربه کسب کنیم.» همین تجربهها هم باعث شده تا حالا بداند برای هر کدامشان از بیرون چه بخرد. چه دوست دارند و روز تولدشان را فراموش نکند. «هلیا ٢٨ شهریور. رکسانا اردیبهشت و روژان متولد فروردین است.» حتی بعد از رفتنشان هم پیگیریها ادامه دارد. مراقبتهای پس از خروج وجود دارد و مادرهای باصلاحیت به انجمن حمایت از زندانیان معرفی میشوند تا کاری برایشان پیدا شود و زندگی به روال بیفتد. «روز سخت اینجا کم نیست اما سختترین روز این چند سال، روز تحویل سارینا، یکی از بچههای ما به بهزیستی بود. ٦ساله بود. شناسنامه هم نداشت و باید به بهزیستی میسپردیم. پیگیری تمام کارها با من بود. بردنش به پزشک قانونی و معاینه و دکتر. بدترین روزها و بدترین حال را تجربه کردم.» حرفش تمام نشده که وقت ناهار میشود. بچهها به صف میشوند مقابل دستشویی تا او دستشان را بشورد. اتاق اول، اتاق آشپزخانه آماده است. سفره انداختهاند و لوبیا پلو در بشقابهای پلاستیکی با طرح خرس ریخته شده. ناهار که تمام میشود روژان میدود طرف ما. «خاله خسته شدی؟ میری بیرون؟ منم ببر بیرون» روژان برخلاف رکسانا و هلیا رویای بیرون دارد. برخلاف آن دو که خاله خانی باید برایشان خیابان و چراغ راهنمایی و رانندگی را تصویر کند. باید برایشان ساختمانها، مردها، زنها و زندگی را تصویر کند. زندگی که در این سالهای اولیه زندگی باید شناخته شود و همانجا پشت دیوارهای بلند جامانده.
درِ آهنیِ اول سفید است و بلند. به بلندی دیوارهایی که سراسر بلوار شهید کچویی را گرفتهاند. در آهنی دوم آبی است. همانی که به محض باز شدنش درختهای کاج ردیف شده رخ نشان میدهند. راهی که از وسط درختها درِ آهنی سوم را نشان میدهد. دری کنار کانون اصلاح و تربیت و پادگان. دری که به بند زنان باز میشود.
آخرین وضعیت پرونده قاتل ستایش قریشی
سلامت نیوز:افتخاری گفت: 24 شهریور ماه جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده ستایش قریشی به صورت غیرعلنی برگزار میشود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان: «محسن افتخاری» سرپرست دادگاه کیفری یک استان تهران با اشاره به آخرین وضعیت پرونده ستایش قریشی گفت: 24 شهریور ماه جلسه رسیدگی به این پرونده برگزار میشود.
وی ادامه داد: جلسه دادگاه به صورت غیرعلنی برگزار خواهد شد.
23 فروردین ماه بود که گزارشی مبنی بر وقوع قتل یک دختر بچه شش ساله افغان در منطقه خیرآباد ورامین تحویل مراجع قضایی شد، گزارش حاکی از آن بود که ستایش قریشی که به گفته پدر او روز یکشنبه ۲۲ فروردین برای خرید بستنی از منزل خارج شده، دیگر به خانه بازنگشته است.
در تحقیقات اولیه مشخص شد که پسر 17 ساله همسایه که دچار وسوسه شیطانی شده بود او را ربوده و پس از تجاوز او را به قتل رسانده بود.
با اعلام این گزارش، دادستانی این شهر بر رسیدگی ویژه و خارج از نوبت به پرونده تاکید کرد و از نخستین لحظات وقوع این جنایت، رسیدگی به این پرونده به طور ویژه و خارج از نوبت در دستور كار دستگاه قضایی قرار گرفت.
ششم اردیبهشت ماه بود که کمیسیون پزشکی دیگری برای بررسی و اعلام نظریه قطعی در مورد سلامت روانی قاتل پرونده ستایش تشکیل و از مدیر مدرسه و والدین متهم جهت تکمیل پرونده شخصیت متهم دعوت شد.
هشتم اردیبهشت ماه نظریه پزشکی قانونی در رابطه با پرونده قتل دختر 6 ساله افغان در ورامین به این مرجع قضایی ارسال شد و آخرین دفاعیات 13 اردیبهشت ماه از متهم این پرونده اخذ شد و در هجدهم اردیبهشت ماه نظریه مددکاری ضمیمه پرونده و در 20 اردیبهشت نظریه اداره تشخیص هویت ناجا در رابطه با بررسی آلت قتاله واصل شد.
سرانجام در کمتر از یک ماه کیفرخواست قاتل ستایش قریشی صادر شد و پرونده برای رسیدگی به ایستگاه محاکمه رسید.
ابتلای بازیگر پیشکسوت به سرطان ریه
سلامت نیوز:اسماعیل شنگله بازیگر مجموعه «عطر گل یاس» گفت: کسالتی داشتم که مربوط به هفت سال پیش است، دچار سرطان ریه شده بودم اما الحمدلله بهتر هستم.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از میزان، بازیگر پیشکسوت عرصه بازیگری که در سالهای پر کاری اش آثار ماندگاری را در کارنامه هنری خود بر جای گذاشت، او مدت زیادی است که از عرصه هنر فاصله گرفته و خبری از وی نیست.
شنگله درباره اینکه در حال حاضر کجا زندگی می کند گفت: من در تهران زندگی نمیکنم، سالهاست که در شمال زندگی می کنم .
وی ادامه داد: کسالتی داشتم که مربوط به هفت سال پیش است، دچار سرطان ریه شده بودم اما الحمدلله بهتر هستم.
بازیگر مجموعه خاطره انگیز «عطر گل یاس» گفت: آخرین کاری که کردم مربوط به دو سال پیش است که یادم نمی آید نامش چه بود اما کارگردانی آن را مهدی کرم پور برعهده داشت و بعد از آن دیگر کار نکردم.
وی افزود: محمد علی کشاورز دوست صمیمی من است و همیشه حالم را می پرسد اما ازمسئولین کسی سراغم را نگرفته و فقط خانه هنرمندان پیشکسوت بسیار به من لطف داشته اند.
شنگله در خصوص اینکه از کسی گلایه دارد یا خیر گفت: از هیچ کس گلایه ندارم غیر از خودم، این من هستم که باعث شدم به چنین شرایطی دچار شوم، چرا که هر چه که سر انسان می آید مقصر خودش است.
وی ادامه داد: من اگر مریض شدم به این دلیل بود که از خودم مراقبت نکردم اما این روزها در منطقه گیلان زندگی می کنم و هوای خوبی دارد ، فیلم می بینم و زندگی ام را اینگونه می گذرانم.
شنگله خاطرنشان کرد: برای همه همکارانم اول آرزوی سلامتی و بعد در هر کاری که در پیش دارند آرزوی موفقیت می کنم.
اگر از بوی بد دهان رنج میبرید، این اسموتی را بنوشید
سلامت نیوز: این اسموتی، به دلیل ترکیبات مفید آن منبع خوبی از فیبر و کلسیم و همچنین ویتامین C و K به شمار میرود. ضمن اینکه کیوی و نعناع موجود در آن، این نوشیدنی را بسیار لذتبخش و خوشعطر میکند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از سلامانه، سالهای بسیاری است که درخصوص مزایای نعناع برای سلامت، مطالعاتی صورت گرفته و به طور سنتی از آن برای درمان مشکلات گوارشی، تهوع، سرفه و سرماخوردگی، نفخ و.... استفاده میشود. کیوی نیز دارای انواع آنتیاکسیدانها، املاح و ویتامینهاست و منبع خوبی برای دریافت فیبرهای محلول هم محسوب میشود. از این رو مصرف این اسموتی به افرادی که دچار یبوست هستند، توصیه میشود.
مواد لازم:
یکدوم فنجان (125 میلیلیتر) شیر کمچرب
سه فنجان کیوی خردشده
یک قاشق غذاخوری عسل
2 تا 3 قاشق غذاخوری نعناع تازهی خردشده
مقدار کمی یخ
طرز تهیه: تمامی ترکیبات را با مقداری یخ در مخلوط کن بریزید و برای یکی دو دقیقه، تا زمانی که یکدست شود، با هم مخلوط کنید.
اطلاعات تغذیهای:
در هر وعده (یک لیوان): 217 کالری، 5 گرم پروتئین، 2 گرم چربی، 51 گرم کربوهیدرات، 8 گرم فیبر، 1 میلیگرم کلسترول، 41 میلیگرم سدیم
توصیه پزشک: دکتر احمد اسماعیلزاده، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و جزو دانشمندان یک درصد برتر دنیا
شیر از منابع خوراکی خوب برای تامین کلسیم به شمار میرود و نوشیدن این اسموتی به دلیل وجود شیر کمچرب، میتواند تا حدودی تامینکننده کلسیم و همچنین پروتئین مطلوب موردنیاز بدن باشد. از دیگر مزایای مصرف این نوشیدنی دریافت فیبر است. نعناع جزو گیاهانی است که دارای خواص آنتیاکسیدانی بوده و با مصرف آن مقداری از فیبر مورد نیاز بدن را تامین میکند. عسل موجود در این اسموتی نیز با تامین کربوهیدراتها، انرژی لازم را برای فعالیتهای روزمره فراهم میکند. مصرف اسموتی نعناع و کیوی، بهویژه در افرادی که دچار یبوست یا دارای پوست خشک هستند، مفید است. همچنین افرادی هم که از بوی بد دهان رنج میبرند، پیشنهاد میشود حتما به دلیل وجود نعناع در ترکیب این نوشیدنی آن را مصرف کنند.
به طور کلی، این اسموتی، با دارا بودن پروتئین، کربوهیدرات، آنتیاکسیدانها و فیبر میتواند موادمغذی موردنیاز بدن را تا حدودی تامین و به سلامت پوست و مو نیز کمک شایانی کند. البته با توجه به اینکه در ترکیب این اسموتی، کیوی نیز وجود دارد، به علت دارا بودن اسید موجود در این میوه، مصرف آن به مبتلایان به ریفلاکس توصیه نمیشود. همچنین کسانی که دچار ریفلاکس معده هستند، بهتر است در نوشیدن این اسموتی احتیاط کنند چراکه نعناع باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری به معده میشود و مصرف آن میتواند منجر به احساس ناراحتی در این افراد شود.
عکس/تالاب شادگان از دید آسمان
سلامت نیوز:این عکس، یکی از آن تصاویری است که گرانت از گوشهای از زمین برداشته و گاردین بهعنوان یکی از بهترین تصاویر خیرهکننده از چشمانداز زمین در فضا، آن را منتشر کرده است. عکس از تالاب شادگان در جنوب ایران گرفته شده و سیستمهای زهکشی دندریتیک، اطراف این تالاب را نشان میدهد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه وقایع اتفاقیه،فضانوردان که از زمین دل میکَنند، دیگر همه روزمرگیهایشان با ساکنان روی این کره خاکی فرق میکند. بیوزن میشوند و این بیوزنی، تأثیر زیادی بر زندگیشان در فضا میگذارد. ساکنان ایستگاههای فضایی، زندگی خصوصی و اتاقکهایی برای استراحت دارند. کتاب و موسیقی در اختیارشان میگذارند و دریچهای دارند که از آن زمین را طور دیگری تماشا میکنند.
سفینههای تدارکاتی، نامه، هدیههای خانوادهها و چیزهای دیگری مانند میوه تازه برای آنها به ایستگاهها میآورند، بهگونهای که زندگی فضانوردان با بیوزنی، معنای دیگری پیدا میکند. تجربه دگردیسی احساس فضانوردان در دیدن زمین، یعنی جاییکه انسانها در آن زندگی میکنند، آنقدر با تصورات ما تفاوت دارد که تعدادی از فضانوردان تصمیم گرفتند عکسهایی از زاویه دیدشان بگیرند و آنها را بهدست انسانها روی کره زمین برسانند.
بنجامین گرانت، یکی از هنرمندانی است که با استفاده از گوگلارث، این کار را انجام داده و تصاویر زیادی را از چشماندازهای مختلف زمین از فضا عکاسی کرده است. گرانت میگوید: «تمام این تصاویر، تابلوهای زیبایی هستند که ارزش بسیار زیادی دارند. باید این تصویرها در قابهای بزرگی در سطح شهرها و کشورهای مختلف قرار بگیرد تا انسانها بدانند در چه بوم بزرگی زندگی میکنند؛ بومی که به اندازه حجم بزرگ زمین، جا دارد و هر گوشهاش، نمایشی از رنگهایی است که دیدنشان تمامی ندارد.»
این عکس، یکی از آن تصاویری است که گرانت از گوشهای از زمین برداشته و گاردین بهعنوان یکی از بهترین تصاویر خیرهکننده از چشمانداز زمین در فضا، آن را منتشر کرده است. عکس از تالاب شادگان در جنوب ایران گرفته شده و سیستمهای زهکشی دندریتیک، اطراف این تالاب را نشان میدهد. دندریت، به شباهت حوضهای اطراف تالاب به شاخههای درخت اشاره دارد و این الگو وقتی جریان آب در سراسر سنگهای نسبتا مسطح و یکنواخت حرکت میکند، بهوجود میآید.
ترتیب تولد بر شخصیتتان تاثیر میگذارد
سلامت نیوز: این ایده که موقعیت ما در خانواده میتواند بر رشد شخصیت ما اثرگذار باشد، اولین بار توسط آلفرد آدلر، روانشناس همعصر زیگموند فروید، مطرح شد. نظریه او به طور کلی میگوید که فرزندان اول در مرکز توجه خانواده، فرزندان آخر نازپرورده، و فرزندان وسط تحت فشار رشد میکنند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از خبر آنلاین،درحالی که ترتیب تولد زمینه پر چالشی را برای تحقیق و بررسی فراهم می کند، مطالعات بسیاری نیز به اثرات عمیق آن بر زندگی ما متمرکز هستند.
عملکرد اجتماعی
آیا ترتیب تولد میتواند بر میزان حساسیت ما نسبت به نیازهای اطرافیانمان اثرگذار باشد؟ یک جریان فکری، فرزندان وسط را در مقایسه با فرزندان بزرگتر و کوچکتر خانواده، «اجتماعیتر» ارزیابی میکند. یک دیدگاه فرگشتی (تکاملی) معتقد است که والدین، سرمایه گذاری بیشتری بر روی فرزندان اول (از آن جهت که زمانی طولانی را پشت سر گذاشته و به سن بلوغِ باروری نزدیک شدهاند) و فرزندان آخر ( از آنجا که سن والدین بالاتر رفته و فرزند آخر رقبای جوان چندانی در کنار خود نمی بیند) انجام میدهند. همین باعث میشود فرزندان وسط خانواده، که ظاهرا دریافت کمتری از والدینشان داشتهاند، مایل به توسعه روابط با افراد بیرون از خانواده بوده و کمتر بر خانواده متمرکز باقی بمانند. تحقیقات نشان میدهند فرزندان وسط نمرات بالاتری در صفات شخصیتی مانند برونگرایی و وفق پذیری، که ارتباط با غیر خویشاوندان را تسهیل میکند، کسب کردهاند.
سلامت
آیا ترتیب تولد با سلامت در ارتباط است؟ بله. ترتیب تولد نقش مهم و پیچیدهای در این خصوص ایفا میکند. تحقیقاتی در نروژ انجام شده و به بررسی میزان اثرگذاری ترتیب تولد بر سلامت و رفتارهای مرتبط با سلامت پرداخته است. نتیجه نشان میدهد که فرزندان وسط، فشارخون، تری گلیسیرید و شاخص توده بدنی کمتری، نسبت به فرزندان اول دارند. با این حال فرزندان اول سلامت جسمی و روانی بیشتری را درباره خود گزارش کرده و در کل خود را شادتر نشان دادهاند. این مسئله میتواند توضیحی بر میزان خودکشی پایین در فرزندان اول باشد .آنها همچنین گرایش کمتری به مصرف دخانیات نشان دادهاند. این یافته ها نتیجه مطالعات قبلی را، که رفتارهای سلامت مدار ضعیفی را در فرزندان آخر خانواده نشان داده، همراهی میکنند. نتیجه میتواند توضیح میزان مرگ و میر بالاتر در میان فرزندان آخر را آسان تر کند. چه چیزی میتواند این یافتهها را توجیه کند؟ محققان ادعا میکنند که فرزندان اول سرمایهگذاری بیشتری بر روی ارتباط با مادر انجام میدهند. همچنین معتقدند که تاثیرات ترتیب تولد میتواند ریشههای زیستی نیز داشته باشد. فرایندهای دوران جنینی و تغییرات سیستم ایمنی بدن مادر که با تعداد زایمانها مرتبط است، تفاوتهای بسیاری را در ارتباط با سلامت، هم در دوران جنینی و هم برای نوزاد تازه متولد شده ایجاد میکند.
درآمد
آیا ترتیب تولد می تواند بر میزان درآمد شخص در آینده اثرگذار باشد؟ مطالعات انجام شده، در نهایت تعجب به ما نشان میدهند که میتواند. بررسی دادههای جمعآوری شده از مردان متولد سالهای ۱۹۳۵ تا ۱۹۵۶ در یازده کشور اروپایی، میزان درآمد فرزندان اول را در مقایسه با فرزندان آخر، ۱۳/۷ درصد بالاتر نشان داد. ولی این مطالعات پیچیدگیهایی نیز نشان دادهاند: این تفاوت موقتی است و تا ۱۰ سال پس از ورود به بازار کار از بین میرود. درحالی که فرزندان اول بیشتر مایلند در مشاغل بهتر و سطح بالاتر آغاز به کار کنند، فرزندان آخر این شکاف را با تغییر شغل زودتر و بیشتر، و در نتیجه پیدا کردن مشاغلی با درآمد بالا جبران میکنند. به علاوه فرزندان آخر در مقایسه با اولیها ریسکپذیرتر هستند و در نتیجه در زندگی حرفهایشان فرصتهای شغلی بیشتری را تجربه میکنند.
منبع: psychologytoday
واژهها چطور زندگیتان را منهدم میکنند؟
سلامت نیوز: بدست آوردن اعتماد بین دو طرف، یکی از دغدغههای اصلی برای ارتباط برقرار کردن و البته مهمتر از آن، نگهداشتن ارتباط است. اما چه راههایی برای این اعتمادیابی وجود دارد؟ سراغ بهترین کلمات بروید نه بدترینها!
به گزارش سلامت نیوز به نقل از خبر آنلاین، موضوع خیلی ساده است. باید مراقب واژه هایتان باشید. واژه ها می توانند دیوار اعتماد را بلند و مستحکم کنند و یا اینکه همه چیز برعکس اتفاق بیفتد. به شما تکنیک ساده ای پیشنهاد می کنیم. از این واژه ها در محاوره های روزمره خود استفاده کنید و بعد ببینید تا چه حد حس اعتماد را در روابط خود تقویت کرده اید.
سلام، امروز خوب به نظر می رسی!
با دوستان و همکارانتان صرفا با جمله "حالت چطوره؟" احوالپرسی نکنید. برای لحظه ای مکث کنید و جمله خود را بعد از سلام و علیک بر حسب ظاهر همکار یا دوست خود ادامه بدهید. در این شرایط باید بگویید: "امروز سرحال به نظر میرسی" یا "امروز ناراحت به نظر می رسی" این اظهارات یک رابطه حسی را بین شما و طرف مقابل ایجاد می کند که به تبع آن اعتماد سازی هم صورت می گیرد.
من درک می کنم چی میگی...
حتی اگر با نظر کسی مخالف هستید اما قبل از اینکه باور او را به چالش بکشید ، احترام خودتان را با این جمله نسبت به عقیده وی بیان کنید : "من درک میکنم چی میگی" یا "نظرت برای من قابل احترام است" به این ترتیب شما قبل از ابراز نظر خودتان ، از عقیده طرف مقابل به نوعی حمایت کرده اید که همین مساله جو صمیمی و قابل اعتمادی را ایجاد می کند.ضمن اینکه اگر انتقادی به نظر طرف مقابل داشته باشید ، او این نقد را یک غرض ورزی تصور نمی کند.
به نظرم...
وقتی قرار است عقیده تان را با دیگران در میان بگذارید از واژه درست و البته بسیار ساده ای استفاده کنید. وقتی می خواهید ابراز عقیده کنید باید از واژه هایی استفاده کنید که نشان دهد شما ضمن پذیرش نظر دیگران ، می خواهید نظر جدیدی را به اظهارات آنها اضافه کنید. پس در این شرایط بهتر است یکی از دو اصطلاح را به کار ببرید " به نظرم " یا " پیشنهاد دیگه ای هم که میشه کرد" هر دوی این اصطلاحات خیلی بیشتر از اصطلاح "من میگم باید..." جواب می دهند. چون شما خودتان را از بقیه جدا نکرده اید و در تقابل با آنها قرار نگرفته اید بلکه واژه ها می گویند شما قصد تعامل دارید.
فکر میکنی اینکار چطور امکان پذیره؟
وقتی قرار است درباره موفقیت کسی یا پیشرفت موضوعی با دیگران گفتگو داشته باشید اجازه بدهید آنها هم تعریف خودشان را منطبق بر معیارهایشان از موفقیت ارائه بدهند. قضاوت کردن شما درباره این مسئله در همان ابتدای ماجرا سبب می شود طرف مقابل سکوت کند و اطلاعات کمتری در اختیارتان بگذارد. پس در همان ابتدا با این سوال شروع کنید "فکر میکنی اینکار چطور امکانپذیره؟" اما اگر شما این سوال را بعد از اعلام نظر خودتان مطرح کنید درواقع طرف مقابل را در موضع دفاعی در برابر خودتان قرار داده اید.
متاسفم، بابت ترافیک!
تحقیقات ژورنال روانشناسی اجتماعی و علم شخصیتی نشان داده است وقتی افراد بابت موضوع ناخوشایندی که بابت آن تقصیری نداشته اند عذرخواهی می کنند ، اعتماد بین طرفین خیلی سریعتر شکل می گیرد. این عذرخواهی خیلی بیشتر از یک اظهار نظر مرسوم می تواند در ساختن روابط محکم و اعتماد بین دو دوست و همکار مثمر ثمر واقع شود.
من میدانم که در چه شرایط دشواری قرار داری...
حالا یک قدم فراتر از دلسوزی بردارید. دلسوزی نشان می دهد شما برای فرد مقابل متاسف هستید اما همدلی نشان می دهد شما ناراحت هستید چون طرف مقابلتان ناراحت است. در واقع این همدلی است که باعث می شود اعتماد در روابط شما ساخته شود. پس وقتی فردی در شرایط دشواری قرار می گیرد از این جمله برای نشان دادن همدلی خود با او استفاده کنید: "من میدونم که در چه شرایط دشواری هستی" این جمله حمایت شما را نشان می دهد و اینکه اگر کمکی لازم باشد دریغ نمی کنید.
تقصیر من بود!
شاید تصورتان این باشد که اشتباهات می تواند اعتبار شما را از بین ببرد. اما این را هم بدانید که پذیرفتن نقطه ضعف ها می تواند اعتماد در روابط شما را مستحکم تر کند. مردمی که قبول دارند کامل نیستند خیلی بیشتر برای دیگران جذاب خواهند بود تا آن دسته افرادی که داعیه کامل بودن دارند. شاید در ابتدا پذیرش اشتباه کار سختی باشد اما اگر این موضوع را بپذیرید و تکرار کنید ، عادت خواهید کرد که وقتی مقصر هستید اعلام کنید : "تقصیر من بود" همین سه کلمه می تواند آبی بر آتش بی اعتمادی در روابط شما باشد.
میتونی به من یک کمکی بکنی؟
وقتی از کسی کمک می خواهید ، حتی اگر در انجام کاری تبحر کافی داشته باشید ، نشان می دهد که به طرف مقابلتان اعتماد کرده اید و برای او ارزش قائل هستید. برای کمک خواستن از دیگران هراس نداشته باشید. این نشان دهنده پالس مثبت شما برای اعتماد سازیست نه ضعف شما.
من روال تو رو قبول دارم!
بعد از اینکه از افراد درخواست همکاری کردید ، اجازه بدهید آنها خودشان کاری را که به ایشان محول شده تحت کنترل داشته باشند. آنها را زیر ذره بین انتقاد قرار ندهید. اجازه بدهید برنامه هایی را که ترسیم کرده اند مطرح کنند. فقط کافیست به آنها بگویید : من روال تورو قبول دارم" و اگر از نظر شما نقصی وجود داشت اینطور ادامه بدهید : با این حال پیشنهاد دیگری هم هست..."
منبع: ریدرز دایجست
قرائت پیام رضا کیانیان برای دریاچه ارومیه در سازمان ملل
سلامت نیوز: محمد احسانی فیلمساز ایرانی پیام رضاکیانیان را دربارهی خشکسالی و بیآبی دریاچه هامون در سازمان ملل خواند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،محمد احسانی فیلمساز که برای نمایش فیلم مستند «هامون تنها» درباره خشکسالی و بیآبی دریاچه هامون و جلب توجه جهانیان به این موضوع به نیویورک و سازمان ملل رفته بود ، قبل از پخش فیلمش در این سازمان ، متنی کوتاه از رضا کیانیان درباره وضعیت دریاچه ارومیه را نیز قرائت نمود.
متنی که قرائت شد بدین شرح است:
«کشور من ایران در معرض بیآبی کامل است .رودخانههای ایران ، تالابهای ایران و دریاچههای ایران یکی پس از دیگری میمیرند.
طبیعت با خشکسالی ، دولتمردان منطقه با سیاستهای غلط و مردم با نا آگاهی باعث این فاجعه شدهاند. ما کوشش میکنیم با ارتقاء سطح آگاهی عمومی و کسب مشارکت مردمی بر این مشکل پیروز شویم. از جامعه جهانی هم انتظار داریم ما را در بالا بردن سطح اگاهی عمومی و دیگر موضوعات یاور باشند.
رضا کیانیان از یاوران کمپین (من دریاچه ارومیه هستم ) .»