September 29, 2014, 6:29 am
سلامت نیوز :سخنگویی با بیان اینکه در سال جاری چهار میلیارد تومان به کودکان کاشت حلزون اختصاص یافته است، تصریح کرد: بدین ترتیب دیگر کودکی در نوبت کاشت حلزون قرار نداشته و این انتظار به صفر رسیده است.
دکتر یحیی سخنگویی معاون امور توانبخشی سازمان کشور در سومین سمپوزیوم علمی و فرهنگی خانواده و کودک کم شنوا عنوان کرد: ۱۲۵ هزار نفر از افراد کم شنوا یا ناشنوا در سطح کشور تحت پوشش خدمات سازمان بهزیستی قرار داده شدهاند.
وی در ادامه گفت: آمار دقیقی از تعداد معلولین در کشور وجود ندارد از این رو برنامه ریزی دقیقی در این گروه از افراد جامعه انجام ندادهایم.
دکتر سخنگویی به مشکلات افراد ناشنوا و کم شنوا اشاره کرد و گفت: وجود مشکلات اجتماعی و فرهنگی از مسائلی است که این افراد با آن مواجه هستند. و پذیرش این افراد در جامعه یکی از مشکلات کم شنوا و ناشنوایان است که البته نسبت به ۳۰ سال گذشته وضعیت بهتری پیدا کرده و افراد جامعه معلولان را بهتر پذیرفتهاند.
معاون امور توانبخشی با بیان اینکه در سال جاری چهار میلیارد تومان به کودکان کاشت حلزون اختصاص یافته است، تصریح کرد: بدین ترتیب دیگر کودکی در نوبت کاشت حلزون قرار نداشته و این انتظار به صفر رسیده است.
وی افزود: ۳۵ میلیارد تومان نیز برای تامین تجهیزات مورد نیاز اختصاص یافته که بخشی از آن متعلق به کم شنوا و ناشنوایان است.
دکتر سخنگویی در پایان یادآور شد : 2.8 درصد افراد جامعه را سالمندان تشکیل دادهاند که به دلیل از دست دادن برخی از تواناییها جزو افراد معلول به حساب میآیند که تحت نظر سازمان بهزیستی از این خدمات بهرهمند میشوند.
↧
September 29, 2014, 6:43 am
سلامت نیوز :در یک جامعه، همیشه عده ای هستند که نماینده گروه خاصی محسوب می شوند و خواه، ناخواه به عنوان یک الگو مد نظر قرار می گیرند، افراد متدین نیز در یک جامعه اسلامی چنین حکمی دارند و هر لحظه باید مراقب رفتارهای خود باشند تا با رفتارها و گفتارهای نادرست خود، در نظر دیگران نسبت به دین بدبینی ایجاد نکنند.
البته در این میان افراد دیگری هم وجود دارند که اگرچه در ظاهر متدین جلوه می کنند اما نیتشان چیز دیگریست که اصطلاح «جانماز آب کش» را به نوعی به چنین افرادی نسبت داده اند، چه بسا آسیب رسانی این افراد به دین بیشتر از آسیب رسانی یک فرد بی دین است که گاهی اوقات رفتار و گفتار ناپسند از او سر می زند، چرا که معمولا افراد به ظاهر متدین، زمینه بدبینی نسبت به دین و دیگر متدینان حقیقی را برای سایر افراد یک جامعه ایجاد می کنند.
محسن ربانی جویباری ـ کارشناس مذهبی ـ در گفت وگو با شفقنا زندگی درباره معیار رفتار افراد متدین در یک جامعه اسلامی عنوان کرد: معیاری که ما از متون دینی خود، رفتار بزرگان دینی، معصومین به ویژه حضرت رسول (ص) به دست آورده ایم معیار اخلاق و فقه است، یعنی افراد می توانند بر اساس معیارهای فقهی ـ حلال، حرام، مستحب، مکروه و مباح ـ روابط خود را با دیگران تنظیم کند.
با معیارهای اخلاقی رفتار کنیم
وی ضمن بیان اینکه احکام به دلیل خاصیت حقوقی خود به نوعی خیلی خشک هستند خاطرنشان کرد: انسان ها می توانند اخلاق را در زمینه احکام وارد کنند و بر اساس معیارهای اخلاقی که انسانی و اسلامی هستند رفتار کنند، البته معیار اخلاق نیز برگرفته از فقه است، فضای فقهی فضایی دینی، شریعتی و دستوری است اما فضای اخلاقی درونی، ایمانی و باوری است.
ربانی ادامه داد: در رفتارهای اجتماعی، معیار های فقهی در قالب مفاهیم اخلاقی بیان می شوند و فردی که می خواهد انسان برجسته و دینداری باشد باید بر اساس معیارهای اخلاقی عمل کند.
یک متدین باید آسیب های جامعه را برطرف کند
او افزود: البته بر اساس شرایط اجتماع، شرایط خانوادگی فرد، شرایط زندگی گذشته او و ... و ممکن است این مصداق ها فرق کند مثلا در یک جامعه دینی وقتی یک آسیبی وجود داشته باشد رفتار فرد متدین باید به سمتی برود که آن آسیب را برطرف کند.
این کارشناس مذهبی عنوان کرد: ما در یک جامعه ابتدا باید آسیب شناسی کنیم و ببینیم که جامعه ما درحال حاضر در چه شرایطی قرار دارد چرا که اگرچه در این میان اصل رفتار ثابت است اما در شرایط خاص ممکن است که برخی از رفتارها تقویت شوند و یا نیاز باشد که تضعیف شوند.
رفتار ناپسند متدینان نسبت به دین بدبینی ایجاد می کند
ربانی همچنین درباره اصطلاح «جانماز آب کشی» و آسیب رسانی افرادی که این اصطلاح شامل حالشان می شود بیان کرد: در متون دینی آمده است که یکی از معصومین به یکی از نزدیکان خود می فرمایند که « کار خوب از هرکسی خوب است اما از شما به خاطر نسبتی که با ما دارید خوب تر است و هر کار بد از هرکسی بد است و از شما به دلیل نسبتی که با ما دارید بدتر است».
وی در ادامه توضیح داد: در واقع دینداران به دلیل اینکه منتسب به دین هستند زمانی که عملی ناپسند را انجام می دهند متاسفانه عده بسیار زیادی از کسانی که نزدیکی زیادی با دین ندارند آن رفتارهای نادرست را به پای دین می گذارند و اینگونه تلقی می کنند که آن رفتارهای نادرست منتسب به دین و یا همه دینداران است.
رفتار ناپسند از سوی دینداران که جامعه را متاثر کند، حق الناس است
ربانی که فوق لیسانس ارتباطات نیز دارد گفت: در نتیجه اگر رفتاری ناپسند، جامعه ای را تحت تاثیر قرار دهد حق الناس است و گناه آسیبی که به افراد جامعه وارد می کند یا مثلا نسبت به دین بدبینی ایجاد می کند بر گردن او است.
او همچنین یادآور شد: در متون دینی آمده است که اگر فردی منشا کار خیر شود تا ابد هر کسی آن کار را انجام دهد ثوابش به فرد اول هم می رسد و هر کسی که منشا گناهی شود تا ابد هر کس آن گناه را انجام دهد به نام فرد اول نیز گناه نوشته می شود. بنابراین اگر کسی کاری انجام دهد که منجر به بدبینی نسبت به دین شود همه کسانی که رفتارهایی دارند که ناشی از آن بدبینی است گناهش به گردن فرد اول است چرا که در قرآن کریم هم آمده است که سوء ظن، گناه است.
این کارشناس مذهبی در ادامه ضمن بیان اینکه ریا و نفاق از گناهان کبیره است تاکید کرد: وقتی فردی که تعهدی به دین ندارد از یک دیندار، رفتاری خلاف دین می بیند و منجر به بدبینی او نسبت به همه دینداران و دین می شود گناه است، منشا چنین گناهی فردی است که در ظاهر دیندار است ولی رفتارش خلاف دین است.
امر به معروف و نهی از منکر؛ اولین قدم
او در پاسخ به این پرسش که با افراد به ظاهر متدین چگونه باید برخورد کرد؟ گفت: برخورد، بستگی به این دارد که ما با چه فردی مواجه هستیم، اولین گام امر به معروف و نهی از منکر است، حداقل کار در این روش تذکر زبانی و برخورد سرد با اینگونه افراد است. همچنین ما باید همه شرایط را به سمتی ببریم که این افراد نتوانند از این نوع رفتارهای خود سود.
ربانی در پایان بیان کرد: اگر شرایط اجتماعی طوری باشد که افراد به ظاهر متدین ببینند سودی ندارند، هیچوقت به دنبال چنین کاری نمی روند؛ احتمالا کسانی که به ظاهر متدین هستند معمولا پاداش گرفته اند و به دلیل همین پاداش گرفتن به کارهای خو ادامه دادند حال این پاداش می تواند احترام، سود دنیوی، جایگاه اجتماعی و ... باشد.
↧
↧
September 29, 2014, 5:41 am
سلامت نیوز: بارها شنيدهايم كه براي خوشبختي عشق لازم است ولي كافي نيست، عشق به ما نيرو، استقامت، جرات، پشتكار، اميد، هيجان و انگيزه حركت ميدهد تا با آگاهي، عقل و درايت و تلاش رودخانه متلاطم زندگي را به سلامت طي كنيم.
به گزارش سلامت نیوز، دكتر حسين ابراهيميمقدم روانشناس و مدرس دانشگاه آزاد اسلامي در هفته نامه سلامت نوشت: بارها شنيدهايم كه براي خوشبختي عشق لازم است ولي كافي نيست، عشق به ما نيرو، استقامت، جرات، پشتكار، اميد، هيجان و انگيزه حركت ميدهد تا با آگاهي، عقل و درايت و تلاش رودخانه متلاطم زندگي را به سلامت طي كنيم. بدون آگاهي و تعهد، عشق، تنهايي ما را به هيچجا رهنمون نخواهد شد. در این مطلب سعي ميکنم به برخي از رايجترين باورهاي درست و نادرست درباره عشق و ازدواج اشاره کنم.
8 باور غلط درباره عشق و ازدواج
1. هر كسي نيمهگستردهاي دارد (تفكر جادويي): برخي بر اين باورند نظام هستي آنچنان برنامهريزي و تنظيم شده است كه براي هر فردي يك نفر و فقط يك نفر به عنوان جفت مناسبش ساخته شده يا بايد منتظر باشد تا تقدير و سرنوشت آن فرشته گمشده (يا سواركار با اسب سفيد) را طي يك حادثه اتفاقي در برابر او ظاهر كند، يا اينكه افراد معتمدي را امتحان كند تا اينكه نيمهاش را پيدا كند. گروه اول براي پيدا كردن همسر و ايجاد رابطه تلاش نخواهند كرد مگر سطحي و گروه دوم از يك رابطه به رابطهاي ديگر ميروند تا شايد گمشده خود را پيدا كنند.
2. در صورت از دست دادن معشوقشان ديگر نبايد رابطه جديدي را آغاز كنند! در حالي كه واقعيت امر اين است كه براي هر فردي بالقوه جفت و همسرهاي متعددي وجود دارد و تنها قانون حاكم بر نظام هستي اين است كه افراد با عقل، منطق و تلاش، همسر مناسب خود را پيدا كنند و اگر هم اشتباهي كردند مسئوليت خود را بپذيرند و در جبران و اصلاح آن بكوشند.
3. فقط با همسر كامل و بيعيب و نقص ميتوان در زندگي اشتراكي به خوشبختي رسيد! برخي افراد به دليل مطلقگرايي (خوب يا بد، سياه يا سفيد) يا كمالپرستي(بهترين، برترين، هميشه 20)، دنبال يك فرد كامل و تقريبا بيعيب و نقص هستند و به اين ترتيب بسياري از فرصتهاي طلايي را از دست ميدهند. چون هميشه معايبي براي رد كردن طرف مقابل پيدا خواهندكرد. عدهاي همچون پيوند عاطفي ناامني داشتهاند به ديگران اعتماد نميكنند و ناخودآگاه دنبال مدرك و دليل براي رد طرف مقابلاند. در حالي كه همسر كامل وجود ندارد و اساسا فلسفه ازدواج شروع با حداقل معيارهاي لازم و اساسي و تلاش براي رسيدن به حداكثرهاي ايدهآل (رشد و نمو) است. احتمال موفقيت و خوشبختي در ازدواجي بيشتر خواهد بود كه تجانس و تشابه بين زوجين بيشتر باشد و اگر يكي خيلي برتر از ديگري باشد دير يا زود رابطه دچار مشكل ميشود.
4. برخي افراد به دليل ترس از شكست يا ترس از رابطه فكر ميكنند فرد بايد از تمام جهات كامل باشد تا قدم براي ازدواج بردارد. در حد يك روانشناس آگاهي و اطلاعات لازم براي ازدواج را داشته باشد، از لحاظ جسماني بيعيب و نقص و از نظر مادي در رفاه باشد(ماشين، خانه، شغل و...) اين نوع تفكر حتي اگر فرد به اين حد هم برسد چند عيب عمده دارد:
• انتخابهايش محدود ميشود، چون بايد فردي در سطح خود پيداكند.
• بهترين سنين فرزنددار شدن را از دست ميدهد.
• انگيزهاش براي ازدواج كمتر و شك و ترديدهايش بيشتر ميشود.
• احتمال اينكه طعمه و گرفتار آدمهاي متقلب و سوءاستفادهگر قرارگيرد، بيشتر ميشود و در بسياري موارد دست به انتخابهاي كاملا غلط ميزند.
5. براي يك ازدواج موفق مهم نيست كه با چه كسي ازدواج ميكنيد، مهم اين است كه چقدر تلاش ميكنيد! افراد با چنين تفكري بدون در نظر گرفتن تضادها، تشابهات ارزشها، اهداف، انتظارات و... وارد يك رابطه و ازدواج نابرابر و سوءاستفادهگرانه ميشوند و دير يا زود هر دو طرف از پا درخواهند آمد. خميرمايه چنين طرز تفكري اين است؛ خودم درستش ميكنم! در حالي كه ازدواج مثل بازي پينگپونگ است كه هر دو بايد لذت ببرند.
6. تضاد بين زوجين باعث بهبود و استحكام ازدواج ميشود! شايد ابتدا شخصيتهاي متفاوت باعث هيجان و رضايتخاطر ظاهري شود ولي ديري نميپايد.
7. عشق بهتنهايي براي ازدواج كافي است!
اصلا! مخصوصا اگر شهواني باشد. براي انتخاب همسر بايد براساس دل (احساسات و عواطف) عمل كرد. كودك 7 تا 10 ساله فقط براساس حواس، تخيلات و هوشش دنيا را درك و ارزيابي ميكند! از ويژگيهاي اين افراد اين است كه وقتي ميپرسيم چرا عاشق اين فرد شدهايد؟ معمولا يا دليلي براي آن ندارند و اگر هم داشته باشند يا بيشتر به صورت نداشتن معايب است(دروغ نميگويد، خشن نيست) يا اينكه محاسن نسبت داده شده نادرست و غيرمنطقي است (فهيم و با پشتكار است ولي در سن 28 سالگي هنوز نه تحصيلات دارد نه شغل!)
انسان سالم كسي است كه با عقل جاده و مسير و با دل و احساس ، انرژي رفتن در مسير را انتخاب ميكند.
8. ازدواج و انتخاب همسر به شانس بستگي دارد! ميگويند ازدواج هندوانه دربسته است.
اگر ما شانس را به عنوان سرنوشت محتوم در نظر بگيريم ديگر تلاش، اختيار، كوشش، تفكر و در يك كلام هستي بيمعني خواهد بود. تفاوت انسانهاي عاقل و توانمند با ديگران در اين است كه آنها خود سرنوشتشان را مينويسند و ميسازند ولي سرنوشت كار ديگران را (تقدير ارباب مردان ترسو و برده مردان شجاع است).
12 باور درست درباره ازدواج
1. يكي از مهمترين علتهاي شكست در ازدواج توقع و تصورات غلط از ازدواج است. خوشبختي به خوديخود رخ نميدهد، بلكه ساخته ميشود. به همان اندازه انتخاب و داشتن همسر خوب، تلاش در حفظ آن نيز مهم است.
2. ازدواج دواي هيچ دردي نيست. حكم غذا را دارد، نه دارو. ازدواج باعث رفع هيچيک از مشكلات رواني نميشود.
3. ازدواج وسيله است، نه هدف، بسياري از ازدواجهاي غلط و ناموفق به اين دليل رخ ميدهد كه افراد آن را يك هدف قرار ميدهند(به هر ترتيبي شده بايد ازدواج كرد) در نتيجه براي رسيدن به آن گاهي بسياري از اصول عقلاني و حتي اخلاقي را نيز ناديده ميگيرند و زير بار انتخاب غلط ميروند يا بدون آمادگي و شرايط لازم درگير آن ميشوند.
4. بسياري از مشكلات و اختلافهاي زناشويي از بين نميروند، بلكه همين كه به اين تفاهم برسيد كه در زمينههايي با هم اختلافنظر داريد و به يك سازگاري و توافق دونفره برسيد كافي است.
5. زوجهاي موفق و خوشبخت نيز گاهي بحث و كشمكش دارند و اگر اين طور نباشد بايد در صحت و سلامت ازدواجشان شك كرد. مزيت زوجهاي موفق در اين است كه ميدانند چگونه به درستي با اختلافها و مشكلها مواجه شوند و به تفاهم برسند. آنها به تفاوتها احترام ميگذارند و با ديد برنده و بازنده به مسائل نگاه نميكنند.
6. در زندگي اشتراكي هيچ فايده و قانوني وجود ندارد مگر اينكه زوجين با هم آن را وضع كرده باشند. ازدواج همچون درختي است كه در صورت عدم آبياري و مراقبت، دير يا زود پژمرده خواهدشد. مشكلها و اختلافهاي جدي زناشويي با ورود بچهها برطرف نميشود.
7. اگرچه هرچه اشتراكها و شباهتهاي بين زوجين بيشتر باشد امكان به وجود آمدن صميميت بيشتر است ولي اين به آن معني نيست كه زوجين هميشه بايد در تمام لحظههاي خوششان با هم باشند.
8. رابطه زناشويي يك رابطه 50/50 سپس 100/100 است. يك ازدواج زماني ميتواند موفق باشد كه در رابطه، هر يك از طرفين با تمام صفات خوب خود باشند و اشتباه ديگري را مجوزي براي خطاي خود ندانند.
9. زوجين نه مكمل يكديگر، بلكه حامي و تقويتكننده همديگر هستند. هر يك از زوجين افرادي عاقل، بالغ، كامل و توانمندي هستند كه ميتوانند زندگي خود را به تنهايي و با خوشي بگذرانند ولي با آگاهي و انتخاب تصميم ميگيرند با ديگري و كمك به هم مسير رشد و كمال را دلپذيرتر، معنيدارتر و بهتر طي كنند.
10. اولين شرط و لازمه ارتباط خوب و موثر زناشويي ابراز صحيح، صريح و شفاف احساسات، نظرات و خواستههاست.
11. اگر در ازدواج قرار باشد كسي تغيير كند آن يك نفر خود ما هستيم!
12. اگرچه مشورت با والدين نشانه سلامت عقل است ولي اين شما هستيد كه ميخواهيد با همسرتان زندگي كنيد، نه آنها.
↧
September 29, 2014, 6:57 am
سلامت نیوز: همراهان بیماران شهرستانی کیلومترها راه طی میکنند تا از خدمات درمانی کلانشهر تهران بهره مند شوند. آنها مانند یک پرستار در بیمارستان کار می کنند اما شبها روی صندلی یا کنار جوی در خیابان می خوابند. در سرویس های بهداشتی حمام و لباس هایشان را روی نرده آویزان می کنند. دراین میان مسئولان وزارت بهداشت از اختصاص دمپایی و چنگال برای کم کردن دردسرهای همراهان خبر دادهاند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، حتما لازم نیست خبرنگار باشی یا ساکن خانه های نزدیک به بیمارستانهای دولتی و عمومی کلانشهر تا ببینی همراهان بیمار با پیچیدن پلاستیک به دور درختان اتاق خواب ساخته اند و یا از روی اجبار کنار حیاط بیمارستان زیرانداز می اندازند و کنار جوی خیابان شب را صبح می کنند و در راهروهای بیمارستانها مدام از این اتاق به آن اتاق می روند و به پرستاران برای انجام کارهای شخصی بیمارشان کمک می کنند.
بیمارستان حضرت علی اصغر(ع) در خیابان ظفر مخصوص کودکانی است که بیشتر آنها از شهرستان به تهران آمده اند همراه پدر و مادر و یا یکی دیگر از اقوامشان. بساط زندگی چند روزه شان در بیمارستان مقابل مرکز عبادی و فرهنگی حیاط پهن است. چون اجازه ندارند از سقف این مرکز عبادی و فرهنگی استفاده کنند. آنها در سرویس های بهداشتی حیاط حمام می کنند و همانجا رخت کودکشان را می شویند و روی نرده ها آویزان می کنند دور از چشم نگهبانان. این را اعظم محبی می گوید .مادربزرگ فاطمه برای درمان نوه اش به علت داشتن سندروم متابولیک 31 روز است از کرمان به این بیمارستان آمده اند.
این وضعیت در بیشتر بیمارستان های تهران دیده می شود. در حیاط بزرگ مجموعه بیمارستان امام خمینی، کسی حق پهن کردن بساط زندگی ندارد. آنها می توانند از 11 شب تا قبل از طلوع آفتاب بیرون نرده های بیمارستان زیرانداز پهن کنند و همان جا کنار درخت و جوی آب بخوابند. همراه دیگر که روی صندلی کنار تخت بیمار خوابیده باید صبح که شد منتظر دستور پرستاران بمانند. باید اتاق تمیز، بیماران بیدار و پتوها جمع شده باشد. چون زمان بازدید سرپرستار فرارسیده است. همراه باید جواب آزمایش را از طبقه دوم به طبقه سوم، عکس را از واحد دیگر به واحد بعدی منتقل کند، دفترچه بیمه را مهر بزند، با صندوق تسویه کند، داروی بیمار را تهیه کرده، به او بخوراند و ... .
دمپایی و چنگال تسهیلات وزارت بهداشت به همراهان بیمار
در مقابل همه این تصاویر تکراری که در بیمارستانهای تهران دیده می شود، معاون درمان وزیر بهداشت و دبیر ستاد کشوری برنامه تحول نظام سلامت از ارائه تسهیلات جدید به همراهان بیمار در برنامه تحول نظام سلامت خبر داده و گفته که به آنها کاناپه و صندلی تخت شو و سه وعده غذایی اختصاص داده شده است. همچنین هزینه همراه بیمار در افراد زیر 12 سال فقط مشمول 10 درصد تعرفه می شود ولی برای بزرگسالان تعرفه سابق را در نظر می گیرند. اختصاص وسایل شخصی (دمپایی، لباس مناسب، لیوان، بشقاب، قاشق و چنگال)، میز کنار مبلی، پذیرایی میان وعده، مکانیسم تسهیل تردد و فضای اختصاصی برای استراحت مادران با امکانات کافی و استفاده از خدمات رفاهی نیز در آینده محقق می شود.
حاجیآقاجانی وقتی از تخصیص این امکانات به همراهان بیمار سخن گفته، ادعا کرده که در برنامه تحول نظام سلامت به صورت اصولی به همراه بیمار و انتظارات و نیازهای او توجه شده است.
اما آنچه که مسئولان وزارت بهداشت به عنوان تسهیلات جدید به همراهان بیمار اعلام کرده اند، تازگی ندارد. پیش از این هم به یک نفر همراه بیمار سه عده غذایی داده می شد. اکنون نیز همین طور است و اگر بیمار زیر 12 سال باشد، همراه بیمار تنها ده درصد از تعرفه را می پردازد ولی اگر بیمار بزرگسال باشد، هزینه سه وعده غذایی و خوابیدن روی صندلی هایی که گاه در همه بیمارستان ها تخت شو نیستند هم از همراه گرفته می شود.
همه اتاقها کاناپه ندارند
![خیابان خوابی همراهان بیماران شهرستانی1]()
مشاهدات ما از بیماستانهای امام خمینی، سینا، مرکز طبی کودکان، حضرت علی اصغر و بوعلی نشان می دهد بیشتر صندلی های همراهان بیمار قابلیت تبدیل شدن به تخت را ندارند. بنابراین همراهان بیمار مجبورند روی صندلی های آهنگی و پلاستیکی بخوابند آن هم در صورتی که به اندازه کافی صندلی وجود داشته باشد. پس اختصاص کاناپه تخت شو در همه اتاق های بیمارستانها به صورت 100 درصد انجام نشده است.
مهری احمدی همراه مادرشوهرش که به دلیل سکته قلبی بستری شده در بیمارستان اقامت دارد. او درباره شرایط بیمارستان می گوید:« پرستاران به بیمارم رسیدگی نمی کنند. من باید به آنها بگویم سرم مریضم تمام شده وگرنه حواسشان نیست. چون تعداد بیماران بستری شده زیاد است و تعداد پرستاران کم. غذای بیمارستان بوعلی به حدی غیرقابل خوردن است که بیمار هم به اجبار آن را می خورد به دلیل همین از خانه برایم غذا می آورند. با این حال شبی سی هزار تومان از من پول می گیرند. درحالی که مانند یک پرستار به آنها برای تمیز کردن بیمارم کمک می کنم. مدام باید حواسم به احوال بیمار باشد کاری که در وظیفه کادر بیمارستان است.»
دریافت هزینه از همراه بیمار مورد انتقاد همراهان دیگری است که در بیمارستان میلاد حضور دارند آنها هم می گویند چرا وقتی بیمارستان به همراه برای کمک به پرستار نیاز دارد بازهم پول می گیرند و ما را مجبور می کنند روی صندلی بخوابیم؟ "این را عاطفه سمنانی که مادرش به علت ناراحتی قلبی سه روز است در اورژانس بیمارستان منتظر خالی شدن تخت است می گوید.
اگر همراهان بیماران نبودند آیا پرستاران از عهده کارهای مربوط به بیمار بر می آمدند؟
همراهان بیمار در کام آتش
همانطور که سمنانی گفت کادر بیمارستان به همراه بیمار نیاز دارد، پرستاران بیمارستانها نمی توانند خدمات قابل قبولی به همه بیماران بدهند. فتح الله روشن ضمیر، از پزشکان فوق تخصص کودکان در این باره می گوید: در بخش عمومی ممکن است برای 20 بیمار در شب فقط یک پرستار حاضر باشد. بنابراین وقتی همراه در بیمارستان حضور دارد کار پرسنل بیمارستان راحت تر انجام می شود. اما در بسیاری از اوقات همراهان آنقدر در شرایط نامناسبی استراحت می کنند که گاهی خودشان هم کنار بیمارشان بستری می شوند مانند اتفاقی که چند سال پیش در بوشهر افتاد و همراهان بیماری که در چادر خوابیده بودند در آتش سوختند.
احتیاج داشتن کادر بیمارستانی به همراه بیمار مورد تایید محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار نیز هست. او می گوید: کمبود پرستار و فاصله بین حقوق پرستاران و پزشکان باعث شده تا ۵۰ درصد مراقبتهای اولیه در بخشهای بیمارستانی توسط همراهان بیمار انجام شود. کمبود نیروی پرستار باعث شده که بخشهایی از بیمارستانهای دولتی در طول شب با حضور یک پرستار اداره شود.
با وجود آنکه دبیرکل خانه پرستار، همراهان بیمار و پزشکان و مدیران بیمارستانی بر لزوم حضور همراه بیمار واقف هستند اما سید سجاد رضوی، که مسئولیت نظارت بر امور درمان را بر عهده دارد، چنین اعتقادی ندارد. او می گوید: حضور همراه در بیمارستان اصلا ضرورتی ندارد. همراهان نیاز ندارند برای تهیه وسیله ای به بیرون از بیمارستان بروند و یا کارهای بیمارشان را انجام دهند. آنها شخصا می خواهند کنار بیمارشان بمانند. در این زمینه رسانه ها باید فرهنگ سازی کنند تا همراه، بیمارش را به بیمارستان بسپارد و برود.
مدیرانی که خدمات هتلینگ دریافت می کنند چقدر از شرایط همراهان آگاهند
شاید مسئولان وزارت بهداشت و یا حتی نهادهای دیگر که اگر فردی از خانواده شان دچار بیماری شود، خدمات هتلینگ دریافت می کنند، هیچ وقت با دردسرهای همراهان بیمار مواجه نشده اند چون به طور حتم بیماران این افراد در بیمارستانها خدمات مناسب پزشکی دریافت می کنند. شاید به همین دلیل آنها اختصاص چنگال، کیک و ساندیس را تسهیلاتی ویژه برای همراه بیمار می دانند.
جالب اینکه معاون درمان این وزارتخانه مدعی اطلاع از نقش همراه به عنوان پشتیبان و کمک کننده در مسائل روحی و روانی بیمار است. در این باره، مینا دختر 40 ساله پیرمردی که از هفته پیش در اورژانس بیمارستان امام خمینی منتظر خالی شدن یکی از تخت های بخش است می گوید: من و برادرزاده هایم از هفته پیش صبح تا شب نوبت کشیک مان را تغییر می دهیم تا همیشه یک نفر بالای سر بیمارمان باشد و اگر به کاری احتیاج داشت، انجام دهد. دیروز پارچه زیر بیمار را می خواستیم که بیمارستان آن را تمام کرده بود . مجبور شدیم از داروخانه های بیرون از بیمارستان تهیه کنیم.همراهی که بالای سر مریض است نمی تواند برود این کارها را انجام دهد باید حتما فرد دیگری آن را تهیه کند. ما باید در بیمارستان باشیم. چون به ما احتیاج دارند. به همین علت گفتند تا مشخص شدن تکلیف پدرتان باید حداقل یک نفر در بیمارستان بماند.
مدیر کل نظارت بر درمان و اعتبار بخشی وزارت بهداشت: احتیاجی به همراه بیمار نیست
جالب اینکه مسئول نظارت بر درمان وزارت بهداشت در واکنش به پیگیری وضعیت همراهان بیمار می گوید: اکنون که به اندازه کافی کادر بیمارستان به بیمار خدمات می دهند شما برای ما بررسی کنید علت حضور اتوبوسی خانواده ها نزدیک بیمارستان چیست؟
تامین دارو خارج از بیمارستان مشکلی است که هنوز به صورت صد در صد در بیمارستانها حل نشده است. گاهی همراه بیمار مانند مادر فاطمه که به متابولیک دچار شده بود، مجبور است برای تهیه داروی خارجی به بیرون از بیمارستان برود چون در داخل بیمارستان فقط داروی ایرانی دارند ولی فاطمه به داروی نوع ایرانی آن حساسیت دارد.
در شرایط مطلوب حضور همراه بر بالین بیمار نقش موثری در بهبود شرایط روحی او دارد. حال آنکه در بسیاری از موارد محدود بودن توان و نیروی انسانی کادر بیمارستانی باعث می شود همراهان نتوانند بیمارشان را ترک کنند و مجبور به کمک کردن به کادر درمانی برای بهبود حال بیمار خود هستند.
همه همراهان شهرستانی به هتل و مسافرخانه نمی روند. چون بدترین اتاق یک مسافرخانه و با شرایط عمومی شبی 25 هزار تومان هزینه دارد و خانواده بیمار باید برای فقط یک ماه اقامت در تهران حداقل 750 هزار تومان هزینه بپردازد هزینه ای که خانواده ها ترجیح می دهند برای بیمارشان صرف کنند تا اقامت راحت تر خودشان.
رضوی یکی از راه حل های حل مشکل اقامت همراهان شهرستانی را ساخت همراه سرا و اقامت همراهان در آنها با پرداخت حداقل هزینه و یا رایگان می داند و می گوید: برخی از بیمارستانها با مشارکت شهرداری ساختمان هایی را در نظر گرفته اند تا یک نفر از همراهان بیمار در آن مکان ها اقامت کند. بیمارستان رجایی نیز در آینده قرار است ساختمانی را برای همراه سرا در داخل بیمارستان بسازد. اکنون برای ساخت 15 همراه سرا برای 15 بیمارستان عمومی شهر اعتبار در نظر گرفته شده است.
اما ساخت همراه سرا اگر از نظر امنیتی، بهداشتی و اخلاقی قابل کنترل نباشد،تبدیل به معضل جدیدی می شود. از سوی دیگر برای بیمارستانی مانند امام خمینی که زمانی به هزار تخته معروف بود، نمی توان هزار یا حداقل 500 اتاق مجزا در نظر گرفت تا همراه بیمار در آن مکان مانند هتل اقامت کند. بنابراین یا باید ساز و کار مناسبی برای همراه سراها در نظر گرفت و یا به فکر چاره دیگری بود.
در این بین، رضا جهانگیری، معاون توسعه خدمات اجتماعی شهرداری تهران پیشنهاد اختصاص فضای خالی مدارس، مساجد و حسینیه ها برای پناه دادن به این افراد را می دهد و می گوید: شهرداری هیچ مصوبه و اجباری برای ساخت همراه سرا ندارد با این حال آمادگی ساخت همراه سرا را داریم ولی تاکنون مسئولان وزارت بهداشت مطالبه ای نداشته اند. می توان از فضای خالی مساجد، مدارس و حسینیه ها برای اقامت چند ساعته همراهان بیمار استفاده کرد.
اختصاص مددکار به بیماران
تحول در نظام سلامت تنها ساخت همراه سرا و یا دادن کیک و ساندیس به همراه نیست. بیمار تیمار می خواهد. این جمله را همه شنیده اند. عبدالجلیل کلانتر هرمزی زمانی که رئیس بیمارستان 15 خرداد بود، قصد داشت تا یک مددکار اجتماعی را برای هر بخش استخدام کند اما چون اعتبار و ردیفی در وزارت بهداشت برای مددکار تعریف نشده بود، نتوانست این طرح را اجرایی کند.
او می گوید: در همه جای دنیا فقط به بحث درمان و داروی بیمار توجه نمی کنند چون هر بیماری احتیاج به درمان روحی، همدردی و همکاری دارد. وقتی نشان دهیم که به دل اندیشه های مردم توجه می کنیم درد مردم زودتر خوب می شود و آرامش روحی در ترمیم درد آنها موثر است. بسیاری از کشورهای پیشرفته قطب های علمی را در ایالت ها و استانهایشان توزیع کرده اند یا یکی از شهرهایشان را قطب چشم پزشکی و استان دیگر را به قطب جراحی قلب تبدیل کرده اند. ما هم باید بتوانیم به استانهای دیگر بها دهیم. مانند کاری که در شیراز و یا مشهد شده و بیمارستانهای تخصصی پیوند اعضا و قلب را در این استانها تقویت کرده ایم.
![خیابان خوابی همراهان بیماران شهرستانی2]()
چاره چیست؟
با افرایش سرانه پرستار در بیمارستانها میتوان کمی از دغدغه خانواده بیماران کم کرد. در آن صورت همراه بیمار با خیالی آسوده بیمارستان را ترک می کند چون می بیند حضورش در بیمارستان ضرورتی ندارد. اگرچه کلانتر هرمزی بر حضور مددکار اجتماعی تاکید می کند اما فرزانه معتضدی از پزشکان ساکن آلمان نیز می گوید: بیماران حتی پس از مرخص شدن از بیمارستان هم در آلمان مددکار دارند.
او می گوید: در آلمان هیچیک از همراهان حق ندارند در اتاق بیمارشان بخوابند. برای آنها فضای دیگری در سالن بزرگتر تعبیه شده است. همچنین همراه می داند که کادر بیمارستان همه نیازهای بیمارش را رفع می کنند پس حضور خود را ضروری نمی داند. برای مادران باردار نیز اتاق مخصوصی در نظر می گیرند تا همه اعضای خانواده در کنار هم باشند. این اتاق جزو خدمات ویژه ای است که به مادران باردار داده می شود.
اگرچه شرایط درمانی در آلمان و یا برخی کشورهای توسعه یافته در مقایسه با ایران ایده آل به نظر می رسد اما آنها از روشهایی استفاده کرده اند که اجرای آن در ایران چندان دشوار نیست. ارتقای خدمات درمانی، افزایش تعداد پرستار، کاهش زمان بستری بیمار و در نهایت حذف همراه در بیمارستانها از جمله راهکارهایی است که سبب می شود شهروندان ایرانی تحول در نظام سلامت را در عمل مشاهده کنند.
و اما حرف آخر: مسئولان نظام سلامت توصیه اکید مقام معظم رهبری مبنی بر کاهش دغدغه خانواده های بیماران را بار دیگر مرور کنند. ایشان فرمودند: « ما میخواهیم اگر کسی در خانواده مریض شد، آن خانواده بیش از مریض داری رنج دیگری نداشته باشد.» ( دیدار حضرت آیت الله خامنهای با جمعی از معلمان 71/2/9)
↧
September 29, 2014, 7:10 am
سلامت نیوز: معاون وزیر بهداشت لیبریا در پی ابتلای یکی از همکارانش به ابولا ناچار شد خود را قرنطینه کند. وی و تمامی کارکنان ادارهاش باید ۲۱ روز در قرنطینه به سر ببرند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از آنا، خانم برنیس دان، یکی از مقامات ارشد امور پزشکی لیبریا و معاون وزیر بهداشت این کشور آفریقایی در پی مرگ دستیارش به علت ابتلا به ابولا ناچار شد در انزوا و قرنطینه زندگی کند. شبکه الجزیره یکشنبهشب گزارش داد که دکتر برنیسدان تصمیم گرفته است به مدت 21 روز در قرنطینه و تحت نظر زندگی کند. دوره نهفته ویروس ابولا 21 روز است و اگر شخص مبتلا شده باشد، عوارض بیماری در این مدت خود را نشان میدهد.
دستیار خانم دان روز پنجشنبه به علت ابتلا به بیماری ابولا از دنیا رفت و این معاون وزیر همراه با کل کارکنان اداره تحتنظرش از یکشنبه در قرنطینهای سههفتهای بهسر خواهند برد.
شیوع مجدد بیماری مرگبار و بهشدت مسری ابولا در اواسط سال 2014 چهار کشور آفریقایی را درگیر بحران کرده است. لیبریا بیش از بقیه کشورها در شیوع مجدد این بیماری تلفات داده است. طبق گزارشی که سازمان بهداشت جهانی روز یکشنبه 28 سپتامبر (6 مهر) منتشر کرده است 1830 نفر از 3458 مورد گزارش شده ابتلا به ابولا در این کشور جان خود را از دست دادهاند.
کارکنان امور بهداشتی در کشورهای آفریقایی بحرانزده که از کمترین امکانات و تجهیزات بهداشتی برخوردارند، خود در معرض خطر قرار دارند. تاکنون 211 نفر از کارکنان امور بهداشتی در آفریقا به علت ابتلا به ابولا جان خود را از دست دادهاند که 89 تن از آنان اهل لیبریا بودهاند.
خبرگزاری فرانسه هم به نقل از یک مقام سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که تخمین زده میشود روزانه 35 تا 40 نفر از مبتلایان به ابولا در مونرویا، پایتخت لیبریا، فوت میکنند. در همین حال مرکز دولتی کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا اعلام کرد که در کشورهای لیبریا و سیرالئون که بیش از بقیه کشورها از ابولا لطمه دیدهاند، فقط 40 درصد از موارد ابتلا به ابولا کشف و اعلام میشود.
لیبریا، سیرالئون، گینه و نیجریه چهار کشور غرب آفریقا هستند که با سرایت بیماری ابولا در ماههای اخیر با بحران مواجه شده اند. گزارش روز یکشنبه سازمان بهداشت جهانی همچنین از ابتلای یک نفر به ابولا در کشور آفریقایی سنگال که از شمال با گینه هممرز است، خبر داده است.
↧
↧
September 29, 2014, 6:52 am
سلامت نیوز: هنگام استرس نياز بدن به گروهي از ويتامينها بهويژه ويتامين B5 افزايش پيدا ميکند تا بدن بتواند اين اضطراب را مهار کند. يکي از منابع خوب اين ويتامين، غلات آن هم از نوع سبوسدار است.
به گزارش سلامت نیوز، دکتر مسعود کيمياگر متخصص تغذيه و عضو هياتعلمي دانشگاه علومپزشکي شهيدبهشتي در هفته نامه زندگی مثبت نوشت:
يک روز پراسترس را در نظر بگيريد؛ فکر کنيد که امتحان داريد يا شايد هم يک مصاحبه شغلي در پيش داشته باشيد. به هر حال تفاوت چنداني هم نميکند چون چند ساعت که از روز بگذرد همين ترافيک و شلوغي معمولي هم ميتواند شما را به کام استرس بيندازد. اين در حالي است که خوردن يک صبحانه ضداسترس سرشار از غلات سبوسدار بسيار کمککننده خواهد بود.
هنگام استرس نياز بدن به گروهي از ويتامينها بهويژه ويتامين B5 افزايش پيدا ميکند تا بدن بتواند اين اضطراب را مهار کند. يکي از منابع خوب اين ويتامين، غلات آن هم از نوع سبوسدار است.
نگران نباشيد، قرار نيست صبحانه خاصي را تدارک ببينيد تنها کافي است يک بسته غلات آماده سبوسدار بخريد، نصف ليوان از آن را همراه با نصف ليوان توتفرنگي يخزده، يک موز و يک ليوان شير داخل مخلوطکن بريزيد و خوب همبزنيد.
↧
September 29, 2014, 7:18 am
سلامت نیوز: متخصص کلیه و مجاری ادرار انتشار سرطان پروستات به استخوانهای کمر و فلج شدن اندامهای تحتانی را مهمترین عارضه درمان نشدن سرطان پروستات دانست.
محمد رضا نوروزی، متخصص کلیه و مجاری ادرار در گفتوگو با فارس تصریح کرد: پروستات غدهای است 20 گرمی که در مسیر مجرای ادرار قرار دارد. در تمام مردان این غده وجود دارد و آنچه که مردان به عنوان بیماری پروستات عنوان میکنند در واقع بزرگ شدن این غده است.
وی افزود: بخشی از این غده قابلیب بزرگ شدن، انسداد مجرای ادرار و اثر فشاری روی مجرای ادرار دارد که موجب میشود فرد دچار اختلال ادرار شود که این ادرار به صورت تکرر شبانه و روزانه، کاهش فشار ادرار و باریک شدن ادرار خود را نشان دهد.
نوروزی خاطرنشان کرد: از علائم بزرگ شدن خوشخیم پروستات احساس فشار روی مجرا و گاه بی اختیاری ادرار است به طور کلی در تمام مردان بالای 40 سال بزرگ شدن خوشخیم پروستات را داریم بنابراین همه مردان در معرض بزرگی خوشخیم پروستات هستند اما در برخی افراد علائم شدید و به صورت تکرر ادرار شبانه و روزانه و بند آمدن ادرار است و در برخی دیگر علیرغم بزرگ شدن پروستات علائم خفیف وجود دارد.
متخصص کلیه و مجاری ادرار تصریح کرد: پزشک با گرفتن اطلاعات شرح حال بیماری، معاینه پروستات و نیز انجام بررسیهای تکمیلی مثل سونوگرافی میتوانند میزان تأثیر پروستات بر روی بدن آگاه شود و نوع درمان این بیماری شامل دارو درمانی و جراحی را بر اساس شرایط بیمار انتخاب میکنیم.
وی تأکید کرد: همه مردان بالای 40 تا 45 سال بیماری بزرگی غده پروستات را دارند اما بیماری دیگری در پروستات مردان امکان وقوع دارد به نام سرطان پروستات که این سرطان در دنیا جزء اولین سرطانهای بدن و در ایران تقریباً دومین سرطان شایع بین مردان است.
نوروزی گفت: این سرطان ممکن است بدون علامت باشد و بدون هیچ علامت خاصی بروز کند. معمولاً سرطان زمانی خود را نشان میدهد که دیر شده و در استخوانها پخش شده است و افراد با کمردرد به پزشک مراجعه میکنند.
این متخصص کلیه و مجاری ادرار افزود: مردان 50 سال به بالایی که دردهای کمر پیدا میکنند و علتی برایش پیدا نمیشود یکی از تشخیصها میتواند این باشد که سرطان پروستات با انشار به استخوانهای کمر عامل این اتفاق باشد؛ اگر استخوانها آسیب شدید ببینند میتوانند بر نخاع فشار وارد کنند و گاهی حتی موجب فلج اندامهای تحتانی شود.
وی گفت: تشخیص سرطان پروستات با انجام تست مخصوص و معاینه پزشک اورولوژی میسر است؛ در مردانی که خانواده آنها دارای سرطان پروستات بودهاند ریسک ابتلا 2 تا 4 برابر افزایش مییابد، بنابراین به کسانی که سرطان پروستات دارند توصیه میکنیم که فرزندان پسرشان و برادر و برادرزادههایشان باید در بررسی چکآپ سرطان پروستات قرار بگیرند.
نوروزی افزود: سرطان پروستات میتواند بدون علامت باشد. تشخیص زودهنگام آن درمان قطعی را در پی دارد، درمان سرطان در مراحل اولیه با استفاده از جراحی یا اشعه درمانی و در مراحل پیشرفته با استفاده از هورمون درمانی انجام میشود و در این موارد در مراحل پیشرفته گاه برای حذف هورمون مردانه مجبور به استخراج بیضهها هستیم.
این متخصص کلیه و مجاری ادرار خاطرنشان کرد: درمان بزرگ شدن خوش خیم پروستات در ابتدا درمان دارویی و در مواردی که بیمار دچار انسداد ادراری شود یا کلیه هایش در معرض خطر بگیرد یا اوره خونش بالا رود درمان جراحی مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: درمانهای جدید استفاده از اعمال جراحی بسته مانند تراش غده پروستات از درون مجرا، استفاده از لیزر در موارد خاص با تشخیص پزشک و همچنین استفاده از روشهای تبخیر پروستات و استفاده از امواج مایکروویو امکانپذیر است.
نوروزی گفت: برخی مردم به اشتباه بر این باورند که تمام مشکلات پروستات را میتوان با لیزر درمان کرد در حالی که لیزر برای موارد خاص و توسط پزشک حاذق باید صورت گیرد.
این متخصص کلیه و مجاری ادرار تصریح کرد: برخی توصیه میکنند از برخی سبزیها همچون گوجه فرنگی استفاده شود تا ریسک ابتلا به سرطان پروستات کاهش یابد و کسانی که غذای چرب استفاده می کنند بیشتر به سرطان پروستات مبتلا میشوند که قطعی و اثبات شده نیستند ولی همواره به افراد غذاهای کم چرب توصیه میشود.
وی تأکید کرد: در رابطه با استفاده از درمانهای گیاهی در بیماریهای خوشخیم پروستات جایگاه دارند مانند گیاه گزنه یا تخم کدوی خام که البته اینها باعث روانتر شدن ادرار میشود و در درمان سرطان پروستات جایگاهی ندارد.
↧
September 29, 2014, 7:22 am
سلامت نیوز: یک فوق تخصص درد، تنگی کانال نخاعی را یکی از علل شایع کمردرد دانست و گفت: تنگی کانال نخاعی بیماری است که افراد میانسال و سالمند سنین 50 تا 60 سال را درگیر میکند، اما امروزه با پیشرفت علم فعالیتهای حمایتی به نام عمل مداخله گرایانه یا کم تهاجم وجود دارد که باعث میشود بیمار رو به بهبودی رفته و نیازی به بیهوشی و جراحی نداشته باشد.
دکتر مجید حیدریان در گفتوگو باایسنا، گفت: کانال نخاع، کانالی است که از نظر آناتومی بافت نرمی دارد و در اثر تنگ شدگی استخوانی، ایجاد خارهای استخوانی، برجسته شدن یا بیرون زدگیهای بین مهرهای، گرفتگی دیسک و تغییر شکل استخوانی که در اثر لغزندگی و جابهجایی فرم استخوان ایجاد میشود، موجب تغییر شکل بافت استخوانی میشود.
وی ادامه داد: نخاع در درون کانال استخوانی قرار دارد که از پشت سر هم قرار گرفتن مهرهها تشکیل شده است و اگر به دلایلی این کانال تنگ شود، فضای مورد نیاز نخاع کم و به آن فشار وارد میشود. همچنین فشار وارد شده به اعصابی که از نخاع خارج میشود و به اندام تحتانی میرود، موجب بروز علایم بیماری میشود.
این فوق تخصص درد با تاکید بر این مطلب که در کمر بیش از سایر قسمتهای ستون فقرات، تنگی کانال نخاعی ایجاد میشود، افزود: کانال نخاعی در هر قسمتی از مسیر خود میتواند تنگ شود و در ستون فقرات گردنی یا کمری علایم متفاوتی دارد.
وی با اشاره به اینکه عوامل تنگی کانال نخاعی مادرزادی که به صورت کوچک و تنگ است، زودتر مشخص میشود، خاطرنشان کرد: در برخی بیماران فضای داخل کانال به صورت مادرزادی تنگتر از حالت عادی است و این افراد بیشتر از بقیه در معرض ایجاد علایم تنگی کانال نخاعی هستند. همچنین بیمارانی که دچار لغزندگی یا انحراف ستون فقرات هستند؛ بیشتر از سایرین در معرض خطر ایجاد تنگی کانال قرار دارند.
حیدریان درباره علایم تنگی کانال نخاعی گفت: بیحسی در کمر و پاها که تا نوک انگشتان پا هم میرسد، ایجاد محدودیت حرکتی برای بیمار و درد در اندام تحتانی از جمله علایم تنگی کانال نخاعی است که در صورت بیتوجهی، باعث از کار افتادگی بیمار میشود.
وی بسیاری از بیمارانی که دچار تنگی کانال نخاعی هستند را بدون علامت دانست و افزود: به تدریج و با گذشت زمان درد در کمر و پا به همراه بیحسی زیاد میشود و ممکن است بعضی روزها این درد وجود نداشته باشد. همچنین تشدید درد میتواند به صورت درد سیاتیکی با انتشار به پاها ایجاد شود و درد در راه رفتن طولانی یا ایستادن طولانی ایجاد میشود.
این فوق تخصص درد ادامه داد: با ایجاد درد، بیمار حالت خم شده به جلو به خود میگیرد، حتی ممکن است فقط در طول شب بیمار دچار درد در قسمتهای تحتانی بدن خود شود و در نهایت در حالت شدید میتواند با ضعف حرکتی یا اختلال در کنترل ادرار همراه باشد.
حیدریان با تاکید بر اینکه تنگی کانال نخاعی در مرد و زن شیوع یکسانی دارد، گفت: بروز این بیماری با پیر شدن دیسک بین مهرهای ایجاد میشود که با افزایش سن، دیسک بین مهرهای محتوای آب خود را از دست داده، چروکیده و کوچک میشود.
وی افزود: کاهش ارتفاع دیسک نیز موجب نزدیکتر شدن مهرهها به یکدیگر میشود که این نزدیک شدن مهرهها مشکلاتی را برای بیماران ایجاد میکند.
حیدریان انجام MRI را مهمترین وسیله تشخیص تنگی کانال نخاعی دانست و گفت: استفاده از کمربند طبی یا لوازم ارتوپدی فنی حمایت کننده، انجام فیزیوتراپی، آب درمانی، درمان دارویی با ضد دردهای ساده یا داروهای ضد التهاب، طب سوزنی و انجام ورزشها و تمرینات مخصوص جزو درمانهای غیرجراحی تنگی کانال نخاعی است که به بیماران جهت جلوگیری از پیشرفت آن کمک زیادی میکند.
وی با اشاره به اینکه تیروئید، دیابت و چاقی بیماریهایی هستند که در افزایش روند تنگی کانال نخاعی نقش بسزایی دارند، افزود: در بیمارانی که مشکل حرکتی پیش رونده، اختلال در کنترل ادرار، مدفوع و محدودیت شدید حرکتی دارند، عمل جراحی انجام میشود.
این فوق تخصص درد درباره عمل مداخله گرایانه درمانی اظهار کرد: پیش از این درمان دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی تنها توسط عمل جراحی صورت میگرفت، اما امروزه و با پیشرفت علم یک سری فعالیتهای حمایتی به نام عمل مداخله گرایانه یا کم تهاجم وجود دارد که باعث میشود بیمار رو به بهبودی رود و دیگر نیازی به بیهوشی و جراحی نداشته باشد.
وی درباره چگونگی عمل مداخله گرایانه یا کم تهاجم گفت: در این زمینه از ژلهای ترمیم کننده دیسک کمر به نام استروئید استفاده میشود که بیمار به صورت سرپایی بستری میشود و بعد از بیحسی موضعی در اتاق عمل، استروئید را از طریق سوزنهای بلند و نازک زیر دستگاه فلوروسکوپ به داخل فضای تنگ شده کانال نخاعی وارد میکنند و پس از اطمینان از محل تزریق داروی مورد نظر، تزریق و تنگی برطرف میشود.
حیدریان با اشاره به اینکه تزریق توسط فوق تخصص درد و در اتاق عمل انجام میشود، بیان کرد: حدود 20 دقیقه طول میکشد تا این ژل تزریق و داخل دیسک را جمع و کانال را آزاد کند. این ژل به صورتی داخل دیسک را پر و حالت انعطاف پذیری را در کانال و کمر ایجاد میکند که پس از 4 تا 6 هفته اثرات آن نمایان میشود.
این فوق تخصص درد مهمترین روش پیشگیری از تنگ شدن کانال نخاعی را اصلاح وضعیت زندگی فرد دانست و خاطرنشان کرد: تغییر در برنامه روزمره زندگی مانند کار کردن، رانندگی حتی تماشای تلویزیون میتواند در پیشگیری و کاهش روند این بیماری بسیار موثر باشد.
وی در پایان گفت: ورزشهایی مانند شنا، آب درمانی، فیزیوتراپی و داشتن رژیم غذایی مناسب و جلوگیری از چاقی میتواند تا حد زیادی در کاهش این مشکل موثر باشد. همچنین با کنترل و حمایت کمر میتوان از تشدید این عارضه جلوگیری کرد.
↧
September 29, 2014, 7:22 am
سلامت نیوز: در سال های اخیر شاهد افزایش روزافزون بروز سرطان سینه در سرتاسر دنیا از جمله کشورمان ایران هستیم.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از نامه نیوز، ایران اگرچه در دهه های قبل از نظر بروز این سرطان در مقایسه با کشورهای غربی در رتبه پایین تری قرار داشت ولی در سالهای اخیر نه تنها ریسک بروز این سرطان در کشور افزایش یافته که سن ابتلای به آن نیز در حال کاهش است.
امروزه با وجود افزایش اطلاعات در زمینه سرطان سینه هنوز روشی قطعی جهت پیشگیری از آن مطرح نشده به طوریکه میزان بروز موارد جدید ابتلا به سرطان سینه در سال 2014 در ایالات متحده نزدیک به 232670 نفر تخمین زده می شود.
از این رو انجمن سرطان ایالات متحده راهکارهایی را جهت کاهش ریسک بروز سرطان سینه برای زنان ارائه می دهد." بر این اساس روشهای زندگی صحیح از قبیل: شیردادن به نوزاد پس از زایمان- ورزش و فعالیت فیزیکی منظم- تناسب اندام و حفظ وزن مناسب از جمله عواملی هستند که ریسک بروز سرطان سینه را در سنین بالاتر کاهش می دهد."
در همین رابطه سایت پزشکی مدیکال دیلی در 24 سپتامبر 2014 نتایج مطالعه ای را که در همین زمینه اخیرا در ژورنال پزشکی بریتانیا به چاپ رسیده است ارائه می دهد.
پژوهشگران در این مطالعه به منظور غربالگری سرطان تخمدان در انگلستان نزدیک به 93000 زن شرکت کننده را مورد بررسی قرار دادند.این مطالعه بین سال های 2005 تا 2010 انجام شد.متوسط سن زنان شرکت کننده در این پژوهش 50 سال بوده و تمام زنان در دوران یائسگی به سر می بردند.
تمام زنان شرکت کننده در این مطالعه اطلاعاتی جزئی در زمینه سلامتشان در اختیار محققان قرار دادند. اطلاعاتی از قبیل : وضعیت بارداری و زایمان هایشان- قد - وزن- سابقه خانوادگی از سرطان پستان و تخمدان و مصرف قرص های پیشگیری از بارداری .ولی در این مطالعه علاوه بر موارد فوق محققان در اقدامی جالب سایز دامن زنان شرکت کننده را نیز ثبت کردند.
در طول 5 سالی که این پژوهش به طول انجامید محققان اطلاعاتی را که در ابتدای پژوهش جمع آوری کرده بودند مرتبا همزمان با افزایش سن شرکت کنندگان تغییر داده و آخرین وضعیت مربوط به هر شرکت کننده را ثبت می کردند. در پایان بر اساس اطلاعات به دست آمده مشخص شد " تنها یک درجه افزایش سایز دامن زنان شرکت کننده طی 10 سال ریسک بروز سرطان سینه در سنین یائسگی را تا 33درصد بالا برده و افزایش سایز تا 2 درجه این ریسک را تا 77درصد افزایش می دهد."
در واقع بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش سایز دامن شرکت کنندگان پیش بینی کننده قوی تری برای سرطان سینه نسبت به سایر عوامل مثل سیگار کشیدن بود.
به گفته پژوهشگران این مطالعه "امروزه شواهد و مدارک مستندی در دسترس است که ارتباط بین افزایش وزن با افزایش ریسک بروز سرطان سینه را تایید می کنند " ولیکن بر اساس اطلاعات موجود این اولین مطالعه ای است که به بررسی ارتباط بین تغییرات سایز کمر زنان و افزایش ریسک بروز سرطان سینه می پردازد. محققان معتقد هستند استفاده از سایز دامن شرکت کنندگان (جهت بررسی تغییرات سایز کمرشان) در این مطالعه درک ارتباط بین افزایش وزن و ریسک بروز سرطان سینه را برای این زنان ملموس تر و قابل فهم تر می سازد .
باید گفت هرچند میزان بروز سرطان سینه در نقاط مختلف دنیا متفاوت است با این حال این مسئله موضوعی نگران کننده در سیستم بهداشتی اکثر کشورهاست. به گزارش انجمن سرطان ایالات متحده تقریبا تمام موارد سرطان سینه در صورتیکه در مراحل اولیه تشخیص داده شوند به راحتی قابل درمان هستند.
آخرین راهکارها در این زمینه توصیه می کنند زنان بالای 40 سال باید به صورت سالیانه ماموگرافی انجام داده و زنان سنین 20 تا 40 سال نیز حداقل هر سه سال یک بار توسط متخصصان زنان معاینه شوند.
علاوه بر این ها از دیگر موارد مهم در تشخیص به موقع سرطان سینه آموزش معاینه ماهانه منظم به زنان است تا در صورت هرگونه شکی به وجود سرطان سریعا پزشکشان را در جریان گذارند.
↧
↧
September 29, 2014, 7:29 am
سلامت نیوز: محققان آمریکایی می گویند:راه رفتن می تواند بدون نیاز به مصرف داروهای ضد افسردگی بر استرس و اضطراب غلبه کند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، اگر افسرده، ناراحت و ناامید هستید بهتر است بدون مصرف داروهای ضد افسردگی راه بروید.
محققان آمریکایی در یک مطالعه جدید متوجه شدند: افرادی که اضطراب داشتند تنها با راه رفتن و بدون مصرف داروهای ضد افسردگی بر این وضعیت خود غلبه کردند.
آنها متذکر شدند: راه رفتن به ویژه برای افرادی که دچار مصیبت شده اند مانند از دست دادن یک عزیز، بیکار شدن یا جدا شدن از همسر مفید است.
با این وجود محققان خاطر نشان کردند: راه رفتن در یک محیط طبیعی پر درخت، بالا رفتن از کوه یا راه رفتن اطراف یک دریاچه برای تمدد اعصاب بهتر از راه رفتن در مناطق شهری است.
به گزارش هلث،پروفسور «سارا واربر» از دانشگاه میشیگان گفت: معمولا افراد بعد از راه رفتن یا بیرون رفتن از خانه احساس بهتری پیدا می کنند.
اما تا کنون مطالعاتی در این زمینه وجود نداشته است که نشان دهد این رفتارها واقعا باعث تقویت بهداشت ذهنی و روانی فرد می شود یا نه .
وی افزود: راه رفتن یک نوع ورزش کم خرج، کم خطر و در دسترس که اگر با گذر از مناطق طبیعی همراه شود می تواند راهکار بسیار قوی در غلبه بر استرس باشد.
واربر می گوید:فعالیت های ساده ای مانند پیاده روی دسته جمعی نه تنها موجب تقویت احساسات مثبت می شود بلکه یک رویکرد غیردارویی برای افسردگی به شمار می رود.
↧
September 29, 2014, 7:34 am
سلامت نیوز: معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت ضمن تشریح جزییات ساخت بیمارستانهای جدید با مشارکت بخش غیردولتی، تاکید کرد که به هیچ وجه مافیا به این روش استفاده از ظرفیتهای بخش غیردولتی ورود نخواهد کرد.
دکتر ایرج حریرچی در گفتوگو با ایسنا،فرسودگی بافت بیمارستانهای کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: متاسفانه باوجود تلاشهای خوبی که در ساخت بیمارستانهای جدید شده اما بیش از 60 درصد بیمارستانهای کشور فرسودهاند و از طرفی طبق محاسبات انجام شده، بازسازی یک بیمارستان فرسوده 120 درصد هزینه یک بیمارستان جدید را طلب میکند. به همین دلیل به منظور صرفه جویی مالی، سیاستمان ساخت بیمارستانهای جدید مطابق با علم روز و همچنین جایابی درست و در مقیاس بزرگ است.
وی افزود: از طرف دیگر با توجه به تغییر هرم سنی جمعیت کشور، تعداد تختهای بیمارستانی باید افزایش یابد، بطوری که در حال حاضر به ازای هر 1000 نفر 1.7 تخت بیمارستانی در کشور فراهم است، این درحالیست که این رقم در کشورهای دیگر بالغ بر سه تخت به ازای هر 1000 نفر است.
ساخت بیمارستانهای بالای 500 تخت، سیاست جدید وزارت بهداشت
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: سیاستمان آن است که بیمارستانهای بالای 500 تخت بسازیم تا به این ترتیب از لحاظ اقتصادی به درمان مردم کمک کرده و هزینههای مردم در این بیمارستانها پایین باشد و هم در دسترس بوده و مطابق علم روز باشند. به این منظور نیز طراحی خاصی در نظر گرفتهایم؛ اینکه این بیمارستانها چطور ساخته شوند، به عنوان مثال کلینیکهای بیمارستان مربوطه در سطح شهر بوده و خود بیمارستان احتمالا اطراف شهر باشد.
به گفته وی، دولت تدبیر و امید بودجه ساخت بیمارستانها را به طرز قابل توجهی افزایش داده است؛ به طوری که تخصیص بودجهها نسبت به دوره قبل حداقل دو برابر شده است. در حال حاضر نیز 60 تا 70 درصد اعتبارات عمرانی اغلب بیمارستانها صادر شده است.
سود معقول برای بخش غیردولتی و ارایه خدمت با تعرفه دولتی
حریرچی در عین حال گفت: اما با وجود با توجه به نیاز کلی کشور به تختهای بیمارستانی، این میزان بودجه نیز کفاف نخواهد داد. به همین دلیل مشارکت بخش غیردولتی را در ساخت و ساز بیمارستانها طلب میکنیم. البته خدمات در بیمارستانهای جدید با تعرفه دولتی و متناسب با استطاعت مالی مردم ارایه خواهد شد.
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه وظیفه دولت تامین خدمات بهداشتی - درمانی برای مردم است و به هیچ وجه معتقد به خصوصیسازی در این خدمات نیستیم، افزود: ما مکلف هستیم برای مردم کشورمان خدمات بهداشتی درمانی را از محل منابع عمومی و با قیمت مناسب تامین کنیم، چراکه 80 درصد مردم همین تعرفههای دولتی را هم به سختی تامین میکنند، 12 تا 13 درصدشان از بیمههای مکمل استفاده کرده و اندکی هم با قیمتهای بخش خصوصی خدمات مورد نیازشان را خریداری میکنند.
حریرچی افزود: این روش برای هر کسی که وارد این طرح شود، سود معقولی خواهد داشت، البته سودهای 2 تا 3 برابری در هیچ صنعتی و از جمله در بیمارستانسازی و حوزه بهداشت و درمان قابل تامین نیست. در این طرح سود معقول برای بخش غیردولتی تامین خواهد شد.
قرارداد ساخت 20 بیمارستان کلید خورد
وی در این باره افزود: خوشبختانه به دنبال اعلام وزارت بهداشت، گروههای مختلفی از این طرح استقبال کردهاند و در حال حاضر ساخت حداقل 20 بیمارستان در شرف انعقاد قرارداد است که حدود 10 هزار تخت بیمارستانی را شامل میشود؛ به این صورت که بخش غیردولتی باید ظرفیت قبل بخش دولتی را به میزان 120 درصد افزایش داده و حداکثر 30 درصد نیز اجازه ساخت تختهای مازاد را دارد که در این زمینه نیز باید از بیمه مکمل استفاده شود.
حریرچی گفت: امیدواریم با مشارکتی که شاهد آن هستیم و شرایط اقتصادی که فراهم شده بتوانیم تعداد تختهای مورد نیاز مردم را با توزیع جغرافیایی مناسب و عقلانیت از لحاظ اقتصادی به میزان کافی در دسترس مردم قرار دهیم.
وی مجددا تاکید کرد: وظیفه دولت و همچنین سیاست وزارت بهداشت ارایه خدمات با قیمت دولتی به مردمی است که از لحاظ اقتصادی این سطح از خدمات برایشان مهم است. البته فعلا در استطاعت دولت نیست که برای همه بیماران اتاق یک تخته تامین کند و موضوع در هیچ جای دنیا هم نیست. سیاست و تاکید اصلی وزیر بهداشت و ریاست جمهور بر تامین خدمات با قیمت دولتی است.
حریرچی افزود: البته قیمت دولتی خدمات نیز تغییر قابل توجهی خواهد داشت. مجددا تاکید میکنم در صورتی که قیمت خدمات دولتی اصلاح شود، فرانشیز پرداختی مردم تغییری نخواهد کرد و مابهالتفاوت فرانشیز را دولت تقبل کرده که به بیمارستانها بپردازد. خلاصه آنکه وظیفه دولت تامین خدمات به صورتی است که مردم هنگام بیماری رنجی غیر از بیماریشان نداشته باشند.
اشتباهات فاحشی که گریبان وزارت بهداشت را گرفت
وی در پاسخ به این سوال که آیا به دنبال اجرای طرحهای جدید ساخت و ساز بیمارستانی، بیمارستانهای کوچک 30 – 40 تخته در شهرهای کوچک جمعآوری میشوند، گفت: سیاست جمعآوری نداریم، اما در گذشته اشتباهات فاحشی در احداث بیمارستانها رخ داده است. به طوری که در شهرهایی که حداکثر 50 کیلومتر با مرکز استان فاصله دارند، بیمارستانهای کوچکی ایجاد شده و با وجود آنکه پزشک و امکانات برای آن تامین شده، اما مردم خود خواهان مراجعه به بیمارستانهای مجهزتر در مرکز استان یا شهر مجاور هستند و حتی در نوبت هم میمانند.
حریرچی ادامه داد: بر این اساس به نظر میرسد مردم هم خواهان آن هستند تا بیمارستانهایی که در نوبت آن خوابیدهاند را تقویت کنیم و استفاده بهتری از آن بیمارستانها داشته باشند. البته برخی ملاحظات سیاسی، قومی و موارد این چنینی هم وجود دارد. اما مردم باید به وزارت بهداشت اعتماد کنند؛ چراکه وزارت بهداشت در نظر دارد برای 77 میلیون ایرانی خدمات لازم را تامین کند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا نیروی انسانی کافی برای ارایه خدمات در بیمارستانهای جدید را دارید؟ گفت: متاسفانه پیش از این دوراندیشی و پیشبینی مناسبی در برخی از رستهها خصوصا در پرستاری و کمک پرستار انجام نشده است و اکنون در سطح کشور مشکل جدی کمبود و تامین پرستار داریم. در مجموع با اینکه در برخی رستهها بیکاری چند هزار نفری داریم اما در گروه پرستاری کمبود شدید داریم.
وی در این باره ادامه داد: به همین منظور وزارت بهداشت برخی ظرفیتهایش را تغییر داده است و رشتههای جدیدی را در حال طراحی دارد، بویژه در زمینه تکنسین فوریتهای پزشکی اورژانس و ... تا بتوانیم کمبودها را جبران کنیم.
حریرچی همچنین تاکید کرد: به دلیل محدودیتهای دولت در استخدام نیرو، در بیمارستانهای جدید از استخدام سنتی روش قدیم استفاده نخواهیم کرد. با روش مشارکت بخش دولتی و غیردولتی روشهای خاصی را در نظر خواهیم گرفت، به طوری که دریافتیها به میزان قابل توجهی افزایش مییابد.
↧
September 29, 2014, 7:33 am
سلامت نیوز: جراح و متخصص ارتوپدی با تاکید بر ضرورت درمان به موقع عارضه کانال کارپ گفت: گزگز و مورمور شدن و بیحسی انگشتان دست از نشانههای این عارضه است.
رضا شهریار کامرانی جراح و متخصص ارتوپدی در گفتوگو با فارس تصریح کرد: سندروم کانال کارپ به علت فشار بر روی عصب میانی در مچ دست روی میدهد که بیشتر به علت کار زیاد و تورم تاندونها ایجاد میشود. در زنان خانهدار به ویژه آن دسته از زنانی که وارد سن یائسگی شدهاند به علت هورمونهای وارده در بدن در این زمان دیده میشود.
وی افزود: این هورمونهای وارد شده در بدن را میتوانیم در بیماران دیابتی نیز ببینیم و به همین علت سندروم کانال کارپ در افراد دیابتی بیش از دیگران شایع است ضمن اینکه به علت این تغییرات در زنان باردار و ورم ایجادشده در دست نیز شایع است.
کامرانی گفت: مردم توجه داشته باشند که در صورت داشتن دردی در دست که همراه با گزگز و مورمور باشند حتماً به پزشک مراجعه کنند و به سادگی از کنار آن نگذرند.
این جراح و متخصص ارتوپدی خاطرنشان کرد: برای پیشگیری باید روش زندگی را اصلاح کرد و در اکثر این موارد مشکل به همین شکل برطرف میشود زیرا بسیاری از مردم با یک نوار عصبی از دست به پزشکان مراجعه میکنند و اعلام میکنند بر اساس این نوار عصب گیر است و انتظار عمل جراحی دارند در حالی که اصلاح شیوه زندگی میتواند این مشکل را برطرف کند.
وی تأکید کرد: رعایت اصول بهداشتی در زندگی روزانه، نداشتن کار مداوم به یک شکل و وضعیت، نداشتن کارهای مداوم مچ دست و انگشتان و در مواردی که اولین علائم خود را نشان داد از مچ بندهایی که به اندازه کافی سفت باشند که به اصطلاح فنردار نامیده میشوند استفاده کنند و نه کشی و اگر با وجود این اقدامات مشکل همچنان ادامه داشت به پزشک مراجعه کنند شاید نیازمند عمل جراحی باشند.
کامرانی افزود: اگر درمان نشود عوارض غیرقابل بازگشت بر روی عصب خواهد گذاشت مانند بی حسی دائمی انگشت یعنی 3 انگشت از سمت شست بی حس خواهند داشت که بر خلاف نظر مردم بسیار با اهمیت است برای مثال با این حس است که شما میتوانید دسته کلید خود را از سایر اجناس داخل جیب خود جدا کرده و خارج کنید و در صورت نداشتن این حس مجبور به خارج کردن تمامی اشیاء داخل جیب و برداشتن شیء مورد نظر خواهید بود.
این جراح و متخصص ارتوپدی گفت: عارضه دیگر ضعف عضلات برجستگی بالای شست دست است. کار این عضلات حرکت متقابل شست با سایر انگشتان دست است و شما با استفاده از این امکان میتوانید دکمه پیراهن یا زیپ خود را بازکرده یا ببندید.
وی خاطرنشان کرد:: قبل از رسیدن بیماری به این مراحل باید بیماران را درمان کرد در غیر این صورت ممکن است دیگر به هیچ کدام از درمانها پاسخ ندهند
کامرانی خاطرنشان کرد: شایعترین علائم بالینی این بیماری گزگز و مورمور به خصوص در انگشت سبابه، میانی و شست است، بیدار شدن بیمار از خواب به علت درد و گزگز و همچنین بی حس شدن انگشتان در هنگام استفاده از تلفن و در خانمها اکثراً زمانی که چادر را با انگشت از زیر چانه میگیرند دستشان خواب میرود، نمود دارد.
↧
September 29, 2014, 7:43 am
سلامت نیوز: افزایش نگران کنندۀ فقر، فساد و فحشاء و گسترشِ روزافزون روابط جنسی نامشروع در ایران، پدیدۀ نام آشنایی جامعۀ امروزی است که با وجود اخطارها و تذکرات مکرر و مستمر کارشناسان و حقوقدانان، به لزوم توجه به این مهم و ضرورت اجماع ملی برای رفع آن، گویی به حال خود رها شده و جوانان و نیازمندان به ازدواج، اندر خم هزارانِ راه پُر پیچ و خم و آتیه سیاه و نافرجامی بوده که حتی، بدیهی ترین و طبیعی ترین نیازهای انسانی و بشری آنها برطرف نشده و در هاله ای از ابهام قرار دارد و امنیت انسانی شهروندان نیز...!
به گزارش سلامت نیوز،محمد رضا زمانی درمزاری( فرهنگ)حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در وبلاگ خود نوشت: امنیت انسانی؛ از واژگان وارده بر ادبیات حقوق بین الملل و اسناد بین المللی سازمان ملل بوده که در سالهای اخیر، مورد استفاده متعدد این سازمان، نهادهای کمک رسان به توسعۀ ملی و سازمانهای غیردولتی و بین المللی قرار گرفته است. برنامه توسعۀ سازمان ملل(UNDP) بر لزوم تغییر نگرش، مبنی بر تاکید انحصاری از امنیت ملی به " امنیت مردم/ مردمی" اشاره داشته و بر ضرورت حرکت آن از طریق توسعه انسانی به " امنیت غذا، کار و محیط زیست" توجه دارد. امروزه، احساس ناامنی، بیشتر از زندگی روزمره ناشی می شود تا از وقایع نابه بهنگام جهانی. امنیت شغلی و خانوادگی، امنیت درآمد، بهداشت و سلامت، امنیت محیط زیست ، امنیت در برابر هر نوع خشونت و جنایت( فقر و افراطی گری) و مانند آنها، از نگرانی های جدی و در حال بروز برای امنیت انسان در جهان و ایران، به شمار می رود.(1). وضعیت نگران کنندۀ ایران، به شرح آتی؛ خود مزید بر علت بوده و موجب تعدیل و کاهش روزافزونِ امنیت انسانی شهروندان در ابعاد گوناگون آن می شود.
وجود موانع و محدودیت های متعدد و فراوان در سر راه ازدواج جوانان، بالا رفتن سن ازدواج و عدم تمایل جوانان به ازدواج و افزایشِ تجرد مطلق، روند فزایندۀ " ازدواج سفید" ، گسترش روزافزونِ آمار طلاق و از هم پاشیدگی خانواده ها، فاصلۀ فزایندۀ بین سن بلوغ و سن ازدواج آنها و افزایش ناباروری و نازایی در بین دختران ، افزایش تقاضا برای بهره مندی از رحم جانشین(جایگزین) و لقاح مصنوعی،نبود مکانیسم های متعارف،مشروع و ممکن برای ارضای نیازهای جنسی، عاطفی و طبیعی آنها و بلاتکلیف بودنِ وضعیت جوانان در کشور دراین رابطه، همه و همه نشان از " بحران خانواده در ایران" و " نقض حقوق سلامت و امنیت انسانی شهروندان" و عدم کارایی سازمانها و دوائر دولتی و ملی در بُرون رفت از این بحرانِ فزاینده و بلاثر بودنِ طرح ها و برنامه های مطروحه در این زمینه دارد.
مرکز پژوهش های مجلس در پژوهش اخیر خویش، ضمن ابراز نگرانی از افزایش روابط جنسی نامشروع در ایران، بر راهکار" ازدواج موقت" دراین رابطه، تاکید داشته است. براساس این پژوهش، با عنوان " ازدواج موقت و تاثیر آن در تعدیل روابط نامشروع جنسی" در سر فصل مهمی از آن با عنوان «وضعیت موجود در آیینه آمار»، شرایط روابط جنسی در ایران نیز تشریح شده است. این گزارش با استناد به نامهای از وزارت آموزش و پرورش، نتایج تحقیق روی ۱۴۱هزار و ۵۵۵ دانشآموز دختر و پسر دوره متوسطه در سال تحصیلی ۱۳۸۷-۱۳۸۶ منتشر گردیده است. براساس این تحقیق، ۱۰۵ هزار و ۴۶ نفر دانشآموز یعنی 3/74درصد دارای رابطه «غیرمجاز با جنس مخالف» بودهاند! همچنین، تعداد ۲۴ هزار و ۸۸۹ نفر که 5/17درصد دانشآموزان مورد تحقیق را در بر میگیرد که همجنسگرا بودهاند و ۱۱ هزار و ۶۸۲ نفر یعنی، 2/8درصد نیز دست به خودارضایی میزدهاند!. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس به نقل از کارشناسان و مسوولان، از کاهش سن روسپی گری به ۱۵ سال خبر داده است!!.(2)
در این میان،خطر ناباروری؛ دخترانی را که در سن بالا ازدواج میکنند، نیز به شدت تهدید میکند. آمار ارائه شده از سوی دکتر محمداسماعیل مطلق، رئیس مرکز سلامت خانواده و جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حکایت از قرار داشتن 11 میلیون جوان ایرانی در آستانۀ ناباروری دارد که به علت بالا رفتن سن ازدواج، زمان باروری آنها از دست می رود.(3) و همین امر، موجبات استفاده از رحم جانشین و جایگزین و تحمیل پیامدهای حاصل از آن را بر خانواده ها و جوانان سبب شده است.(4).
ازدواج موقت در ایران با وجود مزایای شرعی و قانونی مقرر در آن، با محدودیت ها و موانع جدی فرهنگی و اجتماعی در بین جوانان و خانواده ها همراه است(5). تعدد زوجات، علی رغم صبغۀ شرعی آن در تعارض با جنبه های حقوق بشر هنجارهای حقوقی و بین المللی نیز مطرح شده است. روابط آزاد جنسی و عاطفی بین پسران و دختران، با توجه به وضعیت فرهنگی و مذهبی حاکم در ایران، تقبیح شده و مجاز شمرده نمی شود و حداقل ارتباط متعارف و محدود اجتماعی بین آنها، ولو در مجامع عمومی و ملاء عام نیز با محدودیت ها و دخالت های جدی و روزمرۀ عوامل انتظامی به مانند گشت ارشاد و مانند آنها همراه بوده است.!(6)
امکان ازدواج به موقع در بین جوانان، نه تنها ممتنع بوده، بلکه اساساً، باور و تمایل آنها و خانواده ها به ازدواج فرزندان خویش در شرایط کنونی، روز به روز و در عمل، کم رنگ تر شده و مشاهدات روزمرۀ آنها در دادگاههای خانواده و در بین فامیل و جامعه، این دغدغه و عدم تمایل را نیز بیش از پیش، تقویت خواهد کرد. بروز و ظهور نابهنجاری های اخلاقی در بین جوانان در مدارس و مراکز آموزشی و فرهنگی و کودک آزاری و تعرض به کودکان و دانش آموزان در مدارس(7 )، فقر و فاصلۀ طبقاتی روزافزون بین طبقات و خانواده های شمال و جنوب، گسترش مستمر کودکان کار، بی سرپرست و بد سرپرست، افزایش فزایندۀ جرم و جنایت و آمار روزافزون پرونده های ارجاعی به دادسراها و محاکم کیفری و قضایی، همراه با تقویت فرهنگ " هیس؛ دولت و خانواده ها فریاد نمی زنند"!، خود موجبات تحمیل هزینه های پیدا و پنهان بی شماری بر دولت، ملت و خانواده ها در سطح ملی و بین المللی شده است.!
افزایش روزافزون طلاق و آمار تاسف بار و رو به گسترش مستمر اختلافات خانوادگی، طلاق و دعاوی خانوادگی و زناشوئی در محاکم قضایی و مراجع قانونی و انتظامی و پیامدهای مادی و معنوی حاصل از آن، آتش نیستی بر کانون هستی خانواده ها انداخته و هرگونه آسایش و آرامش را از آنها سلب نموده و می نماید. وجود فرزندان طلاق و آثار غیرقابل انکار این اختلافات و متارکۀ جنگ افزای بین پدران و مادران و خانواده ها آنها و نقش جامعه و مشکلات جاری در آن در این رابطه، خود حکایت تاسف بار دیگری است که در نگاه کودکان طلاق، " پدر، مادر و جامعه؛ متهم می شوند...."!!! (8)
در چنین شرایطی، گویی؛ روابط نامشروع؛ نَقل مجلس و نُقل محفل گشته و حتی، مرکز پژوهش های مجلس بعنوان رکن مطالعاتی و پژوهشی دستگاه تقنینی کشور، از انکار این واقعیت و گسترش فزایندۀ آن، نه تنها ابایی نداشته، بلکه مراتب نگرانی خود را در این باره، به ترتیب یاد شده، ابراز کرده و نسبت به گسترش روزافزونِ روابط جنسی نامشروع در ایران نیز هشدار می دهد.! به راستی، جامعۀ اصیل و با هویت ایرانی، چنین شتابان به کجا می رود...؟!.
پاسخ مسئولان و دست اندرکاران به " بحران خانواده در ایران" و توسعۀ روزافزون " فقر، فساد و فحشاء در کشور" و سلب " امنیت انسانی شهروندان" چیست و چرا و چگونه باید آنرا توجیه کرد؟! مسئولیت دولت و رئیس جمهور و دوائر دولتی، در راستای تکالیف قانونی مقرر در قانون اساسی و قوانین مربوطه چیست و عدم کارائی موثر آنها در این رابطه، چگونه باید توجیه شود؟ مسئولیت جبران این نابهنجاری ها و بحران خانواده و هویت ایرانی و پیامدهای حاصله بر سرنوشت خانواده ها، بهداشت و سلامت فردی و جمعی شهروندان، بعنوان یکی از حقوق اساسی، شهروندی و بشری آنها و نیز کودکان طلاق و ناباروری های تحمیلی به دختران و خانواده ها در اثر عوامل ذکر شده با کیست؟ دستاورد گشت های ارشاد و طرح های ارتقای امنیت اخلاقی و اجتماعی، با توجه به وضعیت موصوف در کشور چیست و چگونه باید ارزیابی گردد؟
باید واقع بین و صادق بود و چشم به روی واقعیت و حقیقت نبست!. اینجا، ایران است؛ مهد فرهنگ، هویت و تمدنی ارزشمند و فاخر ایرانی، جهانی و اسلامی. وضعیت یاد شده، نه در شان هویتِ نامی ایرانی است و نه شایستۀ جایگاه علمی و فرهنگی آن! فرزندانمان باید به کدامین نگاه و قانون، نسبت به ما قضاوت کنند و ما نیز شرمسار آنها،تاریخ و وجدان خویش نباشیم؟!
کودکان، جوانان و نوجوانانمان، شایستۀ بهترین ها و برترین ها بوده و با موعظه و نصیحت و تهدید و ارعاب نمی توان، بر نیازهای جسمی، عاطفی، جنسی و طبیعی جاری و آتی آنها غلبه کرد و یا با وعده و وعید، آنها را هدایت نمود؟ آنها بایستۀ برخورداری از بالاترین استانداردهای حقوق بشری و جهانی در زمینۀ حقوق اساسی و شهروندی خویش بوده و ضروری است در جهت تامین و تضمین "حقوق مربوط به بهداشت و سلامت آنها" و " امنیت انسانی آنان و شهروندان" از هر حیث و جهت اقدام کرد و تضمین این مهم، قبل از هر چیزی بر عهدۀ رئیس جمهور و دولت در چهارچوب قانون اساسی بوده و سایر مسئولان کشور نیز مسئولیتی غیرقابل انکار دارند، والا، ماحصل صحبت؛ تکرار مکررات و افزایش مستمر و فزایندۀ " فقر، فساد و فحشاء و جرم و جنایت و سلب امنیت انسانی و نیز نیستی روزافزونِ هویت و فرهنگ ایرانی و از هم پاشیده شدن خانواده های پارسی " است که شایستۀ این وضعیت غیرمسئولانه نبوده و نخواهند بود....!!!!
پی نوشت ها و منابع :
1- محمود یزدان فام، دولتهای شکننده و امنیت انسانی، پژوهشکده مطالعات راهبردی، 1390، ص 14
2- http://mellatonline.ir/news/news.cfm?id=7144
3- http://mellatonline.ir/news/news.cfm?id=7672
4- محمد رضا زمانی درمزاری( فرهنگ)، نظام حقوقی رحم جانشین در ایران، مهرخانه،ش 1 و 2،21/10/1393 : http://mehrkhane.com/fa/news/9767 و http://mehrkhane.com/fa/news/9768
5- محمد رضا زمانی درمزاری(فرهنگ)،ازدواج موقت از منظر قانون و از نگاه عموم، http://www.khabaronline.ir/detail/253948/weblog/zamanidarmazari
6- محمد رضا زمانی درمزاری(فرهنگ)،حقوق مردم، گشت ارشاد و نیروی انتظامی، http://www.khabaronline.ir/detail/316039/weblog/zamanidarmazari
7- محمد رضا زمانی درمزاری(فرهنگ)، هشدار یک حقوقدان؛ تجاوز به کودکان و آزار جنسی دانش آموزان در مدارس!، http://www.khabaronline.ir/detail/359915/weblog/zamanidarmazari
8- محمد رضا زمانی درمزاری(فرهنگ)، پدر، مادر؛ جامعه، متهم می کنیم(قصۀ کودکان طلاق)، http://khabaronline.ir/detail/280575/weblog/zamanidarmazari
↧
↧
September 29, 2014, 7:42 am
سلامت نیوز: رییس انجمن اندویورولوژی و یورولاپاراسکوپی ایران گفت:تغییر سبک زندگی و روی آوردن به غذاهای شور به ویژه فست فودها، آمار مبتلایان به سنگ کلیه را افزایش داده است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، دکتر عباس بصیری با اشاره به استفاده بیش از حد نمک در فست فودها، افزود:مصرف بیش از 6 گرم نمک در روز خطر ابتلا به سنگ های کلیه را افزایش می دهد.
وی ادامه داد:براساس یک تحقیق انجام شده در بیمارستان لبافی نژاد که نتایج آن در مجله بین المللی تحقیقات اورولوژی به چاپ رسیده، نشان می دهد، کسانی که فشار خون بالا یا دیابت دارند یا افراد چاق بیش از سایرین در خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
به گفته بصیری بر اساس یافته های یک پژوهش دیگر که در مجله بین المللی تغذیه و کلیه به چاپ رسیده، مصرف بیش از حد پروتئین حیوانی (گوشت) نیز می تواند به عنوان یک عامل تشدید کننده تشکیل سنگ های کلیوی موثر باشد.
رییس انجمن اندویورولوژی و یورولاپاراسکوپی اضافه کرد :همچنین مصرف مایعات فراوان به شکل منظم در طول روز از تشکیل سنگ های کلیه جلوگیری می کند.
وی یادآور شد:قابلیت تولید و تشکیل سنگ های ادراری به عنوان یک خطر برخی افراد را بیش از سایرین تهدید می کند و با درمان یک بار سنگ کلیه در بیمار نمی توان از تشکیل نشدن مجدد آن اطمینان حاصل کرد.
بصیری اظهار کرد:60 درصد از بیمارانی که مبتلا به سنگ های دستگاه ادراری می شوند، طی پنج سال بعد از آن شانس ابتلا به سنگ های ادراری جدید را دارند.
بصیری افزود: از سوی دیگر مطالعات متعددی اثبات کرده است که در 90 درصد موارد می توان با بررسی آزمایش های لازم، علت ساخت سنگ کلیه را در افرادی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند، کشف و از بروز آن جلوگیری کرد.
وی اظهارکرد :یکی از خدماتی که به صورت ابتکاری در بیمارستان لبافی نژاد تهران انجام گرفته، راه اندازی کلینیکی با هدف جلوگیری از تشکیل سنگ های ادراری است که این مرکز نه تنها در خاورمیانه که در آسیا از نمونه مشابهی برخوردار نیست.
بصیری گفت: در این مرکزبا بررسی آزمایش ها و رادیولوژی بیماران، توصیه های درمانی لازم را به مراجعه کنندگان برای جلوگیری از تشکیل سنگ های ادراری ارایه می شود تا آنان بتوانند پیش از ابتلا به سنگ های کلیوی و انجام درمان های پیچیده از ابتلا به آن پیشگیری کنند.
وی افزود:جدیدترین دستاوردها در زمینه درمان سنگ های کلیه و مجاری ادراری در هفتمین کنگره انجمن اندویورولوژی و یورولاپاراسکوپی ایران که از 9 تا 11 مهر ماه در بیمارستان لبافی نژاد تهران برپا می شود به متخصصان داخل و خارج کشور ارایه می شود.
رییس انجمن اندویورولوژی و یورولاپاراسکوپی ایران یادآور شد: در این کنگره، روش های جراحی در زمینه غده آدرنال (فوق کلیوی)، جراحی کلیه شامل جراحی سرطان های کلیه، جراحی آندوسکوپیک سنگ کلیه و جراحی آندوسکوپیک و لاپاراسکوپیک برای اختلالات مادرزاری دستگاه ادراری که شایع ترین آن تنگی محل اتصال لگنچه به حالب (میزنای) است، جراحی سنگ ها،تومورها و سرطان های حالب و جراحی های مثانه و پروستات و نیز در مورد جزییات دیگر شیوه های نوین جراحی که به کمک اندویورولوژی و بدون جراحی باز انجام می شود، مباحثی ارایه خواهد شد.
↧
September 29, 2014, 8:22 am
سلامت نیوز :اگر چشمانتان ورم کرده و پف دارد و یا تیره، خسته و چروکیده به نظر می رسد، این ترفندهای ساده برای بهتر شدن حالت چشمهایتان کمک می کند.
چای
از زمان های قدیم، چای کافئین دار که حاوی تانین طبیعی است، توسط مادربزرگ ها برای کاهش پف کردگی چشم استفاده می شد. دو چای کیسه ای را در آب گرم خیس کنید، سپس کیسه ها را چند دقیقه در یخچال بگذارید تا خنک شوند. چای های کیسه ای را به مدت پنج دقیقه روی چشم هایتان بگذارید. تازگی و شادابی را بعد از آن احساس می کنید.
آواکادو
در بسیاری از افراد، خستگی باعث می شود گودی های سیاه رنگی زیر چشم ها ظاهر شوند و در طول سال ها به این تیرگی اضافه می شود. اگر شما نمی توانید به چشمانتان استراحت کافی دهید، یک برش از میوه آوکادو را روی چشم هایتان بگذارید، یا می توانید خمیری از بادام زمینی و شیر درست کنید و روی چشم هایتان قرار دهید. این خمیر تیرگی را برطرف می کند.
قاشق
دو قاشق چای خوری فلزی را بردارید و آنها را به مدت چند دقیقه زیر آب بسیار سرد نگه دارید. سپس دراز بکشید و قاشق ها را به مدت 30 تا 60 ثانیه روی پلک های خود قرار دهید. سردی فلز خستگی چشم را برطرف می کند و در عین حال به آنها انرژی می دهد.
خیار
هنگامی که چشمانتان قرمز و پف کرده هستند، دو برش از یک خیار خنک را به مدت 30 دقیقه روی چشم هایتان بگذارید. در این حالت نیز باید دراز بکشید. پس از پایان کار چشمانتان روشنتر می شود.
لثه گیر کودک
دو حلقه لثه گیر کودک را در فریزر قرار دهید تا کاملاً سرد شوند، سپس دراز بکشید و حلقه ها را حدوداً 10 دقیقه روی پلک های بسته خود قرار دهید. این سرما نه تنها به کاهش پفکردگی چشم کمک می کند، بلکه به چشمتان نیرو می دهد.
منبع :روزنامه اصفهان امروز
↧
September 29, 2014, 8:32 am
سلامت نیوز: رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران بیشترین مشکلات ارتوپدی در کشور را ناشی از حوادث رانندگی دانست.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر غلامعلی عکاشه در آستانه برگزاری بیست و دومین کنگره جراحان ارتوپدی ایران ضمن اشاره به عوارض ناشی از تصادفات رانندگی و ایجاد بیماریهای استخوانی در فرد، گفت: بیشترین مشکلات ارتوپدی مربوط به افرادی است که دچار عوارض ناشی از حوادث رانندگی شدهاند.
وی ادامه داد: در تصادفات استخوان و عضله تحت فشار ناهمگون قرار گرفته و سبب پارگی مفاصل و شکستگی استخوانها میشود.
عکاشه اضافه کرد: پس از تصادفات رانندگی، بیماری آرتروز از دیگر مشکلات ارتوپدی شایع در کشور محسوب می شود و بویژه آرتروز زانو که زنان را بیشتر از مردان درگیر کرده است.
این جراح ارتوپدی یاد آور شد: بیماری استخوانی و ارتوپدی از شایعترین مشکلاتی است که مردم با آن روبهرو هستند.
بیماریهای استخوانی بیماریهایی هستند که با رعایت کردن بهداشت ارتوپدی میتوان از آن جلوگیری کرد.
به گفته وی، بهداشت ارتوپدی عبارت است از رعایت اصولی که به سلامت فرد منتهی میشود؛ یعنی ورزش، پیادهروی، تغذیه مناسب ، نوشیدن آب فراوان و عدم افزایش وزن مواردی است که از بیماریهای استخوانی و ارتوپدی پیشگیری میکند.
وی درباره بیماری پوکی استخوان نیز گفت: بیماری پوکی استخوان را نباید ارتوپدها درمان کنند، اما عوارض شکستگیها و مشکلات ارتوپدی وظیفه پزشکان ارتوپدی است. امروزه سبک و نحوه زندگی انسانها تغییر کرده و هوای آلوده، غذاهای ناسالم و ورزش نکردن موجب بروز بیماریهای مختلف از جمله مفاصل شده است.
عکاشه در ادامه به بحران آب اشاره کرد و گفت: وضعیت آب در تمام جهان بسیار بحرانی است؛ آب تنها برای رفع نیاز تشنگی نیست بلکه حیات انسان و طبیعت به آب بستگی دارد. وظیفه انسان است که طبیعت را محافظت و نگهداری کند. بحران آب خطری است که دنیا را تهدید میکند.
گفتنی است؛ بیست و دومین کنگره انجمن جراحان ارتوپدی ایران از 21 تا 25 مهرماه در برج میلاد برگزار میشود.
↧
September 29, 2014, 8:17 am
سلامت نیوز: تازه ترین تحقیقات نشان می دهد افزایش بیکاری و ناامنی شغلی می تواند سبب اضطراب کارمندان و در نتیجه افزایش مشکلات تنفسی در آن ها بشود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از شفا آنلاین، نتایج تحقیقات گروه پزشکی دکتر جیان لی از موسسه طب اجتماعی و کار دانشگاه دوسلدورف آلمان نشان می دهد ترس بی اساس یا واقعی از دست دادن شغل می تواند ابتلا به آسم را افزایش دهد.
در این تحقیق بیش از 7000 فرد فعال در بازار کار مورد مطالعه قرار گرفتند. از شرکت کنندگان در این تحقیق خواسته شد بگویند آیا در سال های 2009 تا 2011 میلادی که اروپا با رشد اقتصادی بسیار ناچیزی مواجه بود از هیچ مشکل تنفسی رنج می بردند و آیا می ترسیدند در این دو سال شغل خود را از دست بدهند یا خیر.
در این بین 100 مورد ابتلا به آسم شناسایی شد که نیمی از آن ها زن و نیم دیگر مرد بودند.
به گزارش پایگاه اینترنتی تاپ سانته دات کام،محققان به علاوه دریافتند با افزایش 25 درصدی سطح استرس خطر ابتلا به آسم رشد نسبی 24 درصدی می یابد. بدتر از آن این که خطر ابتلا به آسم در افراد مضطربی که فکر از دست دادن شغل را در سر دارند خطر ابتلا به آسم به شدت افزایش می یابد و به 60 درصد بالغ می شود.
اما بیشترین کسانی که با اضطراب از دست دادن شغل مواجهند جوان ترها، کسانی که مدارک تحصیلی پایین تری دارند، مجردها و کم درآمدتر ها هستند.
↧
↧
September 29, 2014, 8:36 am
سلامت نیوز: دنیا دور سرتان میچرخد، احساس میکنید قادر نیستید تعادلتان را حفظ کنید و هر لحظه ممکن است نقش زمین شوید. همراه شدن این وضعیت با علائمی مانند تهوع و استفراغ، وزوز گوش، کاهش شنوایی و اختلال تعادلی تائید میکند که شما مبتلا به سرگیجه هستید که ممکن است عارضهای موقت و خوشخیم باشد یا اینکه خبر از اختلالات و بیماریهای جدیتری بدهد.
درواقع سرگیجه اختلالی است که از مغز یا گوش میانی نشات میگیرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم،متخصصان مغز و اعصاب، سرگیجه را به دو نوع محیطی یعنی ناشی از اختلال در گوش داخلی و نوع مرکزی که ناشی از اختلال در هسته عصب هشتم مغزی و ارتباطات و مسیرهای مرکزی آن است، تقسیم میکنند.
دکتر فهیمه حاجیآخوندی، متخصص مغز و اعصاب میگوید: سرگیجه یک بیماری نیست، بلکه نشانهای است که پزشک را به سمت بیماری زمینهای و علت سرگیجه هدایت میکند. سرگیجه محیطی معمولا خوشخیم محسوب میشود و ناشی از اختلال در مجاری نیمدایرهای دهلیز گوش داخلی است. همچنین عفونت گوش داخلی یا عفونت عصب هشتم مغزی نیز در بروز سرگیجه محیطی نقش دارد. خوب است بدانید که معمولا تهوع و استفراغ، وزوز گوش، کاهش شنوایی و اختلال تعادلی با سرگیجه همراه است.
این متخصص در گفتوگو با جامجم درباره دیگر عوامل موثر در بروز سرگیجه محیطی میافزاید: علل دارویی، ضربه به سر و دیگر بیماریهای گوش داخلی نیز به بروز سرگیجههای محیطی کمک میکند. خوشبختانه سرگیجه محیطی در اغلب موارد، خوشخیم و با روشهای درمانی ساده قابل کنترل است.
سرگیجه ناشی از اختلالات مغزی
به گفته دکتر حاجیآخوندی، سرگیجه مرکزی ممکن است ناشی از اختلال در خونرسانی به قسمتهایی از مغز (ساقه مغز و مخچه)، وجود التهاب یا اثر فشاری در این قسمتها باشد که تشخیص این نوع سرگیجه و افتراق آن از نوع محیطی بسیار اهمیت دارد. بیماری اماس و میگرن هم ازجمله علل سرگیجه مرکزی است. حتی سرگیجه به صورت نهچندان شایع، میتواند علامت بیماریهایی مانند پارکینسون باشد.
وی تاکید میکند: سرگیجه مرکزی اغلب همراه با علائمی همچون دوبینی، اختلال بلع، سکسکه، گزگز و مورمور شدن ناحیه دور دهان یا نیمه صورت، ضعف و بیحسی اندامها اتفاق میافتد. بروز این علائم همراه با سرگیجه حاد و ناگهانی دلالت بر مرکزی بودن سرگیجه دارد و باید بسرعت مورد بررسیهای دقیق مغزی شامل تصویربرداری با MRI و بررسی عروقی قرار گیرد. وجود فاکتورهای خطر مثل سن بالا، دیابت، فشار خون، بیماری عروق کرونر و سابقه سکته مغزی نیز احتمال مرکزی بودن سرگیجه را زیاد میکند.
تشخیص سریع نوع سرگیجه
به خاطر داشته باشید که همراه بودن سرگیجه با علائمی مانند کاهش شنوایی و وزوز گوش میتواند نشانه سرگیجه محیطی باشد، اما وجود این علائم به معنای نفی ابتلا به سرگیجه مرکزی نیز نیست.
دکتر حاجیآخوندی در اینباره توضیح میدهد: شدت سرگیجه و تهوع و استفراغ همراه آن در سرگیجههای محیطی بسیار وخیمتر است، اما این نکته نیز نمیتواند با اطمینان بالا، تفکیککننده سرگیجه محیطی از مرکزی باشد. افتراق سرگیجه محیطی از مرکزی حتما باید از سوی پزشک و در صورت نیاز با انجام آزمایشها و تصویربرداری از مغز انجام شود. به یاد داشته باشید که این تشخیص از آنرو بسیار اهمیت دارد که سرگیجههای مرکزی معمولا خطرناکتر است و نیاز به درمانهای اختصاصی دارد.
بیماریهایی که با سرگیجه میآید
آیا برخی بیماریها یا مصرف برخی داروها نیز میتواند با سرگیجه همراه باشد؟
دکتر حاجیآخوندی با اشاره به این که سرگیجههای خوشخیم که معمولا ناشی از اختلالات یا عفونت گوش داخلی است، به صورت دورههای چند ساعته و همراه با وزوز گوش و کاهش شنوایی پیشرونده تظاهر میکند، در پاسخ میگوید: همچنین سرگیجه ممکن است نشانهای از بیماریهای مهمتری نظیر بیماری اماس یا ضایعات التهابی دیگر ساقه مغز باشد. سکته مغزی و اختلال خونرسانی به ساقه مغز و مخچه نیز از بیماریهای بدخیمتری است که ممکن است با سرگیجه تظاهر کند.
داروهایی که سرگیجه میآورد
به گفته دکتر حاجیآخوندی، گاهی نیز سیستم گوش داخلی و عصب هشتم مغزی متصل به آن به مصرف برخی داروها نظیر جنتامایسین حساسیت نشان میدهد و با سرگیجه بروز میکند. مسمومیت یا مصرف بیش از حد برخی داروها نیز به طور شایع سبب بروز سرگیجه میشود که داروهای خوابآور و آرامبخش، داروهای ضدافسردگی و داروهای ضدتشنج مهمترین آنهاست. همچنین مصرف همزمان چندین داروی ضد فشار خون با دوز بالا نیز میتواند سبب بروز حالت سبکی سر و سنکوپ شود که گاهی با سرگیجه اشتباه گرفته میشود.
اولین اقدام در صورت بروز سرگیجه
بیشک سالمندان بیشتر در معرض خطر ناشی از عوارض سرگیجه هستند و بر این اساس، در صورت بروز سرگیجه حاد و ناگهانی در آنان و بخصوص در صورت وجود فاکتورهای خطر نظیر دیابت، فشار خون، سابقه سکته مغزی و بیماری عروق کرونر باید فورا به اورژانس انتقال داده شوند.
دکتر حاجیآخوندی با اشاره به این مطالب میافزاید: در مورد دیگر سرگیجههای ناگهانی و بدون سابقه خاص نیز بهتر است بیمار از راه رفتن و ایستادن پرهیز و به اورژانس مراجعه کند. در صورت بروز نوع غیر حاد سرگیجه نیز بیمار باید برای بررسی به صورت سرپایی مراجعه کند.
پیشگیری و درمان سرگیجه
به گفته دکتر حاجیآخوندی، سرگیجههای خفیف و متوسط با دارودرمانی کنترل میشود، اما در مورد سرگیجههای شدید از داروهایی که خاصیت آرامبخشی دارد و برای برطرف کردن تهوع نیز از داروهای ضد تهوع و استفراغ استفاده میشود. البته درمان واقعی سرگیجه به بیماری زمینهای ایجادکننده آن بستگی دارد.
این متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر اینکه اغلب بیماریهای منجر به سرگیجه اکنون قابل پیشگیری نیست، میافزاید: تلاش برای کنترل عوامل خطر بروز سکته مغزی شامل قند و فشار خون و اضافه وزن در کاهش احتمال بروز سرگیجه مرکزی موثر است. همچنین اجتناب از ضربه به سر و گردن نیز در پیشگیری از بروز سرگیجه اهمیت دارد.
↧
September 29, 2014, 8:46 am
سلامت نیوز: رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، ضمن اعلام تشکیل کارگروه تخصصی الگوي توليد، توزيع و مصرف روغن به ويژه پالم، در این انستیتو از تشکیل دوجلسه در این کارگروه خبرداد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، دکتر مجید حاجی فرجی گفت: با توجه به نگرانی های ایجاد شده در رابطه با موضوع استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی و انتشار نظرات مختلف در این خصوص، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، بنا به درخواست معاونت بهداشت وزارت بهداشت، اقدام به تشکیل کارگروه تخصصی روغن با شرکت اعضای هیئت علمی گروههای تغذیه و صنایع غذایی انستیتو کرد.
وی افزود: با توجه به ابعاد گسترده موضوع، از گروههای مختلف علمی و پژوهشی انستیتو خواسته شده تا از دیدگاه های صنايع غذايي و نيز سلامت تغذيه اي موضوع را مورد بررسي و مداقه قرار دهند.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: در دومین جلسه این کمیته و بررسی اولیه منابع علمی مرتبط با روغن پالم، مقرر شد مطالب ارائه شده از سوی اعضای گروه در سه محور معرفی روغن پالم و ساختار شیمیایی فراکسیون های مختلف آن، اثرات بالینی مصرف روغن پالم در رژیم غذایی و قوانین بین المللی در باره استفاده از روغن پالم در صنعت غذا طبقه بندی شده و برای سیاستگذاری به مراجع ذی ربط ارائه و به نحو مقتضی اطلاع رسانی شود.
حاجی فرجی در ادامه از تشکیل منظم جلسات مذکور خبر داد و بر عزم انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در بررسی تمامی جنبه های استفاده از روغن پالم در صنایع غذایی تاکید کرد.
وی افزود: با توجه به جنبه های مختلف تکنولوژیکی و تغذیه ای، استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی مختلف، در جلساتی که با حضور نمایندگان انستیتو در انجمن صنایع لبنی و با حضور نمايندگان سازمانهاي مختلف برگزار شد و مقرر گردید انستیتو با همکاری دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد نسبت به بررسی کارشناسی و پیشنهاد جداول پروفایل اسیدهای چرب مورد قبول فرآورده های لبنی مختلف اقدام نماید.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور افزود: از سایر تصمیماتی که در جلسات برگزار شده در انجمن صنایع لبنی اتخاذ شد می توان به ممنوعیت استفاده از پالم استئارین و پالم کرنل در مغز (میکس) بستنی تا اطلاع ثانوی اشاره کرد. از سوی دیگر، پیشنهاد شد تا با انجام پروژه های تحقیقاتی با همکاری انستیتو و انجمن صنایع لبنی، امکان جایگزینی چربی های گیاهی مناسب با روغن پالم در محصولات لبنی مختلف (از جنبه های تکنولوژیکی، ارزیابی حسی و تغذیه ای) بررسی شود.
↧
September 29, 2014, 8:42 am
سلامت نیوز:چاي بخصوص چاي سبز به دليل سرشار بودن از تركيباتي نظير تاننها، اپيگالوكاتشين و اپـيگـالـوكــاتشين گـالـات در پيشگيري از برخي بيماريها و سرطانها موثر ميباشد.
به گزارش سلامت نیوز،دكتر اكبر كوشانفر، متخصص كودكان و استاد دانشگاه شهيد بهشتي در ماهنامه دنیای زنان نوشت: پس از تحقيقات بسيار، دانشمندان فعاليت راديكالهاي آزاد را عامل اصلي بروز بسياري از بيماريها نظير انواع سرطان، ديابت و بيماريهاي قلبي عروقي ميدانند. راديــكــالهاي آزاد تركيباتي هستند كه در برخي مواد غذايي وجود داشته و همچنين در مواقع بروز استرس ها نيز در نتيجه فعاليت فيزيولوژيك طبيعي بدن پديد ميآيند. تاثـــيرات حاصل از فعـــاليت ميكروارگانيسمهاي دستگاه گوارش بر روي اين تركيبات ميتواند منجر به ايجاد مواد كارسينوژن گردد كه عامل اصلي بروز سرطانها به حساب ميآيند.در مقابل تركيبات طبيعي بنام آنتياكسيدان در مواد غذايي وجود دارند كه ميتوانند با غير فعال كردن راديكالهاي آزاد در پيشگيري از سرطانها و بعضي از بيماريها نقش داشته باشد. چاي بخصوص چاي سبز به دليل سرشار بودن از تركيباتي نظير تاننها، اپيگالوكاتشين و اپـيگـالـوكــاتشين گـالـات در پيشگيري از برخي بيماريها و سرطانها موثر ميباشد.
حفاظت از قلب و عروق
تاثير فلاوونوئيدهاي موجود در چاي در جلوگيري از لخته شدن خون در شريانها نقش موثري را در بيماريهاي قلبي عروقي و خونريزيهاي مغزي ايفا ميكند. فلوئور موجود در چاي نيز ميتواند با قرار گرفتن در ساختمان دندانها و استخوان استحكام هرچه بيشتر آن را فراهم نمايد.محققان ژاپني ميگويند پس از آب، چاي و قهوه پرمصرفترين نوشابههاي جهان هستند.
بيماري كبد چرب غير الكلي
التهاب كبدي است كه بر اثر تجمع بيشتر از اندازه چربي در بافت كبد ايجاد ميشود. اين بيماري باعث اختلال در فعاليت طبيعي كبد ميشود و ميتواند سيب نارسايي كبد و سيروز كبد شود.اگرچه علت اصلي بيماري كبد چرب مشخص نيست ولي به نظر ميرسد كه با برخي بيماريهاي متابوليك از جمله چاقي، ديابت، افزايش كلسترول و تريگليسيريد در ارتباط باشد. اين بيماري را اغلب افراد در ميانسالي مبتلا ميشوند.
پروستات
تحقيقات ديگري نشان دادند كه نوشيدن 6 فنجان چاي سبز در روز ميتواند نشانگرهاي زيستي در بافت پروستات را در بيماران مبتلا به سرطان پروستات تحت تاثير قرار دهد.
همچنين محققان چاي سبز را عاملي براي پيشگيري و كاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات ميدانند.
كاهش خطر ابتلا به سكته مغزي
به همين جهت محققان علوم پزشكي انجمن قلب و عروق آمريكا اعلام كردند كه مصرف چاي سبز به كاهش سكته مغزي كمك ميكند.به علاوه محققان دريافتند كسانيكه چاي سبز مصرف ميكنند كمتر از ديگران در خطر ابتلا به سكته مغزي قرار ميگيرند و بيست درصد خطر سكته مغزي در آنان كاهش پيدا ميكند.تحقيقات محققان همچنان حاكي است كه چاي سبز از آسيب ديدن سلولهاي مغزي جلوگيري ميكند. اين آسيب ميتواند باعث بروز بيماري پاركينسون شود.
بيماري پاركينسون
بيماري پاركينسون اختلال پيشرونده سيستم عصبي است كه بر روي حركات بدن تاثير ميگذارد. اين بيماري بتدريج ايجاد ميشود و معمولا يك لرزش قابل توجه در فقط يكي از دستان شروع ميشود و معمولا موجب كند شدن حركات بدن ميشود و تحقيقات نشان دادهاند افرادي كه چاي سبز مينوشند در صورت مبتلا بودن به بيماري پاركينسون بهبودي مييابند.همچنين در تحقيقات ديگري محققان دريافتند چاي سبز ميتواند به درمان كبد چرب كمك كند. مصرف چاي سبز ميتواند اثر راديكالهاي آزاد و مواد مضر را در كبد پاكسازي كند.
آنتياكسيدانها
اغلب مواد غذائي، ميوه و سبزيجات مفيد حاوي آنتياكسيدانها در برنامه غذايي روزانه ميتوانند تاثيرات مفيد و سودبخش خود را ارائه نمايند. اين نكته در مورد چاي سبز نيز كاملا صدق ميكند.
در صورتيكه مصرف اين نوشيدني 4-3 فنجان در روز باشد ميتوان اطمينان حاصل كرد كه فوائد ويژه اين نوشيدني سبب سلامتي بدن گردد.
توصيه اين است كه نوشيدن چاي سبز بعد از تهيه و دم كردن به صورت سرد و خنك باشد. از خوردن مواد قندي بجز خرما و كشمش پرهيز نموده و چنانچه چند قطره آب ليموترش به آن اضافه شود اثر مفيد آن تا ده برابر بيشتر خواهد شد.
↧