سلامت نیوز: رفتن به باشگاه ورزشی و انجام تمرینات جسمانی یکی از مهمترین کارهایی است که میتوان برای تناسب اندام و سلامت انجام داد، اما یکی از کارهایی که بعد از ورزش نباید از یاد برد، شستن لباسهای بوی عرق گرفته است! آنچه به ذهن بسیاری از ورزشکاران حرفهای خطور میکند، تاثیر جنس لباس بر میزان جذب بوی بد بدن انسان است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ضمیمه سیب روزنامه جام جم،جالب است بدانید عرق کردن به خودی خود بوی بد ندارد، اما باکتریهای روی پوست بدن موجب بوی بد بدن میشوند و در بعضی محیطها سریعتر رشد میکنند. نتایج تحقیقات پژوهشگران دانشگاه گنت بلژیک نشان داد، باکتریها در پارچههای مصنوعی نظیر پلیاستر سریعتر رشد میکنند.
در این تحقیق، فعالیت ورزشی 26 ورزشکار ـ 13 مرد و 13 زن ـ که تیشرتهایی از الیاف کتان و مصنوعاتی نظیر پلیاستر به تن داشتند، بررسی شد. پس از تمرین، لباسها را در کیسههای نایلونی انداختند و در محیط تاریک مشابه کمدهای لباس در باشگاه ورزشی قرار دادند. پس از 28 ساعت و بررسی بوی متصاعد شده از نمونهها دریافتند پلیاستر که نوعی پارچه مصنوعی است، از الیاف طبیعی کتان بوی بدتری دارد.
برای آنکه جمعیت باکتریهای موجود روی پوست ملموستر شود، خودکار و خطکشی بردارید و مربعی به ضلع یک سانتیمتر روی ساعد دست خود بکشید. در این مربع حدود یکصد باکتری زندگی میکنند. در حالی که اگر همین شکل را روی بخشهایی مثل زیر بغل، ناف یا پنجه پا بکشید و کمی با دقت بیشتری نگاه کنید، با جمعیتی ده میلیونی از باکتریها مواجه میشوید که در حال گذراندن زندگی خود هستند!
میکروبهای موجود در پوست بدن در مواد شیمیایی حاصل از تعریق به ترکیبات بدبو تبدیل میشوند. در حالی که الیاف طبیعی نظیر کتان چنین موادی را سریعا جذب میکنند. پارچههایی که از مواد مصنوعی ساخته میشوند، فاقد چنین قابلیتی بوده و مایع باقیمانده بین پوست و لباس درواقع محیطی آرمانی برای این دسته از باکتریها پدید میآورد. برای تائید این یافتهها، محققان محیط مشابهی را روی پارچههای مختلفی نظیر پلیاستر، آکریلیک، نایلون، پشم گوسفند، ویسکوز و کتان رشد دادند. نتیجه اینکه کتان محیطی است که حداقل باکتریها در آن رشد کردند و بهترین محیط برای رشد باکتریهای بدبو هم پلیاستر بود.
کارشناسان امیدوارند نتایج این تحقیقات به تولید لباسهای ورزشی بهتر و بیبو ختم شود، البته تولیدکنندگان نامآشنا از مواد ضدمیکروب نظیر نانوسیلورها در تولید لباسهای ورزشی استفاده کردهاند که باکتریهای خوب و بد پوست را یکسان از بین میبرد و در درازمدت به اختلال دستگاه ایمنی بدن انسان منجر میشود.
منابع: پاپیولارساینس، گیزمگ
کدام لباس ورزشی مناسب تر است؟
روی دیگر سکه هورمون عشق شناسایی شد!
سلامت نیوز: مطالعه صورت گرفته توسط محققان دانشگاه سیدنی نشان میدهد، اکسیتوسین یا هورمون عشق علاوه بر تحریک حس دوستی و عشق، در بروز حس بیوفایی نیز نقش دارد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دانشمندان استرالیایی دریافتهاند هورمون اکسیتوسین علاوه بر نقشهای شناختهشده پیشین، نقش کاملا متفاوتی نیز ایفا کرده و موجب تحریک حس حسادت در افراد و «خواستن آنچه دیگران دارند» میشود.
بر این اساس، کاهش سطح اکسیتوسین موجب همراه نشدن فرد با دیگران حتی اعضای خانواده و دوستان میشود؛ کمبود این هورمون مانع از برقراری پیوند عاطفی و در نتیجه ایجاد حس بیوفایی و بیتفاوتی در فرد میشود.
از دیگر یافتههای جالب محققان این بود که سطوح پایین این هورمون باعث بیتعلقی به مادیات و مسائل دنیوی میشود که از این جنبه، نکته مثبتی تلقی میشود؛ عدم وابستگی به خانواده، اطرافیان، جامعه و جهان، دیدی فیلسوفانه برای فرد ایجاد میکند.
ترکیبات شیمیایی متفاوت در بدن انسان مسئولیتهای مختلفی را برعهده دارند و بسیاری از آنها عملکردهای خاصی را در مغز کنترل میکنند؛ بطورمثال ترکیب شیمیایی آناندامید (Anandamide) از دو واژه anand به معنای شادی و amide یک پسوند شیمیایی تشکیل شده است؛ این ترکیب در سلولهای خاص مغز تولید شده و باعث کاهش استرس و ایجاد حس آرامش میشود.
این ترکیب شیمیایی متعلق به گروهی موسوم به «اندوکانابینوئید» است که به روشی مشابه ماریجوآنا عمل میکند.
محققان در تحقیقات خود موفق به شناسایی ترکیبات شیمیایی در بدن شدند که احساسات مثبت مانند لذت، شادی، اشتها، خواب خوب، اعتماد اجتماعی و احساسات عاشقانه را تحریک و تقویت میکند.
بسیاری از این ترکیبات شیمیایی میلیونها سال قبل در ارگانیسمهای ساده تکامل پیدا کردند، اما در بدن انسان نقش های کاملا متفاوتی ایفا میکنند که برخی از آنها حیاتی و برخی دیگر پیش پا افتاده هستند.
پرفسور «جک پانکسپ» از محققان دانشگاه جورج واشنگتن معتقد است: پایهایترین احساسات تحت تأثیر مجموعهای از این ترکیبات شیمیایی قرار دارند و دستکم هفت سیستم احساسی تکاملی اختصاصی با آناتومی و شیمی اعصاب پیچیده در مغز وجود دارند که شامل طلب، خشم، ترس، شهوت، مراقبت، ترس/غم و بازی هستند.
اوکسیتوسین یا مولکول عشق یکی از مولکولهای مهم است که باعث تقویت حس تمایل و دوستی میشود؛ بخشندگی، به اشتراکگذاری، همکاری، اعتماد، در آغوش گرفتن و حتی دست دادن ناشی از افزایش این مولکول در بدن است.
سروتنین نیز در مغز و روده تولید شده و در مغز باعث بهبود خلق و خو، افزایش اشتها و خواب خوب میشود؛ همچنین در یادگیری و حافظه نیز نقش دارد.
دوپامین باعث بروز حس لذت از رابطه جنسی یا غذا میشود؛ برخی مطالعات نشان میدهد که این هورمون در برخی موارد باعث بروز درد نیز میشود.
اسید گما آمینوبوتیریک (GABA) نیز یکی از پیامرسانهای شیمیایی است که به کاهش استرس و اضطراب و ایجاد حس آرامش کمک میکند.
راههایی برای از بین بردن تاثیرات منفی آلایندههای محیط کار
سلامت نیوز:نوع کار، محیط و محل کار در نوع آلایندهها و تاثیرات آن موثر است. آلایندهها در محیطهای کاری مختلف متفاوت است، بهطوری که ممکن است عاملی در یک محیط کار آلاینده محسوب شود اما در محیط دیگر آلاینده نباشد.
به گزارش سلامت نیوز، دکتر احمد عامری متخصص بهداشت محیط در روزنامه شهروند نوشت: جهت از بین بردن تاثیرات منفی آلایندههای محیط کار باید آزمایشات دورهای برای شاغلان و کارکنان صورت بگیرد. در صورت کوتاهی در انجام آزمایشات، علایم کلینیکی بروز میکند و عواقب جبرانناپذیری را به همراه میآورد بنابراین باید این آزمایشات حداقل هر ٣ ماه یکبار انجام گیرد.
نوع کار، محیط و محل کار در نوع آلایندهها و تاثیرات آن موثر است. آلایندهها در محیطهای کاری مختلف متفاوت است، بهطوری که ممکن است عاملی در یک محیط کار آلاینده محسوب شود اما در محیط دیگر آلاینده نباشد. بهعنوان مثال مراکز هستهای و پرتوها، ساختمانسازیها، صنایع داروسازی و صنایع موادغذایی آلایندههای متفاوت و مخصوص به خود را دارند.
مسئولان بهداشت جامعه با هماهنگی کارفرماها و کارخانجات، آزمایشاتی در هر ٣ یا ٦ ماه یکبار انجام میدهند که این آزمایشات در رابطه با دستگاه گوارش، گوش، حلق، بینی و موارد دیگر بسته به نوع کار انجام میشود.
یکی از آلایندههای معروف سر و صدا است. وجود زیاد سر و صدا در کاخانجات سیلو، آردسازی، پرسکاری، نساجی و خودروسازی بر سلولهای عصبی گوش اثر میگذارد، بهطوری که هنگام صدازدن، این افراد صدایی را نمیشنوند و این بیانگر این است که قسمت شنوایی گوش این افراد آسیب دیده و سلولهای شنوایی فرد مرده، در نتیجه فرد درصد زیادی از شنوایی خود را از دست داده است بهطوری که دیگر قابل جبران نیست و سمعک نیز تنها بهعنوان یک عامل کمککننده است و نمیتواند مشکل را ریشهای حل کند.
در کارخانجات سنگبری و تراشکاری سیلیکوز وجود دارد. هرچند کارکنان تراشکاری از ماسک استفاده میکنند اما ذرات ریز سیلیس وارد ریه میشود و در سطح ریه مینشیند که درنهایت این ذرات افزایش پیدا میکند و مشکلات تنفسی را به همراه میآورد.
ذرات سیلیس موجودات زنده و میکروب نیستند که با آنتیبیوتیک از بین بروند بلکه سنگ و درمانناپذیر هستند، بهطوری که تنها میتوان مانع افزایش این ذرات شد، بنابراین باید آزمایشات دورهای مانند آزمایش خون، ادرار و مدفوع بسته به نوع کار برای جلوگیری از این موارد انجام شود.
انجام آزمایشات دورهای حتی برای کارکنان در رستورانها و جگرفروشیها نیز ضرورت دارد، بهعنوان مثال انجام این آزمایشات برای جگرفروشی در شهر تبریز به علت خنک بودن هوا هر ٦ماه کفایت میکند اما در اهواز به علت گرما ممکن است ٣ ماه یکبار این آزمایشات انجام گیرد، بنابراین آزمایشات دورهای بسته به اقلیم، نوع و محل کار انجام میشود.
دلیل انجام آزمایشات دورهای آگاهی از میزان مقاومت افراد در برابر آلایندههای موجود در محیط کار است. گاهی اوقات پس از انجام آزمایشات لازم است ساعت کار، نوع و محل کار بعضی افراد تغییر کند و نباید در این زمینه کوتاهی صورت گیرد چرا که در غیر این صورت عواقب جبران ناپذیری پیش میآید.
روانشناسان یک کار تحقیقاتی در زمینه میزان ساعت کار، نحوه کار و محیط کار انجام دادهاند. رطوبت، گرما، سرما، درجه حرارت، سر و صدا و نور از آلایندههای حایز اهمیت هستند، بهطوری که کم یا زیاد بودن میزان نور میتواند به چشم آسیب برساند و همچنین میزان سر و صدا نیز دارای اهمیت است. بهعنوان مثال صدای پرندگان دارای ١٠ دسیبل و صدای انسان دارای ٤٠ دسیبل است، بنابراین میزان سر و صدا در محیط کار معمولی با ٨ ساعت کار باید کمتر از ٨٠ دسیبل باشد، همچنین در رانندگی باید بعد از هر ٢ ساعت رانندگی٢٠ دقیقه استراحت شود.
برخلاف تصورات ما حتی کارمندان شرکت نیز با آلایندههای استرس و فشار روانی مواجه هستند، مانند زمانی که ریاست یا سمت خود کارمندان تغییر میکند، همچنین حتی بعضی افراد با دیدن اخبار نیز دچار استرس میشوند.
افراد از همان ابتدا باید تحت نظارت آزمایشات دورهای قرار بگیرند چرا که بهعنوان مثال سر و صدای زیاد بر قلب، ضربان قلب، گردش خون و حتی روی جنین زن باردار تأثیر منفی دارد، بهطوری که وقتی نوزاد به دنیا میآید در رشد وی تأثیر منفی میگذارد و کودک در مدرسه با مشکل مواجه میشود.
هشدار! زورگیری معتادان در کناره بزرگراه ها
سلامت نیوز: یکی تخصص دارد برای کمین کردن و اخاذی کردن رهگذر بیچارهای که از بد روزگار سر و کارش به آن حوالی افتاده. آن یکی خوب بلد است رانندگان را تلکه کند. یکی در باز کردن قفلها و دستبرد زدن به ماشینها و خانههای اطراف تبحر دارد و... معضلی که تا به حال هیچ دستگاهی مسئولانه آن را پیگیری نکرده و دربارهاش اقدام مفیدی انجام نداده است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، سیاهی لباسش با گرگ و میش دم غروب که میرود رو به تاریکی یکی شده و اگر تلوتلو خوران راهش بیفتد به وسط اتوبان و جلو یکی از ماشینها سبز شود، راننده بخت برگشته بعید است بتواند ماشین را جمع و جور کند. حالا گوشه و کنار اتوبانها کاربردهای دیگری هم پیدا کردهاند.
جاخوابی برای معتادان و پرسه زدنهای بیامان. اتوبانهایی که جنگلکاری شدهاند و دار و درخت بیشتری دارند هم که دیگر هیچ. هر لحظه ممکن است از پشت درختها یکی بپرد آن وسط. یکی از همان معتادان نشئه که همین حالا مواد به بدن زده و به قول خودشان کیفور شده و وسط زمین و آسمان در فضا سیر میکند، در هپروت. یا شاید هم درد خماری امانش را بریده و اصلاً از خدایش است بپرد وسط اتوبان و بعد هم زیر لاستیکهای یکی از همین ماشینهایی که قیژ، از کنارش میگذرند و اصلاً نمیدانند خماری کشیدن یعنی چه. اگر بپرد آن وسط، هر دو با هم باید تقاص بدهند. هم او و هم رانندهای که از همه جا بیخبر با خیال آسوده نشسته پشت فرمان و راهش را میرود. شاید صدایش را هم سرش انداخته و خواننده را همراهی میکند که چرا رفتی... چرا... ولی آن ثانیه شوم که فرا برسد، قرعه به نام راننده هم افتاده و او هم باید تاوان بدهد. به جای همه کسانی که باید تاوان میدادند و ندادند. فرقی هم ندارد کدام اتوبان و بزرگراه باشد. پایین شهر یا بالا. اتوبان آهنگ باشد یا صدر، چمران یا نواب. هر جا باشد، گروهی از معتادان کارتنخواب هم در پیچ و خم بزرگراه پنهان شدهاند. آنجاها که چشم نمیبیند. هر جا که درخت روییده، شاید چند معتاد هم کنار درختها روییده باشند.
کلکسیونی از معتادان که هر کدام هم در یک کار تخصص دارند و با هم ائتلافی تشکیل دادهاند برای زنده ماندن. برای آنکه هر طور هست چند روز خود را بیشتر به جلو بکشند که بتوانند بیشتر حال و هوای نکبت بار نشئگی زیر پلهای شهر را تجربه کنند. یا زیر آسمانی که دیگر شبهایش هم ستارهای ندارد. یکی تخصص دارد برای کمین کردن و اخاذی کردن رهگذر بیچارهای که از بد روزگار سر و کارش به آن حوالی افتاده. آن یکی خوب بلد است رانندگان را تلکه کند. یکی در باز کردن قفلها و دستبرد زدن به ماشینها و خانههای اطراف تبحر دارد و... معضلی که تا به حال هیچ دستگاهی مسئولانه آن را پیگیری نکرده و دربارهاش اقدام مفیدی انجام نداده است.
حضور معتادان بیخانمان که از زور اعتیاد حاضرند دست به هر کاری بزنند حالا دیگر محدود به یکی دو محله نیست. حالا دیگر محلههایی که وقتی اسمشان میآمد، ترس و وحشت همه را برمیداشت؛ پخش شدهاند در کل تهران و کناره اتوبانها. حالا به طرز مرموز و موذیانهای تکثیر شدهاند و خزیدهاند به حاشیه بزرگراهها. حاشیههایی که برایشان امن است و برای غریبهها ناامن. حاشیههایی سیاه و وحشی که آبستن جرم و جنایت شدهاند و چیزی جز دردسر برای شهروندان ندارند.
یکی از همین شهروندان از فضاهای سبز کنار اتوبانها میگوید و توزیع کنندگانی که خودش بارها آنها را در حال مصرف و پخش مواد دیده: «از مسئولان خواهش میکنم یک سری به این فضاهای سبز حاشیه بزرگراههای تهران بزنند. تجمع معتادان و توزیعکنندگان مواد مخدر بویژه شبها در این محلها فاجعهبار است.»
مرادی، یکی دیگر از شهروندان است که مسیرش هر شب از اتوبان چمران میگذرد: «هر شب که از چمران وارد اتوبان همت میشوم، با صحنههایی در فضای سبز حاشیه پیچ ورودی همت روبهرو میشوم که واقعاً تن آدم را به لرزه درمیآورد. به عنوان مادر 3 فرزند، با دیدن این همه معتاد دلم میلرزد و قلبم تکان میخورد. واقعاً جای تعجب و تأسف است که هیچ کس به فکر جمع کردن این صحنههای تکاندهنده نیست.»
محمدی از شهروندانی است که در حوالی خیابان ملاصدرا زندگی میکند و خیلی وقتها مسیرش میافتد به خروجی اتوبان چمران و خیابان ملاصدرا: «آیا هیچیک از مسئولان تا به حال سر و کارشان به این محدوده نیفتاده است؟ آیا تا به حال ندیدهاند که معتادان از پیر و جوان گرفته تا زن و مرد و دختر و پسر دور هم جمع شدهاند و با هم مشغول کشیدن مواد هستند؟ چگونه ممکن است معتادان آنقدر امنیت داشته باشند و جلو چشم مردم و حتی گشت نیروی انتظامی برای خودشان ضیافت موادکشی به پا کنند؟»
یکی از ساکنان محله شهرک غرب هم میگوید: «منزل من در خیابان ایران زمین و روبهروی اتوبان همت است و در مقابل خانههایمان فضای سبز وسیعی قرار دارد و مدتی است این فضای سبز محل تجمع معتادان شده. البته قبلاً هم تک و توکی پیدا میشدند اما نه به این شدت. حالا تعدادشان خیلی زیاد شده و ما از سرقت احتمالی این معتادان هر شب را تا صبح با دلشوره سر میکنیم. تا به حال هم ما و هم همسایههایمان چند بار مورد سرقت این معتادان قرار گرفتهایم و حالا هم هر بار کوچکترین صدایی میآید، ترس برمان میدارد.»
میرزاده، از ساکنان منطقه مرزداران است: «من بارها شاهد بودهام که توزیعکنندههای مواد، لابهلای کاجهای حاشیه حکیم در قسمت بالای شهرک ژاندارمری مشغول کار هستند و جوانها هر دقیقه میآیند و از آنها مواد میگیرند و همانجا میکشند. جوانهایی که معمولاً ماشینهای آنچنانی هم دارند و آدم وقتی آنها را میبیند، صد بار برای جوانیشان که آنقدر راحت دودش میکنند، دل میسوزاند. برای جوانهایی که با تیپ و قیافههای مرتب شبها کنار یک مشت معتاد تزریقی مینشینند و نشئه میشوند. هیچ کس هم با آنها برخورد نمیکند. چرا توزیع کننده و مصرف کننده آنقدر راحت و آزادانه در کنار خیابانها و بزرگراهها هر کاری که میخواهند، میکنند؟ چه کسی پاسخگوی این وضعیت است؟»
یکی دیگر از شهروندان هم که یک بار به دام این معتادان افتاده و هنوز با یادآوری آن خاطره عرق سرد به تنش مینشیند، از خاطره ناگوارش میگوید: «یک شب از اتوبان مدرس وارد همت شدم و در حالی که ترافیک روان بود، به راه خودم ادامه میدادم که ناگهان دیدم یک چیزی محکم به ماشین خورد. تا به خودم آمدم، دیدم یک زن است که خودش را به ماشین زده و افتاده روی زمین. همراهش هم دو مرد بودند که ادعا میکردند برادر و شوهرش هستند. مشخص بود هر سه معتادند اصلاً باورم نمیشد که ضربه به این آرامی این زن را آن طور پخش زمین کرده باشد اما به هر حال خوب خودش را به موش مردگی زده بود. آنقدر شلوغ کاری درآوردند که مجبور شدم برای ساکت کردنشان و خلاصی از شرشان هر کاری که میگویند، بکنم و به قول خودشان یا همانجا پول بیمارستان را بدهم که خودشان بروند یا خودم برسانمشان به بیمارستان. من هم همانجا هر چه پول همراه داشتم، به آنها دادم تا دست از سرم بردارند. بعدها که این موضوع برای یکی دو نفر از آشناها و همکارانم رخ داد، فهمیدم این کار به یکی از روشهای جدید کسب درآمد برای این معتادان کنار خیابانی تبدیل شده و ظاهراً درآمد خوبی هم از این راه نصیبشان میشود.»
دردسرآفــرینی معتــادان بزرگراهنشین
فضاهای سبز حاشیه بزرگراهها علاوه بر آنکه به خانه خیل عظیمی از معتادان بیخانمان تبدیل شدهاند، دانشگاهشان نیز محسوب میشوند. جایی برای آموزش انواع فریبکاری و کلک و کلاه گذاشتن سر مردم بیگناه. معتادانی که در این فضاها اتراق میکنند با بهکارگیری شیوههای جدید فریبکاری و سوءاستفاده از ترحم و سادگی رانندگان، به یکباره وارد عرض خیابان و معابر بزرگراهی میشوند و برای رانندگان مزاحمت درست میکنند. خیلی از آنها جلوی ماشین میپرند و با درست کردن یک صحنه تصادف ساختگی، رانندهها را به دردسر میاندازند. شیوه کارشان هم این گونه است که در میان فضاهای سبز معابر پنهان میشوند و وقتی ترافیک میشود و سرعت خودروها پایین میآید، خود را به اتومبیل رانندگان میکوبند و البته همدستانی هم دارند برای شلوغ کردن صحنه تصادف و داغ کردن ماجرا و این گونه است که رانندگان را فریب داده و در دام خود گرفتار میکنند.
این موضوع یک آسیب اجتماعی نسبتاً جدید است، پدیدهای نوپا که به دلیل نبود برنامهریزیهای درست توسط مسئولان مبارزه با این گونه آسیبها رخ میدهد طوری که هربار که مسئولان برای مبارزه با معتادان حاشیهنشین منطقهای آستین بالا میزنند در واقع کاری نمیکنند جز کوچ دادن معتادان به منطقهای دیگر و درگیر کردن نقاط دیگر شهر. همین چند وقت پیش بود که معتادان زیر پل مدیریت سعادتآباد را کوچ دادند به حوالی «ده ونک» یا چند روز پس از مبارزه و برخورد با معتادان خیابان مولوی تهران، عدهای از آنها سر از حاشیه بعضی از بزرگراههای شهر در آوردند و بار خطرات فراوانی را که همراه خود به این سو و آن سو میکشند، انداختند به گردن رانندگانی که اتوبانها مسیر رفت و آمدشان است، خطرات فراوانی از جمله تصادف و ایجاد احساس ناامنی و...
در واقع این بی برنامه بودنها نمونه واضحی از همان مثل قدیمی است که میگوید آمدند ابرویش را درست کنند، اما زدند و چشمش را هم...
چه کسی مسئول است؟
یکی از مشکلاتی که معمولاً به موازات بروز آسیبهای اجتماعی در کشور ما رخ میدهد و باید برای آن هم فکری شود، این است که دستگاههای مسئول وظایف خود را فراموش میکنند و داستان همیشگی پاسکاری رخ میدهد. این وسط میمانند شهروندان و بار معضلی که روی دوششان افتاده و هیچ کس نه از آن حرف چندانی به میان میآورد و نه فکری درست و درمان میکند. معضلی که سرهنگ تیمور حسینی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ نیز از آن میگوید و دردسرهایی که با خود به ارمغان آورده است: « تازگیها علاوه بر مشکلاتی که در نتیجه تصادفات خودروها و نحوه نادرست رانندگی شهروندان رخ میدهد، باید کارتنخوابها را هم به فهرست معضلات ترافیک شهری اضافه کرد. نوع زندگی خاص معتادان و کارتنخوابهایی که در حاشیه بزرگراهها زندگی میکنند، باعث شده آنها چندان خود را مقید به رعایت قوانین و مقررات ندانند یا توصیه به استفاده از پل عابر و خطکشی برای عبور از عرض بزرگراه برایشان بیمعنا باشد، به همین دلیل ممکن است شما در طول شبانه روز از این قبیل صحنهها که یک کارتنخواب بی توجه به شرایط زمانی و مکانی اطراف از یک سوی بزرگراه به سوی دیگر میدود یا در حاشیه بزرگراه قدم زنان مسیری را میپیماید، فراوان دیده باشید. تصادفات مرگباری که در پی حضور این کارتنخوابها در بزرگراهها رخ داده، باعث شده تا آنها به دردسری برای رانندگان و ترافیک شهری تبدیل شوند.»به همین دلیل است که پلیس ضمن اینکه از رانندگان میخواهد هنگام تردد در بزرگراهها علاوه بر اینکه سرعت مجاز را رعایت میکنند، جانب احتیاط را نیز رعایت کنند تا در صورت مشاهده این افراد حداقل بتوانند بموقع عکسالعمل نشان دهند و از رقم خوردن تصادفی مرگبار پیشگیری کنند.البته پلیس از شهرداری نیز میخواهد که به عنوان متولی جمعآوری کارتنخوابها نسبت به حوادث و تصادفاتی که حضور کارتنخوابها میتواند دلیل آن باشد، بیتفاوت نبوده و نسبت به جمعآوری این افراد از حاشیه بزرگراهها و اتوبانهای شهری اقدام کنند.»
اما سید جعفر تشکری هاشمی، معاون شهردار تهران توپ را به زمین دستگاههای دیگر ازجمله دستگاههای دولتی میاندازد، البته مشخص نمیکند که دقیقاً کدام دستگاه دولتی و میگوید: «به تازگی با معضلی جدی در حوزه ترافیک و آسیبهای اجتماعی مواجه هستیم و متأسفانه هجمه زیادی از کارتنخوابها و معتادان شبخواب در کنار و فضای سبز وسط بزرگراهها میخوابند و در برخی ساعات نیمه شب به یکباره وسط بزرگراه پریده و حوادث ناگواری را رقم میزنند. بنابراین از مسئولان میخواهیم هرچه زودتر نسبت به ساماندهی این وضعیت اقدام کنند چراکه جمعآوری متکدیان و معتادان کارتنخواب از رفیوژ میانی بزرگراهها وظیفه دستگاههای دولتی است و از این رو آنها موظف هستند هرچه سریعتر به این وضعیت رسیدگی کنند.»حاشیههای سیاه، سیاهی میزایند. آرام آرام و خزنده. حاشیههایی که سرقفلی دارانشان را چه بیمار بدانیم و چه معتاد باید به فکر چارهای باشیم. باید بدانیم حاشیهها همیشه هم در حاشیه باقی نمیمانند...
دستمزد جراحان متناسب با میزان «دیه» افزایش یابد
سلامت نیوز: دبیر اجرایی کنگره انجمن جراحان با بیان اینکه تغییراتی در میزان تعرفهها ایجاد شده گفت: ضریب K جراحی و بیهوشی و میزان تعرفهها باید متناسب با اقتصاد کشور افزایش یابد.
سید هاشم سیدمهدی در حاشیه افتتاحیه کنگره انجمن جراحان در گفتوگو با ایسنا، گفت: آنچه برای انجمن جراحان و برای اصل درمان ما مطرح است، این است که ضرایب k جراحان بیهوشی و میزان ویزیت آنها بسیار پایین بوده و با قیمتهای واقعی و تورم موجود در جامعه تفاوت بسیاری دارد.
سیدمهدی با بیان اینکه درخواست ما از مسوولان این است که این تفاوت قیمت از مسیر قانونی و با شرایط قانونی اصلاح شود، گفت: بر اساس شنیدههای ما قسمت زیادی از آن اصلاح و تغییرات در میزان تعرفهها ایجاد شده که از عدد آن مطلع نیستیم و هنوز به انجمن ابلاغ نشده است.
وی در ادامه تاکید کرد: با توجه به پایین بودن ضرایب K جراحی و بیهوشی و دستمزدها، آنچه که به جراحان پرداخت میشود با تورم و قیمتهای واقعی قابل قیاس نیست.
سیدمهدی همچنین با اشاره به افزایش میزان دیه اشاره کرد و گفت: با بالا رفتن دیه، دستمزد جراحان بالا نرفته است و این در حالیست که با این افزایش قیمت دیه، باید دستمزد جراحان روی عضوی که کار میکنند بالا رود که این اتفاق نیفتاده و دستمزدها بسیار پایین است.
وی تطبیق دستمزد جراحان با میزان دیه را یکی از خواستههای انجمن جراحان عنوان کرد و افزود: نباید این طور باشد که جراح دیه سنگین بدهد و دستمزد کم دریافت کند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شکایات به شکلی شده که پزشکان عمومی و جراحان عموما بیماران سخت را کم پذیرش میکنند، تصریح کرد: برای مثال رفتار جراح باید با بیماری مسن که به انسداد روده نیز دچار است و بیماریهای متعددی در کنار آن دارد با بیماری که جوان بوده و دارای ارگانهای سالم است، متفاوت باشد.
سیدمهدی افزود: بنابراین رفتار ما با پزشک نیز باید به گونهای باشد تا شجاعت کافی برای پذیرش و انجام جراحی روی این بیمار سخت را داشته باشد در غیراین صورت بیمار است که متضرر میشود.
وی در پایان تاکید کرد: بنابراین باید ضریب K در جراحی و بیهوشی و میزان تعرفهها متناسب با اقتصاد جامعه و تورم افزایش یافته و دستمزدها نیز با میزان دیه تطبیق کند.
سکانسهای پایانی هیجان یک کلاس اولی
سلامت نیوز: وقتی دختر ٧ ساله برای رفتن به مدرسه لباس فرم جدیدش را پوشید تا برای شروع اولین روز تحصیلی در کنار همکلاسیهای جدیدش به مدرسه برود، هیچکس تصور نمیکرد او در راه مدرسه قربانی سرنوشت تلخی شود. رویا تنها ٧سال داشت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه شهروند، تمام روزهای شهریورماه را در آرزوی رفتن به مدرسه سپری کرده بود. از مدتها پیش در مدرسه شکوفای یاسوج ثبتنام کرده بود. میدانست که بعد از گذراندن دوران پیشدبستانی امسال وارد مقطع ابتدایی میشود. هیجان زیادی داشت، تا اینکه کمکم روزهای آغازسال تحصیلی نزدیک شد باید یک روز قبل از اول مهر برای جشن شکوفهها و آشنا شدن با بچهها به مدرسه میرفت. آنشب کنار کیف و کتابهایش خوابش برد. عقربهها ساعت ٦ صبح ٣١ شهریور ماه را نشان میداد که رؤیا کوچولو با شنیدن صدای مادرش از خواب بیدار شد. خوشحال بود و آرام و قرار نداشت. میخواست زودتر لباسهای فرماش را بپوشد و به مدرسه برود. برای آشنا شدن با همکلاسیهای جدیدش خیلی کنجکاو بود اما هیچکس تصور نمیکرد دختر بچه کلاس اولی در روز جشن شکوفهها هرگز به مدرسه نرسد.
لبخند کبود
بند کفشهایش را که بست دستان کوچکش را در دستان مادرش گذاشت. صدای خنده و جیغ شادیاش در حیاط پیچیده بود. بالا و پایین میپرید و برای رسیدن به مدرسه لحظهشماری میکرد. اما هنوز چندقدم در حیاط خانهشان برنداشته بود، که ناگهان ورق برگشت. صدایش قطع شد، دردی عمیق تمام و جود کوچکش را فرا گرفت و در یک چشم بر هم زدن دستانش از مادرش جدا شد. مادر رؤیا که با دیدن حال عجیب او شوکه شده بود، وحشتزده دخترش را در آغوش گرفت. روی موزاییکهای حیاط نشستند لبخند شاد دخترک روی چهره کبودش محو شده بود. پدر و مادر جوان درحالیکه از همسایههایشان کمک میخواستند با اورژانس تماس گرفتند. تا اینکه چشمهای رؤیا کوچولو در آغوش مادر به آرامی بسته شد.
خبر هولناک
چنددقیقه بعد صدای آژیر آمبولانس در منطقه اکبرآباد یاسوج پیچید. پزشک اورژانس بلافاصله به سمت دخترک کوچکی رفت که بیهوش در آغوش مادرش افتاده بود. پزشکان اورژانس عملیات احیای دختربچه ٧ساله را آغاز کردند اما قلب کوچک رؤیا از تپیدن باز ایستاده بود. هنوز امید به زنده ماندن دخترکی که برای رفتن به اولین روز مدرسه، همین چنددقیقه پیش صدای فریادهای شادیاش در گوش مادر پیچیده بود وجود داشت. با تلاش پزشکان اورژانس رؤیا به بیمارستان امام سجاد(ع) یاسوج منتقل شد. اما تا رسیدن به بیمارستان رؤیا به دلیل ایست قلبی جان سپرد و تلاشهای کادر پزشکی هم هیچ کمکی به سرنوشت تلخ این کودک ٧ ساله نکرد.
حسرت ابدی
حالا دو روز از اول مهرماه میگذرد، همکلاسیهای رؤیا به مدرسه رفتهاند و پشت نیمکتهای مدرسه جای خالی او دیده میشود. نامش هنوز در لیست حضور و غیاب معلم مدرسه شکوفا به چشم میخورد. خانواده عباسی در شوک از دست دادن دخترک ٧ سالهشان هستند. مهدي عباسی پدر رؤیا از مرگ فرزندش شوکه است. او درحالیکه میگوید همسرش هم حال و روز خوبی برای مصاحبه ندارد از زندگی کوتاه فرزندش گفت: «رویا فرزند اول ما بود. به غیراز او یک پسر ٢ ساله هم داریم. رؤیا هیجان خاصی برای رفتن به مدرسه از خود نشان میداد. همیشه در برابر سؤال اقوام و دوستانمان که از او میپرسیدند: «امسال کلاس اولی هستی» فریاد خوشحالی سر میداد و از رؤیای رفتن به مدرسه میگفت. شب حادثه قرار بود صبح ٣١ شهریور ماه همراه مادرش برای جشن شکوفهها به مدرسه برود بیش از پیش هیجان داشت. ساعت ٦ صبح روز یکشنبه بود که از خواب بیدار شدیم. وقتی رؤیا لباسهایش را پوشید از خانه بیرون رفتیم. من چند قدم جلوتر از او و مادرش بودم که ناگهان صدای خندههای رؤیا قطع شد. او در آغوش مادرش بیهوش شد. وقتی آمبولانس آمد مرگش را تأیید کرد. اما به درخواست ما به بیمارستان منتقل شد، در بیمارستان هم تجهیزات کافی وجود نداشت که متأسفانه دیگر کار از کار گذشته بود. رؤیا دیگر نفس نمیکشید. مهدي عباسی در رابطه با اینکه آیا فرزندش بیماری خاصی داشته یا نه گفت: «رؤیا هیچ بیماری نداشت، فقط کمی لاغر و ضعیف بود. به همین خاطر از مدتی قبل به یک پزشک متخصص تغذیه در شیراز مراجعه کردیم. او تحت درمان بود تا به وزنایدهآل برسد، هر از گاهی هم برای ادامه درمان به شیراز میرفتیم. اما او هیچ سابقهای از بیماری نداشت و همه آزمایشهایی که داده بود سلامتش را تأیید میکرد.»
37 سال تا پیری جمعیت ایران
سلامت نیوز: براساس آمار 6 میلیون و 159 هزار و 676 نفر از افراد جامعه را سالمندان تشکیل میدهند که از این تعداد 3 میلیون و 790 هزار و 566 نفر مرد هستند یعنی 44/50 درصد. همچنین 3 میلیون و 700 هزار و 24 نفر آمار زنان سالمند است که این گروه نیز 56/49 درصد سالمندان را شامل میشود. روند رو به رشد این تعداد جمعیت، نشان دهنده روبهرو شدن جامعه ایرانی با پدیده سالخوردگی در آیندهای نزدیک است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، هر ساله همزمان با اول اکتبر(9مهر) مصادف با روز جهانی سالمند، سازمان بهزیستی کشور یک هفته را به عنوان گرامیداشت هفته سالمند نامگذاری میکند که امسال، سوم تا نهم مهر ماه از سوی این سازمان به عنوان هفته سالمندان معرفی شده است. با صادق رستمی رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان درباره این هفته گفتوگو کردیم که میخوانید:
درباره نحوه فعالیت دبیرخانه شورای ملی سالمندان توضیح دهید.
دبیرخانه شورای ملی سالمندان با هدف پیگیری امور سالمندان و ارائه خدمات به صورتهای مختلف و همه جانبه (مالی، رفاهی، بهداشتی و غیره) شکل گرفته است. در قانون برنامه سوم در جزء «میم» بند «الف» ماده 192، سازمان بهزیستی کشور مکلف شده است در جهت ساماندهی و توانبخشی بیماران روانی، مزمن و سالمندان در سال نخست برنامه سوم برای تهیه، تدوین و اجرای طرح ساماندهی اقدام کند، بنابراین باید برای تحقق این اهداف از ظرفیتهای سایر وزارتخانهها استفاده کرد.
تعریف شما از سالمند چیست؟
به طور کلی سالمندی به 3 دوره تقسیم میشود. افراد 60 تا 75 سال سالمند، 76 تا 90 سال پیر و 90 سال به بالا خیلی پیر تلقی میشوند.
کشور از نظر آمار جمعیت سالمندی در چه وضعیتی قرار دارد؟
با توجه به جمعیت افراد سالمند اینگونه به نظر میرسد که در آینده نزدیک با پدیده سالخوردگی روبهرو شویم. این پدیده ناشی از رشد و بهبود اقتصادی و بهداشتی و کاهش مرگ و میر و همچنین افزایش امید به زندگی و اعمال سیاستهای کنترل موالید است.
با توجه به این وضعیت دبیرخانه شورای ملی سالمندان چه اقداماتی انجام میدهد؟
البته نباید پدیده سالمندی را به عنوان تهدید یا بحران سالمندی برای جامعه تلقی کرد، چرا که اگر این سیاست درست انجام شود و یک برنامهریزی درست و با هدفگذاری مناسب صورت گیرد، این پدیده به فرصت و نقطه مثبتی برای کشور تبدیل میشود چون سالمندان ظرفیت، توانمندی و تجربیات زیادی دارند که میتوان از آنها استفاده کرد.براساس تحقیقات صورت گرفته، تنها 10 درصد سالمندان ناتوان هستند بنابراین باید از ظرفیت 90درصدی سالمندان برای چالشهای نظام استفاده کرد.
به طور کلی پدیده سالخوردگی چه زمانی رخ میدهد؟
براساس منابع علمی، زمانی که 12درصد جمعیت را افراد سالمند 60 سال به بالا یا 2/8 درصد جمعیت را افراد 65 سال به بالا تشکیل دهند پدیده سالمندی در کشور استقرار مییابد.
یعنی چند سال دیگر در ایران این اتفاق رخ میدهد؟
در حال حاضر 2/8 درصد جمعیت سالمند هستند یعنی 6 میلیون و 200 هزار نفر، با این احتساب، سال 1430 جمعیت افراد سالمند به 26 میلیون نفر میرسد که همان پدیده سالخوردگی است.
آمار سالمندان در استانها به چه شکلی است؟
در استانهایی مثل گیلان با 55/11 درصد، مرکزی با 97/9 درصد و چند استان دیگر، جمعیت سالمندی نزدیک بحران قرار دارد.البته سیستان و بلوچستان با 72/4 درصد و هرمزگان با 62/5 درصد و بوشهر و خوزستان ازجمله استانهایی هستند که تعداد کمی از افراد سالمند را در خود جای دادهاند.
پس با نزدیک شدن به پدیده سالخوردگی کار دبیرخانه نیز حساستر و جدیتر میشود؟
بله به همین خاطر، دبیرخانه در اولین برنامه خود اقدام به تهیه پیش نویس سند ملی برنامه راهبردی سالمندان کرده که در جلسه هماندیشی با نماینده جمعیت ملل متحد و باحضور نمایندگان وزارتخانههای عضو شورای ملی سالمندان، این سند مورد بررسی و تصویب نهایی قرار میگیرد.از امروز چهارشنبه دوم مهر 93 همزمان با هفته گرامیداشت سالمندان تدوین این سند بازنگری و در نهایت تصویب میشود که اتفاق بزرگی برای جامعه سالمندان است.
درباره محتوای سند توضیح دهید؟
در این سند برای تکریم، ارتقای سلامت جسمی و روانی، حمایت، مراقبت و خدمات اقامتی برنامههایی درنظر گرفته شده است. این سند مشارکت و تعامل همه سالمندان را در توسعه ملی به وسیله الحاق مسائل سالمندی سیاستها و سیاستگذاریهای ملی محفوظ نگه میدارد.
جزئیات برنامههای سند چیست؟
از میان برنامهها، میتوان به اجرای برنامههای آموزشی ویژه خانوادهها و افراد جامعه، کمک رسانی و حفاظت در مقابل سالمندآزاری، تبعیض و رفتارهای تحقیرآمیز و کسب اطمینان از نگاه مثبت به سالمندان با دیده فرصت نه تهدید اشاره کرد.
همچنین خود اتکایی و استقلال عملکردی سالمندان و حفظ و مراقبت و ارائه خدمات حمایتی همراه با احترام و تکریم ازجمله اهداف سند است.باید گفت که در این سند تعهداتی برای دولت، مجلس و قوه قضاییه درباره سالمندان دیده شده است. همچنین برای دستگاههای اجتماعی نیز تعهداتی درنظر گرفته شده است.حوزههای عملکردی این سند را آموزش و رسانه، طراحی و عمران شهری و معماری، بناهای عمومی و دولتی، مسکن، قانونگذاری، محیط خانوادگی، تأمین درآمد، خدمات مرتبط، بهداشت و درمان، توانبخشی و غیره تشکیل میدهند. برای هر کدام از این حوزه ها دستگاههای موظف مشخص شده تا با لحاظ کردن آن در برنامههای ششم توسعه و همچنین دستورالعملهای مربوطه به زمان و اعتبار بتوانند هر کدام به وظایف خود عمل کرده و منشأ خدمات برای جامعه سالمندی باشند.
این سند از چه زمانی اجرا میشود؟
برای اجرا، امیدواریم در همه حوزههای عملکردی برای حداقل سال 94 به ویژه در «شهر دوستدار سالمند» و بانک اطلاعات جامع سالمندی اقدامهای اساسی انجام شود. البته بخشی از مسائل سالمندی مثل تشکیل شورای ساماندهی سالمندان در استانها تشکیل شده و بنیاد فرزانگان نیز در هفت استان راهاندازی شده است که تا پایان سال 94 انشاءالله شاهد ایجاد و تأسیس بنیاد فرزانگان در همه استانها برای ارائه خدمات متنوع به سالمندان کشور باشیم.
شهر دوستدار سالمند چه ویژگیهایی دارد؟
یکی از اقدامهای دبیرخانه شورای ملی سالمندان در سنوات گذشته تهیه دستورالعمل شهرهای دوستدار سالمند در مناطق مختلف کشور است. هدف از آن جلب توجه سیاستگذاران خرد و کلان جامعه، بسترسازی برای آغاز حرکتهایی در راستای تأمین عدالت اجتماعی و همچنین تقویت ارتباطات بین نسلی و در نهایت تأمین رضایت خاطر و افزایش امید به زندگی در سالخوردگان جامعه و کمک به توسعه همه جانبه کشور است.براساس رویکرد سازمان بهداشت جهانی، شهرهای دوستدار سالمند شامل آن دسته از فضاهای شهری است که توزیع خدمات عمومی در آنها به گونهای است که دارای حداکثر تناسب با نیازها و محدودیتهای افراد سالمند است. در این دستورالعمل چک لیستهایی در حوزههای مختلف مثل حمل و نقل، شبکههای مخابراتی، ساخت و ساز اماکن و طراحی معماری شهری، خدمات فرهنگی و بهداشتی دیده شده است تا افراد سالمند بدون وابستگی یا حداقل کمک بتوانند از مزایای ویژه بهرهمند شوند.یکی از برنامههای دبیرخانه، مشارکت سایر دستگاهها از جمله جمعیت ملل متحد، شهرداریها و دستگاههای مرتبط و وزارتخانه متبوع برای اجرای این برنامه است که در آخرین جلسه مقرر شد در تهران، شهرداری منطقه 21 بهعنوان پایلوت استانی برای تحقق اهداف این شهر اقدام کند. بههمین منظور همایش مشترکی برای حساسسازی مسئولان تا پایان سال در این باره برگزار میشود.
طرح بنیاد فرزانگان یکی از طرحهایی است که گاه از آن صحبت میشود. ماهیت این طرح چیست؟
یک مؤسسه مردمی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و ورزشی ویژه سالمندان است. در واقع پاسخی است به نیازهای روزافزون کشور برای حفظ سلامت و توانمندسازی سالمندان از راههای مبتنی بر جامعه و مشارکت همگانی.
هدف کلی از راهاندازی این بنیاد، ایجاد روحیه شاداب و پرنشاط در سالمندان و پرکردن اوقات فراغت و در نتیجه ارتقای سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی آنها است.
برای جلوگیری از ایجاد بحران در پدیده سالخوردگی چه باید کرد؟
جمعیت امروزی که در آینده جمعیت سالمند نامیده میشود، جمعیتی است که روزی جوان بود و نیازهای آموزشی، بهداشتی و غیره داشته است، برای اینکه ما بر این پدیده بتوانیم مدیریت کنیم باید از اکنون به دنبال سیاستگذاریهای درست و برنامهریزی دقیق باشیم. از این رو تلاش ما این است که بانک اطلاعات جامعه سالمندی را در کشور ایجاد کنیم تا بتوانیم نیازهای افراد سالمند را دستهبندی و وظایف دستگاهها را مشخص کنیم. برای این کار و ایجاد تکالیف قانونی بسته خدمتی خود را به نهاد ریاست جمهوری ارائه دادیم تا در برنامه ششم توسعه گنجانده شود و وظایف دستگاهها در حوزههای مختلف ازجمله سلامت، رفاه، حمایت و غیره دیده شود.
هدف از ایجاد این بانک اطلاعاتی چیست؟
مشخص کردن و شناسایی ظرفیتهای سالمندی و نیازهای آنهاست، در آینده این بانک با مشارکت دانشگاهها و مراکز علمی و دستگاههای مرتبط و نمایندگی جمعیت ملل متحد و کمیته علمی برای مشخص کردن مؤلفههای مختلف تشکیل میشود. به طوری که با ارگانهای مرتبطی مثل مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال کشور لینک و به روز رسانی خواهد شد.
در این بانک باید نیازمندیهای سالمندان را دید. البته با توجه به فرصت سالمندی، توانمندی آنها نیز در زمینههای مختلف بهکارگیری میشود. قرار است تا دو ماه آینده طراحی این بانک صورت گرفته برای نامنویسی به استانها ابلاغ شود.
در حال حاضر شما مشکلات اصلی سالمندان را در چه موضوعاتی میبینید و در اولویت قرار میدهید؟
در حال حاضر آمار سالمندانی که تنها زندگی میکنند در حال افزایش است البته در هر استان متفاوت است. به طور کلی در کشور 13 درصد سالمندان تنها زندگی میکنند. یکی دیگر از مشکلات سالمندان محدودیتهای اجتماعی برای ازدواج مجدد زنان در سنین بالا است، یافتههای پژوهشی نشان میدهد نسبت سالمندان زن بدون همسر به مراتب بیشتر از سالمندان مرد است. از طرف دیگر ، سهم قابل توجهی از مشکلات سلامت در بین سالمندان بیماریهای غیرعفونی و مزمن است که این مقوله خدمات بهداشت و سلامت را ضروری میسازد. بنابراین سیاستهای پیشگیرانه، ارتقای سلامت و درمانهای به موقع برای سالمندان بسیار اهمیت دارد.از دیگر چالشهای عملکردی سازمانهای متولی سالمندان، نبود زیرساخت پرداخت هزینههای بیمه سالمندی (پایه و مکمل) است.
چه کفشی مناسب کوچولوهاست؟
سلامت نیوز: پا، قلب دوم انسانهاست؛ برای همین باید حسابی از آن حفاظت کرد و کفش مناسب برایش خرید.
حالا اگر پاي كودكان در ميان باشد كه در سن رشد هستند و خيلي آسيبپذيرتر از بزرگترها، خريد پوشش مناسب براي اين قلب دوم حساستر هم ميشود. خريد كفش براي بچهها آن هم از نوع مناسب و بادوامش يكي از دغدغههاي هميشگي پدر و مادرهاست. كفش بچهها هم بايد بادوام و استاندارد باشد و هم زيبايي داشته باشد. سري زديم به بازار كفشهاي كودكان تا سر از چند و چونشان دربياوريم.
كفشهاي بند انگشتي
حتي اگر آدم بزرگ باشيد و اگر بچه هم نداشته باشيد، از ديدن يك عالم كفش رنگارنگ و خوشگل بچگانه پشت ويترين مغازهها ذوق زده خواهيد شد. در بازار كفشهاي بچگانه همه مدل كفشي براي همه سني پيدا ميكنيد. معمولا كفشها 2دسته اسپرت و مجلسي را تشكيل ميدهند كه باز خودشان به 2دسته دخترانه و پسرانه تقسيم ميشوند. كفشهاي اسپرت مدلهاي مختلفي دارند، كتانيهاي بندي، كتانيهاي چسبي، كفشهاي اسپرت چسبي - بندي، كفشهاي اسپرت بدون بند و كفشهاي تابستاني رو باز زيرگروه اين دسته هستند.
كفشهاي مجلسي هم بيشتر از جنسهاي چرم، جير، ورني و... هستند. معمولا بند يا چسب ندارند و تزئيناتي مثل سگك يا گل دارند. اين كفشها از نوزادي تا حدود 10سالگي با تنوع زيادي در بازار وجود دارند. كفشهاي بچگانه موجود در بازار هم ايراني هستند و هم خارجي. كفشهاي ايراني قيمتهاي مناسبتري دارند و هنوز هم برندهاي قديمي مثل كفش بلا، ملي، نهرين و... به توليد انواع كفشهاي بچگانه ميپردازند و گزينههاي خوبي براي خريد هستند.
موقع خريد كفش بچهها نكات زير را درنظر داشته باشيد:
كفش بچهها در هر سن و سالي هم بايد زيبا باشد و هم استاندارد تا مشكلي براي پاهاي كوچكشان ايجاد نكند. چون بچهها در سن رشدند و پاها در حال شكل گرفتن هستند، بايد با دقت زيادي كفششان را انتخاب كنيد تا سلامت پاها حفظ شود.
شايد فكر كنيد كفش نوزاداني كه راه نميروند فقط جنبه زيبايي يا نهايتا گرم نگه داشتن پا را دارد و جنس و فرم آن مهم نيست ولي سخت در اشتباهيد چون ماهيچه و استخوان پاي نوزاد نرم است و توانايي تطبيق با كفش را ندارد و اگر كفش سفت و نامناسب باشد پاي بچه را فشرده ميكند. پس براي نوزادان زير 6ماه حتما از كفشهاي نرم و مناسب استفاده كنيد.
بچههاي نوپا علاقه زيادي به راهرفتن دارند. براي حفظ سلامت و همچنين بالا بردن اعتماد به نفسشان در راه رفتن بايد كفشي را انتخاب كنيد كه كف آن ليز نباشد و موجب سر خوردن كودك نشود. كفشهاي شياردار اصطكاك خوبي با زمين ايجاد ميكنند و مناسب اين سن هستند.
بچهها در سالهاي اوليه عمرشان خيلي زود بزرگ ميشوند و تقريبا هر 4ماه يكبار كفششان تنگ ميشود. پس سعي كنيد كفشهاي خيلي گران قيمت نخريد و به جاي آن كفشهاي ارزانتر ولي مناسب بخريد تا موقعي كه كوچك شد خيلي ضرر نكرده باشيد. خريد يك كفش مناسب به جاي چند كفش رنگارنگ كار بهتري است چون ممكن است اصلا وقت نكنيد تا قبل از بزرگشدن پا همه كفشهاي بچه را استفاده كنيد. هرگز براي صرفهجويي كفش بزرگتر از پاي كودك نخريد چون باعث ناراحتي پاي فرزند دلبندتان ميشود.
كفشي را انتخاب كنيد كه حتما بند يا چسب داشته باشد تا بتوانيد متناسب براساس اندازه پا بند يا چسبها را اندازه كنيد. وقتي بچهها به سني رسيدند كه بتوانند خودشان كفش بپوشند، بهتر است برايشان كفش چسبي بخريد. بستن بند براي بچهها كمي سخت است اما چسب كفش را ميتوانند خودشان به راحتي بچسبانند. سپردن اين كار به كودك، باعث اعتماد به نفس او خواهد شد.
كفشهاي جلو باز بعضا زيبا هستند اما ممكن است باعث پيچ خوردن پاي كودك يا زخميشدن آن در اثر برخورد پنجهها با سنگ و ديگر اشياي خطرناك كف خيابان بشوند.
كف كفش بايد محكم باشد و رويه آن نرم. براي همين وقتي به خريد ميرويد كفش را با دست خم و راست كنيد تا از راحتي خم شدن آن مطمئن شويد. بهتر است داخل كفش يك لايه پارچهاي داشته باشد تا از عرق كردن و اذيت شدن پا جلوگيري شود. عرق كردن پا در كفش مخصوصا كفشهاي لاستيكي يا چرمي بدون لايه پارچهاي باعث بهوجود آمدن مشكلات پوستي ميشود.
بچهها مثل بزرگترها به راحتي نميتوانند متوجه كوچكي يا بزرگي اندازه كفش موقع خريد شوند. براي تشخيص درست اندازه كفش چند راه داريد؛ اول اينكه 2 لنگه كفش را پاي بچه كنيد تا با آن راه برود. دقت كنيد كه موقع راه رفتن كفش از پا خارج نشود.
بعد با انگشت، جلوي پاي كودك را لمس كنيد. انگشت پا بايد حدود يك سانتيمتر از جلوي كفش فاصله داشته باشد. راه ديگر اين است كه انگشت كوچكتان را از پشت در كفش فرو كنيد و ببينيد در پشت كفش جا ميگيرد يا نه. بعضي از بچهها پاهاي تپلي دارند، نبايد كفش روي پاي آنها فشار بياورد. جمله معروف «جاباز ميكند» را از هيچ فروشندهاي قبول نكنيد. علاوه بر اين، فراموش نكنيد كه مخصوصا براي كفشهاي زمستاني، بايد حتما كفش را با جوراب ضخيم امتحان كنيد، چون ممكن است بعد از پوشيدن جوراب، كفش پاي بچه را اذيت كند.
كفشهاي دور دست دوز نسبت به چسبيها براي بچههايي كه جنب و جوش زيادي دارند بهتر و مناسبترند و ديرتر خراب ميشوند. يادتان باشد پاشنه يا ساير قسمتهاي كفش نبايد ميخ داشته باشد چون ممكن است در اثر بازي و فعاليت زياد بچهها، ميخ پاشنه كفششان دربيايد و به آنها آسيب برساند.
هميشه سعي كنيد 2 جفت كفش براي بچهها بخريد. يكي كفش راحتي كه قرار است طولاني مدت با آن راه برود و بايد ويژگيهاي خاص داشته باشد و يكي هم كفش مهماني كه قرار است مدت كوتاهي به پا كند و زيبايي آن از اهميت بيشتري برخوردار است.
براي بچهها هرگز كفشهاي نوك باريك كه فقط ظاهر زيبايي دارند نخريد. اين كفشها باعث فشردگي پاها و بهوجود آمدن انحرافات در انگشتان پا از كودكي ميشود. سركفش بايد حتما گرد يا چهارگوش باشد.
كودكان را وادار نكنيد كه كفشهاي بچههاي بزرگتر را بپوشند. اين كفشها قالب پاي صاحب اوليه را بهخود گرفتهاند. در ضمن خريد كفش را به ساعات آخر روز موكول كنيد زيرا پا در متورمترين حالت روزانه قراردارد. هنگام خريد، هر دو لنگه كفش را امتحان كنيد، معمولا يك پا از پاي ديگر كمي بزرگتر است و بايد كفش بچه را به اندازه پاي بزرگتر انتخاب كنيد.
نكته آخر هم اينكه هميشه نظر بچهها را در خريد كفش بپرسيد تا كفششان را دوست داشته باشند و با رضايت بيشتري از آن استفاده كنند.
منبع: برترین ها
تزریق خون ناسازگار در ایران بالاتر از حد انتظار است
سلامت نیوز: معاون فناوریهای نوین سازمان انتقال خون ایران گفت: گزارشهای رسیده از بیمارستانهایی که سیستم پایش سلامت خون در آنها مستقر شده، حاکی است که خطای ناسازگاری گروههای خونی در ایران بسیار بالاتر از حد طبیعی کشورهای توسعه یافته است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، سیما ذوالفقاری در نهمین کنگره سالیانه انجمن علمی جراحان عمومی گفت: مدیریت مصرف خون و پایش تزریق آن به بیمار و عوارض ناشی از آن، ضروری است.
وی با اشاره به معیارهای بین المللی مصرف خون گفت: تجویز خون برای بیماران معمولاً سطح بندی دارد برای هموگلوبین کمتر از 6 گرم در دسی لیتر باید بیمار را آماده دریافت خون کرد. وقتی هموگلوبین بین 7-6 باشد، کادر درمانی برای شروع انتقال خون در حالت آماده باش هستند؛ برای هموگلوبین بین 8-7 با در نظر گرفتن وضعیت حیاتی بیمار در صورت نیاز، خون تجویز می شود.
وی ادامه داد: در مورد بیمارانی که هموگلوبین 9-8 دارند، اگر مبتلا به کم خونی باشند یا خونریزی فعال در آنها مشاهده شود یا مشکل قلبی عروقی داشته باشند، ممکن است کاندیدای دریافت خون شوند و در مورد بیماران با هموگلوبین بالای 10 به ندرت تجویز انجام میگیرد.
ذوالفقاری تأکید کرد: در تمام کشورهای پیشرفته، تخصصی به نام انتقال خون وجود دارد که گرایشهای متعددی در آن پدید آمده است. این افراد در بیمارستانها فعال هستند و وجود مشاور انتقال خون همچون متخصص بیهوشی در بیمارستان و بر بالین بیمار زمان عمل جراحی، ضروری است.
وی افزود: در بیمارستانها باید نخست کم خونی بیمار با دارو تحت کنترل در آید و حتی الامکان جراحی تا اصلاح کم خونی به تعویق بیفتد. سپس ضرورت تزریق خون به بیمار با در نظر گرفتن استراتژی مصرف محدود خون بررسی شود اما مورد اخیر به ندرت در ایران مورد توجه قرار می گیرد.
ذوالفقاری تأکید کرد: در راهنمای مصرف خون انجمنهای جراحی در کشورهای توسعه یافته، مراقبت از کم خونی بیمار و مصرف زیاده از حد خون و عواقب آن، هردو مورد توجه قرار می گیرد.
وی با اشاره به خطرهای ناشی از تزریق خون برای بیماران گفت: مشاوره و گرفتن رضایت از بیمار قبل از تزریق خون ضروری است زیرا باید بیمار از عواقب این اقدام و مزایای و معایب آن با خبر باشد و این اقدام با توافق و امضای رضایت نامه انجام گیرد.
وی با اشاره به ضرورت استقرار سیستم همووژیلانس برای مدیریت و پایش سلامت خون در بیمارستانهای کشور گفت: استقرار این سیستم در برخی بیمارستانهای کشور نشان میدهد گزارشهای مربوط به تزریق خون اشتباه به علت خطاهای بیمارستانی در کشور ما بسیار بالاتر از حد میزان موجود در کشورهای پیشرفته است.
ذوالفقاری با استناد به گزارشهای رسیده از سیستم هموویژیلانس، رعایت نکردن استانداردها توسط پرستاران، خطای تزریق خون در اثر تشابه اسمی و چک نکردن دقیق اطلاعات کیسه خون با مشخصات بالینی بیمار را از جمله خطاهای گزارش شده در سیستم هموویژلانس برشمرد.
وی تزریق خون را همانند پیوند عضو دانست که ممکن است واکنشهای ناخواسته پیوند را برای بیمار به وجود آورد و حتی باعث مرگ بیمار شود.
معاون فناوریهای نوین سازمان با اشاره به تحقیقات انجام شده در مورد تزریق خون به بیماران پس از جراحی گفت: بر اساس این تحقیقات حال بیمارانی که از نظر قلبی و ریوی وضعیت باثباتی داشتهاند در صورت عدم دریافت خون بعد از جراحی، بهتر از بیمارانی بوده که خون دریافت کردهاند.
وی بر اهمیت درمان آنمی (کم خونی) قبل از عمل جراحی تأکید کرد و گفت: جبران کمبود آهن و کم خونی بیمار قبل از عمل جراحی و قطع مصرف داروهای ضد انعقاد خون تا حد امکان برای مدت معینی قبل از جراحی نیاز به مصرف خون را تا حد زیادی کاهش می دهد.
وی استفاده از جایگزین های خون و همچنین دستگاههای مربوط به خون اتولوگ حین و بعد از عمل جراحی (Blood salvage) در بیمارستانهای ایران را ضروری دانست.
حذف دفترچه های بیمه /بیمه داروی بیماران کبدی و ریوی
سلامت نیوز : تدوین سند ملی سالمندان هفته آینده، اعلام دلایل رد قانون بیمه کارگران ساختمانی ، رکورد 5 قلوزایی در دست اصفهانی ها ، بیمه داروی بیماران کبدی و ریوی از هفته آینده ، کارت بیمه هوشمند جایگزین دفترچه بیمه،افزایش ۲۵ درصدی شهریه مهدهای کودک از مهرماه، افزایش مبلغ وام اشتغال معلولان و زنان سرپرست خانوار،درخواست بازنشستگان برای اجرای قانون همسان سازی و افزایش حقوق، حذف نام همسر اول با ثبت رسمی ازدواج دوم از شناسنامه و... از جمله مهمترین اخبار حوزه رفاه و تامین اجتماعی در هفته جاری بوده است.
به گزارش خبرنگار مهر، دراین هفته شاهد اخبار و رویدادهای مهمی در حوزه رفاه و تامین اجتماعی بوده ایم که به مهمترین آنها اشاره می کنیم.
تدوین سند ملی سالمندان
رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان در این هفته از راه اندازی سند ملی سالمندان پس از تصویب نهایی در هفته آینده خبر داد و گفت: بانک اطلاعات سالمندی بزودی راه اندازی می شود.
صادق رستمی در جلسه هماندیشی نمایندگان دستگاههای عضو شورای ملی سالمندان اظهارداشت: در سیاستهای ابلاغی رهبری به مقوله سالمندی، تکریم و فرهنگسازی و استفاده از تجربیات آنها اشاره کرده است و انشاالله ما نیز در برنامه پنجم ششم توسعه تحول خوبی را شاهد باشیم.
وی خاطرنشان کرد: پیشنهاداتی از سوی شورای ملی سالمندان به معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی بهزیستی و همچنین سازمان مرکز نوسازی سازمان ارائه شده است و امیدواریم پیشنهادات ارائه شده در تدوین برنامه ششم مورد توجه قرار گیرد.
دلایل رد قانون بیمه کارگران ساختمانی
معاون فنی درآمد سازمان تامین اجتماعی در هفته جاری از رد مصوبه مجلس مبنی بر تغییر قانون بیمه اجتماعی کارگران ساختمانی از سوی شورای نگهبان خبر داد و گفت: این قانون مجددا برای رفع ایرادات شورای نگهبان به کمیسیون اصلی مجلس بازمی گردد.
محمدحسین زدا افزود: شورای نگهبان نسبت به این قانون سه ایراد گرفت که یکی از آنها این بود که منابعی که برای اجرایی شدن بیمه کارگران ساختمانی در نظر گرفته شده قبلا برنامه ای برای آن دیده شده بود و نمی توان مجددا برنامه دیگری در نظر گرفت به همین دلیل آن را مغایر با اصل 75 قانون اساسی دانست و با آن مخالفت کرد.
وی به دومین ایراد شورای نگهبان اشاره کرد و گفت: در این قانون عنوان شده که 20 درصد سهم کارفرما که معادل 12 درصد مجموع عوارض و درآمد ناشی از صدور پروانه ساختمان به شهرداری می باشد پرداخت کرده است در حالی که شورای نگهبان عنوان کرده که این تبصره نامفهوم است به همین دلیل به آن ایراد گرفت.
رکورد 5 قلوزایی در دست اصفهانی ها
مدیر کل دفتر اطلاعات آمار با جمعیت و مهاجرت سازمان ثبت احوال در این هفته با اشاره به اینکه 3.2 درصد کل موالید مربوط به چند قلوزایی است، گفت: تمامی 5 قلوهای ثبت شده درکشور مربوط به استان اصفهان است.
علی اکبر محزون افزود: طی 5 ماه امسال 19 هزار و 942 مورد ولادت چندقلو در کشور رخ داده که از این تعداد استان های تهران با 3.9 درصد، فارس با 3.8 درصد و استان مرکزی با 3.7 درصد بیشترین آمار ولادت چندقلوها را به خود اختصاص داده اند.
وی تاکید کرد: همچنین استانهای آذربایجان شرقی، بوشهر، سمنان، قم و مازندران نیز با 3.5 درصد در رده های بعدی از لحاظ چندقلوزایی در کشور قرار دارند این در حالی است که سال گذشته استان خوزستان و خراسان رضوی دارای بیشترین آمار چندقلوزایی بوده اند.
بیمه داروی بیماران کبدی و ریوی از هفته آینده
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت از پوشش بیمه ای داروهای بیماران کبدی، ریوی و مغز و استخوان از هفته آینده خبر داد و گفت: در حال حاضر سازمان بیمه سلامت 500 میلیارد تومان از دستگاههای مختلف طلب دارد.
دکتر انوشیروان محسنی بندپی در روزهای میاتی هفته جای با اشاره به اینکه 6 میلیون و 300 هزار نفر در سامانه بیمه همگانی ثبت نام کردند گفت: از این تعداد پنج میلیون و صد هزار نفر دفترچه بیمه خود را دریافت کرده و یک میلیون و 200 هزار دفترچه نیز آماده تحویل است اما علی رغم تماس با متقاضیان هنوز برای دریافت آن مراجعه نکرده اند.
وی با اشاره به اینکه براساس تفاهم نامه ای که با سازمان تامین اجتماعی به امضا رسیده قرار است اطلاعات لازم در مورد متقاضیان و اینکه اسامی آنها در لیست بیمه ای این سازمان وجود دارد یا خیر در اختیار ما ظرف 48 ساعت قرار گیرد گفت: پس از آن بلافاصله نسبت به صدور دفترچه بیمه برای آنان اقدام خواهیم کرد.
کارت بیمه هوشمند جایگزین دفترچه بیمه
مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی در این هفته از پرداخت مطالبات تیرماه مراکز طرف قرارداد و داروخانه ها خبر داد و گفت: بزودی کارت بیمه هوشمند جایگزین دفترچه بیمه می شود.
دکتر سید تقی نوربخش افزود: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته، مطالبات مراکز طرف قرار داد تامین اجتماعی در کوتاه ترین زمان انجام می شود این درحالی است که در گذشته پرداخت مطالبات تا ۱۰ ماه زمان می برد.
وی گفت: اعتبارات لازم برای این کار در نظر گرفته شده است براساس قانون، سه ماه زمان به تامین اجتماعی داده شده است برای این پرداخت ها که ما سریعا نسبت به پرداخت بدهی ها اقدام می کنیم.
افزایش ۲۵ درصدی شهریه مهدهای کودک از مهرماه
در این هفته سرانجام تکلیف افزایش شهریه مهدهای کودک مشخص شد بطوریکه معاون امور اجتماعی بهزیستی کشور از افزایش ۲۵ درصدی شهریه مهدهای کودک به طور میانگین در سطح کشور خبر داد و گفت: بخشنامه جدید از ابتدای مهر در سراسر کشور اجرا می شود.
محمد نفریه افزود:هم اکنون 17 هزار مهدکودک در کشور فعالند که با آغاز سال تحصیلی هم تعداد مهدهای کودک و هم تعداد فرزندان در مهدها افزایش پیدا میکند به طوریکه در حال حاضر 1700 کودک در مهدهای کودک خدمت میگیرند و از 17000 مهدکودک فعال در کشور، 8 هزار مهدکودک روستایی هستند که در روستامهدها یک وعده غذای گرم در طی روز توزیع میشوند.
وی با اشاره به تعیین شهریههای جدید مهدهای کودک در سال 93 اظهارداشت: از 2 ماه قبل با بخشنامهای که به ادارات بهزیستی استانها ابلاغ شد، کمیته استانی با حضور نمایندگان سازمان حمایت مصرف کنندگان، کانون مهدهای کودک و همچنین سازمان بهزیستی تشکیل و در نهایت شهریه مهدهای کودک تعیین شد.
افزایش مبلغ وام اشتغال معلولان و زنان سرپرست خانوار
رئیس سازمان بهزیستی نیز درهفته جاری از افزایش مبلغ وام اشتغال معلولان و زنان سرپرست خانوار خبر داد و گفت: در حال حاضر تمامی افرادی که پشت نوبت دریافت خدمات قرار داشتند تحت پوشش قرار کرفته اند.
دکتر همایون هاشمی افزود: براساس برنامه ریزیهای انجام شده طی ماههای گذشته 300 هزار نفر که در نوبت دریافت خدمات سازمان بهزیستی قرار داشتند همگی تحت پوشش قرار گرفته اند و فعلا پشت نوبتی نداریم.
وی با اشاره به مشکلات نیازمندان در جامعه گفت: در حال حاضر شرایط اقتصادی جامعه به گونه ای است که مشکلات زیادی گریبانگیر افراد به خصوص نیازمندان است به همین دلیل هر روز دامنه فعالیت سازمانهای حمایتی مانند بهزیستی گسترده تر می شود و ما نیز به تبع آن در تمامی بخشها و حوزه ها به نیازمندان و همچنین مددجویان تحت پوشش خدماتی در حد اعتباراتمان ارائه می دهیم.
درخواست بازنشستگان برای اجرای قانون همسان سازی و افزایش حقوق
رییس کانون بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی شمیرانات در این هفته گفت: بازنشستگان و بیمهشدگان تامین اجتماعی سهامداران اصلی این سازمان هستند و ما بهعنوان سهامدار خواستار آنیم تا بدهیهای این سازمان از شرکتهای ساسان، پارس متال، لاستیک البرز، شهرداری، موسسه کیهان و... هر چه سریعتر مطالبه شده و به صندوق سازمان بازگردانده شود.
پرویز احمدیپنجکی در همایش بررسی چالشها و موانع و مشکلات پیش روی بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی خواستار افزایش حقوق و دستمزد سال ۹۳- ۹۴ متناسب با تورم موضوع ماده ۴۱ قانون کار و ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی شد.
وی اظهار داشت: بازنشستگان و بیمهشدگان تامین اجتماعی سهامداران اصلی این سازمان هستند و ما بهعنوان سهامدار خواستار آنیم تا بدهیهای این سازمان هر چه سریعتر مطالبه شده و به صندوق سازمان بازگردانده شود.
نام همسر اول با ثبت رسمی ازدواج دوم از شناسنامه حذف میشود
مدیرکل اسناد هویتی سازمان ثبت احوال کشور گفت: چنانچه فردی با همسرش متارکه کرده باشد با انتخاب همسر دوم و ثبت رسمی ازدواج و ثبت شدن نام او در شناسنامهاش میتواند به اداره ثبت احوال مراجعه و درخواست برای حذف نام همسر اول را ارائه دهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، محسن اسماعیلی افزود: حذف نام زوج از شناسنامه زوجه تنها در صورتی امکان پذیر است که در دوران عقد جدایی انجام شده باشد و دوشیزه بودن زوجه مطابق احکام قضایی و سند طلاق قابل استنباط باشد .
چرا خشونتهای خانگی افزایش یافته؟
سلامت نیوز : یکی از آسیبها در حوزهاجتماعی، همسرآزاری است که معمولا در محیط بسته خانه شکل میگیرد و ازهمگسیختگی کانون خانواده را در پی دارد. طبق آمار، قربانیان اصلی خشونت در محیط خانواده، زنان هستند، بهطوری که براساس آماری که پزشکی قانونی در اختیار روزنامه فرهیختگان قرار داده است، در چهار ماهه نخست امسال 26هزار و 723 نفر به دلیل همسرآزاری به مراکز پزشکیقانونی مراجعه کردند، که از این تعداد 25هزار و 820 نفر زن و 903 نفر مرد بودند.
این در حالی است که آمار مراجعان همسرآزاری در مدت مشابه پارسال 26هزار و 436 نفر بوده که از این تعداد 25هزار و673 نفر زن و 763 نفر مرد بودند که رشد 1/1 درصدی را نشان میدهد. در مورد این افزایش با حسن حسینی استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران گفتوگو کردهایم.
همسرآزاری به چه دلیلی رخ میدهد؟
رابطه زن و شوهر در سطح ابتدایی خود کنش متقابل و چهرهبهچهره است. این موضوع بسته به نظام اجتماعی قبلی زن و شوهر میتواند متفاوت باشد؛ نظام فرهنگی خانوادهها، جامعه و مدرسه و در سطح عامتر آن، نظام اقتصادی. فرهنگ جامعه ما در حال حاضر دو سویه است. در یک سو زنان و دختران دائم مقصر هستند. در چنین جوی، زن باید محدود شود تا مرد مرتکب تخلف نشود. این ضدزن بودن منجر به این مساله میشود که برخی از آقایان گمان کنند قدرت و جایگاهی فراتر از زن دارند و قانون هم بیشتر از آنها حمایت میکند و با توجه به این عوامل، میتوانند دست به خشونت بیشتری بزنند. از آن طرف خانمها هم مقاومت میکنند. این مقاومت اجتماعی را در سطح جامعه میبینید و در سطح خرد هم وجود دارد. یعنی در روابط زناشویی اگر زن احساس کند شوهرش زیادهخواهی میکند، ممکن است منجر به زد و خورد شود.
آیا خشونت تنها مربوط به کتکزدن در خانواده است؟
خشونت اشکال مختلفی دارد؛ خشونتهای عاطفی، سمبلیک و فیزیکی. زن یا مرد به لحاظ روانی و جسمی میتوانند طرف مقابل خود را مورد آزار قرار دهند. اما درنهایت خشونت بحثی فرهنگی است. ما در حال انتقال به شرایط جدیدی هستیم ولی این شرایط هنوز برایمان محقق نشده است. به همین دلیل کشمکش سنت و شرایط جدید (مدرن) وجود دارد.
سنت حاکم چقدر اعمال خشونت در خانواده را بالا میبرد؟
در جامعه سنتی ما مرد یک سری اختیارات دارد و زن هم دارای وظایفی است و ازجمله وجوه مردانگی و شوهر بودن، خشن بودن است. در ضربالمثلها هم ردپای این دیدگاه را میتوان دید. در سال 1353 هجری شمسی دکتر کتبی از استادان سابق ما برای انجام پژوهشی به جنوب خراسان رفت و از زنان روستایی در آن منطقه سوال کرد که شوهرانتان شما را کتک هم می زنند یا خیر؟ آنها با تعجب محققان را نگاه میکردند و میگفتند اگر شوهری، زنش را کتک نزند، او را دوست ندارد؛ یعنی حتی دیدگاه متفاوتی در بحث دوست داشتن وجود داشت.
اما الان ما در جوامع شهری شاهد این خشونتها در خانواده هستیم.
این مساله به دلیل نوع نگاه جدیدی است که زنان جامعه ما نسبت به حقوق و جایگاه انسانی خودشان دارند. این در حالی است که گویی مرد همچنان حقوقی برای اعمال خشونت علیه زن دارد. اما زنی که تحصیل کرده و جایگاه انسانی خود را میداند نسبت به ستمی که در حق او میشود واکنش نشان میدهد. روزبهروز تحصیلات دانشگاهی زنان ما بیشتر میشود و حتی تعدادشان با مردان برابری میکند. بنابراین زنان ما با یک سری مفاهیم و مسائل جدید آشنا میشوند و مثل مادرانشان هر نوع فشار و خشونتی را قبول نمیکند.
اما در آمارها شاهد رشد شوهرآزاری هم هستیم که احتمالا با آمار واقعی اختلاف زیادی دارد، چراکه اغلب آقایان به دلیل غرورشان کمتر زیر بار شکایت میروند و کمتر به پزشکی قانونی برای ثبت این مورد مراجعه میشود.
این موضوع هم امر جدیدی نیست و همیشه بوده است. در جوامع سنتی و توسعه یافته هم هست. اگر زن قدرت بدنی خود را برای مقابله با شوهر برابر ببیند در جواب سیلی، سیلی خواهد زد و با توجه به بستری که در آن رشد کرده ممکن است این آموزش را دیده باشد که در مقابل آزار همسرش بیتفاوت نباشد. در عرصه عمومی سطحی از خشونت مردان نسبت به زنان و برعکس آن وجود دارد ولی اغلب خشونت زنان نسبت به مردان کلامی و روانی است؛ یعنی زنان کمتر از خشونت فیزیکی استفاده میکنند.
چگونه از خشکی پوست در پاییز جلوگیری کنیم؟
سلامت نیوز :یک متخصص پوست و مو ضمن برشمردن اقدامات لازم برای جلوگیری از خشکی پوست در فصل پاییز گفت: استفاده از کرمهای مرطوب کننده، صابونهای گلیسیرینه در استحمام و مصرف مایعات کافی عوامل پیشگیری از خشکی پوست هستند.
امیر هوشنگ احسانی، متخصص پوست و مو در گفتوگو با فارس درباره عارضههای پوستی در فصل پاییز تصریح کرد: یکی از عارضههای پوستی در فصل پاییز خشکی پوست است که برای جلوگیری از این عارضه باید اقداماتی انجام داد.
وی تصریح کرد یکی از راههای پیشگیری از بروز خشکی پوست استفاده از کرمهای مرطوب کننده و چرب کننده است تا بدین نحو با مرطوب نگاه داشتن پوست از خشکی آن در تماس با هوای سرد محیط باز و هوای گرم منازل پیشگیری کرد.
احسانی نوشیدن مایعات کافی در این فصل را یکی دیگر از راهکارهای پیشگیری از بروز خشکی پوست در افراد توصیف و تأکید کرد: باید در این فصل با نوشیدن مایعات و رساندن آب به پوست در جهت شاداب و مرطوب نگاه داشتن پوست اقدام کرد.
این متخصص پوست افزود: باید توجه داشت نحوه استحمام در فصل پاییز و در کل فصول سرد سال نیز با فصول گرم متفاوت است و افراد بهتر است از صابونهای گلیسیرینه در استحمام استفاده کنند تا گلیسیرین موجود در پوست چربی و رطوبت لازم را به پوست برساند.
وی درباره رژیم غذایی مناسب برای فصل پاییز نیز گفت: رژیم غذایی خاصی برای این فصل لازم نیست مگر اینکه فردی مشکلی خاص داشته باشد ضمن اینکه رژیم غذایی این فصل باید دارای آب و مایعات کافی باشد و از غذاهای دارای ویتامین نیز مضایقه نکرد.
احسانی همچنین با تأکید بر لزوم استفاده از عینک آفتابی در فصول سرد سال تصریح کرد: بر خلاف باور برخی که استفاده از عینک آفتابی را منحصر به تابستان میدانند، استفاده از عینک آفتابی برای سلامت پوست حساس صورت بهویژه پوست پلک و اطراف چشم ضروری است.
این متخصص پوست استفاده از کرمهای ضد آفتاب در فصل زمستان را ضروری دانست و گفت: برای حفظ سلامتی پوست در فصل زمستان باید از پوست در مقابل اشعه فرابنفش خورشید محافظت کرد زیرا این اشعه در فصل زمستان نیز سلامت پوست را تهدید میکند.
وی استفاده از بخور در منازل را برای پیشگیری از خشکی پوست توصیه و تصریح کرد: استفاده از بخور در منازل باعث مرطوب شدن هوا و در نتیجه پیشگیری از خشک شدن پوست مرتبط با این هوا می شود.
احسانی درباره پوشش بخشهای زیادی از پوست در زمستان توسط لباسها و تاثیر آن بر جذب ویتامین D در بدن گفت: پوشش فرد در فصل زمستان تاثیر زیادی در جذب ویتامین D نداشته و بدن به مقدار کافی قادر به جذب ویتامین D خواهد بود.
١٠ عادت مخرب که به کلیهها صدمه جبرانناپذیر میزند
سلامت نیوز :کلیهها برای سلامتی بدن اهمیتی فراتر از تصور ما دارند که بهدلیل این نقش حیاتی و انکارناپذیر در بدن، سزاوار توجه و مهربانی بیشتری هستند.
کلیهها، خون را تصفیه، هورمونهای مختلفی را ترشح و مواد معدنی را جذب میکنند. آنها همچنین با تولید ادرار، مواد سمی را از بدن دفع کرده و اسیدهای بدن را خنثی میکنند. اما چرا بسیاری از ما با این عضو حیاتی نامهربان هستیم؟
آسیب کلیوی یا تحلیل رفتن تدریجی این عضو حیاتی اغلب و سالها نادیده گرفته میشود زیرا کلیهها میتوانند همچنان با ٢٠درصد از ظرفیت خود نیز به فعالیتشان ادامه دهند. بنابراین به بیماریهای کلیوی لقب «بیماریهایخاموش» را دادهاند. همین مسأله اهمیت مراقبت از آنها را تا پیش از اینکه خیلی دیر شود، ضروری میکند.
به گزارش وبلاگ نچرال نیوز، در این مقاله به ١٠ عادت مخرب که به مرور زمان آسیبهای جبرانناپذیری به کلیهها میزنند و درنهایت حتی این عضو حیاتی را بهطورکلی از کار میاندازند، اشاره شده که باید بهطور جدی از این عادات غلط پرهیز کنید:
ننوشیدن آب کافی
مهمترین عملکرد کلیهها تصفیهخون و زدودن مواد سمی و زاید از خون است. وقتی آب کافی نوشیده نشود، مواد سمی و زاید در خون شروع به تجمع کرده و میتوانند به بدن آسیبهای جدی بزنند.
مصرف نمک زیاد در رژیم غذایی
بدن برای عملکرد صحیح خود نیاز به سدیم یا نمک دارد. اما بسیاری از مردم نمک زیادی مصرف میکنند که این مسأله سبب بالا رفتن فشارخون و افزایش بار زیاد بر کلیهها میشود. بنابراین بهترین میزان مصرف روزانه نمک کمتر از ٥ گرم توصیه میشود.
تأخیر در دفع ادرار
بسیاری از ما به دلیل مشغله زیاد یا عدم رغبت برای استفاده از توالتهای عمومی، دفع ادرار را به تأخیر میاندازیم. تأخیر انداختن دفع ادرار به صورت مکرر سبب افزایش فشار ادرار شده و منجر به مشکلات کلیوی، سنگکلیه و بیاختیاری ادراری میشود. پس هر وقت احساس کردید ادرار دارید به هشدار کلیهها گوش دهید.
مصرف زیاد قند و شیرینی
مطالعات نشان میدهد، افرادی که روزانه بیش از ٢ وعده نوشابه قندی مصرف میکنند، احتمال مشاهده پروتیین در ادرار آنها بیشتر است. وجود پروتیین در ادرار، نخستین علامتی است که نشان میدهد کلیهها کار خود را آنطور که باید به خوبی انجام نمیدهند.
کمبود ویتامین و مواد معدنی
مصرف غذاهای سالم و داشتن یک رژیم غذایی کامل و سرشار از سبزیجات تازه و میوه برای سلامت کلی بدن و عملکرد خوب کلیهها ضروری است. بسیاری از کمبودهای ویتامینی و موادمعدنی خطر ابتلا به سنگکلیه یا نارسایی کلیوی را افزایش میدهند. به عنوان مثال، ویتامین B٦ و منیزیم در کاهش خطر ابتلا به سنگکلیه اهمیت فوقالعادهای دارند. بنابر آمار حدود ٧٠ الی ٨٠درصد از مردم آمریکا منیزیم کافی مصرف نمیکنند و در این موارد ابتلا به این نارساییهای کلیوی امری شایع محسوب میشود و ممکن است حتی این خطر شما را نیز تهدید کند.
مصرف بیش از اندازه پروتیین حیوانی
مصرف بیش از اندازه پروتیین حیوانی بهویژه گوشت قرمز، باعث افزایش بار متابولیک بر کلیهها میشود. بنابراین مصرف پروتیین بیشتر به این معنی است که کلیهها باید سختتر فعالیت کنند و این مسأله به مرور زمان به آسیب کلیهها و اختلال آنها میانجامد.
کمخوابی
همه ما بارها این جمله را شنیدهایم که خواب کافی شبانه بسیار مهم است. بیخوابی مزمن عامل بروز بسیاری از بیماریهاست که در این بین بیماریهای کلیوی نیز به چشم میخورند. بدن در طول شب بافتهای آسیبدیده کلیه را ترمیم میکند. پس به بدن خود زمان کافی را برای درمان و ترمیم بدهید.
عادت به نوشیدن قهوه
کافیین نیز مانند نمک فشارخون را افزایش داده و فشار زایدی را بر کلیهها تحمیل میکند. پس مصرف مکرر قهوه و جذب طولانیمدت کافیین سبب آسیبدیدگی کلیهها میشود.
سوءمصرف مسکنها
معلوم نیست چرا با وجود در دسترس بودن مسکنهای بیخطر و طبیعی هنوز هم بسیاری از مردم به محض احساس کوچکترین دردی رو به مصرف مسکنهای شیمیایی میآورند. به گفته پزشکان، سوء مصرف مسکنهای شیمیایی سبب آسیب جدی به کبد و کلیهها میشود.
مصرف الکل
الکل یک سم خطرناک است که متاسفانه نوشیدن آن در برخی کشورها قانونی شده! اما مصرف این نوشیدنی سبب ایجاد فشار زیاد به کلیه و کبد میشود. بنابراین اگر میخواهید سالم بمانید از مصرف میوهها، سبزیجات و غذاهای سالم غافل نشوید و موارد فوق را به خاطر داشته باشید تا با داشتن کلیههای سالم بدن شما نیز از شما سپاسگزار باشد.
سهم روغن و شکر و نمک در مرگ و میرها
سلامت نیوز: وزیر بهداشت معتقد است که این وزارتخانه فقط به میزان 20 درصد در تامین سلامت مردم می تواند نقش داشته باشد و بخش عمده تامین سلامت جامعه در گرو همکاری سایر بخشها و فرهنگ سازی میان مردم است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، دکتر سید حسن هاشمی در جمع مدیران صنایع غذایی استان یزد با اشاره به اینکه این جلسه یکی از بهترین جلسات در طول یک سال گذشته است، خاطرنشان کرد: چاره اصلی حل مشکلات سلامت بخصوص در حوزه غذا، در گرو همدلی و همکاری است.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت فقط به میزان 20 درصد در تامین سلامت مردم می تواند نقش داشته باشد، ادامه داد: مسلما بخش عمده تامین سلامت در گرو همکاری سایر بخشها و فرهنگ سازی میان مردم است.
وزیر بهداشت اظهار امیدواری کرد همانطور که استان یزد در حوزه امنیت غذایی پیش قدم شده، استانهای دیگر نیز با همکاری استانداران و با تشکیل جلسات مشابه، نسبت به تامین سلامت مردم قدم های موثری بردارند.
وی در ادامه سخنانش گفت: هرچند سلامت ابعاد مختلف دارد، ولی سلامت غذا از اهمیت بسیاری برخوردار است که متاسفانه در طول دهه های گذشته آنطور که باید نسبت به آن حساسیت وجود نداشته است.
هاشمی همچنین افزود: باید در مسیر توجه به سلامت غذا، به دور از غوغاسالاری و تشویش اذهان مردم، به درستی عمل کنیم و مردم نسبت به سلامت ماده غذایی که مصرف می کنند، اطمینان حاصل کنند.
به گفته وزیر بهداشت خوشبختانه استان یزد از جمله استان هایی است که به آداب و سنن ایرانی اهمیت ویژه ای می دهد ولی متاسفانه نسل جوان ما که ثروت های آینده به حساب می آیند، با مفهوم غذای ایرانی به درستی آشنا نیستند و در اثر تغییر ذائقه، از غذاهای آماده استقبال بیشتری می کنند. این وضعیت باعث افزایش انواع بیماری ها از جمله، دیابت، اضافه وزن و چاقی در کشور شده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون حدود 50 درصد مردم یزد اضافه وزن دارند، ادامه داد: همچنین نیمی از این افراد دچار دیابت و یا در معرض ابتلا به دیابت هستند. ضروری است مصرف مواد جایگزین شکر را که قند و کالری کمتری دارند، در برنامه های غذایی مردم این استان گنجانده شود.
هاشمی همچنین با تاکید بر این که می توان با بهره گیری از آداب و سنن مردم ایران بر بخشی از مشکل اضافه وزن و چاقی غلبه کرد، افزود: متاسفانه طی 20سال گذشته شیوع دیابت در استان یزد از 12درصد به 25 درصد رسیده و این نشان می دهد صاحبان صنایع باید بکوشند ذائقه مردم را به تدریج به مصرف غذای سالم تغییر دهند.
وزیر بهداشت در ادامه خاطرنشان کرد: ما موظف به حمایت از تولید و مکلف به حمایت از مردم هستیم البته مردم نیز باید اطمینان داشته باشند که دولت نسبت به سلامت آنها غافل نیست.
هاشمی با بیان این البته نباید از نظارت و بازرسی در امر تولید غافل شد، اضافه کرد: در حال حاضر بیش از نیمی از مرگ و میرها، ناشی از مصرف روغن های بی کیفیت، شکر و نمک است پس باید در تهیه محصول غذایی دقت کرده و مردم را به خودمراقبتی، کنترل فشار خون، قند خون و سایر عوامل خطر بیماریها تشویق کنیم.
12 خاصيت عشق
سلامت نیوز: دو عاشق حريم خصوصي يكديگر را ميدانند،به آنها احترام ميگذارند، به هم اعتماد دارند، هرگز از آن سوءاستفاده نميكنند و خود را فريب نميدهند.
1. عشق اعطا و بخشش خالصانه بدون هيچ انتظار و توقع است نه به معني برآورده كردن تمام خواستههاي معشوق.
2. عشق يعني توجه، مراقبت، ابراز محبت و حمايت. البته بدون آنكه انتظار جبران و پاسخ يا به دست آوردن چيزي داشته باشيم.
3. عشق وابسته بودن به هم نيست بلكه حفظ تماميت و استقلال فردي و تكيه و اعتماد كردن به يكديگر است.
4. عشق بدون حضور ديگري نيز خوب و خوش است و لزوما در تمام لحظات شاديآور با هم نيستند.
5. دو عاشق حريم خصوصي يكديگر را ميدانند،به آنها احترام ميگذارند، به هم اعتماد دارند، هرگز از آن سوءاستفاده نميكنند و خود را فريب نميدهند.
6. بدون شناخت خود و ارزشمند دانستن خود و ديگري، ارتباط عشق بارور نميشود.
7. عشق يك روند است و نه يك حادثه، عشق با كشش و اشتياق احساس عاطفي شروع ميشود و با صميميت و تعهد كامل ميشود.
8. عشق دنبال تغيير معشوق نيست بلكه اگر لازم بداند خود را تغيير ميدهد.
9. در عشق واقعي جايي براي جملات «اگر منو دوست داري...» براي رسيدن به هدف و خواسته وجود ندارد.
10. در عشق واقعي جا و بهانهاي براي رفتار خشن، بياحترامي، سرزنش، تهديد، دروغ، كتمانكاري، راز و بازي كردن وجود ندارد.
11. افراد عاشق نيز با هم تفاوت، اختلاف و مشكل دارند ولي ميتوانند به راحتي و به خوبي با آنها مواجه شوند.
12. كيفيت و كميت عشق واقعي در طول زندگي نهتنها دچار تغيير ميشوند، بلكه بدون مراقبت و نگهداري از آن ميتوانند به مرور كمرنگ و محو شوند.
منبع:هفته نامه سلامت
رشد زندگی مجردی در کشور
سلامت نیوز: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در حال حاضر با پدیده جدیدی تحت عنوان رشد زندگی مجردی روبرو هستیم، گفت: باید تمهیدات لازم برای زندگی آحاد جامعه و از سوی دستگاهها فراهم شود.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس، علی ربیعی در نخستین جلسه شورای ملی سالمندان در دولت تدبیر و امید که صبح امروز با حضور مسئولان سایر دستگاههای مربوطه برگزار شد، با اشاره به انسجام سیاست های رفاه اجتماعی دولت یازدهم،تاکید کرد: یکی از برنامههای اصلی دولت تدبیر و امید فراهم کردن شرایط زندگی مناسب برای سایر اقشار است.
وی تصریح کرد: مسائل اجتماعی با سیاستهای رفاهی ارتباط مستقیم دارند و تدوین سیاستهای رفاه اجتماعی از جمله سیاستهای دولت تدبیر و امید است.
وی بروز پدیده سالمندی را یکی از مسائل مهم کشور عنوان کرد و گفت:فعال شدن شورای ملی سالمندان در راستای سیاستهای رفاهی دولت تدبیر و امید است و نتایج برنامهها و مطالعات این شورا به شورای عالی رفاه منعکس خواهد شد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیدگی به مسائل کودکان، سالمندان و کاهش فقر و نابرابری و درمان را از مؤلفههای اصلی سیاستهای رفاهی عنوان و گفت:مطالعات نشان میدهد که ما با پدیده سالمندی روبرو هستیم و این درحالی است که مقام معظم رهبری به درستی در سیاستهای جمعیتی به این موضوع اشاره داشتهاند.
ربیعی با بیان اینکه هم اکنون 6 میلیون سالمند در کشور وجود دارد، افزود: باید برای سالمندی مطالعات گستردهای را آغاز کنیم و این درحالی است که ما هماکنون با پدیده جدیدی تحت عنوان رشد زندگی مجردی روبرو هستیم.
وی زنانه شدن سالمندی در کشور را یکی از مسائل مهم در بروز پدیده سالمندی دانست و گفت: در آینده جامعه ما با پدیده زنانه سالمندی روبرو خواهد شد و در همین زمینه باید تمهیدات لازم اتخاذ شود.
ربیعی خاطرنشان کرد: بر اساس آمار درصد زنان بیسواد سالمند نسبت به مردان بیشتر است و این درحالی است که بر اساس تحقیقات به عمل آمده پدیده زنان سالمند در روستاهای محروم بیشتر است.
وی با اشاره به تغییر سبک زندگی در کشور، گفت: باید برای حل مسائل سالمندی، آمادگی نهادی، ساختاری و فرهنگی لازم را پیدا کنیم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مهمترین ویژگی دولت تدبیر و امید را پیشبینی پدیدههای آینده در کشور عنوان کرد و گفت: دبیرخانه شورای ملی سالمندان به طور جدی فعال خواهد بود و طرحهای مطالعاتی لازم را برای تدوین سند ملی سالمندان خواهد داشت.
شور شدن عمدی آب شهرهای کشور با میلیونها کیلوگرم نمک!
سلامت نیوز: منابع آب زیرزمینی کشور، طی پنجاه سال اخیر در معرض تخریب های متعدد قرار گرفته که حفر دهها هزار حلقه چاه مجاز و غیر مجاز و برداشت بی رویه و بیش از ظرفیت تجدید پذیری ذخایر آبی مهمترین و شناخته شده ترین عامل آن است اما بحران بزرگی که در سایه این بحران پنهان مانده است، پدیده «شور کردن عمدی منابع آبی» است که متاسفانه مهمترین و در دسترس ترین منابع آب های شیرین شهر های بزرگ را در معرض تهدید و تخریب قرار داده است.
دکتر داود صفائی، مبتکر سیستم رسوب زدایی الکترونیکی تجهیزات انتقال آب در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: بحران آب در کشور به طور کامل توجه مسوولان آب و محیط زیست کشور را به خود جلب کرده و توجه آنان را از بحران دیگری که پدیده «شور کردن عمدی آب» است منحرف کرده تا آخرین منابع آب شیرین توسط صنایع و تاسیسات ساختمانی به سرعت تبدیل به آب شور شود.
شوری عمدی آب، چرا؟
وی گفت: پدیده شور کردن عمدی منابع آبی ناشی از کاربرد یک فن آوری منسوخ قرن نوزدهمی است که همچنان در کشور ما رواج دارد. تاسیسات گرمایش و سرمایش ساختمان ها و فعالیت هزاران دیگ بخار در صنایع کوچک و بزرگ کشور موجب بروز پدیده ای می شود که کارکرد این تجهیزات را مختل کرده و تا توقف کامل آنها ادامه می یابد. این پدیده عبارت است از تشکیل لایه های رسوب آب در جدار لوله ها، شیرآلات و سایر تجهیزات حرارتی و صنعتی.
صفائی خاطرنشان کرد: در قرن نوزدهم برای کاهش نرخ رسوب گذاری در تاسیسات و صنایع از فن آوری تبادل یونی استفاده می شد تا با تزریق نمک در منبعی که رزین در آن ذخیره شده است، میزان کلسیم آب کاهش یافته و نرخ رسوب گذاری(تشکیل کریستال های کلسیم) در تاسیسات کاهش یابد. در این فرآیند به طور مثال در یک ساختمان بزرگ سالانه هشت هزار کیلوگرم پودر نمک در 70 هزار لیتر آب حل شده و سپس آب شور پس از دو یا سه روز گردش در سیستم حرارتی به چاه فاضلاب سرازیر می شود. این فرآیند معمولا هشت تا 10 بار در هر ماه تکرار می شود.
وی تصریح کرد: اگرچه این فن آوری از چندین دهه قبل در کشورهای توسعه یافته منسوخ شده و فن آوری های مدرن جایگزین آن شده است، اما در کشور ما شیک ترین و جدیدترین برج های تجاری و اداری و صنایع تازه تاسیس در تاسیسات خود همچنان از فن آوری قرن نوزدهمی استفاده می کنند و این فن آوری در تاسیسات تمامی ساختمان های وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، صنایع، بهداشت، دانشگاه ها و... کشور در حال کار است و سالانه میلیون ها کیلوگرم نمک از معادن کویر با کامیون به ساختمان ها و شهرهای بزرگ حمل می شود و پس از شور کردن آب های شیرین و استفاده در تاسیسات به چاه ها و منابع آبی شهری سرازیر می شود!
اگرچه این فن آوری از چندین دهه قبل در کشورهای توسعه یافته منسوخ شده و فن آوری های مدرن جایگزین آن شده است، اما در کشور ما شیک ترین و جدیدترین برج های تجاری و اداری و صنایع تازه تاسیس در تاسیسات خود همچنان از فن آوری قرن نوزدهمی استفاده می کنند و این فن آوری در تاسیسات تمامی ساختمان های وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، صنایع، بهداشت، دانشگاه ها و... کشور در حال استفاده است!
به گفته صفائی، این فرایند عظیم مخرب آب، تازه تنها بخشی از این سناریوی تلخ است و قسمت دوم آن تزریق میلیون ها لیتر اسید برای حل رسوب باقی مانده در تاسیسات و صنایع است که فرایند شور کردن عمدی آب تنها روند آن را کند کرده است.
وی گفت: میزان استفاده از اسید برای یک ساختمان بزرگ در حدود دوهزار لیتر اسید در سال است اما ابعاد اسید شویی در صنایع بسیار بزرگتر است و با تانکرهای بزرگ، اسید رابا لوله ها پمپ آن به داخل مبدل های حرارتی و سایر تجهیزات پمپ می کند و سپس آب اسیدی به چاه های فاضلاب سرازیر می شوند.
صفائی خاطرنشان کرد: سالانه بین 5 تا 20 درصد نرخ شوری در شهرها و نواحی صنعتی افزایش یافته و در شرایط کنونی بحران خشکسالی اثرات مخرب "شور کردن عمدی" منابع آب های شیرین اهمیت پیشگیری از این پدیده را برجسته تر میکند.
پدیده شوری تدریجی منابع آبی شیرین موجب هزینه های سنگین نمک زدایی برای تامین آب شرب شهرها می شود در حالی که وابستگی شهرها به منابع آب های زیر زمینی افزایش می یابد. فرایند انتقال نمک به شهرها باساخت ساختمان های جدید و افزایش جمعیت نیز افزایش می یابد.
وی افزود: تاثیر منفی دیگر شور کردن آبها بر خاک حاصلخیز نواحی نزدیک به شهرها است زیرا با آبیاری با آبهای شور، نمک در خاک رسوب کرده و میزان شوری خاک افزایش می یابد. بر اثر افزایش میزان نمک در خاک، تولیدات کشاورزی کاهش یافته تا جایی که دیگر امکان کشت و زراعت کاملا از بین می رود؛ بنابراین فرایند انتقال نمک از معادن به شهرها و استفاده در تاسیسات ساختمانی و صنایع موجب خسارت سنگین به حوزه آب های شیرین و کشاورزی کشور می شود.
صفائی در عین حال از بی تفاوتی مدیران حوزه آب به نابودی سیل آسای منابع آب شیرین در اثر پدیده مخرب «شور کردن عمدی آب» انتقاد و خاطرنشان کرد: ظاهرا مسوولان، این پدیده را امری اجتناب ناپذیر می دانند و نسبت به آن تسلیم شده اند و در ثانی نسبت به روش های پیشگیری رویکرد مناسب و در خوری نشان نمیدهند یا اگر اقدامی هم شده به افکار عمومی اطلاع رسانی نشده است.
البته شاید یکی از دلایل پنهان ماندن فرایند مخرب «شور کردن عمدی آب» این نکته باشد که این عمل در زیرزمین های ساختمان ها انجام می شود که کارشناسان، مدیران و مردم کمتر ممکن است به آنجا بروند و شاهد چنین عملی باشند و هرگاه مهندسی در تاسیسات حضور یابد، تنها نگرانی او عملکرد تاسیسات و تامین سرمایش یا گرمایش ساختمان است.
یک فن آوری برای پیشگیری
صفائی و همکارانش چند سالی است که با طراحی و بومی سازی فن آوری رسوب زدایی با شیوه الکترونیکی در قالب شرکت دانش بنیان بهرشد در تلاشند مدیریت منابع آب ایران و سازمان حفاظت محیط زیست را به جلوگیری از این پدیده مخرب ترغیب کنند اما به گفته وی، در حالی که پس از 10 ماه مکاتبه و جلسات کارشناسی با مدیریت آب، مدیریت مرکز تحقیقات وخودکفایی صنعتی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در اواخر سال 88 این فن آوری را به مدیران عامل تمامی شرکت ها ی آب و فاضلاب شهری و روستایی سراسر کشور با عنوان «جهت اطلاع و بهره برداری» معرفی کرده،
طی چهار سال اخیر کوچکترین اقدام عملی در حوزه آب در زمینه ترویج و یا حمایت از این فن آوری بومی سازی شده و ملی به عمل نمی آید و پیشگیری از روند مخرب "شور کردن عمدی آب" همچنان بدون مدیریت رها شده است تا فرصت طلایی جلوگیری از شور کردن عمدی میلیون ها لیتر آب شیرین از دست برود.
وی در پایان با اشاره به این که در کشورهای توسعه یافته با روش های گوناگون در پی حفظ و نگهداری منابع آبی شیرین به عنوان ذخایر مهم حیات و دارایی های استراتژیک ملی هستند ابراز امیدواری کرد لااقل در شرایط موجود که بحران کمبود آب بیش از گذشته ابعاد خطرناک خود را به رخ می کشد، مدیریت آب و محیط زیست کشور با جایگزینی فناوریهای رسوبزدایی از انتقال سالانه میلیونها کیلوگرم نمک به شهرها و «شور کردن عمدی منابع آبی شیرین» جلوگیری کنند.
اسامی ۱۴ ماده غذایی غیر مجاز اعلام شد
سلامت نیوز: محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذاو دارو در گفت و گو با فارس اعلام کرد عرقیات گیاهی آقای تقی زاده علوی با نام تجاری طنین علوی، گلاب و عرقیات گیاهی محشرکاشان، گلاب و عرقیات واحد سید مهدی نوابی با نام تجاری عرقیات طوبی غیر مجاز و تقلبی هستند.
وی ادامه داد: همچنین گلاب با نام تجاری ستاره،محصولات شرکت گل ولیان آرد سوپر نول با نام تجاری گل ولیان، پنیر ویژه لیقوان با نام تجاری یک به یک و بادام-پسته – تخمه آفتابگردان با نام تجاری پیکو تقلبی و غیر مجاز هستند.
هاشمی گفت: پیراشکی شیرین با نام تجاری طعم پایتخت، پیراشکی با نام تجاری نمونه طهران،سبزی قورمه با نام تجاری سلمان،پیراشکی سنتی نگین تهران، خلال بادام پدیده، گلاب قدح و عرق خارشتر بیستون نیز تقلبی و غیر مجاز هستند.
هاشمی افزود: این واحدهای تولیدی مواد غذایی به علت جعل اسناد بهداشتی اداره کل فراورده های غذایی،آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو غیر مجاز شناخته شده است.
وی گفت: از کسانی که محصولات نامبرده را در سطح عرضه مشاهده کنند درخواست می شود در اسرع وقت، سازمان غذا و دارو، معاونت های غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور یا نیروی انتظامی را مطلع سازند تا نسبت به جمع آوری آنها در کوتاهترین زمان ممکن اقدام شود.
عوارض خطرناک درمان خودسرانه بیماریهای چشم
سلامت نیوز: یک متخصص چشم نسبت به عوارض مصرف خودسرانه داروهایی نظیر بتامتازون و دگزامتادون جهت درمان بیماریهای چشمی هشدار داد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، دکتر فرید دانشگر از مردم خواست به هیچ عنوان بصورت خودسرانه به درمان مشکلات چشمی خود نپردازند و افزود: استفاده خودسرانه از داروهای کورتونی نظیر بتامتازون و دگزامتازون منجر به بروز بیماریهایی مانند آب سیاه و آب مروارید میشود و آسیبهای جبرانناپذیری در چشم بر جای میگذارد.
این متخصص چشم پزشکی ضمن توصیه به مردم برای مراقبت از چشمها در مقابل آسیبهای فیزیکی، از آنها خواست که در زمان استفاده طولانی مدت از مانیتور و گوشی موبایل گاهگاهی به چشمشان استراحت دهند تا دچار تبلی چشم نشوند.
وی گفت: همه مردم باید بصورت سالانه نسبت به انجام معاینه چشم اقدام کنند تا در صورت تشخیص مشکل بلافاصله نسبت به درمان آن اقدام شود. همچنین افراد بالای 40 سال و نیز افرادی که دارای مشکلاتی نظیر دیابت و فشارخون هستند باید برای انجام این معاینات حساسیت بیشتری داشته باشند.
دانشگر همچنین درباره بیماریهای شایع چشم گفت: علاوه بر آسیبهای فیزیکی که غالبا به چشم وارد میشود، عیوب انکساری، آستیگماتیسم و آب مروارید از دلایل عمده مراجعه مردم به چشم پزشکان است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ادامه داد: بیمارانی که دارای عیوب انکساری در چشم هستند باید با استفاده از عینک نسبت به رفع آن اقدام کنند، در غیر اینصورت دچار تنبلی عصب بینایی نیز میشوند که درمان آنها مشکلتر میشود.
این متخصص چشم پزشکی گفت: عیوب انکساری میتواند در هر مرحلهای از عمر حتی در بدو تولد بوجود آید. به همین دلیل انجام معاینات دورهای از همان زمان تولد باید آغاز شود و در صورت تشخیص مشکل باید نسبت به درمان آن با عینک اقدام شود.
وی گفت: چنانچه شرایط سلامتی عمومی فرد اجازه دهد در 18 سالگی میتوان با انجام عمل لازک این بیماری را کاملا از بین برد و نیاز به عینک برطرف میشود.
وی همچنین آب مروارید را شایعترین علت کاهش دید در کهنسالان دانست که خوشبختانه امروزه با کمک تکنولوژیهای مدرن بصورت سرپایی درمان میشود.
نابودی گونه های جانوری و گیاهی زنگ خطر برای بشریت است
سلامت نیوز: معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، یکی از ویژگیهای خلقت خداوند را تنوع گونه های جانوری و گیاهی دانست و گفت: متاسفانه رفتار انسان با این نعمات مناسب نیست به گونه ای که از دست رفتن آن پیام خطرناکی برای بشریت است .
به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، دکتر معصومه ابتکار صبح یکشنبه در نشست هم اندیشی نقاشی ایرانی و محیط زیست در آثار استاد فرشچیان، گفت: آثار استاد فرشچیان زنگ بیدار باش برای حفظ محیط زیست و حفاظت از گونه های در خطر انقراض است.
وی با عنوان این مطلب که در آثار استاد فرشچیان حفاظت از محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است، افزود: امروزه رفتار انسان با طبیعت مناسب نیست و در بسیاری موارد منجر به شکارهای بی رویه می شود در حالی که تعمق در آثار استاد فرشچیان قطعا انسان را از این کار باز خواهد داشت.
ابتکار ادامه داد: هنری که بتواند با الهام گرفتن از طبیعت حفاظت از محیط زیست را به تصویر بکشد یک معجزه گری است که در آثار استاد فرشچیان به خوبی قابل رویت است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزودد: قطعا از این آثار ارزشمند می توان برای یک حرکت اجتماعی مانند حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از نابودی گونه های در خطر انقراض استفاده کرد زیرا تاکید فراوان به رایطه انسان و طبیعت در آثار استاد فرشچیان می شود.
وی گفت: امروزه مسئله محیط زیست یک مسئله جهانی است از این رو می توان با الهام از آثار متعدد استاد فرشچیان که بسیار دقیق و علمی حفاظت از محیط زیست در آن به تصویر کشیده شده است استفاده کرد.
ابتکار گفت: یکی از ویژگی های خلقت خداوند تنوع گونه های جانوری و گیاهی است که بر روی زمین آفریده اما رفتار انسان با این نعمات مناسب نیست به گونه ای که از دست رفتن آن پیام خطرناکی برای بشریت است .
وی با عنوان این مطلب که طبیعت در تمام آثار استاد فرشچیان دیده می شود، تاکید کرد: برخی از تابلوهای ایشان چنان با طبیعت آمیخته شده که می توان آنها را تابلوی محیط زیستی نامگذاری کرد و در ابعاد بین المللی از آنها بهره برد.
در این نشست که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، آثار استاد فرشچیان از جنبه محیط زیست و مسایل مربوط به آن با حضور جمعی از استادان و هنرمندان نقاش کشور مورد بررسی قرار گرفت.
محمود فرشچیان نقاش بزرگ ایران در 4 بهمن 1308 در اصفهان متولد شد.