غذاهای گیاهی چطور کلسترول را پایین می آورند؟
مواجهه 80 درصد پرستاران با خشونت بیماران/ کمبود نیرو، علت تعویق در بازنشستگی پرستاران
مهمترین عاملی که باعث زخم معده می شود
ارتباط طول انگشتان دست با توانایی ورزشی
باورهای غلط در مورد افسردگی
معجزه روغن زیتون
نکات کمتر شناخته شده برای حفظ تناسب اندام
سطوح مناسب کلسترول بر اساس سن
در حسرت آمبولانس!
لایحه اصلاحی «ممنوعیت ازدواج فرزندخوانده با سرپرست» در راه مجلس
شایعترین بیماریهای زنانه
علاقه یا نفرت نسبت به ورزش ژنتیکی است
مبادا طلاق با این لایحه ترويج شود
سدسازی باز هم پیروز شد
داروفروشی آنلاین
سال هاست که خرید دارو در ایران رویه سنتی خود را دارد و شهروندان برای خرید آن به داروخانه ها مراجعه می کنند. دوز مشخصی از دارو در داروخانه با توجه به نسخه پزشک در اختیار بیمار قرار می گیرد و بیماران معمولا از دکتران داروساز مستقر در داروخانه عوارض استفاده از آن را می پرسند. در این صورت ریسک استفاده از دارو ها به حداقل ممکن می رسد و با توجه به رعایت تمام نکات ایمنی بیمار از استفاده از دارو هراسی به دل راه نمی دهد.
در چند سال اخیر رشد قارچ گونه سایت های داروفروشی را در شبکه های مجازی شاهد هستیم. از این رو مسئولان سلامت و بهداشت کشور نیاز جدی به رسیدگی به وضعیت این داروخانه های سیار و مجازی را حس کرده اند و به طور مداوم درباره مراجعه کاربران به آنها در شبکه های مجازی هشدار می دهند. این داروخانه های مجازی به گونه ای فراگیر وجود دارند، سایت های فراوانی در اینترنت به نام آنهاست و علاوه بر آن راه خود را به سمت شبکه های اجتماعی همچون تلگرام و اینستاگرام نیز باز کرده اند. عرضه و توزیع دارو از طریق فضای مجازی موضوعی مهم است، زیرا توزیع دارو به این شکل دور زدن داروساز و پزشک است و به این دلیل ریسک استفاده از آنها افزایش می یابد. در خوشبینا نه ترین حالت این داروها تقلبی یا غیرمجاز نیستند، اما برای استفاده از آنها محدودیت هایی وجود دارد که مصرف آنها را برای برخی افراد پرخطر و همراه با عوارض می کند. بنابراین تمام داروها بدون توجه به میزان اهمیت و عوارض آنها باید توسط پزشک تجویز شوند و استفاده از دارو بدون تجویز پزشک اقدامی بسیار پرخطر و گاهی با عوارض جبران ناپذیر است.
دارو های اینترنتی غیرقابل اعتمادند
هیچ فردی گمان نمی برد که تنها با چند کلیک ساده می تواند مرگ را برای خود به ارمغان آورد، اما در حال حاضر افراد با مراجعه به یکی از سایت های فروش دارو می توانند داروهای جنسی، لاغری، چاقی و ترک اعتیاد را به سهولت برای خود تهیه کنند و بعد از گذشت چند ساعت یا روز در خانه خود تحویل بگیرند. متقاضی دارو در این صورت برای استفاده از آن نظر هیچ پزشک یا داروسازی را جویا نمی شود و تنها بر اساس باور به تبلیغات ارائه شده درباره آن دارو به خرید آن اقدام می کند. مشکل تنها به خرید اینترنتی دارو خلاصه نمی شود و فرد برای استفاده یا نحوه استفاده از آن نیز هیچ گونه مشاوره ای دریافت نمی کند. این سایت ها اکنون بیش از هر زمان دیگری در فضای مجازی وجود دارند و پلیس فتا و وزارت بهداشت نیز درباره استفاده از آنها به کاربران اینترنتی هشدار می دهند. خرید دارو از طریق فضای مجازی در ایران غیر مجاز است و تنها محل قانونی خرید دارو، داروخانه ها هستند.
به دلیل آنکه کشور در مرکز داروهای تقلبی قرار دارد باید در زمینه استفاده از آنها و جلوگیری از ورود داروهای قاچاق به کشور بسیار هوشمندانه برخورد کند. صدها هزار داروی تقلبی در کشورهایی همچون هند، پاکستان، ترکیه و افغانستان تولید می شوند که با توجه به هم مرزی ایران و نزدیکی با برخی از این کشورها وارد نشدن این داروها به کشور غیرممکن و نیازمند کنترل و نظارت شبانه روزی مرزهای کشور است. به گفته رئیس سازمان غذا و دارو حدود پنج تا ۱۰ درصد داروهای مصرفی در ایران قاچاق یا تقلبی هستند و هیچ فراورده دارویی قاچاق و تقلبی در مراکز درمانی رسمی کشور عرضه نمی شود. این داروها به دلیل دریافت نکردن مجوز برای ورود به بازارهای رسمی فروش دارو از بازارهای غیررسمی و سایت های اینترنتی فروش دارو سر در می آورند. اغلب مشتریان سایت های فروش دارو از مراجعه به پزشک به هر دلیل خودداری می کنند و مصرف خودسرانه دارو را ترجیح می دهند. این افراد معمولا از طریق این سایت ها نسبت به خرید داروهای مورد نیاز خود اقدام می کنند و دارو را نیز بدون هیچ گونه مشاوره پزشک مصرف می کنند. بخشی از مشکل به تبلیغات فریبنده این داروها برمی گردد که اغلب مشتریان را به خرید آنها ترغیب می کند. اغلب این داروها تقلبی هستند یا جزو داروهای قاچاق به حساب می آیند و به این دلایل امکان فروش آنها در بازارهای رسمی فروش دارو وجود ندارد، اما به دفعات در فضای مجازی تبلیغ می شوند. در برخی از کشورها فروش دارو از طریق اینترنت بلامانع است، اما در این کشور ها سایت های فروش دارو دارای مجوز هستند و امکان مشاوره آنلاین با یک پزشک برای استفاده از آن دارو را برای مشتری فراهم کرده اند. نمی توان به قطعیت گفت که تمام داروهای فروخته شده در سایت های فروش دارو تقلبی هستند، اما این داروها از طریق شبکه دارویی رسمی کشور وارد نشده اند و ممکن است که فرد مصرف کننده را درگیر مشکلاتی کنند.
عوارض استفاده از داروهای تقلبی و غیرمجاز
بارها درباره عوارض داروهای قاچاقی و غیر مجاز توزیع شده در بازار ناصرخسرو شنیده ایم. این بازار به عنوان بازار سیاه توزیع دارو همواره مورد توجه و نظارت وزارت بهداشت و پلیس قرار داشته است. طی چند سال اخیر بازار سیاه ناصرخسرو شکل سنتی خود را از دست داده و به صورتی فراگیر در فضای مجازی وجود دارد. نحوه برخورد قانونی با دلالان دارو به مراتب راحت تر از برخورد با این گونه سایت هاست و برخورد با آنها نیازمند همکاری سه گانه پلیس فتا، وزارت بهداشت و مسئولان قضائی کشور است. هر از گاهی خبری درباره دستگیری افراد در باند های فروش دارو در شبکه های مجازی به گوش می رسد، اما با توجه به فعالیت گسترده این سایت ها نیازمند برخورد قاطعانه تر با آنها هستیم. به نظر می رسد تسهیل قوانین درباره فروش مجاز داروها به صورت اینترنتی بتواند کمک کننده باشد؛ با این کار می توان داروهای جنسی، چاقی و لاغری و ترک اعتیاد مجاز را که از طریق شبکه رسمی دارو در کشور عرضه می شوند به صورت اینترنتی به مشتریان آنها فروخت و دست دلالان و سودجویان را از بازار توزیع این داروها کوتاه و مردم را از گزند خطرات این داروها حفظ کرد.
همکاری بین بخشی برای مقابله با داروفروشی آنلاین
یک عضوکمیسیون بهداشت و درمان در گفت وگو با آرمان با اشاره به لزوم رسیدگی به سایت های غیرمجاز دارو می گوید: طرحی در دستور کار کمیسیون بهداشت قرار دارد که از طریق آن می توان با افرادی که غیر قانونی دارو تبلیغ می کنند مقابله قانونی کرد. این افراد تبلیغات غیر مجازی برای فروش داروها، تجهیزات پزشکی و روش های درمانی خود انجام می دهند. بهروز بنیادی می افزاید: اغلب کالاهای تبلیغ شده توسط آنها غیر مجاز و غیر استاندارد هستند و به صورت قاچاق وارد کشور می شوند. متاسفانه در این زمینه از اطمینان و اعتماد مردم به شکل های مختلف سوء استفاده می شود و مردم را با هزار ترفند به خرید این محصولات ترغیب می کنند. او تاکید می کند: مصرف این داروها عوارض بسیاری دارد. برای مثال افراد زیادی از مصرف داروهای لاغری دچار عوارض ناگهانی کبدی شده اند. قرص های افزایش یا کاهش اشتها نیز عوارض سوء فراوان دارند. بنیادی می افزاید: افراد با استفاده از این داروها به مسمومیت های مختلف دچار شده اند و در بسیاری موارد استفاده از این داروها منجر به مرگ، نارسایی های حاد کبدی، کلیه و حتی آنفارکتوس قلبی شده است.
او خاطرنشان می کند: وظیفه کنترل و نظارت وزارت بهداشت در این زمینه فراوان است. فضای مجازی، فضایی گسترده است و به این دلیل باید راهکار مطمئنی برای مقابله با این مبادی فروش دارو طراحی شود. بنیادی می افزاید: هماهنگی بین بخشی بین وزارت ارتباطات، شورای عالی فضای مجازی و وزارت بهداشت نیاز است تا سایت ها ی دارای مجوز اقدام به تبلیغ محصولات خود کنند. او تاکید می کند: این کار دشوار است، اما در درجه اول مردم باید نسبت به عدم مراجعه به این سایت ها آگاه شوند. به این منظور کارشناسان وزارت بهداشت باید سایت های فروش دارو را بررسی کرده و سایت های عرضه کننده داروهای تقلبی و قاچاق را به مراجع قانونی و مردم معرفی کنند. بنیادی می گوید: وزارت ارتباطات باید این سایت ها را فیلتر کند و وزارت بهداشت باید شماره تلفنی را در اختیار مردم قرار دهد تا آنها از طریق آن سوالات خود را درباره مجاز یا غیرمجاز بودن یک دارو از کارشناسان وزارت بهداشت بپرسند. در این صورت وزارتخانه می تواند با سرعت بیشتری سلامت داروی عرضه شده در سایت های فروش دارو را بررسی و پیگیری کند.
او تاکید می کند: به نظر می رسد تنها راه حل کوتاه مدت اما موثر در این زمینه اختصاص یک شماره تلفن به منظور ارتباطات مردمی وزارت بهداشت است تا افراد از طریق آن نقطه نظراتشان را به این وزارتخانه انتقال دهند و نسبت به معرفی سایت های غیرمجاز به وزارتخانه کمک کنند و همچنین از مجاز و سالم بودن داروی مصرفی خود اطمینان حاصل کنند. این عضو کمیسیون بهداشت تاکید می کند: فردی که قصد تبلیغ یک کالای پزشکی را دارد حتما باید مجوز این کار را از طریق وزارت بهداشت و در برخی موارد از سازمان نظام پزشکی داشته باشد. بنیادی می افزاید: در برخی مواقع رسانه ملی داروهایی را تبلیغ می کند که مجوز تبلیغ آنها از طریق سازمان بهداشت و درمان صادر نشده است و در واقع بدون مجوز سازمان بهداشت و درمان در رسانه ملی تبلیغ می شوند. کمیسیون بهداشت مجلس از رسانه ملی درخواست دارد که در این زمینه همکاری بیشتر با وزارت بهداشت داشته باشد و از تبلیغ داروهای بدون مجوز در تلویزیون خودداری کنند.
رفع بحران دارو در دولت یازدهم
وضعیت دارویی کشور در دولت یازدهم را چگونه ارزیابی می کنید؟ برای رفع نیازها و کمبودها در دولت دوازدهم باید چه اقداماتی انجام داد؟
در دولت یازدهم دارو در اقصی نقاط کشور به شکل یکسان از لحاظ کیفیت و قیمت توزیع شده است. در دولت گذشته مقوله ای تحت عنوان بحران دارو وجود نداشت. برای مثال در زمینه داروهای بیماری های خاص نیز شاهد پیشرفت های متعدد بودیم، حتی برخی از داروها با کاهش قیمت رو به رو بودند. در مجموع در دولت یازدهم دارو روند مناسب را طی کرده است. باید دانست که در کشور چندین هزار قلم دارو وجود دارد. در این میان کمبود دو قلم دارو طبیعی است. این کمبود به دلیل تامین مواد اولیه دارو از دیگر کشورها و وجود مشکلات بانکی متعدد بروز کرده است، اما این مساله چندان عمومیت ندارد. در مجموع باید تاکید کرد که در دولت یازدهم وضعیت دارو مناسب بود.
میزان صادرات انواع داروهای انسانی در سال ۱۳۹۵ از نظر ارزشی معادل 104.5 میلیون دلار و از نظر وزنی 4.7 هزار تن است که نسبت به مدت مشابه در سال ۱۳۹۴، 45.8درصد رشد ارزشی داشته و از نظر وزنی تغییری نداشته است. صادرات تجهیزات پزشکی در ۱۳۹۵ با ارزش 11.4 میلیون دلار و وزن 0.35 هزار تن از رشد ارزشی 8.5 درصدی و کاهش وزنی ۴۱ درصدی برخوردار بوده است. با این حال فعالان عرصه دارو این باورند که در کشور ما نسبت به صادرات دارو کم توجه شده است.
از آغاز انقلاب مساله تامین نیاز داخلی دارو مورد توجه قرار گرفته است. اکثر کارخانجات تولید دارو دولتی هستند، طبیعتا مساله رقابت در بین این کارخانجات کمرنگ شده است. همین امر باعث شد تا کارخانجات تولید دارو و دیگر دست اندر کاران امر چندان تمایلی به صادرات دارو نداشته باشند. در حالی که در دولت یازدهم در زمینه صادرات دارو تلاش شد، اما به دلیل نبود زیر ساخت های لازم انتظارات از سازمان غذا و دارو برآورده نشده است. در ضمن کارخانجات تولید دارو به دلیل کمبود نقدینگی نتوانستند سیستم و تجهیزات موجود را نوسازی کنند، طبیعتا به دلیل نوسازی نکردن وسایل و تجهیزات محصول با قیمت گران تولید می شود. در این شرایط محصول تولید داخل توان رقابت را در عرصه بین المللی ندارد.
اگر دولت یازدهم به این مسائل توجه داشت در کشور تولید دارو با موفقیت های بی شماری روبه رو می شد. در کشور ما دولتی شدن دارو بخش خصوصی را زمینگیر کرده است. برای مثال با بررسی بازار دارو کشور باید تاکید کرد که هیچ شرکتی نمی تواند با شرکت دارویی وابسته به تامین اجتماعی (شستا) رقابت کند. برای پیشرفت در حوزه دارو باید دولت بسیاری از مسئولیت ها را به بخش خصوصی واگذار کند. بی شک با فعالیت بخش خصوصی می توان از رکود جلوگیری کرد. باید دانست که بروز رکود در امر دارو به دلایل مختلف ایجاد شده است. برای مثال سیاست های اقتصادی اعمال شده از سوی وزارتخانه های مختلف رکود را تشدید کرده است. از سوی دیگر فعالیت دولت در بخش دارو را می توان از دیگر دلایل بروز رکود دانست. اغلب این مسائل باعث شده تا امروزه در زمینه صادرات دارو آن طور که باید و شاید موفقیت حاصل نشود.
دولت دوازدهم در زمینه دارو باید چه اقداماتی را در اولویت های خود قرار دهد؟
افراد فعال در بخش دارو در دولت به مساله اشراف دارند. برای مثال وقتی که در کشور ما رکود و تورم حاکم است، چرا باید مالیات ها 10 درصد افزایش یابد؟ بنده این مساله را در دولت گذشته مطرح کردم و دوباره هم می گویم؛ چرا بخش دولتی می تواند در توزیع دارو نقش داشته باشد. در حالی که هم اکنون 50 درصد داروی کشور را بخش دولتی با هزار داروخانه توزیع می کند؟ از سوی دیگر 50 درصد مابقی دارو از طریق بخش خصوصی با 13 هزار داروخانه توزیع می شود. چرا باید داروخانه هلال احمر به توسعه داروخانه های خود بپردازد؟ از سوی دیگر این اقدام با اساسنامه داروخانه هلال احمر مغایرت دارد. چرا باید داروخانه های 13 آبان میلیاردها تومان فروش داشته باشند، اما اغلب داروخانه های سطح شهر فروش اندک داشته باشند؟
هر یک از این مسائل باید با توجه دولت حل و فصل شود، اما تاکنون دولت در این قضیه بی توجه بوده است. بی شک کانون های قدرت در این حیطه فعال هستند. با بررسی اخبار رسانه ها باید گفت که اغلب روزنامه و خبرگزاری ها به طور روزانه درباره دارو مطالب مختلف را منتشر می کنند. هر چند این مطالب از سوی تصمیم گیران چندان مورد توجه قرار نمی گیرد. چرا نباید به اتحادیه های صنفی و انجمن ها اختیارات کافی برای کسب و کار و قیمت گذاری دارو داده شود، در حالی که در اغلب کشورهای دنیا به بخش خصوصی و اتحادیه های آن اختیارات کافی داده می شود؟ دولت در امر دارو باید به عنوان ناظر وارد عمل شود. هم اکنون سازمان های دولتی وارد کسب و کار شده اند. در وضعیت کنونی سازمان تامین اجتماعی و هلدینگ های بزرگ دارویی در توزیع دارو دخالت می کنند.
اغلب داروخانه های خصوصی در سطح شهر به دلیل اجرای طرح تحول سلامت از بیمه ها طلبکار هستند. حتی برخی از آنها از تسویه نشدن حساب خود با گذشت شش ماه خبر می دهند.
در زمینه دارو هیچ سازمان قدرتمندی به بررسی عملکرد و بهره برداری سازمان تامین اجتماعی نپرداخته است. باید میزان کارمندان این سازمان و هزینه های آن بررسی شود. این سازمان با درآمد کلان به قانون بی توجه است. بر اساس قانون سازمان تامین اجتماعی به مدت دو ماه باید 60 درصد بدهکاری ها را تسویه کند و مابقی بدهی را باید در مدت سه ماه تسویه کند. در این میان با بررسی بدهی های این سازمان باید تاکید کرد که در برخی مواقع این بدهی ها با گذشت شش ماه هم تسویه نمی شود. برای رسیدگی به این قضیه جرایمی در قانون تعریف شده است. به نظر بنده این دولت از پس حل مشکلات دارو بر نمی آید. امید است با اتخاذ تمهیدات از سوی وزرای جدید بتوان به ارائه راه حل های مناسب پرداخت.
درضمن دولت روحانی در تامین دارو و نیاز داخلی به شکل مناسب عمل کرده است، اما به دلیل نبود زیر ساخت های مناسب و نبود رقابت و فعالیت دولت در بخش اقتصاد آن طور که باید و شاید در زمینه دارو پیشرفت های مناسب حاصل نشده است، در حالی که با توجه به مسائل مطرح شده صنعت داروی کشور می توانست پیشرفت های فراوان داشته باشد. در واقع می توان با بسترسازی مناسب زمینه صادرات دارو به دیگر کشورهای جهان را فراهم کرد. هر چند این امر از سوی تصمیم گیران چندان مورد توجه قرار نگرفته و بی توجهی آن باعث ناکارآمدی در عملکردها شده است. هم اکنون کارخانه های داروسازی با 50 درصد ظرفیت خود به فعالیت می پردازند. کارخانه های داروسازی به دلیل ناتوانی در نوسازی صنایع محصولات تولیدی را گران در اختیار مشتری قرار می دهند. با این تفاسیر محصولات تولید داخل توان رقابت با محصولات دیگر کشورها را ندارد.
بیماریهای گران در کشور ارزان شده است
هزینه50میلیونی درمان بیماری سل مقاوم به دارو
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، گفت: هزینه درمان بیماری سل در حالت عادی ۵۰۰ هزار تومان است که در حالت مقاومت دارویی به ۵۰ میلیون تومان می رسد. محمد مهدی گویا افزود: هر میکروارگانیسمی که در طبیعت است و بیماری ایجاد می کند، اگر بعد از مدتی نسبت به داروها مقاوم شود، این رخداد را مقاومت میکروبی می گویند زیرا این میکروارگانسیم ها به تدریج راه مراقبت از خود در برابر بیماری را پیدا می کنند. او ادامه داد: مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها موجب می شود تا میکروارگانیسم ها مقاوم شوند و روند درمان بیماری که مبتلا به عفونت میکروبی می شود طولانی و پرعارضه شود، زیرا استفاده از دارویی مقاوم تر پر عارضه تر و گران قیمت تر است و بیمار مجبور به استفاده طولانی مدت از آن داروی قوی تر است.
گویا با انتقاد از برخی از باورهای رایج در سطح جامعه، تصریح کرد: در سرما خوردگی بیمار نیازی به دارو ندارد، اما به دلیل برخی از تصورات و با هدف بهبودی زودتر، به مصرف بی حساب و کتاب آنتی بیوتیک ها روی آورده می شود. رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، ادامه داد: تجربه بین المللی نشان می دهد که مصرف آنتی بیوتیک یک عارضه جهانی است. طوری که سازمان ملل با دعوت از همه رهبران جهان مصرف بی رویه این دارو را مشکلی جهانی نامید. برخی از عفونت ها به قدری نسبت به آنتی بیوتک مقاوم شده اند که دیگر درمانی برای آن نیست. به گزارش مهر، گویا با بیان برخی از فعالیت های وزارت بهداشت برای فرهنگسازی و ساماندهی مصرف آنتی بیوتیک ها در کشور، اظهار کرد: باید کارهای بیشتری انجام شود تا در عمل شاهد روند رو به کاهش این معضل باشیم.
هزینه درمان سرطانی در هفته چقدر است؟
یک فوق تخصص خون و سرطان بالغان، هزینه یک بیمار سرطانی در هفته را بین 400 تا 500 هزار تومان عنوان کرد. احمد احمد زاده گفت: یکی از مسائل مهم برای بیماران سرطانی هزینه های درمان است. هزینه داروهای سرطانی در بسیاری مواقع گران می شود و رنج بیماری را اضافه می کند. او با بیان اینکه یک بیمار سرطانی در هفته بین 400 تا 500 هزار تومان باید هزینه کند، گفت: اکثر این بیماران از لحاظ اقتصادی در طبقه متوسط و رو به پایین جامعه قرار می گیرند و همین امر هزینه ها را برای آنها سنگین تر کرده و در بسیاری از مواقع مجبور به فروش منزل، خودرو و سایر وسایل زندگی می کند.
. احمد زاده درباره حمایت بیمه ای این بیماران افزود: داروهای بیماران سرطانی معمولا 90 تا 95 درصد تحت پوشش سازمان های بیمه گر است، اما چون قیمت داروها بالاست بازهم نمی تواند پاسخگو وضعیت آنها باشد. این فوق تخصص خون و سرطان بالغان افزود: برای آنکولوژیست بسیار مهم است که برای درمان بیمار، دارویی را انتخاب کند که از لحاظ قیمت و اثرگذاری بسیار مناسب باشد؛ باید وضعیت در سیستم کشور ما به گونه ای پیش رود که بر برنامه های پیشگیرانه متمرکز شویم و تغذیه و سبک زندگی مردم بهبود یابد. او در پاسخ به این سوال که آیا تمامی بیمه ها، این درمان ها را پوشش می دهند، تاکید کرد: هر بیمه با بیمه دیگر متفاوت است، بعضی داروها تحت پوشش نیستند و بعضی داروها پوشش آنها کمتر است. همچنین داروهای جدید گران وارد بازار می شوند که از پوشش بیمه ای هم برخوردار نیستند و تنها بیماران با وضعیت اقتصادی مناسب می توانند از آن استفاده کنند. به گزارش باشگاه خبرنگاران، این فوق تخصص خون و سرطان بالغان افزود: کشور ما از لحاظ علمی در زمینه سرطان نه تنها از کشورهای دنیا عقب نیست، بلکه متناسب با تغییرات گایدلاین های دنیا پیش می رود؛ از لحاظ جراحی، آزمایشگاهی، عکسبرداری در سطح مطلوب هستیم و نیاز به اعزام بیماران به خارج کشور نیست و تنها مساله ما در زمینه کمبود دارو به ویژه داروهای جدید، واردات دارو و پوشش بیمه ای است.
هزینه ۳۰ میلیارد تومانی دولت برای ایدز
دی 95 رئیس سازمان غذا و دارو گفت: دولت هر سال حدود ۳۰ میلیارد تومان برای تامین داروهای مورد نیاز افراد مبتلا به ویروس ایدز و بیماران آن هزینه می کند و تمام داروهای این بیماران رایگان است. رسول دیناروند افزود: دولت هر سال داروهای مورد نیاز افراد مبتلا به ویروس ایدز را خریداری و تامین می کند و از طریق شبکه بهداشتی کشور به صورت رایگان بین افراد مبتلا توزیع می شود. او تاکید کرد: افراد مبتلا به ویروس ایدز هیچ مشکلی برای تامین دارو ندارند و دولت هر سال حدود 30 میلیارد تومان برای تامین داروهای مورد نیاز این افراد هزینه می کند، البته در گذشته بخشی از این هزینه از طریق کمک های بین المللی تامین می شد. رئیس سازمان غذا و دارو گفت: داروهای مختلفی برای افراد مبتلا به ویروس ایدز وجود دارد که اکثر آ نها در ایران وارداتی است، البته چند قلم آن در کشور تولید می شود و در مواردی که داروی تولید داخل وجود دارد، خرید خارجی انجام نمی شود. دیناروند افزود: با توجه به تعداد معدود افراد مبتلا به ایدز در ایران و آمار حدود 18 هزار نفری افراد تحت درمان، تولید همه داروهای مورد نیاز این بیماران در کشور صرفه اقتصادی ندارد، اما تعدادی از اقلام دارویی مورد نیاز افراد مبتلا به ویروس ایدز، سل، مالاریا و هپاتیت که در بین مبتلایان به ویروس ایدز شایع است در کشور تولید می شود.
تولید داروی درمان سرطان پروستات در ایران
ساخت یکی از گران قیمت ترین داروهای شیمیایی درمان سرطان پروستات، در کشور محقق شد.پاسخ ندادن به درمان های متداول سرطان پروستات متاستاتیک از این پس پایان راه نیست. شرکت دارویی نانوالوند با بهره گیری از جدیدترین تکنولوژی ساخت دارو اقدام به ساخت و توزیع داروی کابازی تاکسل کرده است.آراز سبزواری، عضو هیات مدیره این شرکت دارویی، گفت: تا قبل از تولید این دارو در کشور، بیماران چیزی حدود پنج میلیون تومان در سال ٩١ و 10میلیون تومان در سال ٩٣ برای آن هزینه می کردند، زیرا تحت پوشش بیمه هم نبود. او با بیان اینکه داروی کابازی تاکسل برای درمان سرطان پروستات مقاوم به درمان استفاده می شود، افزود: این دارو سال ها به صورت وارداتی در ایران در حال مصرف بوده و گرانقیمت ترین داروی کشور برای سال ها بوده است. سبزواری با عنوان این مطلب که قیمت داروی تولید داخل چهار میلیون تومان است، افزود: این دارو اسفند سال ۹۵ برای اولین بار در کشور تولید شد. به گزارش مهر، او افزود: این دارو یکی از گرانقیمت ترین داروهای شیمیایی منطقه خاورمیانه است و در نتیجه برنامه های ویژه ای برای صادرات آن داریم.
قلب چه زنانی بیمار میشود؟
به گزارش سلامت نیوز، جام جم نوشت: در حالی که بیشتر خانم ها نمی دانند که خطر ابتلا به بیماری قلبی در آنان بویژه از سنین یائسگی به بعد تقریبا به اندازه مردان افزایش می یابد و آنان را نیز به اندازه مردان در معرض خطر بیماری های عروقی و سکته قلبی قرار می دهد .
به این بهانه با دکتر محمدرضا محمدحسنی، متخصص قلب و عروق درباره عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی در زنان به گفت وگو نشسته ایم .
رایج ترین انواع بیماری های قلبی
رایج ترین نوع بیماری های قلبی، بیماری شریان های قلب است که البته بیش از انواع دیگر قابل پیشگیری است. شریان ها بر اثر مسدود شدن یا تنگ شدن نمی توانند بخوبی خون را از خود عبور دهند. ایجاد پلاک (یا رسوب) سبب تنگ شدن یا مسدود شدن شریان قلب شده و هر قدر بزرگ تر و وسیع تر شوند احتمال بروز حمله قلبی بیشتر خواهد شد.
از انواع دیگر می توان به فشار خون بالا اشاره کرد که تأثیرات جدی بر عروق خونی، قلب و کلیه ها می گذارد. تغییر در ریتم ضربان قلب، افزایش تعداد ضربان قلب یا کاهش آن نیز از موارد دیگرند. گاهی اوقات وجود عارضه ای مادرزادی در دستگاه قلب و عروق به صورت نارسایی آشکار شده و منجر به ایجاد اختلال در جریان یافتن خون و خروج آن از قلب خواهد شد.
تاخیر ده ساله در بروز بیماری قلبی زنانه
زنان یک دهه دیرتر از مردان به بیماری قلبی مبتلا می شوند. البته این یک یافته آماری است و به این معنا نیست که خانم ها در سنین جوانی مبتلا به بیماری قلبی نمی شوند. بیماری های قلبی در جامعه به عنوان بیماری مردان شناخته می شود ولی در حقیقت آمارها نشان می دهد بیماری قلبی در زنان نیز عامل اولیه مرگ هستند.
بیماری های قلبی در زنان هفت تا ده سال دیرتر ظاهر می شود که برخی این تاخیر را ناشی از اثرات هورمون استروژن زنان قبل از یائسگی می دانند. به طوری که در زنانی که یائسگی زودرس دارند (قبل از 40 سالگی) در مقایسه با زنانی که بموقع یا دیرتر یائسه می شوند دو سال به طور متوسط عمر کوتاه تری دارند. به طور کلی بعد از زمان یائسگی بیماری قلبی در آقایان و خانم ها برابر می شود. البته باید توجه داشت که هورمون درمانی بعد از یائسگی نقشی در کم کردن بروز بیماری قلبی ندارد.
برچسب زنانه و مردانه بر بیماری قلبی
تفاوت هایی میان زنان و مردان در ارتباط با بیماری قلبی وجود دارد:
زنان در سنین بالاتری در مقایسه با مردان به بیماری قلبی مبتلا می شوند. این تفاوت بعد از 75 سالگی از بین می رود.
مرگ ناشی از یک حمله قلبی در ماه اول پس از حمله در خانم ها در مقایسه با آقایان بیشتر است. خانم ها بعد از حمله اول قلبی در شش ماه اول با احتمال بیشتری ممکن است دچار حمله قلبی مجدد شوند.
بهبودی بعد از جراحی قلب در آقایان در مقایسه با خانم ها کمی بیشتر اتفاق می افتد زیرا عروق کرونر در خانم ها باریک تر است.
افزایش خطر با قرص های ضدبارداری
بررسی ها نشان داده است مصرف قرص های ضدبارداری ترکیبی (حاوی استروژن و پروژسترون) احتمال ایجاد لخته و سکته قلبی را در زنان سه تا 15 برابر می کند. متاسفانه مصرف این قرص ها خطر بروز لخته های عروقی، سکته قلبی و مغزی را افزایش می دهد. البته تحقیقات نشان داده که قرص های ضد بارداری که فقط حاوی پروژسترون بوده و استروژن ندارند، احتمال عوارض قلبی-عروقی را افزایش نمی دهد.
در خانم های کمتر از 35 سال و بدون فاکتورهای خطر قلبی نظیر بیماری فشار خون یا استعمال دخانیات، این احتمال دو تا چهار برابر افزایش می یابد، ولی در زنان بالاتر از 35 سال، مصرف این قرص ها بسیار خطرناک تر بوده و احتمال لخته های عروقی در سیاهرگ ها را تا ده برابر افزایش می دهد.
در واقع، اگر خانمی که قرص ضدبارداری ترکیبی مصرف می کند، سیگاری باشد احتمال سکته قلبی ده برابر و سکته مغزی سه برابر افزایش می یابد.
اگر خانمی که قرص ضدبارداری ترکیبی مصرف می کند، بیماری فشار خون داشته باشد، احتمال سکته قلبی و مغزی سه تا 15 برابر افزایش می یابد. خوشبختانه قطع مصرف این دارو باعث می شود که احتمال سکته قلبی به قبل از مصرف کاهش یابد.
البته استروژن گیاهی که در بعضی از گیاهان و غلات نظیر سویا، جو، نخود، بروکلی و .. وجود دارد، عوارض قلبی - عروقی ندارد و بهتر است برای کاهش علائم یائسگی از آنها استفاده شود.
قلب چه زنانی بیمار می شود؟
سابقه خانوادگی بیماری قلبی یعنی وجود فردی در خانواده درجه اول که قبل از 55 سالگی مبتلا به بیماری قلبی عروقی شده باشد، خطر ابتلا به بیماری قلبی در زنان را به اندازه مردان بیشتر می کند .
چربی خون بالا نیز بیانگر احتمال زیاد بروز بیماری قلبی است . به بیان دیگر، خانم ها برای پیشگیری از خطر بروز بیماری های قلبی - عروقی باید به کنترل چربی خون خود اهمیت بدهند.
مصرف سیگار نیز در خانم ها مثل آقایان زمینه ساز بروز بیماری های قلبی است .
چاقی و اضافه وزن فاکتورهای خطر دیگری برای بیماری های قلبی بویژه در خانم ها محسوب می شوند.
تحرک داشته باشید و استرس تان را کنترل کنید
اخیرا بررسی های زیادی در کشورها از جمله ایران انجام شده که نشان می دهد مصرف دخانیات،چاقی، بالا بودن سطح چربی های خون، نوع تغذیه، دیابت، فشار خون بالا، استرس و میزان فعالیت بدنی در پیدایش بیماری های قلبی در مردان و زنان موثر هستند .
در فاکتورهایی چون وجود زمینه فامیلی بیماری قلبی در خانواده درجه یک نمی توان دخالتی داشت، اما با انجام سالانه آزمایش خون به سادگی می توان از وجود دیابت و اختلالات چربی های خون مطلع شد.
در مورد مقوله فعالیت منظم بدنی و راهکارهای کنترل استرس نیز دستورالعمل های ساده ای وجود دارد که همه افراد در صورتی که بخواهند، می توانند با امکانات و آموزش های اولیه به سادگی به آنها دسترسی پیدا کنند. پیاده روی روزانه (حداقل به مدت 30 دقیقه) امری نیست که از عهده اغلب افراد بر نیاید . برای کنترل و مدیریت استرس نیز تمرین هایی وجود دارد که با کمی تلاش قابل انجام هستند .
اجرای نظام ارجاع پیش شرط مصرف منطقی دارو
به گزارش سلامت نیوز؛ جام جم نوشت: همین نگاه غیرعلمی موجب شده که آمار مصرف خودسرانه دارو در کشور ما در مرز هشدار باشد.
گرچه هیچ پایش علمی دقیقی درخصوص مصرف خودسرانه دارو در ایران انجام نشده است، اما گفته می شود که هر ایرانی سالانه حدود 340 عدد دارو مصرف می کند که این عدد، حدود سه برابر بیشتر از استانداردهای جهانی است. نکته قابل تامل اینجاست که ایرانی ها بین 10 تا 51 درصد داروها را به شکل خودسرانه مصرف می کنند.
پیشتر دکتر علیرضا زالی، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران هم اعلام کرده بود که کشور ما رتبه دوم مصرف خودسرانه دارو در آسیا و رتبه دوازدهم جهان را دارد که در این راستا، بالاترین مصرف خودسرانه دارو مربوط به حوزه آنتی بیوتیک ها و داروهای استروئیدی است. علاوه بر مصرف خودسرانه دارو، تجویز دارو در ایران نیز از روند منطقی برخوردار نیست و گاه تجویز دارو از سوی پزشک نیز با استانداردهای جهانی همخوانی ندارد.
همین مصرف خودسرانه دارو و تجویز غیرمنطقی فرآورده های دارویی، موجب شده که هم اقتصاد سلامت آسیب ببیند و هم هزینه های هنگفت و غیرضروری به نظام سلامت تحمیل شود.
گاهی از آن طرف بام می افتیم
مقاومت دارویی شرایطی است که در آن فرد بیمار با مصرف بسیاری از داروها، حالش مساعد نمی شود و درواقع، بدنش نسبت به آن داروها هیچ واکنشی نشان نمی دهد.
مصرف خودسرانه داروها و تجویز بالای دارو در نسخ برخی پزشکان، موجب شده که مقاومت دارویی بین بیماران ایرانی رواج داشته باشد؛ به گونه ای که مثلا بسیاری از بیماران که به عفونت های بیمارستانی مبتلا می شوند، تزریق بسیاری از داروهای آنتی بیوتیک روی درمان آنها هیچ تاثیری نمی گذارد.
دکتر فاطمه سلیمانی، رئیس کمیته تجویز منطقی داروهای وزارت بهداشت در گفت وگو با جام جم، از منظر دیگری هم به این مشکل نگاه می کند و می گوید: یکی از عمده مشکلات مصرف دارو در ایران این است که مصرف برخی داروها در کشور ما کمتر از حد نیاز و مصرف برخی داروها هم بیشتر از حد مجاز است. یعنی وقتی می گوییم مصرف غیرمنطقی دارو در ایران وجود دارد، صرفا به این معنی نیست که مصرف دارو، همیشه زیاد باشد، بلکه اتفاقا جایی که باید دارو مصرف کنیم، کمتر از میزان مجاز مصرف می کنیم یا حتی مصرف دارو را قطع می کنیم و جایی هم که باید مصرف دارو را کمتر کنیم، خودسرانه دارو مصرف می کنیم.
آنتی بیوتیک ها و مسکن ها از جمله داروهایی هستند که به گفته سلیمانی، بالاترین میزان مصرف را در کشور دارند، اما در مقابل شاهدیم که مصرف برخی داروها، مثل داروهای مقابله با پرفشاری خون، قند خون و چربی خون، کمتر از حد مورد نیاز است.
با توجه به این که جامعه ما رو به سالمندی می رود و آمار بیماری های غیرواگیر نیز در حال افزایش است، بنابراین به اعتقاد سلیمانی، انتظار می رود که داروهای موردنیاز برای مهار بیماری های غیرواگیر بیشتر مصرف شود، اما می بینیم که مثلا برخی بیماران مبتلا به فشار خون، مصرف دارو را به شکل خودسرانه قطع می کنند، چون به اشتباه احساس می کنند که حالشان خوب شده است و دیگر نیازی به مصرف داروهای ضد فشار خون ندارد. در واقع، مصرف غیرمنطقی دارو، فقط به معنی مصرف بالای دارو نیست، بلکه در برخی موارد، کمتر از میزان مورد نیاز، دارو مصرف می کنیم.
همچنین این که بیمار به محض مبتلا شدن به یک بیماری ساده مثل سرماخوردگی، آنتی بیوتیک مصرف می کند نیز از جمله عواملی است که به گفته رئیس کمیته تجویز منطقی داروهای وزارت بهداشت، هزینه های دارویی و عوارض جسمی و روانی داروها را در کشور ما افزایش داده است.
البته این مقام مسئول، آمارهایی مبنی بر رتبه ایران در مصرف خودسرانه دارو را قبول ندارد و می گوید: همه این آمارهایی که درباره رتبه ایران در مصرف بالای دارو اعلام می شود، چندان قابل استناد نیست، زیرا هیچ پژوهش دقیقی در این زمینه انجام نشده است، اما شکی نیست که مصرف خودسرانه دارو در ایران به نسبت کشورهای همتراز خودش، رقم بالاتر و قابل توجهی است.
اجرای نظام ارجاع پیش شرط مصرف منطقی دارو
اگر بیمار فقط از طریق پزشک خانواده به داروهای مورد نیازش دسترسی داشته باشد و نظارت دقیق تری نیز روی تجویزهای دارویی پزشکان اعمال شود، قطعا آمار مصرف دارو در ایران، کاهش پیدا می کند.
دکتر محمود الیاسی، عضو مجمع عمومی انجمن داروسازان ایران در گفت وگو با جام جم به راه حل دیگری برای کنترل مصرف بالای دارو در ایران اشاره می کند و می گوید: قیمت دارو در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه، بسیار پایین است که همین عامل موجب شده مردم براحتی و با کمترین قیمت به انواع داروهای تخصصی دسترسی داشته باشند، در حالی که اگر قیمت داروها اصلاح شود و قیمت واقعی تری داشته باشد، خود به خود مصرف خودسرانه دارو نیز کاهش پیدا می کند.
الیاسی بر این باور است که اجرای نظام ارجاع و برنامه پزشک خانواده هم موجب می شود مصرف دارو در ایران، منطقی شده و به استانداردهای جهانی نزدیک شود. به گفته او، اجرای نظام ارجاع در نظام سلامت ایران، یک انتخاب نیست بلکه ضرورت است که می تواند به اقتصاد سلامت کمک کند و هزینه های دارویی را کاهش دهد.
انضباط دارویی و به طور کلی انضباط در نظام سلامت، اتفاقی است که به عقیده الیاسی با اجرای نظام ارجاع محقق می شود.
جدای از اجرای نظام ارجاع؛ طوری که بیمار فقط با تشخیص پزشک خانواده به پزشک متخصص دسترسی داشته باشد، آموزش و فرهنگسازی گسترده در سطح جامعه هم تاثیر بسیار زیادی در منطقی شدن مصرف دارو در ایران خواهد داشت. اگر بیمار با عوارض مصرف خودسرانه دارو آگاه شود و پزشک هم توجیه شود که برای هر بیماری، نیاز به تجویز انواع دارو نیست، این اتفاق می تواند خود به خود مصرف دارو را در ایران به ریل منطقی برگرداند.