سلامت نیوز : موهای سر میتوانند به شما و پزشک بگویند که از کمبود
کدام ماده مغذی رنج میبرید یا چه بیماری دارید. موها میتوانند در مورد
سلامتی شما حرف بزنند. تحقیقات نشان داده است که تغییر ظاهر، بافت یا ضخامت
موها میتواند نشانه یک بیماری باشد، مانند بیماری تیروئید.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ؛ اما چگونه میتوان تشخیص داد که تغییرات ایجاد شده در موهای سر به علت یک بیماری است یا ارثی میباشد؟برخی تغییرات مانند ریزش ناگهانی مو، بهخصوص اگر با نازک شدن موها همراه باشد، میتواند یک بیماری باشد.
1- سفید شدن موها و استرس:استرس موها را سفید میکند.استرس ممکن است بر رنگدانههای مو تاثیر داشته باشد. پزشکان دقیقا نمیدانند که چرا استرس در برخی افراد منجر به سفید شدن موها میگردد و در برخی دیگر، این اتفاق رخ نمیدهد.یک متخصص پوست و مو توضیح میدهد در قسمتی از ژنهای افرادی که موهایشان سفید میشود، این سفیدی به عنوان یک اصل وجود دارد.
2- شکنندگی موها و سندرم کوشینگ:شکننده شدن موها یکی از علائم سندرم کوشینگ میباشد.این سندرم در اثر افزایش ترشح هورمون کورتیزول از غده فوق کلیوی رخ میدهد و دارای علائمیمانند افزایش فشار خون، خستگی و کمردرد میباشد.برخی افراد برای درمان این سندرم نیاز به جراحی، شیمیدرمانی یا پرتودرمانی دارند.
3- خشک و ضخیم شدن موها و بیماری تیروئید:کم کاری غده تیروئید باعث ریزش مو و تغییرات ظاهری موها میشود.کم کاری تیروئید به معنای این است که غده تیروئید کار خود را بهطور موثر انجام نمیدهد. کم کاری تیروئید باعث تغییراتی در موها و دیگر علائم از قبیل خستگی، عدم تحمل سرما، درد مفاصل، درد عضلات، صورت پف کرده و افزایش وزن میگردد.با استفاده از آزمایش هورمونی TSH (که در این آزمایش میزان هورمون تحریک کننده تیروئید را اندازه گیری میکنند) میتوان به کم کاری یا پرکاری تیروئید پی برد.
4- ریزش مو و کم خونی:اگر هنگام برس زدن موهایتان، متوجه ریزش مقدار زیادی مو شدید یا در هنگام استحمام، متوجه مقدار زیادی مو در کف حمام شدید، اینها میتواند نشان دهد که بدن شما دارای کاهش ذخیره آهن یا دچار کم خونی میباشد.با دادن یک آزمایش خون میتوانید بفهمید که میزان آهن بدن شما کافی است یا نه.افراد گیاهخوار و خانمهایی که خونریزی شدیدی در عادت ماهانه دارند، در معرض کم خونی و مشکلات مو قرار دارند.ولی پزشک تشخیص میدهد که شما نیاز به قرص آهن دارید یا نه و نباید بهطور خودسرانه، قرص آهن مصرف کنید.غذاهایی که دارای منابع خوب آهن هستند نیز در جلوگیری از ریزش مو موثرند.
5- شوره سر و درماتیت سبوره:وجود پوسته زرد یا سفید در بین موهایتان، یا حتی ابروها، نشانه درماتیت سبوره میباشد.شامپوهای مخصوص شوره و کورتیزونهای تجویزی توسط پزشک میتواند درمان کننده شوره سر باشد.شوره سر میتواند به علت مخمر یا التهاب پوستی رخ دهد.شوره سر، معمولا در زمستان بدتر میشود.
6- نازک شدن موها و کمبود پروتئین: پروتئین، جزو
ضروری برای ساختن موها میباشد، بنابراین اگر به مقدار کافی پروتئین مصرف
نکنید، متوجه ریزش و نازک شدن موها میشوید. افرادی که دارای مشکلات
معده-رودهای هستند یا افرادی که جراحی bypass معده را انجام دادهاند
ممکن است دارای مشکلاتی در جذب پروتئین باشند. این مشکلات را پزشک میتواند
درمان کند. اما این را بدانید که بیشتر نازک شدن موها، حتی در خانم ها،
میتواند ارثی باشد.
7- موهای آسیب دیده:موها میتوانند شرایط سلامتی بدن را نشان دهند.رنگ کردن و گرما دادن به موها (مانند سشوار، بابلیس و ...) میتوانند باعث آسیب موها گردند.رنگ کردن و حرارت دادن موها باعث شکنندگی و خشکی آنها میشود.