سلامت نیوز : آب سیاه به گروهی از بیماریهای چشمی گفته می شود که درآن عصب بینایی دچار آسیب می شود. در حال حاضر 65 میلیون نفر در جهان به بیماری آب سیاه مبتلا هستند و متاسفانه این رقم روبه افزایش است.
دکتر راحله برکپور، پزشک جراح و متخصص چشم در گفت و گو با (ایسنا)، درخصوص این بیماری و اهمیت آن گفت: بیماری گلوکوم یا آب سیاه به افزایش فشار داخل چشمی اطلاق میشود که با اختلال عصب و اختلال میدان دید همراه است.
وی در خصوص شایعترین علل این بیماری افزود: بیماری مادرزادی، ضربههای وارده به چشم، التهابهای داخلی چشم که باعث افزایش فشار چشمی میشود، ساختار چشمی از بدو تولد و همانژیومهای صورت یا ماه گرفتگی که با درگیری پلکها همراه است از جمله عوامل این بیماری هستند که اگر فرد در شرایط استرس و تاریکی قرار گیرد بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری و دچار حملات حاد و تحت حاد میشود.
برکپور درباره روش تشخیص این بیماری اظهار کرد: در تشخیص قطعی این بیماری معایناتی توسط پزشک متخصص انجام میشود و میدان دید، فشار و عصب چشمی مورد بررسی قرار میگیرد.
بیماری آب سیاه هیچ علایمی ندارد
وی با اشاره به اینکه شایعترین حالت بیماری آب سیاه، گلوکوم مزمن است، افزود: در این نوع بیماری به علت اینکه اغلب هیچ علامتی وجود ندارد فرد دیر به پزشک مراجعه میکند.
برکپور با بیان اینکه در این نوع از گلوکوم فشار چشمی فرد مبتلا به قدری بالا میرود که با کاهش دید همراه میشود، خاطرنشان کرد: در این حالت نور چراغ را به صورت هالهای میبینند و در صورت عدم مراجعه فرد به پزشک مقدار دید آنقدر کم میشود که دید فرد بیمار تونلی میشود یعنی فقط خط مستقیم را به صورت واضح میبیند.
وی ادامه داد: در این حالت از آب سیاه یعنی گلوکوم مزمن ابتدا و بنا به تشخیص پزشک متخصص درمان دارویی آغاز میشود و معمولا بیمار برای جلوگیری از پیشرفت بیماری ملزم به استفاده مادام العمر از دارو است.
آب سیاه، موروثی است
این متخصص چشم گفت: در این حالت از بیماری گلوکوم، ارث مهمترین علت و نژاد سیاه و نزدیک بینی نیز از دیگر عللتاثیر گزار در این تقسیمبندی از بیماری است.
برکپور با اشاره به اینکه گلوکوم حاد و تحت حاد دو نوع دیگری از آب سیاه است که در حالت حاد با علایم درد شدید چشم، قرمزی، تهوع و استفراغ و دردهای شدید چشم همراه است، افزود: به علت قرار داشتن جز موارد اورژانس چشمی باید بلافاصله مورد درمان قرار گیرد.
افراد دوربین مستعد بیماری آب سیاه هستند
وی خاطرنشان کرد: افرادی که دوربین هستند یعنی شماره چشمشان مثبت است، معمولا بیشتر مستعد حملات حاد آب سیاه هستند و بهتر است از نظر فشارهای چشمی ملاحظه و مراقبت کنند.
لیزر، درمان اصلی آب سیاه
این متخصص در خصوص درمان این حالت گلوکوم گفت: لیزر درمانی روش معمول درمان این حالت بیماری است و در صورتی که لیزر برای بیمار جواب نداد، جراح چشم با برشی که توسط عمل جراحی بر روی عنبیه انجام میدهد محل عبور مایعات چشمی را باز کرده و این درمان باید در چشم مقابل هم انجام شود تا از بروز این عارضه در آن چشم پیشگیری شود.
برکپور در خصوص نوع سوم آب سیاه که گلوکوم تحت حاد تصریح کرد: بیمار در این حالت بیماری به پزشک مراجعه و عنوان میکند که دچار درد چشم زیادی میشود و این درد چشم خود به خود بر طرف میشود؛ در این حالت هم باید عمل لیزر انجام شود تا از فشار چشمی و آسیبها جلوگیری شود.
وی در خصوص توصیههای پزشکی در خصوص عدم ابتلا به این بیماری افزود:هر فردی که سابقه فشار چشم و یا آب سیاه را در خانواده خود دارد باید پیگیریهای مکرر را انجام دهد.
افراد بالای 40 سال هر شش ماه یکبار فشار چشم خود را بررسی کنند
وی ادامه داد: برای بیماری یابی در کل جامعه نیز افراد بالای 40 سال با مراجعه به پزشک به صورت هر شش ماه یک بار فشار داخل چشمی خود را بررسی کرده و کسانی که مستعد این بیماری هستند یعنی کسانی که نزدیک بینی، دور بینی، شرایط مساعد کننده بیماری و خصوصا سابقه ارث این بیماری را دارند باید در سن کمتر از 40 سال ماه به متخصص چشم مراجعه و معاینات لازم را انجام دهند.
برکپور خاطرنشان کرد: کسانی هم که همانژیومهای صورت یا ماه گرفتگی با درگیری پلکها را بر روی پوست خود دارند باید در سنین کودکی و مراجعات مکرری داشته باشند.
افراد دیابتی مراقب آب سیاه باشند
برکپور افزود: بیماریهایی مثل دیابت و فشار خون هم میتواند عوارض بیماری را بیشتر کند.
وی ادامه داد: هنگامی که فرد مبتلا به دیابت و یا فشار خون است با توجه اختلالات عروقی که وجود دارد خونرسانی به عصب کم و سبب تسریع آن اختلال عصبی میشود بنابراین کسانی که مبتلا به دیابت و فشار خون هستند باید بیشتر مراقب باشند.
رسانهها برای پیشگیری آب سیاه همت کند
این متخصص چشم در خصوص اطلاع رسانی در خصوص این بیماری عنوان کرد: همانطور که رسانهها به ویژه رسانه ملی در راستای اطلاع رسانی و در جهت آگاهی از خطرات گاز گرفتگی با ساخت تیزرهای تبلیغاتی وانیمیشنها قدمهای خوبی برداشته، از این ظرفیت و پتانسیلی که در اختیار دارد میتواند درجهت افزایش سطح سلامت جامعه استفاده کرده و این بیماری را به صورت گستردهتری معرفی کند تا شاهد نابینایی هیچ کسی به جهت این بیماری نباشیم.