مجید ابهری در گفتوگو با ایلنا درباره چهارشنبه سوری و علت وقوع حوادث دردناک این روز گفت: هر ساله با نزدیک شدن به چهارشنبه آخر سال نوعی التهاب بر جامعه و خانوادهها مسلط میشود تا جایی که در چند سال اخیر چهارشنبه سوری به چهارشنبه سوزی مبدل شده است.
این آسیبشناس به بروز حوادث و سوانح تلخ و ضربه زننده به خانواده و جامعه اشاره کرد و افزود: در کالبد شکافی رفتاری این مراسم باید یادآوری شود که فلسفه چهارشنبه سوری برگزاری یک سنت فرهنگی دیرینه آمیخته با برخی باورهای دینی و تاریخی کشور است ولی به دلیل پایین بودن سطح نشاط اجتماعی و عدم تطابق خروجی و ورودی شادی در بطن جامعه هستیم.
وی ادامه داد: علاوه بر پایین بودن سطح نشاط اجتماعی، ضعف فرهنگی نیز نقش بسیار موثری در اتفاقات چهارشنبه سوری دارد و همین کوتاهیها باعث شده است که در غروب سه شنبه آخر سال کوچهها و خیابانهای شهر به میدان جنگ تبدیل شود.
ابهری به سنت چهارشنبه سوری در گذشته اشاره کرد و بیان کرد: در گذشته افراد در کنار خانواده خود با آتش زدن چند بوته و اجرای مراسمهای مختلف و زیبایی همچون قاشق زنی، چهارشنبه آخر سال خود را با شادی طی میکردند و مهیای نوروز میشدند ولی این روزها دیگر رنگ و بویی از آن مراسمها به جا نمانده است.
این جامعهشناس به تلاش نهادهای مختلف کشور در کاهش تلفات چهارشنبه سوری اشاره کرد و اظهار کرد: هر ساله نهادهای مختلفی همچون آتش نشانی، اورژانش و پلیس به صورت اصظراری وارد عمل میشوند ولی تا زمانی که نتوانیم فرهنگ مردم را درباره چهارشنبه سوری اصلاح کنیم و یا نتوانیم سطح نشاط اجتماعی را افزایش دهیم در توقف خسارات جهارشنبه سوری ناموفق خواهیم بود.
ابهری با بیان اینکه ۸۵ درصد شرکت کنندگان و آسیب دیدگان چهارشنبه سوری دانش آموزان هستند، تاکید کرد: باید بر روی این قشر تمرکز بیشتری شود و آموزش رفتارهای مناسب درباره آداب چهارشنبه سوری در مدارس میتواند یکی از راهکارهای مفید باشد.
وی با بیان اینکه بیش از ۹۵ درصد اقلام چهارشنبه سوری همچون انواع ترقهها و فشفشهها وارداتی هستند، گفت: یکی دیگر از راهکارهای مناسب در کاهش تلفات چهارشنبه سوری تولید و توزیع اقلام داخلی و استاندارد است تا ضمن رعایت اصول ایمنی به نوعی اشتغال را نیز در جامعه ایجاد کردهایم.
این آسیبشناس دیگر راهکار مناسب در کاهش آسیبهای چهارشنبه سوری را تحویل مکانهای امن و تحت کنترل برای اجرای مراسم چهارشنبه به مردم عنوان کرد و ادامه داد: نهادها و دستگاههای دولتی بهتر است که به جای تحت فشار قرار دادن مکانهای امن و تحت کنترلی را در اختیار مردم قرار دهند و از حضور افراد پر خطر در این مکانها جلوگیری کنند.
ابهری مهمترین راهکار کاهش صدمات چهارشنبه سوری را در رعایت سطح نشاط اجتماعی دانست و گفت: متاسفانه سطح نشاط اجتماعی کشور در جایگاه اصلی خود قرار ندارد و بیشتر افراد برای نشاط و رسیدن به سطح نشاط اجتماعی خود مرتکب رفتارهای ناهنجاری میشوند لذا دستگاهها نهاد موظف هستند تا بر افزایش نشاط اجتماعی تمرکز بیشتری کنند.
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده بر روی افراد حادثه دیده در چهارشنبه سوری، ۶۰ در صد افراد برای خودنمایی و هیجان طلبی دست به اعمال پر خطر میزنند و بیش از ۴۰ درصد افراد نیز به دلیل رسیدن به شادی و نشاط دست به رفتارهای ناهنجار در چهارشنبه سوری میزنند چرا که آنان مجبور هستند تمام کمبودهای نشاط و شادی خود را در یک روز از سال دنبال کنند.